Zprávy čtvrtek, 26. února 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

Podplukovník Jaroslav Kulíšek uprchl ze zajetí gruzínských únosců

Únikem podplukovníka Jaroslava Kulíška těsně před jeho propuštěním skončilo ve středu pozdě večer sedmidenní drama spojené s únosem čtyř příslušníků pozorovací mise OSN v Gruzii (UNOMIG). Podplukovníkovi Jaroslavu Kulíškovi se v nestřeženém okamžiku podařilo uprchnout z gruzínského zajetí. Unikl oknem do okolních hor, kde zkontaktoval vysílačkou své kolegy. Ti ho pak dopravili do bezpečí na základnu Pozorovatelské mise OSN v západogruzínském Zugdidi. Ministr obrany Michal Lobkowicz ocenil statečnost našeho vojáka a řekl, že mu nyní bude nabídnuto, zda se po prožitých událostech nebude chtít vrátit do vlasti.

Krajané se zřejmě červnových voleb neúčastní

Červnových předčasných parlamentních voleb se zřejmě ještě nebudou moci zúčastnit naši krajané. Parlament pravděpodobně nestačí včas projednat a schválit vládní návrh novely volebního zákona, který tuto změnu obsahuje. Vláda sice požádala poslance o zkrácení lhůty pro její projednání ve sněmovních výborech z obvyklých 60 na 40 dnů. Podle poslance Jiřího Vlacha však ani to neumožní, aby předloha začala platit do konce března. Tento termín je přitom podmínkou proto, aby zákon mohl být aplikován již pro červnové volby.

Poslanci uctili minutou ticha oběti komunistické diktatury

Minutou ticha uctili ve středu poslanci oběti komunistické diktatury. Učinili tak na návrh předsedy republikánů Miroslava Sládka u příležitosti 50. výročí únorového komunistického převratu. Parlamentní lavice všech 22 komunistických poslanců zůstaly při tomto aktu zcela prázdné. Diskusi vyvolal fakt, že návrh předložil Miroslav Sládek, který podle poslance Hofhanzla pracoval osm let jako komunistický cenzor.

Slzy dojetí provázely setkání bývalých politických vězňů na Obvodním úřadě v Praze 3, které se konalo u příležitosti 50. výročí převzetí moci komunistickým režimem. Bývalým politickým vězňům za jejich statečnost v boji s komunistickým režimem poděkovali představitelé Prahy 3 a místopředseda Senátu Vladimír Zeman. Ten v krátkém projevu uvedl, že vězni komunismu jsou příkladem i pro dnešní dobu.

Velký počet kanadských Čechů a Slováků svedl dohromady úterní vzpomínkový večer uspořádaný k 50. výročí "Vítězného února", který hořce poznamenal osud mnoha z nich a mnohé vyhnal z domova. České a slovenské sdružení v Kanadě a Společnost pro vědu a umění uspořádalo v Ottavě projekci snímku režiséra Hynka Bočana "Bumerang" (1997), syrového příběhu natočeného podle povídky Jiřího Stránského. Film se odehrává v komunistickém lágru 50. let. Podle "československého" čtrnáctideníku Satellite podobnou akci plánuje na tento pátek torontská odbočka Českého a slovenského sdružení. V Torontu bude hlavním bodem večera promítání televizního programu "Vítězný únor".

Miroslav Štěpán vzdal hold únorovým událostem

Hold 50. výročí únorových událostí z roku 1948 vzdal veřejně generální tajemník Strany československých komunistů Miroslav Štěpán. Tento den byl podle něj "unikátní historickou, revoluční a demokratickou" událostí. Hold si ze Štěpánových úst vysloužili i příslušníci Lidových milicí a Sboru národní bezpečnosti, kteří podle něj vnesli do tehdejší situace "třídní hledisko". Štěpán vyslovil přesvědčení, že po každé kontrarevoluci nastane dříve či později další revoluce. Kontrarevolucí jsou pro něho události z podzimu 1989, které nazval "antiúnorem", a proto očekává, že režim, který "antiúnor" zahájil, je jen dočasný.

Komunisté požadují zavedení milionářské daně

Zavedení milionářské daně, daně z luxusního zboží a majetková přiznání občanů požadovalo asi šest tisíc účastníků demonstrace organizované KSČM na Staroměstském náměstí v Praze. Demonstrace, kterou komunisté svolali přesně 50 let poté, co v únoru 1948 převzali moc, byla zaměřena proti zdražování nájemného, tepla a energií. Demonstrující s transparenty "Už se blíží den, kdy s vámi zúčtujem" odměňovali potleskem projevy odsuzující jak vládu Václava Klause, tak současný kabinet Josefa Tošovského. Několik procházejících Pražanů projevilo hlasitý nesouhlas s konáním komunistické demonstrace pískotem a pokřikem. Komunisté svůj protest ukončili zpěvem Internacionály.

Sněmovna projednávala zákon o ochraně utajovaných skutečností

Ministr vnitra Cyril Svoboda varoval Poslaneckou sněmovnu před tím, že absence nového zákona o ochraně utajovaných skutečností by mohla zkomplikovat vstup země do Severoatlantické aliance. Sněmovna rozhodla o tom, že zákonem se budou v příštích týdnech zabývat její výbory pro obranu a bezpečnost a hospodářský výbor. Rozprava naznačila, že projednávání zákona ve výborech nemusí být jednoduchou záležitostí. Mezi největší oponenty předlohy se zařadil komunistický poslanec Václav Exner, který se neúspěšně pokusil prosadit její vrácení k přepracování. Pozastavil se nad tím, že široké pravomoci mají být při aplikaci zákona poskytnuty ministerstvu vnitra a že podzákonnými předpisy by mohla být omezena práva občanů.

Poslanecká sněmovna se po krátké rozpravě rozhodla v prvním čtení podpořit dílčí novelizaci zákona o dani z příjmů. Ta by měla v případě přijetí umožnit odečíst ze základu daně úroky zaplacené poplatníkem z hypotečního nebo stavebního úvěru a použité na financování bytových potřeb.

Poslanci 100 hlasy ze 137 přítomných podpořili v prvním sněmovním čtení velkou vládní bankovní novelu, která by měla obnovit důvěru v bankovní systém a vyřešit některé problémy bankovního sektoru. Těžiště novely spočívá v zakotvení účinných postupů proti držitelům bankovních akcií, kteří porušují nebo obcházejí zákon a nezaručují zdravé fungování bank.

Velvyslancem při NATO bude Karel Kovanda

Náměstek ministra zahraničí Karel Kovanda se od počátku března stane prvním velvyslancem stálé mise České republiky při NATO v Bruselu. Jeho působení v čele české mise, která byla oficiálně ustavena koncem loňského roku, schválila v těchto dnech Severoatlantická rada.

Republikánský transparent proti NATO byl opět odstraněn

Do života Poslanecké sněmovny možná vstoupí nová tradice, kterou se stane opakované vyvěšování republikánského transparentu namířeného proti NATO na budovu sněmovny a jeho odstraňování pracovníky sněmovní kanceláře. Republikáni zatím transparent vyvěsili dvakrát. V obou případech byl ale odstraněn. Paláce tvořící sněmovní sídlo jsou národní kulturní památkou. Podle stavebního zákona nesmí být na chráněných památkách jakékoli reklamy, poutače a transparenty.

Ministerstvo zahraničí přivítalo dohodu Kofi Annana s iráckým vedením

Dohoda o inspekcích objektů v Iráku, kterou uzavřel generální tajemník OSN Kofi Annan s iráckým vedením, je podle českého ministerstva zahraničí dobrým základem pro mírové řešení situace. Jedním z hlavních předpokladů úspěšného splnění dohody však bude podle ministerstva pokračování mezinárodního tlaku na Irák. Česká vláda v pondělí rozhodla o tom, že republika při případném vojenském zásahu proti Iráku vypomůže vysláním polní nemocnice.

Česká polní nemocnice se vrátila z mise v Chorvatsku

Polní chirurgická nemocnice české armády se po čtyřech letech působení na území bývalé Jugoslávie vrátila do České republiky. Do vojenského skladu v Kralupech nad Vltavou dorazilo deset nákladních automobilů s lékařským zařízením a čtyři sanitky. Zároveň se ke svým rodinám vrátilo také 25 lékařů a zdravotníků, kteří v posledních měsících zajišťovali chod nemocnice. Za čtyři roky zde bylo ošetřeno více než 15.200 pacientů, lékaři provedli 384 chirurgických zákroků, z toho 148 v celkové anestézii. Příslušníci české polní nemocnice se během svého působení v Klise dočkali nejednoho ocenění. K nejcennějším patří belgické státní vyznamenání týmu lékařů, kteří v červnu loňského roku ve ztížených podmínkách úspěšně operovali vážně zraněného belgického vojáka, kterého zasáhl projektil do plic a obalu srdce. Činnost českých vojenských lékařů má příští týden ocenit také ministr obrany Michal Lobkowicz.

Tvorba občanského státu v Bosně vyžaduje podle prezidenta Havla účast celé Evropy

Jedině podpora principu občanského státu a občanské společnosti ve všech zemích bývalé Jugoslávie dává podle prezidenta České republiky Václava Havla naději Bosně a Hercegovině na "dobrou budoucnost". Podpora mírového procesu v tomto regionu je přitom v zájmu všech evropských států, vyzdvihl Václav Havel ve svém projevu k účastníkům telekonference ve Washingtonu. Prezident Havel se ve svém projevu krátce vrátil ke kořenům konfliktu na Balkáně a posteskl si nad váhavým přístupem Evropy.

Ministr Theo Waigel k obsazení česko-německého diskusního fóra

Skutečnost, že do řídících grémií česko-německého fondu budoucnosti a diskusního fóra byli jmenováni zástupci sudetských Němců, prezentoval předseda bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Theo Waigel jako doklad toho, že strana drží slovo vůči sudetoněmeckému landsmanšaftu a důsledně hájí jeho zájmy. Tvrdě pak odsoudil osvobozující rozsudek nad vůdcem českých republikánů Miroslavem Sládkem v souvislosti s jeho protiněmeckými výroky a označil jej za doklad toho, že české orgány nevystupují dost rozhodně proti nepřátelům česko-německého porozumění. Kancléř a ministr zahraničí by to podle Thea Waigela neměli nechat bez povšimnutí.

Schodek obchodní bilance skončí zřejmě v 1. čtvrtletí ve výši 22 miliard korun

Schodek obchodní bilance České republiky ve výši 22 miliard korun odhaduje v letošním 1. čtvrtletí Český statistický úřad. Vyplývá to z jeho únorového šetření u firem zahraničního obchodu. Přitom očekávané zvýšení hodnoty dovozu by mělo činit 13 procent. Hodnota vývozu by měla vzrůst o 27 procent.

Ministerstvo financí pro zvýšení cen energií

Pro nutnost další nápravy cen energií v brzké době se vyslovila náměstkyně ministra financí Jana Frstová. Řekla, že zvýšení maximálních cen elektřiny a plynu od letošního července, na němž se v úterý dohodli ministři vlády, je naprosto nedostatečné a neodráží současné náklady energetických firem. Cena elektřiny by podle analýzy ministerstva průmyslu a obchodu, z níž porada ministrů i Jana Frstová vychází, měla vzrůst celkově zhruba o 60 procent. Pokud tedy od letošního července vzroste cena elektřiny pro domácnosti o dohodnutých 30 procent, čeká občany ještě jeden cenový skok.

ČNB loni prodala 25 tun zlata

Česká národní banka v průběhu loňského roku prodala 25 tun zlata (tj. cca 7,9 miliardy Kč). ČTK to sdělil tiskový mluvčí ČNB Martin Švehla. Po vypořádání prodeje budou zásoby zlata ČNB představovat zhruba 45 tun. Při rozhodování o prodeji části svých zlatých rezerv dospěla bankovní rada ČNB k názoru, že současný podíl zlata v devizových rezervách neodpovídá účelu držení devizových rezerv a výnos z investování zlata je dlouhodobě a systematicky nižší než výnosy z jiných devizových investic. ČNB se tak přiřadila k dalším centrálním bankám, které v poslední době ze stejných důvodů snižují své zásoby zlata.

Vývoz zbraní z ČR loni stoupl o 55,5 procenta na 182 miliónů USD

Vývoz vojenského materiálu z České republiky stoupl loni o 55,5 procenta na 182 miliónů dolarů. Dovoz se snížil o pět procent na 33,1 miliónu USD. Přebytek obchodu zbraněmi tak dosáhl 148,9 miliónu USD. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Daniel Častvaj. České zbraně se ocitly v 57 zemích světa. Rovných 90 procent vývozů se dostalo do Spojených arabských emirátů, Indie, Thajska, Slovenska, Etiopie, Polska, Ruska a Alžírska.

Ministrem životního prostředí se stane Martin Bursík

Novým ministrem životního prostředí se stane pražský zastupitel, předseda výboru životního prostředí pražského magistrátu Martin Bursík. S jeho jmenováním na návrh premiéra Josefa Tošovského souhlasil prezident Václav Havel. Nový šéf resortu životního prostředí bude prezidentem jmenován v pátek 27. února na zámku v Lánech. Bursík nahradí ve funkci Jiřího Skalického, jehož demisi prezident přijal 20. února. Exministr Skalický zdůvodnil svůj odchod z vlády obavami z ohrožení důvěryhodnosti Tošovského kabinetu skandálem kolem sponzorů ODA. Aféra kolem fingované firmy TMC přiměla Jiřího Skalického i k rezignaci na funkci šéfa aliance.

Předčasné volby podle mínění občanů současnou politickou situaci nevyřeší

Letošní předčasné parlamentní volby nemohou podle většiny obyvatel vyřešit současnou politickou situaci. Tento názor zastává 61 procent dotázaných, opačný má 33 procent lidí. Zároveň se 49 procent lidí domnívá, že pravice může ve volbách zvítězit, pokud by se sjednotila. Vyplývá to z únorového šetření agentury Median.

Petr Kolář asi končí ve funkci velvyslance ve Švédsku kvůli aféře ODS

Český velvyslanec ve Švédsku Petr Kolář, jenž loni zasadil těžkou ránu Občanské demokratické straně svým prohlášením o jejím sporném financování, zřejmě ze Stockholmu kvůli svému "nediplomatickému" vstupu do domácí politiky přece jen odejde. Tošovského vláda se totiž na nedávném zasedání, jemuž předcházela řada jednání s Hradem, měla podle informací ČTK z kruhů blízkých kabinetu přiklonit ke Kolářovu odvolání.

Politická role prezidenta podle občanů vzrůstá v době krizí

Zatímco vnitropolitické krize otřásají důvěryhodností politiků a politických institucí, význam role prezidenta v tomto období naopak vzrůstá. Podle únorového průzkumu agentury STEM převládá jednoznačně ve společnosti při krizových situacích obraz prezidenta schopného jasně formulovat a v praktické politice prosazovat svá stanoviska. Přesně 80 procent dotázaných souhlasí s tím, aby prezident v době krize jasně vyslovil své stanovisko a snažil se ho prosadit v praktické politice. Rozhodný souhlas přitom vyslovilo téměř 37 procent obyvatel. Striktně zamítavé stanovisko projevila jen čtyři procenta respondentů, spíše záporně se vyslovilo 15 procent.

Prezident Václav Havel zůstane do pondělí v domácím ošetření

Kontrolní vyšetření a rentgen plic prokázaly u prezidenta Václava Havla podle jeho ošetřujícího lékaře Ilji Kotíka opět dobré ventilační funkce, včetně postiženého pravého středního laloku plic. Lékaři doporučují prezidentovi zůstat v domácím léčení do pondělí.

Jan Koukal (ODS): Informace o tom, že si kupuji hlasy, jsou nehorázné

Za cílenou kampaň a za jednu z největších urážek považuje pražský primátor Jan Koukal (ODS) informace tisku, že se údajně snaží získat nezbytné hlasy pro své setrvání v čele města za dvousettisícovou úplatu. Jan Koukal na tiskové konferenci řekl, že "věc chce dotáhnout do zdárného vysvětlení". "Je to nehorázné. Připomíná mi to 'velice dobrou' zprávu o vile pana Klause ve Švýcarsku, očekávám ještě nějakou jinou perličku," dodal. Primátor Koukal, o jehož dalším setrvání v čele radnice rozhodnou v tajném hlasování zastupitelé již ve čtvrtek, bude odvolán z funkce tehdy, když se proti němu vysloví minimálně 28 z 55 členů zastupitelstva. Návrh na primátorovo odvolání podepsalo 24 poslanců, tedy celá opozice. Někteří z jejich zástupců však uvádějí, že pro odstoupení Jana Koukala nejsou zcela rozhodnuti.

Většina obyvatel ČR nepracuje s počítači

Většina občanů, konkrétně 60 procent, vůbec nepoužívá počítače, čtvrtina obyvatel České republiky si však bez počítače nedovede svůj život představit nebo je práce na něm vysloveně baví. Vyplývá to z průzkumu agentury AISA, jehož výsledky získala ČTK. Pravidelně s počítačem pracuje 21 procent a příležitostně 19 procent dotázaných. Skoro třetina lidí však má z počítačů strach a práce na nich jim vadí.

Předseda sněmovny Miloš Zeman se má poslanci Wagnerovi omluvit

Šéf sociálních demokratů a předseda Poslanecké sněmovny Miloš Zeman se musí nezařazenému poslanci Jozefu wagnerovi omluvit za to, že o něm loni prohlásil, že usiloval o vstup do poslaneckého klubu KSČM a že komunističtí poslanci o Wagnerově přijetí také hlasovali. Rozhodl o tom Městský soud v Praze. Miloš Zeman se proti rozsudku odvolá. Podle názoru soudkyně městského soudu Miloš Zeman o Jozefu Wagnerovi vyslovil nepravdivý výrok, který se dotkl Wagnerovy cti vzhledem k tomu, že tento poslanec byl za bývalého režimu na seznamu nepřátelských osob. Jozef Wagner soudního jednání využil k tomu, aby podrobil ostré kritice činnost poslaneckého klubu ČSSD. Když byl ještě jeho členem, byl prý roztrpčen tím, že klub nejednal o rozpočtových otázkách věcně, tedy z hlediska skutečných potřeb obyvatel státu, ale pouze z pohledu, jak to, co sociální demokracie udělá, bude posuzovat veřejnost. Takový přístup považuje Jozef Wagner podle svých slov za podvod.

Dominika Haška v Buffalu vítal nápis "Hašek na hrad"

Českého hokejového brankáře Dominika Haška vítalo na letišti v Buffalu několik stovek amerických fanoušků. Hrdina olympiády v Naganu a gólman místních Sabres, se objevil před nadšeným davem s rozzářeným úsměvem a zlatou medailí na krku. Ke svému překvapení spatřil i na letišti v Buffalu transparenty s nápisem "Hašek na hrad". "Tady je stejná sláva jako v Praze," přivítal se český brankář s fanoušky. "Jsem šťastný, že vám můžu ukázat zlatou medaili. Porazili jsme nejlepší tři týmy světa, vlastně - bývalé nejlepší tři týmy světa," dodal s úsměvem Dominik Hašek.

Petr Svoboda počítá se skutečnou oslavou zlata až v létě

Petr Svoboda, autor zlatého gólu české reprezentace ve finále olympijského hokejového turnaje, plánuje oslavu vítězství z Nagana až na léto, kdy s rodinou zamíří do České republiky. Při úterním příletu do Philadelphie bylo na útočníkovi místních Flyers patrné, že se z olympijského "šoku" ještě nevzpamatoval. "Byl to asi nejopojnější pocit, jaký jsem kdy zažil," vzpomíná Petr Svoboda, který se bouřlivých pražských oslav nezúčastnil a spěchal do USA kvůli poraněnému lokti. "Byl jsem pryč 14 let a najednou jsem zpátky a mluvím se všemi kolem svou mateřštinou. Tak mě to vzalo, že jsem se od prvního zápasu nezbavil mrazení v zádech," řekl dvaatřicetiletý obránce, který se v roce 1984 jako osmnáctiletý junior rozhodl zůstal na Západě.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno až zataženo. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.