Zprávy čtvrtek, 28. ledna 1999

Nyní podrobněji:

Vláda odvolala z funkce ředitele Bezpečnostní informační služby

Vláda odvolala s okamžitou platností z funkce ředitele Bezpečnostní informační služby 'BIS) Karla Vulterina. Rozhodnutí zdůvodnila tím, že se dopustil vážných profesionálních pochybení. Řízením BIS byl dočasně pověřen Jaroslav Jíra, který uvnitř kontrarozvědky odpovídal za ekonomické složky.

Místopředseda vlády Pavel Rychetský uvedl, že Karel Vulterin svým jednáním v posledních dvou měsících údajně porušil zákon o zpravodajských službách, což mělo za následek zvýšení bezpečnostních rizik pro ČR i poškození některých jejích zahraničních zájmů. Provinění byla podle něho tak závažná, že by se každá jiná vláda na světě musela zachovat stejně. Vláda o Vulterinově odvolání rozhodla jednomyslně a bývalý šéf BIS se části zasedání kabinetu zúčastnil, shrnul Rychetský.

S vysvětlením kabinetu, proč byl odvolán šéf BIS, je nespokojen poslanec Unie svobody Michal Lobkowicz. Není dobré, že se vláda rozhodla informovat parlamentní kontrolní orgány až poté, co Karla Vulterina odvolala. Komise pro dohled nad tajnými službami se bude podle Lobkowicze Vulterinovým odvoláním zabývat v pátek. Je také špatné, že vláda nehodlá v této věci podat trestní oznámení, uvedl Lobkowicz.

S kritikou BIS vystupoval v poslední době především ministr Jaroslav Bašta. Podle jeho názoru neplnila vládní usnesení z roku 1997. To mimo jiné uložilo řediteli civilní kontrarozvědky prověřit všechny osoby, které se za českou stranu účastní jednání o vstupu ČR do NATO.

Unie svobody považuje rozhodnutí vlády o odvolání ředitele BIS za špatný krok zejména vzhledem k očekávanému vstupu České republiky do NATO. Její rozhodnutí může destabilizovat bezpečnostní systém ČR a navíc celou záležitost politizuje. Pro ČTK to uvedl předseda unie Jan Ruml prostřednictvím svého tiskového tajemníka. Zároveň se pozastavil nad tím, že vláda u tak významného rozhodnutí neuvedla žádné konkrétní důvody.

Vláda navrhla prezidentu Václavu Havlovi, aby s účinností od 1.února 1999 jmenoval do funkce předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Josefa Bednáře. Kabinet rovněž podle informace vicepremiéra pro legislativu Pavla Rychetského schválil novelu zákona o působnosti Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ještě více má posílit nezávislost této instituce na výkonné moci. Novela stanoví šestileté funkční období předsedy úřadu, které dosud nebylo časově vymezeno. Navíc nesmí být členem politické strany nebo politického hnutí.

Prezident nabídl předsedům parlamentních stran společné setkání

Prezident Václav Havel je spokojen s výsledky schůzek s předsedy parlamentních stran, s nimiž v uplynulých dvou týdnech hovořil a kterým nabídl společné setkání. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček to řekl novinářům po jednání Václava Havla s předsedou ODA Danielem Kroupou a předsedou Unie svobody Janem Rumlem. Připustil však, že představy jednotlivých šéfů stran o smyslu jednání se částečně rozcházely.

Před schůzí sněmovny povečeřel prezident s jejím vedením

Již tradičně se prezident Václav Havel setkal s nejvyššími představiteli Poslanecké sněmovny před její úterní schůzí. Zajímal se především o novelu zákona o mimosoudních rehabilitacích z dílny křesťanských demokratů a komunistickou novelu ústavy týkající se referenda. Lidovecká novela zákona o mimosoudních rehabilitacích by umožnila restituovat majetek i krajanům bez českého státního občanství. Předseda sněmovny Václav Klaus 'ODS) řekl, že schůzka nastolila dlouhodobé téma reformy českého důchodového systému.

Vlasta Štěpová místopředsedkyní Parlamentního shromáždění Rady Evropy

Místopředsedkyní Parlamentního shromáždění Rady Evropy byla ve Štrasburku zvolena česká poslankyně Vlasta Štěpová. Prohlásila, že se bude snažit ovlivnit v českém parlamentu ratifikaci některých materiálů, které jsou dosud odsunovány stranou - jako například Evropská sociální charta. Chtěla by se zaměřit rovněž na ochranu spotřebitele, lidská práva a otázky využití historických památek pro cestovní ruch.

Ministr Kavan chválí česko-německé vztahy

Ministr zahraničí Jan Kavan považuje nynější česko-německé vztahy za "velmi dobré", dokonce za "lepší než kdykoli předtím". V rozhovoru pro německy píšící list Prager Zeitung jednoznačně odmítl tlustou čáru za společnou česko-německou minulostí, avšak zdůraznil, že by nebylo správné zatěžovat vztah k současné generaci Němců nacistickými zločiny. Otázky, jako je například německé odškodnění pro Čechy účastnící se za nacismu nucených prací, jsou podle něj ještě otevřené.

Zeď v ústecké Matiční ulici představuje sociální problém

O situaci v ústecké Matiční ulici jednal s místními radními vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl. Ještě loni označil zdejší plot za symbol segregace. Plot má podle rozhodnutí místní samosprávy oddělit majitele rodinných domků od hluku a nepořádku v okolí obecních domů pro neplatiče nájemného, obývaných převážně Romy. Po středečním jednání Úhl uvedl, že jde o problém sociální, nikoli politický. Dodal, že nejde o porušování lidských práv, natož pak o problém, který by se dal redukovat na rasistické postoje.

Mike O'Brien ocenil úsilí české vlády o zlepšení situace Romů

Úsilí české vlády o zlepšení situace Romů ocenil náměstek britského ministra vnitra Mike O'Brien. Po skončení rozhovorů s českým ministrem zahraničí Janem Kavanem potvrdil, že Británie nehodlá v dohledné době zavést vůči České republice víza. O'Brien za své nedávné návštěvy v Praze vyjádřil přesvědčení, že Romové utíkají z České republiky z ekonomických důvodů, nikoli před pronásledováním.

Chemapol Group podá odvolání proti konkursu

Chemapol Goup podá odvolání proti rozhodnutí pražského krajského obchodního soudu prohlásit konkurs na majetek tohoto koncernu. Mluvčí Investiční a poštovní banky, která je významným akcionářem Chemapolu, Barbora Tachecí uvedla, že konkurs ohrožuje pracovní příležitosti pro zhruba 15.000 lidí.

Poslanci, které oslovila ČTK, se shodují, že prohlášení konkursu na majetek Chemapol Group může vyvolat hospodářské potíže ve spřízněných společnostech a chemickém odvětví jako celku. Podle některých poslanců by dokonce mohl nastat dominový efekt, tedy prohlašování konkursů na další gigantické zadlužené společnosti.

Evropská komise se diví loňskému poklesu HDP

Loňský pokles hrubého domácího produktu v ČR je překvapivý, zejména proto, že obchodní deficit se podařilo do značné míry napravit. Je tedy způsoben ryze domácími faktory, uvedla Evropská komise v pravidelném čtvrtletním hodnocení ekonomik přidružených zemí. Předvídá deficitní rozpočet koncipovaný jako vzpruha pro stagnující ekonomiku, varuje však před uvolněním daňové politiky, k němuž by mohl svádět. Zpráva chválí postup centrální banky zaměřený na snižování inflace.

Členové ODS kritizují vlastní stínovou vládu

Vedení Občanské demokratické strany zaskočila poměrně ostrá kritika na adresu stínové vlády, kterou zveřejnili v tisku samotní členové ODS. Z vyjádření některých členů vyplývá, že předseda strany Václav Klaus sestavil stínovou vládu z osobností, které jsou mu oddané a mediálně zajímavé, ale odtržené od politické reality. Kritika se týká i odbornosti stínových ministrů.

Poslanec a ministr dopravy stínové vlády ODS Vladimír Budinský neuspěl se svým návrhem na nový způsob spolupráce stínové a sociálnědemokratické vlády ani u svých stranických kolegů, ani u členů vlády Miloše Zemana. Z vyjádření politiků ODS i ČSSD vyplývá, že je pro ně nepřijatelná Budinského představa, že by stínová vláda měla mít možnost konzultovat vládní návrhy s ministry a případně takové návrhy i pomyslně vetovat.

Vnitro odmítá tvrzení, že je činnost Úřadu vyšetřování zločinů komunismu blokována

Činnost Úřadu vyšetřování zločinů komunismu 'ÚDV) není podle vyjádření ministerstva vnitra nijak omezena a normálně pokračuje. ČTK to řekla pracovnice odboru Marie Masaříková v reakci na středeční prohlášení senátora Václava Bendy 'ODS). Ten tvrdí, že ÚDV nyní plní roli pouhé zástěrky, která má zakrýt, že současné vedení vnitra nemá zájem na vyšetření komunistických zločinů.

Vicepremiér Mertlík k revitalizaci podniků

Smyslem revitalizačního programu českého průmyslu je podle vicepremiéra Pavla Mertlíka připravit podmínky pro efektivní privatizaci podniků, které "byly formálně privatizovány kupónovou metodou či na úvěr" a nyní mají problémy. Vláda si je vědoma kritiky tohoto programu. Dnes je ale ČR v situaci, kdy si podniky nejsou schopny nebo ochotny z různých důvodů pomoci samy. Mertlík také upozornil, že revitalizace je cestou jen pro úzkou skupinu podniků. "Velká část českých podniků zmizí, neboť nedisponují atraktivností pro investora a nelze do nich dávat státní peníze," připustil.

Zájem lidí o politiku klesá

Podle nejnovějšího průzkumu agentury STEM se projevil zřetelný pokles zájmu lidí o politiku. Více než polovina se totiž o politické dění příliš nezajímá. Účast při volbách do Poslanecké sněmovny by se nyní pohybovala kolem 63 procent. Větší zájem o politiku mají spíše muži, lidé středního a vyššího věku a vzdělanější občané. Průzkum dále prokázal souvislost mezi zájmem o politiku a voličskou účastí. Lidé zajímající se o politické dění jsou mnohem častěji odhodláni jít volit.

LOK podporuje návrhy ministra Davida na změnu kategorizace léčiv

Lékařský odborový klub 'LOK) podporuje návrh ministra zdravotnictví Ivana Davida na změnu kategorizace léčiv. Ministr nechce léky členit až na úroveň chemického složení, ale podle indikací, tedy podle terapeutických skupin. Z veřejného pojištění má být hrazen pouze nejlevnější lék v dané terapeutické skupině. Plnou úhradu léku dražšího lze žádat pouze ze zdravotních příčin. LOK žádá rovněž změnu marže pro distributory a prodejce léků tak, že čím dražší bude preparát, tím nižší bude procento jejich zisku.

Vláda schválila novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Její mluvčí Libor Rouček považuje za nejvýznamnější změnu úpravu některých částí zákona tak, aby se napříště neřešily zákonem, ale nižšími právními normami. Týká se to například odborných medicínských otázek, jako stanovení diagnóz a způsobu předepisování léků.

Británie věděla předem o Hitlerově invazi do Československa

Británie věděla více než půl roku předem, že Hitler chystá invazi do Československa. Vyplývá to z materiálů britské tajné služby MI5, které byly zveřejněny v Londýně. Tiskový atašé německého velvyslanectví v Londýně Jona Ustinov varoval britskou vládu před připravovanou invazí již 3. srpna 1938. Kdyby prý tehdy Británie zaujala tvrdý postoj a pohrozila Německu válkou, Hitler by ve svých snahách neuspěl, protože německá armáda ještě nebyla připravena na velkou válku. Podle Ustinova se však válka s ohledem na "slabost britského postoje" stala nevyhnutelnou.

Generál Jiří Šedivý přednášel v Bulharsku o začleňování ČR do NATO

O integraci ČR do struktur NATO přednášel v Sofii činitelům bulharského ministerstva obrany a bulharské armády náčelník generálního štábu Armády ČR generálporučík Jiří Šedivý. Po příletu nejprve zamířil na velitelství sboru rychlé reakce v Plovdivu, kde se seznámil s činností tohoto útvaru, který byl v Bulharsku vytvořen teprve před čtyřmi měsíci. Poté navštívil sbor taktického letectva.

Asi sto lidí demonstrovalo proti americkým útokům na Irák

Asi sto lidí včetně deseti Iráčanů demonstrovalo proti americkým útokům na Irák i hospodářským sankcím proti této zemi u sochy svatého Václava v Praze. Shromáždění organizovala Matice Čech, Moravy a Slezska spolu s Klubem českého pohraničí.

Temelínská komise nenarazila na důvod k akci "Čisté ruce"

Komise posuzující hospodářské aspekty dostavby jaderné elektrárny Temelín při své práci nenarazila na nic, co by nasvědčovalo tomu, že se management stavby dopustil porušení zákona, které by bylo možno stíhat v rámci akce "Čisté ruce." Zahraničně-politickému významu stavby se věnují také ministr zahraničí Jan Kavan a místopředseda vlády Egon Lánský. Pod jejich dohledem by měla být vypracována zpráva o dopadu spuštění, či nespuštění Temelína na vztahy ČR se zahraničím, zejména s Evropskou unií.

Předsedou Ekumenické rady církví se stal opět Pavel Smetana

Předsedou Ekumenické rady církví v ČR byl opět zvolen Pavel Smetana, synodní senior Českobratrské církve evangelické. Jak uvedla vedoucí tajemnice rady Naděje Mandysová, prezídium ocenilo Smetanu jako člověka vysokých morálních kvalit, teologa a člověka znalého situace církví a ekumenického hnutí. Dodala, že při současných rozhovorech o novém vztahu mezi církvemi a státem je předseda Ekumenické rady obzvláště důležitou osobností.

Vláda schválila seznam osob, které ministr kultury Pavel Dostál navrhl jako členy poradní vládní komise pro řešení vztahu státu a církví. I kdyby některé církve měly námitky proti jejímu složení a práce by se neúčastnily, komise bude pracovat, zdůraznil Dostál. Poznamenal, že komise bude mít čistě poradní charakter a nebude mít žádné pravomoci.

Dosáhnout nezávislosti na státu je podle kardinála Miloslava Vlka hlavním cílem, který hodlají představitelé katolické církve prosazovat na jednáních ve vládní komisi pro církve. "Budeme se snažit, aby financování bylo ze státu přeneseno na církev, věřící a občany, kteří by chtěli církev sponzorovat," uvedl kardinál. K tomu bude podle jeho slov zapotřebí i majetkové vyrovnání mezi státem a církví.

Prezident Havel uctil památku své první ženy Olgy Havlové

Prezident Václav Havel s manželkou Dagmar přišel ve středu na Vinohradský hřbitov uctít památku své první choti Olgy. Ta před třemi roky ve věku 62 let podlehla rakovině. Česká veřejnost jí vždy oceňovala jako první dámu, která si za všech situací uchovala svoji přirozenost a skromnost, i když na druhé straně se neobávala říci svůj názor.

Po roce se sešla bývalá Tošovského vláda

Členové někdejší vlády Josefa Tošovského uspořádali ve středu první "abiturientský" večírek. U dobrého moku vzpomínali na loňských sedm měsíců ve Strakově akademii. Sešli se přesně rok od zahájení schůze Poslanecké sněmovny, na níž poslanci vyslovili kabinetu důvěru. Tošovského tým, často nazývaný vládou odborníků, byl sestaven guvernérem České národní banky na konci roku 1997, měsíc po demisi koaliční vlády vedené Václavem Klausem.

Praha má nové muzikálové divadlo - Milénium

Praha má nové muzikálové divadlo. Vzniklo v areálu holešovické tržnice, má název Milénium, bezbariérový přístup a kapacitu 858 míst. Oficiálně bude otevřeno 14. února premiérou inscenace na motivy Dvořákovy a Kvapilovy Rusalky. Výsledná hudební podoba muzikálové Rusalky je dílem skladatele Zdeňka Johna.

Na Febiofestu byly uděleny ceny Kristián

Závěr pražské části Febiofestu je spojován s udělováním Kristiánů - cen českých kritiků, publicistů i akreditovaných zahraničních novinářů za nejlepší audiovizuální činy roku. Letos byly tyto sošky uděleny popáté. Jejich držiteli se stali režisér Vladimír Michálek za film Je třeba zabít Sekala, trojice dokumentaristů Pavel Koutecký, Martin Steklý a Alena Müllerová za snímek Vzpomínám, vzpomínáš... vzpomínáte? a Aurel Klimt za animovaný film Kouzelný zvon.

Český rozhlas nezapomíná na potřebné

Každého, komu není lhostejný osud handicapovaných dětí pozval Český rozhlas na dobročinnou aukci. Nabízely se zde obrázky ze dvou soutěží kreslení pro děti. Například do soutěže "Tam, kde jsem doma - po síti" poslaly děti na šest tisíc obrázků. Do finále a na výstavu se jich probojovalo kolem dvou stovek. Výstava po slavnostním zahájení v Praze putovala od září do prosince po městech ČR. Výsledná vydražená suma - asi 30.000 korun půjde na konto Domova "Naděje" pro mentálně a tělesně postižené děti v Otrokovicích.

Vědci si připomínají výročí počátku českých aktivit v Antarktidě

České polární aktivity a výzkumy v Antarktidě budou představeny na zasedání polární sekce České geografické společnosti v pátek ve Skřivanech u Nového Bydžova. Setkání se koná u příležitosti 70.výročí americké expedice, s níž se do Antarktidy vypravil první Čech Václav Vojtěch. Roky 1928 až 1930 znamenaly podle předsedy polární sekce Michala Janoucha přelom v dějinách polárních výzkumů, při nichž polárníci využívali nové technické vymoženosti, například letadla nebo rádiové spojení. "Právě v těchto letech se rodák ze Skřivan Václav Vojtěch jako první Čech vypravil s americkou expedicí do Antarktidy. Expedice byla velmi úspěšná a za prokázané služby byl Vojtěch vyznamenán Zlatou medailí Kongresu Spojených států," uvedl Janouch.

Česká pošta připravila lupičům expolodující kufr

Česká pošta po sérii poštovních loupeží na Olomoucku nasadila do boje proti lupičům novou zbraň - explodující kufr. Ten v nepovolaných rukou vybuchne a bankovky v něm ohoří, a to aniž by byl někdo zraněn. Česká pošta již začala kufr ověřovat v provozu a postupně jej chce používat při převozu větších částek.

Michal Maier se stal podesáté nejlepším jachtařem republiky

Titul v anketě o Jachtaře roku 1998, kterou pořádá Český svaz jachtinku, na základě hlasování odborníků získal už podesáté v kariéře Michal Maier. Čtyřiatřicetiletý Maier, závodník ve třídě Finn, se v červnu stal v portugalském Lisabonu vicemistrem Evropy. O tři měsíce později obsadil na mistrovství světa v Aténách osmé místo, díky kterému se kvalifikoval na letní olympiádu do Sydney 2000.

Počasí

Oblačno, až zataženo, místy sněhové přeháňky. Teploty minus 2 až plus 2 stupně Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.