Zprávy čtvrtek, 27. ledna 2000

A nyní zprávy podrobné:

Poslanecká sněmovna v prvním čtení schválila třetí verzi rozpočtu na rok 2000

Poslanecká sněmovna ve středu v prvním čtení schválila v pořadí už třetí vládní návrh státního rozpočtu na rok 2000. Rozpočet počítá s deficitem 35,2 miliardy korun, příjmy 592,1 miliardy korun a výdaji 627,3 miliardy korun. O definitivní podobě rozpočtu by měla sněmovna rozhodnout pravděpodobně na únorové schůzi. Rozpočet podpořili kromě sociálních demokratů i poslanci Občanské demokratické strany. Proti hlasovali poslanci Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové a Unie svobody, komunisté se hlasování zdrželi.

Skutečnosti, že ODS podpořila třetí verzi státního rozpočtu v prvním čtení, předcházelo intenzívní jednání delegací obou nejvlivnějších politických stran

Čelní představitelé sociální demokracie a ODS ve středu podpisem stvrdili platnost pěti dohod, které doplňují opoziční smlouvu mezi oběma stranami. Právě přijetí této pětice dohod umožnilo sociálním demokratům prosadit v Poslanecké sněmovně v prvním čtení návrh státního rozpočtu na letošní rok. Definitivní schválení rozpočtu však ODS ještě podmiňuje personálními změnami ve vládě. Dokumenty, které v úterý schválily Výkonná rada ODS a předsednictvo ČSSD, se týkají státního rozpočtu, změny volebního systému, vstupu České republiky do Evropské unie, věcných podmínek tolerance menšinového sociálnědemokratického kabinetu a komunikace parlamentních klubů obou stran.

Premiér Miloš Zeman konstatoval, že žádná z politických stran při projednávání těchto dohod neustoupila ze svých základních programových zásad a ani to od nich nikdo nežádal. Přiznal, že dohody vznikly z aktuální potřeby řešit otázku státního rozpočtu.

Předseda ODS Václav Klaus doplnil, že zatímco platnost opoziční smlouvy není časově určena, platnost dohod je jasně vymezena do příštích voleb v roce 2002. Dohody jsou podle něj z hlediska ODS logickým vyústěním několikaměsíčního procesu, kdy se tato strana neúspěšně snažila ostatní nekomunistické strany v Parlamentu přimět k vytvoření supervelké koalice. "Myslím, že i těmito dohodami se něco nového rodí a my bychom si velmi přáli, aby politické strany v České republice přestaly být nepřáteli, aby začaly být soupeři. Věříme, že tyto dohody k tomu udělaly docela dobrý krok vpřed," prohlásil Klaus, který je pracovně nazval "tolerančním patentem".

Premiér Miloš Zeman chce prezidentovi Václavu Havlovi do dvou týdnů předložit změny ve vládě

Předseda vlády Miloš Zeman předloží do 14 dnů prezidentovi republiky Václavu Havlovi návrhy na personální změny ve vládě. Premiér o tom ve středu informoval Poslaneckou sněmovnu vzápětí poté, co poslanci drtivou většinou hlasů podpořili v prvním čtení třetí verzi vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na letošní rok. Právě personální změny ve vládě jsou podmínkou ODS pro podporu rozpočtu také v závěrečném třetím čtení.

Prezident Václav Havel nazval dohody ODS a ČSSD "opozičně koaličním vládnutím"

Za opozičně koaliční vládnutí označil prezident Václav Havel podepsané dohody mezi Občanskou demokratickou stranou a Českou stranou sociálně demokrackou. Jak dále uvedl, cítí hluboké otazníky nad způsobem, jakým se obě strany rozhodly prohloubit svou opoziční smlouvu. Tento způsob v něm vyvolává určité pochybnosti a podle svých slov se obává dalšího zmrtvování politické scény v České republice. Prezident je přesvědčen, že záležitosti řešené v pěti dohodách mezi ODS a ČSSD patří na parlamentní půdu a mají být projednány před zraky veřejnosti.

Zástupci čtyřkoalice - tedy Unie svobody, Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie - považují prohloubení opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD za vznik koalice sociálních a občanských demokratů. "ODS se rozhodla vstoupit do faktické koalice s vládou ČSSD. Stává se tedy jakousi pasivní součástí vlády," řekl ve středu úřadující předseda Unie svobody Karel Kühnl. Zopakoval, že čtyřkoalice bude usilovat o vítězství ve volbách.

Místopředseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek stejně jako Karel Kühnl soudí, že dohoda obou největších stran přerostla v zásadě v koalici. ČSSD se podle něj rozhodla, že nebude suverénní stranou, a ODS, že za upevnění svých mocenských pozic podpoří rozpočtovou politiku, která zadluží tuto zemi.

Pro komunisty se středečním uzavřením dalších dohod mezi ODS a ČSSD nic nemění. "Budeme pokračovat ve stejné politice," řekl ČTK šéf poslanců KSČM Vojtěch Filip. Připustil ovšem, že postup jeho strany vůči ČSSD bude nyní tvrdší.

První dáma ČSSD Petra Buzková chce opustit stranickou funkci

Místopředsedkyně České strany sociálně demokratické a Poslanecké sněmovny Petra Buzková se rozhodla složit svou stranickou funkci. Jak ve středu oznámila novinářům, hodlá na nejbližším zasedání Ústředního výkonného výboru odejít z funkce místopředsedkyně ČSSD. Obecně jí vadí, že ODS "tlačí ČSSD do kouta". Své rozhodnutí zdůvodnila zejména nesouhlasem se změnou volebního zákona, na níž se dohodly sociální demokraté a ODS, a s chystanou deregulací nájemného. "Nehodlám vytvářet žádnou frakci, já zůstávám loajální členkou sociální demokracie," řekla tisku Buzková s tím, že hodlá pracovat ve funkci parlamentní a na nižší stranické úrovni. Rozhodně odmítla, že by se tak připravovala na převzetí funkce po předsedovi ČSSD Miloši Zemanovi, který stále opakuje, že se už na příštím sjezdu ČSSD nebude o znovuzvolení ucházet.

Straničtí kolegové si postoje Petry Buzkové, která se rozhodla pro nesouhlas s politikou vedení sociální demokracie opustit stranickou funkci, cení. Předseda strany Miloš Zeman z jejího rozhodnutí nemá ani radost, ani ho nemrzí. Jak uvedl, nikdo není nenahraditelný. Šéf poslanců ČSSD Stanislav Gross je přesvědčen, že odchod Buzkové z funkce místopředsedkyně ČSSD nemusí znamenat ztrátu jejího vlivu.

Místopředseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla, o němž premiér Zeman hovoří jako o svém nástupci, považuje Buzkovou za "cenného člověka". Ve funkci místopředsedkyně sněmovny podle něj odvede velký kus práce a ČSSD bude v tomto směru velmi platná. Rozhodně však odmítl její námitky proti deregulaci nájemného. "Ve vládním programu je, že budou deregulace do roku 2002," zdůraznil. Podle Špidly jde o záměr, který je nejen v souladu s vládním prohlášením, ale i s programem ČSSD.

Poslanecká sněmovna podporuje zákon o emisi dluhopisů za 35,2 miliardy korun

Poslanecká sněmovna ve středu podpořila v prvním čtení vládní návrh zákona o emisi dluhopisů. Zákon by měl kabinetu umožnit vydat dluhopisy ve výši 35 miliard 200 milionů korun. Návrhem zákona o programu na úhradu rozpočtového schodku státního rozpočtu na rok 2000 by se měl v následujících dnech zabývat sněmovní rozpočtový výbor.

Poslanci ve středu také většinou hlasů podpořili v prvním čtení vládní návrh smlouvy o společném postupu při dělení majetku České a Slovenské federativní republiky. K definitivnímu schválení této předlohy dojde zřejmě až na některé z jarních schůzí. Dohodu podepsali po sedmiletých přerušovaných rozhovorech v listopadu loňského roku premiéři Miloš Zeman a Mikuláš Dzurinda. Součástí smlouvy je mimo jiné protokol o řešení majetkových podílů v Komerční bance a Všeobecné úvěrové bance Bratislava mezi fondy národních majetků obou zemí a protokol o vrácení čtyř a půl tuny slovenského zlata.

Ministr financí Pavel Mertlík zdůraznil, že hlavním přínosem dělení je skutečnost, že se obě strany rozhodly navždy uzavřít majetkoprávní kapitolu a pokračovat v dobrých vzájemných vztazích. Kvalitu vzájemných vztahů obou zemí ocenil i předseda sněmovního zahraničního výboru Lubomír Zaorálek. Premiér Miloš Zeman dodal, že dohodu pokládá za úspěch České republiky.

Izraelský ministr Levy ocenil nápravu holocaustu českou vládou

Izraelský ministr zahraničí David Levy ocenil iniciativu české exekutivy při přijímání zákonů proti antisemitismu a při odškodnění Židů poškozených nacistickým holocaustem. Po středečním rozhovoru s premiérem Milošem Zemanem v Poslanecké sněmovně podotkl, že také Izrael ví, jak vztahy s Českou republikou posílit. Premiér Zeman připomněl, že privatizační proces v České republice je otevřen zahraničním investorům, kteří by se chtěli podílet na rozvoji českého průmyslu, tedy i izraelskému kapitálu.

Ministr Levy se ve středu v Praze setkal také s předsedou Poslanecké sněmovny a ODS Václavem Klausem. Hovořili spolu o česko-izraelských vztazích a jejich posilování i o situaci na Středním východě.

Prezident Václav Havel ve Stockholmu vyzval k naslouchání svědkům holocaustu

Prezident České republiky Václav Havel ve středu vystoupil na mezinárodním fóru o holocaustu, které se koná ve švédské metropoli Stockholmu. Ve svém projevu vyzval k uchování varovných vzpomínek na hrůzy vyhlazování Židů a Romů za druhé světové války. Připomněl, že poslední svědkové holocaustu dosud žijí a právě oni jsou nositeli zkušeností pro lidstvo varovných a je třeba s nimi komunikovat a pozorně jim naslouchat. Václav Havel také připomněl svou záštitu českému projektu Fenomén holocaust s podobným vyzněním. Projekt loni vyvrcholil konferencí v Praze a Terezíně a měl doplnit české znalosti vlastní historie holocaustu a rozpoutat celospolečenskou diskusi s cílem přispět k pochopení i této součásti národních dějin.

Mezinárodní fórum o holocaustu, na které do Stockholmu přijeli vysocí státní představitelé 48 států, se koná v rámci iniciativy Task Force, u jejíhož vzniku stála v květnu 1998 právě švédská vláda. Fórum, tak jako celá iniciativa, má přispět k výzkumu holocaustu, jeho připomínání a šíření znalostí o něm do celé společnosti.

Především politická situace v České republice zajímala předsedu švédské vlády Görana Perssona při středečním setkání s českým prezidentem Václavem Havlem. Jak řekl ČTK Havlův poradce Pavel Fischer, kladl Persson velmi zasvěcené otázky týkající se posledních jednání mezi vládní ČSSD a jejím smluvně opozičním partnerem ODS. Na přetřes přišlo i přistupování České republiky do Evropské unie a otázka holocaustu.

Šéfka americké diplomacie Albrightová navštíví na jaře ČR

Ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová navštíví letos na jaře Českou republiku, pevné datum však nebylo ještě stanoveno. Na dotaz ČTK to ve středu řekl tiskový mluvčí českého velvyslanectví ve Washingtonu Martin Weiss. Podle informací ČTK v Praze se návštěva očekává v době oslav 150. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, které připadá na 7.březen.

Belgické firmy působící v ČR žehrají na zákon o pobytu cizinců

Nejméně deset belgických firem si stěžovalo českému velvyslanectví v Bruselu na způsob zavedení nového zákona o pobytu cizinců, podle něhož musejí cizí státní příslušníci pracující v České republice od 1. ledna žádat o povolení k pobytu přes český konzulát ve své domovské zemi. Firmy o této změně nikdo neinformoval a hrozí jim nyní, že se budou muset rozloučit se svými zaměstnanci na několik týdnů, ba měsíců, než bude jejich žádost vyřízena.

Český zákon o pobytu cizinců v ČR má nyní i anglickou verzi

Zákon o pobytu cizinců na území České republiky, který začal platit 1. ledna, má nyní i anglickou verzi. ČTK to ve středu sdělil ředitel tiskového odboru ministerstva vnitra Jan Decker. Zájemci mohou anglický překlad nalézt na internetové adrese www.mvcr.cz. Překlad zákona zajistilo ministerstvo vnitra ve snaze zpřístupnit jeho text také zahraniční odborné a laické veřejnosti.

Velká Británie opět hrozí České republice zavedením vízové povinnosti

České republice opět hrozí ze strany Velké Británie možnost zavedení vízové povinnosti. Ve středu v rozhovoru pro televizi Prima ministr vnitra Václav Grulich připustil, že Británie dala ČR v této souvislosti "určitou výstrahu". Zástupkyně britského ministerstva vnitra ale televizi řekla, že její země zatím zavedení víz neplánuje, situaci však pečlivě sleduje. "Situace skutečně je zhoršená. V této souvislosti nám zavedení víz asi hrozí," řekl Grulich. V prosinci překročil počet žadatelů o azyl hranici 200 lidí za měsíc. To je přibližně stejný počet jako za celý rok 1997.

V čele ČT bude stát Dušan Chmelíček

Novým generálním ředitelem České televize (ČT) bude dosavadní vedoucí právního oddělení a šéf pro strategický rozvoj ČT Dušan Chmelíček. Rozhodla o tom ve středu Rada České televize. Předseda Rady ČT Jan Jirák v televizním zpravodajství řekl, že pro Chmelíčka hlasovalo pět členů rady ze sedmi. Dvaatřicetiletý Chmelíček nahradí v čele ČT Jakuba Puchalského, který na funkci rezignoval v prosinci. Rada se rozhodovala mezi Chmelíčkem a marketingovým ředitelem Českého Telecomu Kamilem Čermákem. Poslední z trojice kandidátů, bývalý programový ředitel televize Nova Petr Sládeček, ze souboje vypadl.

Rozhodnutí Rady ČT zvolit Dušana Chmelíčka generálním ředitelem veřejnoprávní televize, vyvolala nevoli především u odpůrců jeho předchůdce Jakuba Puchalského. Chmelíčka považují, stejně jako někteří zástupci sněmovní rady pro sdělovací prostředky, za "Puchalského člověka". Ve čtvrtek dopoledne se mají setkat zástupci vedení odborů s představiteli různých profesních uskupení, která vyzvala v úterý radu, aby dnes nevolila, ale odstoupila. "Očekávám celkem jednoznačný (negativní) závěr," řekl ČTK jeden z organizátorů schůzky.

Skončila pražská část mezinárodního festivalu filmu, televize a videa Febiofest

Předáním cen za nejlepší audiovizuální díla loňského roku Kristián, které tradičně udělují filmoví publicisté a kritici, a předpremiérou autorského filmu Vladimíra Drhy Početí mého mladšího bratra skončila ve středu v kině Blaník pražská část mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa Febiofest. Podle názoru novinářů byl nejlepším loňským hraným filmem snímek Saši Gedeona Návrat idiota. V animované tvorbě zvítězil v novinářské anketě stejně jako loni loutkový film Pád Aurela Klimta. Z dokumentů získala novinářské ocenění práce Petra Boka a Martina Šmoka Mezi zaslepenými blázny.

Na náměstí ve Valašském Meziříčí vyrostly ledové plastiky

Dunění krumpáčů, sekyr a rýčů narážejících do zmrzlého sněhu se ve středu neslo náměstím ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Dostaveníčko si tam dali učitelé a studenti místní sklářské školy, aby společnými silami ze dvou obrovských kusů ztuhlé vody vytesali ledové sochy. Po pěti hodinách práce se dílo zdařilo, řekl ČTK vedoucí školního ateliéru modelování Jaroslav Koléšek. Studenti druhého a třetího ročníku vytesali ze směsi ledu a sněhu stylizované kužely. Jedna skupina žáků se nechala inspirovat přírodou a do kužele o průměru základny kolem pěti metrů a vysokého více než dva metry vměstnali obří papriku. Jejich spolužáci vytvořili podobně velký kužel složený z vytesaných lidských hlav. Skulptury si mohou obyvatelé a návštěvníci Valašského Meziříčí prohlédnout do doby, než vlivem počasí roztají.

Muzeum aut v Mladé Boleslavi zpřístupnilo svou expozici nevidomým

S historií výroby škodovek, které vystavuje mladoboleslavské muzeum, se mohou seznámit nyní i zrakově postižení a nevidomí. Na zpřístupnění expozice pro ně se podílelo sdružení Hapestetika a Institut rehabilitace zrakově postižených, řekla ve středu ČTK muzejní pedagožka Blanka Studničná. Muzeum podle ní připravilo pro zrakově postižené dvě návštěvní trasy, upraven byl i celý informační systém. Exponáty jsou opatřeny popisy v Braillově bodovém písmu a reliéfními obrázky, návštěvníkům je ale umožněna i hmatová prohlídka vozů. Pro tu byla podle Blanky Studničné vybrána auta, která jsou svým tvarem karosérie a typem charakteristická pro určité vývojové etapy.

Půlmetrová nadílka sněhu na Českomoravské vrchovině znemožňuje lesní zvěři dostat se k potravě

Lesní zvěř je v těchto dnech plně odkázaná na péči mysliveckých sdružení. "Nimrodi, kteří na Jihlavsku spravují 92 honiteb, vyrážejí na běžkách ke krmelcům minimálně dvakrát v týdnu, krmení je dostatek," řekl ve středu ČTK Zdeněk Pittl z referátu životního prostředí v Jihlavě, jehož pracovníci provádějí namátkové kontroly u krmelců. Život zvěři komplikují především lyžaři, kteří do lesů vyrážejí i se svými psími společníky a nedostatkem potravy a chladem zesláblou zvěř zbytečně "štvou" po lese.

Ze sportu:

Ve středeční dohrávce 39. kola hokejové extraligy zvítězili České Budějovice nad Třincem 5:2. Předcházející zápasy dopadly takto: Pardubice - Plzeň 5:4, Litvínov - Zlín 3:1, Sparta Praha - Vítkovice 6:2, Havířov - Slavia Praha 3:7, Vsetín - Kladno 4:2 a Znojmo - Karlovy Vary 3:1. Tabulku po 39. kole vede Sparta Praha, druhý je Vsetín, třetí Plzeň a poslední příčka patří Vítkovicím.

Český biatlonista Zdeněk Vítek se stal v polském Zakopaném mistrem Evropy v závodě na 20 kilometrů. Dvaadvacetiletý Vítek vybojoval pro Českou republiku druhé seniorské zlato v historii mistrovství Evropy. První získala v roce 1996 Eva Háková, která v italské Ridanně vyhrála sprint.

A ještě informace o čtvrtečním počasí v České republice:

Převážně polojasno až oblačno, v severní polovině území až zataženo, místy slabé sněžení. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 stupeň Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.