Zprávy čtvrtek, 26. března 1998

Zprávy 26.3.98

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou dnes připravila Evelina Himalová...

A nyní zprávy podrobné:

Kinkel v závěrečné rozpravě parlamentu pro rozšíření NATO

Rozšíření Severoatlantické aliance o Českou republiku, Polsko a Maďarsko dnes ve vládním prohlášení podpořil německý ministr zahraničí Klaus Kinkel při závěrečné rozpravě Spolkového sněmu k tomuto tématu. Očekává se, že německý parlament kolem poledne schválí otevření NATO rozhodující většinou hlasů.

Sociální demokraté ustoupili od požadavku na vyslovení nedůvěry vládě

Sociální demokraté ustoupili od požadavku na vyslovení nedůvěry vládě. Tento krok původně navrhoval místopředseda strany Zdeněk Škromach. Šéf poslanců sociální demokracie Stanislav Gross vysvětlil, že odvolávat vládu tři měsíce před mimořádnými volbami by nemělo žádný smysl. Současně odmítl názory, že celá debata vznikla s cílem odvést pozornost od tzv. bamberské aféry.

Poslanecká sněmovna pokračuje ve své 23. schůzi

Odpověďmi ministrů na písemné interpelace poslanců zahájila Poslanecká sněmovna své dnešní jednání. Podle programu se má dále věnovat poslaneckým novelám o sdružování v politických stranách a politických hnutích a souboru novel zákonů o loteriích a jiných podobných hrách. Pravděpodobně se bude zabývat i poslaneckým návrhem na vydání zákona o registrovaném partnertví osob téhož pohlaví. V případě jeho schválení s platností od 1. ledna příštího roku, by se Česká republika stala 7. evropskou zemí, ve které by se soužití homosexuálních párů stalo legitimním. Jedním z hlavních bodů odpoledního jednání by měly být tradiční ústní odpovědi předsedy vlády Josefa Tošovského a ministrů na poslanecké interpelace. Nelze vyloučit, že se poslanci dostanou také k projednávání poslaneckých a vládních novel ve druhém čtení.

Ze středečního jednání Poslanecké sněmovny

Usnesení sněmovny, která ve středu vládu vyzvala, aby pozastavila veškeré kroky vedoucí k rušení nemocnic a anulovala výsledky uskutečněných výběrových řízení, je podle ministryně zdravotnictví Zuzany Roithové výrazem nekompetentnosti některých poslanců. Navíc je podle ní v rozporu se zákonem o veřejném zdravotním pojištění, na jehož základě ministerstvo výběrové řízení vypsalo a zahájilo.

Ve středu učinila Poslanecká sněmovna první krok k přijetí návrhu zákona o svobodě informací, který by měl podstatně rozšířit možnosti, jak může veřejnost získávat informace o státních a samosprávných orgánech. Poslanci návrh této legislativní normy, kterou předložil Oldřich Kužílek (ODA), velkou většinou hlasů přikázali k projednání několika sněmovním výborům. V samotné rozpravě přitom nezazněl ani jeden návrh na zamítnutí či přepracování zmíněné předlohy, což naznačuje, že šance na její schválení je poměrně vysoká.

Poslanecká sněmovna vrátila k dopracování návrh zákona o nájmu bytů, kterým chtěli jeho autoři, poslanci ČSSD, nově upravit vztahy mezi nájemníky a vlastníky domů. Vzhledem k předčasným volbám, které se mají konat v červnu, středeční rozhodnutí v praxi znamená, že předloha může být znovu projednána až v příštím volebním období. Návrh na vrácení, který vznesl místopředseda sněmovny Jiří Vlach z Unie svobody, podpořilo 112 ze 164 přítomných poslanců, když proti hlasovali pouze sociální demokraté.

Úspěchem ČSSD skončilo projednávání jejího návrhu zákona o úpravě majetkových vztahů v zemědělských družstvech, obdobnou vládní předlohu sněmovna zamítla.

Sněmovna podpořila poslancem Unie svobody Robertem Kolářem navrhovanou novelu zákona o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí, která by měla zcela odstranit dědickou daň u příbuzných v řadě přímé. Podobnou novelu sněmovně předložili i lidovečtí poslanci, kteří navíc navrhují u přímých příbuzných zrušit i daň darovací. Jejich předlohou se Poslanecká sněmovna ve středu nezabývala.

Poslanecká sněmovna podpořila vládní návrh novely zákona o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty, který mimo jiné předpokládá, že předměty kulturní hodnoty bude možné vyvážet pouze s příslušným osvědčením od ministerstva kultury. Oproti současnému stavu však navrhovaná novela rozlišuje mezi osvědčením k vývozu na časově neomezenou dobu, jež umožňuje zanechat předmět v zahraničí, a osvědčením na dobu omezenou, které vyžaduje jeho navrácení do České republiky.

Někteří poslanci navrhují, aby obce mohly zřizovat věznice pro krátkodobý výkon trestu. Možnost vzniku takových vězení předpokládá poslanecký návrh zákona o výkonu trestu odnětí svobody, kterým se budou na základě středečního rozhodnutí sněmovny zabývat její výbory. Nový zákon by měl nahradit dosavadní více než třicet let starou normu. Podle návrhu, který vypracovala skupina poslanců ze všech klubů s výjimkou Unie svobody a ODA, by v novém druhu věznice vykonávali odsouzení práce v obecní prospěch, čímž by se částečně řešil problém jejich zaměstnávání.

Právní podmínky pro spolupráci České republiky s mezinárodními tribunály pro stíhání zločinů spáchaných na území bývalé Jugoslávie a v bývalé Rwandě by měl vytvořit zákon, jehož vládní návrh ve středu projednala Poslanecká sněmovna. Předlohou se budou v příštích týdnech zabývat její výbory. Smyslem návrhu je, aby ČR měla právní podklad, podle něhož by na požádání mezinárodních tribunálů mohla s těmito orgány spolupracovat v rozsahu, který vyplývá z příslušných rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

Koruna prolomila hranici 18,5 za DEM

Koruna dnes dopoledne dále zpevnila a prolomila klíčovou hranici 18,50 Kč za marku, ale někteří dealeři říkají, že výraznější posilování už není příliš pravděpodobné.

Prezident Havel by uvítal schválení novely volebního zákona ještě stávající Poslaneckou sněmovnou

Právo volit by podle prezidenta Václava Havla nemělo být upíráno žádnému občanu České republiky a prezident by proto uvítal, kdyby ještě tato Poslanecká sněmovna schválila novelu volebního zákona, podle níž by mohli volit i čeští občané v zahraničí. Prezident ve středu prostřednictvím svého mluvčího Ladislava Špačka ČTK sdělil, že návrh na novelizaci volebního zákona přijal s velkým porozuměním.

Šéf SČK Miroslav Štěpán přišel s "originální" myšlenkou k nadcházejícím předčasným volbám

Generální tajemník Strany československých komunistů Miroslav Štěpán přišel před nadcházejícími volbami do Poslanecké sněmovny s myšlenkou, že nevolit je také způsob volby a vyjádření stanoviska k současné situaci České republiky, kterou má za katastrofální. Předsedu KSČM Miroslava Grebeníčka a jeho "komplice" na středeční tiskové konferenci označil za antikomunisty, kterým jde jen o "koryta v parlamentě".

ČMKOS k deregulacím nájemného a cen energie

Českomoravská komora odborových svazů nepovažuje za nutné pořádat tři měsíce před volbami celostátní protestní akce proti deregulacím nájemného a cen energie. Sněm komory ve středu dospěl k závěru, že odboráři mohou své postoje k ekonomické a sociální situaci vyjádřit ve volbách. Na tiskové konferenci po ukončení dvoudenního sněmu to řekl ředseda komory Richard Falbr. Podpořil však protestní akce organizované některými svazy.

Bývalý výkonný místopředseda ODS Libor Novák bude zřejmě propuštěn z vazby

Policejní vyšetřovatel navrhl propuštění bývalého výkonného místopředsedy ODS Libora Nováka, který je stíhán pro krácení daně, z vazby. Podle vedoucího 2.odboru pražského úřadu vyšetřování Pavla Hájka už pominul důvod k dalšímu pobytu Nováka ve vězení. "Důvodem vazby v tomto případě byla obava, že by obviněný mohl působit na svědky," řekl ČTK Pavel Hájek. Současně poznamenal, že skutečnost, že vyšetřovatel ve středu zaslal státnímu zastupitelství návrh na Novákovo propuštění z vazby ještě neznamená, že by policie uvažovala o zastavení jeho trestního stíhání.

V Praze se konal mezinárodní expertní policejní seminář

Závažnost nelegálního mezinárodního obchodu s kulturními památkami, který nabývá na organizovanosti a kvalifikovanosti a ročně způsobuje v České republice škody vyčíslené miliardou korun, byl podle policejní mluvčí Ivany Moosové hlavním důvodem konání expertního policejního semináře právě v Praze. Třídenní odborné mezinárodní akce, uskutečněné od pondělka do středy v rámci Středoevropské policejní akademie v české metropoli poprvé, se zúčastnily dvě desítky specialistů.

Podíl kontrarozvědky na zabezpečování mezinárodních závazků ČR

Sněmovní orgán pro kontrolu činnosti BIS se možná bude zajímat o to, jak se civilní kontrarozvědka podílí na zabezpečování mezinárodních závazků České republiky, jež se týkají například sankcí uvalených na Libyi. V reakci na dotaz ČTK to připustil ve středu předseda orgánu Jaroslav Bašta. Podle jeho názoru by se orgán mohl touto věcí zabývat na některém ze svých nadcházejících zasedání, a to v souvislosti s kauzou vlastnictví části českých hotelů společností, která má jednat jménem libyjské vlády.

Kontrarozvědka odmítá podíl viny na aféře Corinthia

Bezpečnostní informační služba (BIS) podle svého mluvčího Jana Šubrta nezaznamenala přípravu obchodu, při němž společnost Corinthia Group údajně pracující pro libyjskou vládu získala část českých hotelů. Šubert však ve středu rozhodně odmítl, že by šlo o selhání BIS. "Aby BIS přípravu tohoto obchodu soukromého subjektu zaznamenala, musela by fungovat jako všeobjímající Státní bezpečnost, kterou ale není a ani být nechce, uvedl mluvčí.

Ministerstvo vnitra k aféře Corinthia

Ministerstvo vnitra zatím nemá informace nasvědčující tomu, že by v souvislosti s vlastnictvím části českých hotelů společnosti, která má jednat jménem libyjské vlády, byl spáchán trestný čin. ČTK to ve středu řekl Samuel Truschka z tiskového oddělení ministerstva. Policie proto podle něj nebude v této záležitosti nic podnikat, pokud se ovšem neobjeví nová informace.

Sankční výbor OSN se v souvislosti s aférou Corinthia Českou republikou zabývat nebude

Žádná záležitost týkající se České republiky není v agendě sankčního výboru OSN, nikdo ji nepředložil a jde tedy zřejmě spíše o bilaterální záležitost. ČTK v New Yorku to ve středu na dotaz týkající se kauzy českých hotelů v rukou společnosti Corinthia řekl expert sankčního výboru Aleksandar Martinovi. Dodal, že sankční výbor také o žádném porušení sankčního režimu ze strany ČR neví. Objasnil, že sankce OSN proti Libyi se týkají zbraní a zbrojního materiálu, letadel a součástí letadel a zmrazených libyjských kont a některého zboží, které je spojeno s ropným průmyslem. OSN v roce 1992 uvalila na Libyi obchodní embargo proto, že libyjský režim odmítl vydat dva své občany obviněné z účasti na teroristickém útoku v roce 1988. Velvyslanectví USA v Praze s odkazem na sankce USA proti Libyi zakázalo v pondělí občanům Spojených států využívat služeb hotelů patřících společnosti sídlící na Maltě, která vlastní síť českých hotelů, přičemž sama je údajně v rukou Libyjců.

Aférou kolem vlastnictví některých českých hotelů ohrožen program PJ

Vystoupení dvou amerických těles - Komorního orchestru Orpheus a Detroitského symfonického orchestru - pozvaných na letošní ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro je podle jeho ředitele Olega Podgorného vážně ohroženo aférou kolem vlastnictví některých českých hotelů společností, jež údajně pracuje pro libyjskou vládu. Členům obou hudebních těles totiž sekretariát festivalu podle Podgorného zajistil ubytování v pražských hotelech Panorama a Forum, které jsou ve vlastnictví zmíněné společnosti.

Ministr průmyslu a obchodu ČR Karel Kuhnl vysvětloval v USA investiční prostředí

Na závěr třídenního pobytu ve Spojených státech ve středu ministr průmyslu a obchodu České republiky Karel Kuhnl opět využil příležitosti, aby případným zájemcům vyložil investiční prostředí v ČR a pobídl je k orientaci na ČR. Na pracovní snídani na generálním konzulátě ČR v New Yorku odpovídal také na dotazy přítomných zástupců obchodních a finančních institucí a zástupců afilací českých firem v USA. K případu záležitosti vlastnictví sítě českých hotelů firmou Corinthia Group, která je podle Spojených států v rukou libyjské vlády, se ministr odmítl vyjádřit s tím, že nemá v ruce dostatečné informace.

Protestní demonstrace k potlačování lidských práv v Bělorusku

Projevit nesouhlas s potlačováním lidských práv v Bělorusku a vyjádřit podporu jeho demokratickým silám přišlo ve středu vpodvečer k soše sv. Václava v Praze na Václavském náměstí zhruba pět desítek lidí. Řečníci pod červenobílými prapory, původními státními vlajkami po vyhlášení nezávislosti Běloruska v roce 1991, nešetřili kritikou na adresu jeho prezidenta Alexandra Lukašenka, obviňovaného z nedemokratického způsobu vládnutí.

V Praze od středy pracuje Běloruské centrum

Z iniciativy Nadace Člověk v tísni při České televizi bylo ve středu v Praze otevřeno Běloruské centrum. Jeho cílem je především podpora prodemokratických sil vystupujících proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Centrum chce poskytovat pomoc perzekvovaným politickým stranám, nezávislým občanským iniciativám a nezávislým médiím v Bělorusku. Jeho snahou bude zprostředkovávat pravdivé informace o vnitropolitické situaci, monitorovat porušování lidských práv a pronásledování občanských a politických iniciativ. Běloruské centrum také hodlá poskytovat národní kultuře, stojící mimo oficiální režimní struktury.

Názor slovenského premiéra Mečiara na jednání s ČR

Slovenský premiér Vladimír Mečiar ve středu před zahraničními novináři potvrdil své dosavadní stanovisko, že s českou vládou Josefa Tošovského nemá smysl jednat a Bratislava vyčká na nový kabinet, který vzejde z červnových voleb. Mečiar připomněl dohody z loňského setkání šéfů vlád obou zemí, "které je třeba splnit a které česká vláda neplní", byť mezitím "došlo k takzvanému korespondenčnímu sestavení vlády s dobou životnosti do června".

Česko-kanadské jednání o spolupráci armád obou zemí v mnohonárodních silách SFOR v Bosně

O spolupráci české a kanadské armády v mnohonárodních silách SFOR v Bosně hovořil ve středu v Praze první náměstek ministra obrany Jaromír Novotný s kanadským velvyslancem při NATO Davidem Wrightem. Kanada podle něj bude stejně jako Česká republika pokračovat v misi SFOR i po vypršení původního mandátu. Wright a Novotný jednali také o rozšíření NATO, které podporují obě země. Kanada už svou vůli pro politiku otevřených dveří aliance stvrdila jako první počátkem roku ratifikací rozšíření NATO o ČR, Polsko a Maďarsko. Novotný pro ČTK uvedl, že Wrighta informoval také o podobě vojenské části české mise při NATO v Bruselu.

Evropská komise ke vstupu ČR do EU

Evropská komise schválila konečný návrh priorit pro jednotlivé kandidáty na vstup do Evropské unie. V dokumentu týkajícím se České republiky pro letošek požaduje především urychlení mikroekonomických reforem, posílení administrativních kapacit ve správě a kontrole bank a pojišťoven, přijetí zákonů o ochraně duševního vlastnictví či změnu antimonopolního zákona. Pro delší období vybízí Českou republiku k lepší integraci romského obyvatelstva, silnějším zárukám svobody tisku, modernizaci veřejné správy, zlepšení fungování justice, zvýšení počtu vzdělaných policistů a dalším změnám. Finanční pomoc Evropské unie bude těsně vázána na plnění tohoto programu.

Vstupní rozhovory s Českou republikou za Evropskou komisi povede její vysoký britský úředník Michael Leigh. ČTK to ve středu odpoledne sdělil spolehlivý zdroj, podle něhož bylo o nominaci vyjednávačů pro ČR a Polsko rozhodnuto týž den na zasedání kolegia Evropské komise.

Údaje z průzkumů veřejného mínění:

Ve veřejnosti stále převažuje názor, že vstup České republiky do Evropské unie je důležitější než vstup do Severoatlantické aliance. Ačkoli vstup do obou evropských struktur považuje za stejně důležitý stabilně přes 40 procent občanů, pro 36 procent je důležitější vstup do unie, zatímco o atlantickém souručenství takto smýšlí 21 procent lidí. Vyplývá to z výsledků únorového průzkumu veřejného mínění provedeného Střediskem empirických výzkumů, zveřejněných ve středu.

Nejvýznamnějším posláním církví v České republice je podle 69 procent občanů péče o staré a nemocné lidi. Více než polovina obyvatel, konkrétně 65 procent, zdůrazňuje pomoc chudým a 49 procent působení na dobrou morálku ve společnosti. Nejméně občanů, a to 39 procent, přisuzuje církvím význam při správné výchově dětí. Tyto výsledky svého šetření zveřejnil ve středu Institut pro výzkum veřejného mínění.

Brněnské Městské divadlo do Finska

Do Finska odcestovalo dnes brněnské Městské divadlo, které v Helsinkách na scéně Alexandrovova divadla uvede tři představení muzikálové féerie Stanislava Moši a Zdeňka Merty Sny svatojánských nocí v anglické verzi. Inscenace tohoto muzikálu na motivy hry Williama Shakespeara měla premiéru 14.září 1991 v režii Stanislava Moši, výpravě Emila Konečného a choreografii Karla Riegra.

A ještě dvě připomínky událostí souvisejících s historií i současností našeho státu:

Před 650 lety, 26.3.1348, položil Karel IV., král český a císař římský základní kámen Nového Města pražského. Zakládací listinu vydal 8.března 1348. Muzeum hlavního města Prahy uspořádalo k tomuto výročí výstavu nazvanou "Zmizelé Nové Město", která byla ve středu slavnostně otevřena a potrvá do února 1999.

Do oslav 650.výročí založení Univerzity Karlovy, jejíž zakládací listinu podepsal panovník Karel IV. 7. dubna 1348, se příští týden zapojí také prezident Václav Havel. Podle informací z Kanceláře republiky Havel přijme v pátek 3. dubna delegaci akademiků Univerzity Karlovy.

Ze sportu:

Česká fotbalová reprezentace porazila v prvním mezistátním zápase tohoto roku v Olomouci Irsko 2:1.

Čeští fotbalisté do 18 let v přátelském mezistátním utkání v Poděbradech porazili stejně starý výběr Itálie 3:0.

Hokejisté Vítkovic se stali druhými semifinalisty Staropramen extraligy, když zvítězili nad Litvínovem 4:3, a celou sérii vyhráli 3:1. Ve zbylých dvou čtvrtfinálových duelech bude muset o postupujícím rozhodnout až pátý zápas. Slavia porazila Třinec 7:4 a vyrovnala stav série na 2:2. Vyrovnáno je i v sérii Plzně a Sparty. Pražané zvítězili gólem pět vteřin před koncem v Plzni 2:1.

Počasí: Ve čtvrtek bude v České republice polojasno, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem 5 až 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.