Zprávy čtvrtek, 27. května 1999

A nyní zprávy podrobněji:

Vláda schválila návrh nového tiskového zákona

Vláda schválila návrh nového tiskového zákona. Podle mluvčího Libora Roučka předloha doznala "drobných úprav", neupřesnil však, v čem kabinet návrh, který v poslední době vzbudil bouři kritiky především mezi novináři, pozměnil. Odborná veřejnost se obává především toho, že návrh ministra kultury Pavla Dostála a vicepremiéra Pavla Rychetského omezí svobodu projevu médií.

Vládní návrh nového tiskového zákona, který může podle některých názorů omezit svobodu projevu, zřejmě není ve sněmovně bez šancí na schválení. V anketě, kterou ve středu ČTK provedla mezi členy sněmovní komise pro sdělovací prostředky, se jednoznačně proti jeho přijetí vyslovil jen Vladimír Mlynář z Unie svobody. Z vyjádření zástupců ODS, ČSSD a KSČM vyplynulo, že například zakotvení povinnosti otisknout odpověď na uveřejněnou informaci, i když je pravdivá, je pro ně za určitých okolností přijatelné.

Novela živnostenského zákona vychází z legislativy EU

Novela živnostenského zákona, kterou vláda ve středu na svém zasedání schválila, je krokem k úplné kompatibilitě s legislativou Evropské unie. Té by mělo být dosaženo v roce 2003. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Dosavadní úprava živnostenského zákona má podle jeho slov řadu nedostatků. "Je to dáno značně liberálními podmínkami vstupu do podnikání u mnoha živností, které nejsou dostatečně vyváženy regulací jako v zemích EU," řekl ministr Grégr s tím, že tento nedostatek je novelou částečně odstraněn zpřísněním všeobecných podmínek provozování živností.

Kabinet také schválil návrh zákona o sociálněprávní ochraně dětí

Ministři vlády podpořili i návrh nového zákona o sociálněprávní ochraně dětí, který má vymezit působnost státních orgánů a obcí při ochraně práv dítěte, a to i v oblasti prevence, výchovy a poradenství. Předloha stanoví postupy orgánů sociálněprávní ochrany při zprostředkovávání osvojení a pěstounské péče a vymezuje úlohu nevládních organizací v oblasti ochrany práv dítěte.

Vláda se rozhodla zabránit stavbě plotu v ústecké Matiční ulici

Stavbu plotu v ústecké Matiční ulici vláda nepodpořila. Ministři uložili přednostovi Okresního úřadu v Ústí nad Labem, aby sporné usnesení o stavbě plotu, který má oddělit majitele zdejších domů před hlukem ze sousedních domů pro neplatiče nájemného, především Romy, předložil k rozhodnutí ústeckému zastupitelstvu. Téměř dvoumetrový keramický plot se rozhodlo v Matiční ulici vystavět místní obvodní zastupitelstvo z ústeckého obvodu Neštěmice. Tiskový mluvčí kabinetu Libor Rouček na tiskové konferenci v úterý zdůraznil, že vláda odmítá jednání, která mají charakter rasové diskriminace či segregace nebo je může vyvolat.

Vláda schválila poziční dokument o vstupu ČR do EU

Vláda na svém středečním zasedání schválila poziční dokument pro jednání o vstupu České republiky do Evropské unie ke kapitole Sociální politika a zaměstnanost. Na tiskové konferenci o tom informoval náměstek ministra práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Dokument se dotýká například pracovního práva, bezpečnosti práce, sociálního dialogu, rovných příležitostí mužů a žen při získávání zaměstnání, zaměstnanosti obecně a zaměstnanosti osob se zdravotním postižením a sociální ochrany zaměstnanců.

Zahraniční výbor Senátu je proti česko-řecké iniciativě k řešení balkánské krize

Zahraniční výbor Senátu podrobil ve středu tvrdé kritice česko-řeckou iniciativu k urovnání kosovského konfliktu, s nímž senátory přišel seznámit šéf české diplomacie Jan Kavan. Ministrovi je mimo jiné vytýkáno, že iniciativu, která údajně vznikla v nesprávný čas, nekonzultoval s parlamentními výbory. Velmi kriticky se k návrhu postavil člen výboru Jiří Payne z ODS. "Iniciativa ČR a Řecka, která zásadně odmítá variantu mezinárodní správy Kosova, svým způsobem podráží nohy dosavadní taktice NATO," uvedl v prohlášení zveřejněném na internetu. Iniciativu obhajovali jen Kavanovi straničtí kolegové ze sociální demokracie a předseda zahraničního výboru Lubomír Zaorálek.

Pravicoví poslanci jsou ke Kavanově aktivitě skeptičtí

Mezi pravicovými poslanci přetrvává odmítavý postoj k česko-řecké iniciativě na řešení kosovské krize. Už den poté, co byla zástupcům členských států NATO představena, se o ní mnozí poslanci ODS, Unie svobody a KDU-ČSL vyjadřovali nelichotivě.

Naopak stínový ministr zahraničí ODS Jan Zahradil nehodlá kritizovat česko-řeckou mírovou iniciativu pro řešení kosovského problému, jejíž plný obsah byl v úterý zveřejněn. Nadále oceňuje, snaží-li se Česká republika být aktivním nikoli nečinným členem Severoatlantické aliance. "Jsou to přehnané ambice a jak je vidět, v NATO je ticho po pěšině, pokud jde o tuto iniciativu," prohlásil Zahradil

Ohlasy ze zahraničí na česko-řeckou iniciativu

Skepticky se k česko-řeckému návrhu na oživení politického řešení kosovské krize vyslovil předseda zahraničního výboru polského Sejmu Czeslaw Bielecki. Nelze přerušit nálety NATO na Jugoslávii v situaci, kdy jsou jediným nátlakovým prostředkem, řekl na dotaz ČTK.

NATO a jeho členské státy reagovaly ve středu přezíravě, rozpačitě a nejednou negativně na česko-řecký návrh řešení kosovského konfliktu. Dostupní diplomaté v sídle aliance vesměs soudili, že jde sice o zajímavý příspěvek do debaty, který může mít v budoucnu svou cenu, ale jeho zveřejnění v tomto okamžiku hrozí v Bělehradu vyvolat dojem trhlin v jednotě NATO.

Jak velký bude příspěvek české armády do KFOR závisí od peněz

Velikost příspěvku české armády do mírových Kosovských sil 'KFOR) bude podle náčelníka generálního štábu české armády Jiřího Šedivého záviset na množství peněz, které pro tento účel vyhradí vláda a parlament. Finanční možnosti resortu obrany jsou vyčerpány, řekl ve středu Šedivý ČTK a České televizi. Generál se domnívá, že armáda má odpovídající potenciál na to, aby do připravovaných sil vyslala své jednotky, které by mohly být podle něj pro alianci "dokonce velmi cenné".

Senátoři souhlasí se sekcí pro vyzbrojování, bojí se ale korupce

Úmysl ministerstva obrany vytvořit novou sekci pro vyzbrojování vítají senátoři zahraničního a obranného výboru, které oslovila ČTK. Úřad by měl zlepšit komunikaci mezi českými zbrojařskými firmami, vládou a NATO. Předseda výboru Michael Žantovský 'ODA) a místopředseda Jan Krámek 'ODS) ale upozornili, že by sekci mělo ministerstvo zabezpečit proti korupci.

Výcvik českých vojáků je podle Ericha Kiesenbauera na úrovni

Výcvik vojáků české armády je podle generála bundeswehru Ericha Kiesenbauera na velmi dobré úrovni. Technické a sociální podmínky však mají němečtí vojáci nesrovnatelně lepší, řekl v rozhovoru pro ČTK při sv středeční návštěvě výcvikové základny vzdušných sil v Jihlavě. Velitel školy z německého Apenu, která zabezpečuje centrální výcvik poddůstojníků letectva, byl spolu s dalšími kolegy prvním hostem NATO na zdejší výcvikové základně.

IVVM: Klesá počet občanů, kteří by uvítali vytvoření úřadu ochránce lidských práv

Počet českých občanů, kteří by přivítali vytvoření úřadu ombudsmana jako nezávislého garanta dodržování lidských práv, se za poslední dva roky snížil. Letos v květnu by ustavení ombudsmana uvítalo 35 procent respondentů, před dvěma lety jich bylo o pět procent více. Vyplývá to z výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění. Podle 21 procent dotázaných by ombudsman znamenal jen další zbytečný úřad, 23 procent lidí zastává názor, že na ochranu obyčejných lidí stačí soudy a policie a 21 procent míní, že člověk se o sebe musí postarat sám.

Prezident Havel podepsal zákon o jednacím řádu Senátu

Prezident Václav Havel ve středu podepsal zákon o jednacím řádu Senátu, který v polovině května schválila Poslanecká sněmovna. Horní parlamentní komora tak po více než dvou letech své existence získala vlastní pravidla pro jednání, protože až doposud částečně kopírovala jednací řád sněmovny. Podle zákona o jednacím řádu Senátu budou mít kluby senátorů nejméně pět členů a senátní orgány budou mimo jiné opráněny požadovat od členů vlády informace.

Prezident i nadále zůstává na nemocničním lůžku

Laboratorní testy stále prokazují přítomnost zánětu v těle prezidenta Václava Havla a jeho zdravotní stav se podle lékařů za poslední dny nezlepšil. Odsunuli proto do pátku rozhodnutí o termínu propuštění hlavy státu z nemocnice. Novinářům to sdělil Havlův osobní lékař Ilja Kotík. Také prezidentův program se předběžně ruší až do konce příštího týdne.

Obchodní bilance České republiky

Při očekávané stagnaci dovozu i vývozu by saldo obchodní bilance České republiky za letošních šest měsíců mělo skončit schodkem 32,5 miliardy korun. Vyplývá to z konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu 'ČSÚ) uskutečněného v květnu mezi 190 subjekty zabývajícími se zahraničním obchodem, které v 1. čtvrtletí realizovaly 23 procent celkového objemu dovozu '223,4 miliard Kč) a 32 procent celkového objemu vývozu '205,0 miliardy Kč.).

Obrat vzájemného obchodu České republiky a Jugoslávské svazové republiky 'JSR) se v prvním čtvrtletí vlivem válečného konfliktu v Kosovu propadl meziročně o 52,1 procenta na pouhých 17,9 miliónu dolarů. Český vývoz spadl o 55,2 procenta na 14,5 miliónu USD a dovoz o 32,3 procenta na 3,4 miliónu USD. "Saldo tak bylo pro ČR aktivní 11,1 miliónu USD," uvádí zpráva, kterou ve středu získala ČTK, a dodává, že vzhledem k dosavadnímu vývoji konfliktu se pokles výměny dále prohloubí.

Kopřivnická Tatra se představuje na poznaňském autosalónu

Kopřivnická Tatra se účastní letošního osmého ročníku mezinárodního automobilového veletrhu v polské Poznani, který byl zahájen ve středu a potrvá do 1. června. ČTK o tom informovala tisková mluvčí společnosti Eva Kijonková. Na největším polském autosalónu se severomoravská automobilka prezentuje novinkou ve svém sortimentu, evropské legislativě vyhovujícím modelem Jamal.

Mezinárodní vědecká konference konference genetiků v Liblicích

Výzkum vývoje embryí s cíleným zasahováním do jeho řídících procesů je předmětem společné konference českých a německých genetiků, která se koná ve čtvrtek a v pátek na zámku v Liblicích v okrese Mělník. Podle informace Jany Křížové, vedoucí tiskového odboru akademie věd, začínají být možnosti přenosu jádra buňky savců po zveřejnění zpráv o narození klonovaných ovcí Dolly a Polly ekonomicky velmi zajímavé. Budoucí využití poznatků vývojové biologie v zemědělství, biomedicíně a farmaceutickém průmyslu je také tématem jednoho z diskusních panelů konference.

Vědci debatovatují o vztahu baronky Nádherné k dramatikovi Krausovi

Působení rakouského dramatika Karla Krause u baronky Sidonie Nádherné ve Vrchotových Janovicích na Benešovsku je tématem dvoudenního sympozia rakouských, německých a českých literárních vědců, které ve středu přednáškou v Centru Franze Kafky v Praze zahájil badatel Jindřich Pokorný. Sympozium navazuje na úterní přenesení ostatků baronky po téměř padesáti letech od její smrti na rodinný hřbitov do Vrchotových Janovic. Sidonie Nádherná, na kterou obyvatelé dnešních Janovic vzpomínají hlavně jako na náruživou kuřačku, inspirovala v první polovině 20. století osobnosti rakouské, německé, české, francouzské a anglické kultury. Vedle Krause patřili mezi její přátele básník Rainer Maria Rilke a malíř Max Švabinský. Baronka na svém zámku přijímala mnoho dalších umělců a její salón působil první čtyři desetiletí tohoto století.

Fotovýstava "Bez naděje" doprovází festival "Jeden svět 99"

Fotografie kosovských uprchlíků v Makedonii, dětí vydělávajících si v Kambodži prostitucí či lidí hladovějících v Súdánu vystavuje od středy v předsáli kinosálu Francouzského institutu v Praze reportér Lidových novin Michal Novotný. Výstava bezmála čtyř desítek snímků nazvaná "Bez naděje" doprovazí filmový festival "Jeden svět 99" s tématikou porušování lidských práv, který pořádá ve Francouzském institutu a pražských kinech Mat a Evald 'rovněž od středy) do 31. května společnost Člověk v tísni při České televizi.

Koncert SOS Kosovo bude v přímém přenosu 3. června

Přímý přenos charitativního koncertu, jehož výtěžek bude prostřednictvím obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni věnován uprchlíkům z Kosova, chystá Česká televize na 3. června. V programu připravovaném předními domácími rockovými kapelami, který se uskuteční na pražském Zimním stadiónu Slavie, mají hrát mimo jiné Ivan Hlas, skupiny Buty, J.A.R., Hudba Praha, Burma Jones, Garaga Tři sestry, Visací zámek, Laura a její tygři, Divoký srdce a další. Očekává se, že koncert uvidí na Slavii na pět tisíc posluchačů, první program České televize přinese větší část programu ve třech přímých vstupech.

Sbírka SOS Kosovo vynesla dosud již čř miliónů korun, z nichž více než polovina už byla podle České televize použita na vypravení zásilek s humanitární pomcí, které dále pokračují.

Do konce festivalu Pražské jaro zbývá týden a během něj bude 16 koncertů

Poslední ze tří týdnů mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro začíná ve čtvrtek večer jediným koncertem. V kostele svatého Šimona a Judy zazní komorní hudba pro klavír, klarinet a zpěv. Festivalové publikum čeká pak do 3. června ještě 16 koncertních a několik operních programů.

Dva závěrečné koncerty jsou svěřeny Bamberským symfonikům, s Pražskými symfoniky vystoupí v úterý houslista Gil Shaham a exilový dirigent Zdeněk Mácal. V katedrále svatého Víta zazní dvakrát Brahmsovo Německé rekviem a vedle toho se uskuteční řada komorních koncertů. Zatímco Státní opera uvede v sobotu v premiéře inscenaci moderní opery Pád domu Usherů amerického minimalisty Philipa Glasse, v Národním divadle bude podvakrát hostovat soubor opery z jihošvédského Göteborgu s inscenací Rossiniho Cesty do Remeše.

Film "Návrat ztraceného ráje" je o ostrovech lidství

O ostrovech lidství na tomto světě vypovídá podle režiséra a scenáristy Vojtěcha Jasného jeho film "Návrat ztraceného ráje". Světovou premiéru měl v pondělí na festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Pražskou premiéru bude mít tento čtvrtek v kině Blaník a poté se vydá v 15 kopiích do českých kin. Do hlavních rolí režisér obsadil někdejší hereckou hvězdu 60. let Vladimíra Pucholta, slovenskou herečku Ingrid Timkovou a amerického herce Adama Davidsona, který před osmi lety získal za svůj krátký snímek Oscara. Jeho pedagogy přitom byli právě Jasný a také Miloš Forman.

"Návrat ztraceného ráje" vznikl v koprodukci firem Lumar Production a Here and Now Production Inc. ve spolupráci s Open City Films. Získal grant Fondu na podporu kinematografie a natáčel se loni v létě u Poličky a na podzim v New Yorku. Stál kolem 60 miliónů korun. I když přímo nenavazuje na Jasného slavný film "Všichni dobří rodáci" z roku l968, v některých pasážích jej připomíná. Kameramanem byl Slovák Juraj Šalmovič, hudbu složil Čechokanaďan Milan Kymlička.

"Každý film potřebuje diváky a myslím, že by si měli v příběhu najít to své," řekl Jasný po středeční pracovní projekci v Praze. Přiznal, že Amerika a Česká republika jsou jeho dvěma domovy, které má na světě nejraději, a to, že jeho projekt v Česku získal producentu, označil za zázrak.

Dny české kultury v Kolíně nad Rýnem zahájeny

Slavnostním otevřením výstavy věnované Bohumilu Hrabalovi a vzpomínce na jeho překladatelku do němčiny Susannu Rothovou byly v Kolíně nad Rýnem zahájeny Dny české kultury. Série kulturních a společenských akcí v největším městě Severního Porýní-Vestfálska potrvá dva týdny a její umístění i načasování bylo zvoleno tak, aby přilákala co největší pozornost zájemců z Německa i ze zahraničí, kteří budou v nejbližších dnech v Kolíně pobývat v souvislosti s vrcholnými konferencemi Evropské unie a skupiny G8.

Ústřední motto Dnů české kultury zní "Otevřely se brány" podle stejnojmenného díla Edy Kriseové, které bude představeno při autorském čtení 1. června. K dalším akcím patří výstava o varhanách z Týnského chrámu v Praze, promítnutí filmu "Postřižiny", představení České republiky jako kandidáta vstupu do Evropské unie i jako turistického cíle, jazzové a varhanní koncerty, pódiové diskuse i zastoupení ČR na občanské slavnosti u příležitosti summitu Evropské unie.

Ze sportu:

Ve druhém kole skončila cesta českých tenistů Jiřího Nováka a Martina Damma turnajem French Open. Novák podlehl ve čtyřech setech sedmému nasazenému Timu Henmannovi z Velké Británie, Damm neuhrál ani set v utkání s Uruguajcem Marcelem Filippinim, hráčem z kvalifikace.

Nedařilo se ani Petru Kordovi, nad jehož síly byl ve druhém kole grandslamového French Open utkání čtvrtý nasazený Španel Carlos Moya. Jedenatřicetiletý český tenista prohrál s obhájcem pařížského titulu ve čtyřech setech 7:6, 4:6, 3:6 a 1:6 za dvě hodiny a šestadvacet minut.

Česká hráčka Květoslava Hrdličková porazila ve druhém kole French Open Němku Barbaru Rittnerovou 6:4, 7:6 a poprvé v kariéře postoupila na turnaji Grand Slamu do třetího kola. O účast se střetne s vítězkou středečního utkání mezi světovou jedničkou Švýcarkou Martinou Hingisovou a domácí Amelií Mauresmovou.

Česká tenistka Jana Novotná se jako první hráčka kvalifikovala do třetího kola French Open, druhého grandslamového turnaje letošního roku. Turnajová čtyřka porazila svou krajanku Adrianu Gerši za šestašedesát minut 6:3, 6:2 a v boji o čtvrté kolo se střetne s Chorvatkou Silvií Talajovou.

A ještě informace o čtvrtečním počasí v České republice:

Převážně polojasno, místy oblačno s případnými přeháňkami nebo i bouřkami. Nejvyšší denní teploty kolem 24 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.