Zprávy čtvrtek, 29. června 2000

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Ministr Kavan ocenil lidi, kteří šíří dobré jméno ČR v cizině

Šest českých krajanů z několika kontinentů obdrželo ve středu v Černínském paláci z rukou ministra zahraničí Jana Kavana ocenění za šíření dobrého jména České republiky v cizině. Oceněny byly i organizace, například Česká vzdělávací nadace v Texasu nebo Sokol Sydney. Za ten převzal v sokolské čapce s brkem Cenu Jana Masaryka Gratias Agit jeho jednatel Jiří Jelínek. Mezi jedenácti letos oceněnými osobnostmi se objevila i jména ruského literárního vědce Sergeje Vasiljeviče Nikolského nebo dánské autorky několika publikací o Česku Inge Bro Jorgensenové. Další z oceněných Petr Stránský připomněl, že řada Čechů za hranicemi při svých aktivitách usilovala o rozvoj demokracie, a vzpomněl "na ty, kteří položili životy za svobodu".

Cenu ministra zahraničí Gratias Agit začal udělovat Josef Zieleniec v roce 1997. Tehdy ji získal například zakladatel hudební školy ve Venezuele Emil Friedman nebo český prapor působící v rámci stabilizačních sil SFOR v Bosně. O rok později přebírali cenu Češi i cizinci z rukou Kavanova předchůdce Jaroslava Šedivého. Loni bylo ocenění přejmenováno na Cenu Jana Masaryka Gratias Agit.

Ministr zahraničí Jan Kavan zahají návštěvu Irska

Svou první oficiální návštěvu Irska ve čtvrtek zahájí český ministr zahraničí Jan Kavan. Během dvoudenního pobytu na "smaragdovém ostrově" bude jednat především o rozšiřování Evropské unie (EU) a mezivládní konferenci, která má připravit revizi smlouvy o EU.

Senát vrátil zákon o probační službě sněmovně; jiné normy přijal Senát vrátil ve středu vládní návrh zákona o Probační a mediační službě s několika pozměňovacími návrhy, naopak schválil nový krizový zákon a zákon o Hasičském záchranném sboru. Senátoři návrh zákona o Probační a mediační službě upravili tak, že probační úředníci budou bráni jako zaměstnanci státu a budou tak i finančně hodnoceni. Podle nového krizového zákona budou stav nebezpečí vyhlašovat hejtmani krajů, přednostové okresních úřadů a primátor Prahy. Pokud by toto opatření nestačilo, budou moci přednostové a hejtmani požádat vládu o vyhlášení nouzového stavu. Senát dále schválil i související zákon o integrovaném záchranném systému. Přijal i zákon o Hasičském záchranném sboru, který mimo jiné nedovoluje profesionálním hasičům členství v politických stranách, protože se na ně bude vztahovat služební poměr a pravidla platná pro příslušníky Policie ČR. Zákaz členství ve stranách se ale nebude týkat dobrovolných, závodních a ostatních hasičů. Senátoři poté schválili i novelu zákona o požární ochraně. Horní komora ratifikovala také Evropskou úmluvu o státním občanství. Schůze Senátu pokračuje ve čtvrtek a zřejmě i v pátek. Na jejím programu zbývají mimo jiné zákon o elektronickém podpisu, předloha určující státní svátky a další normy.

Poslanecká sněmovna posoudila několik předloh zákonů

Zhruba půlhodinovou přestávku v jednání Poslanecké sněmovny způsobila ve středu limonáda, kterou jeden z poslanců vylil do hlasovacího zařízení ve sněmovním jednacím sále. Přesto se poslancům podařilo propustit do třetího, závěrečného čtení novelu zákona o silniční dani, která se má snížit u některých kategorií vozidel a u jiných zrušit, či vládní novelu zákona o geologických pracích, díky níž by se obce měly stát účastníky řízení o stanovení geologických průzkumných prací. Stejný osud potkal vládní návrh zákona o matrikách, jménu a příjmení, jehož účelem je docílit přehlednějšího vedení matrik a zvýšení jejich profesionality. Do závěrečné fáze projednávání postoupila také vládní novela zákona o cenných papírech, která by měla zapracovat do zákona pravidla obsažená v direktivách Evropské unie.

Před konečným schvalováním je také návrh novely zákona o ochraně utajovaných skutečností, jehož cílem je zjednodušit a tím zrychlit bezpečnostní prověrky. O přijetí novely by Poslanecká sněmovna měla rozhodnout v příštím nebo přespříštím týdnu. Zrychlení prověrek má zvýšit počet lidí, kteří je absolvují a mohou se seznamovat s tajnými informacemi. Národní bezpečnostní úřad, který prověrky zajišťuje, má totiž dlouhodobé potíže zvládnout nápor zájemců o ně.

Sněmovna rovněž postoupila do závěrečné fáze projednávání poslanecký návrh novely zákona o zaměstnanosti. Předloha má legalizovat takzvaný franchising, což je zvláštní forma podnikání, kdy například jedna firma vybuduje továrnu, kterou ale za podíl na zisku provozuje se svými zaměstnanci jiná společnost.

Poslanci také ve druhém čtení hladce projednali vlastní návrh novely tiskového zákona, který by měl státním vědeckým knihovnám zaručit, že budou dostávat povinné výtisky všech periodik. Mezi autory návrhu patří poslanci všech stran zastoupených ve sněmovně. Dolní komora parlamentu o novele rozhodne ještě na této schůzi.

Dva vládní a dva poslanecké návrhy zákonů z oblasti soudnictví do druhého čtení propustila Poslanecká sněmovna. Prvním čtením úspěšně prošly jak vládní návrhy zákonů o soudech i soudcích a přísedících, tak dva návrhy pravicových poslanců. Jde o vládou zamítnuté návrhy zákona o kárné odpovědnosti soudců a novely zákona o soudech a soudcích. Vládní návrhy zákona o soudech a soudcích se snaží věcně i legislativně vytvořit jednoduché a efektivní soudnictví, v němž především soudci sami a ne už státní správa budou rozhodovat o svých personálních, disciplinárních a jiných záležitostech, řekl ministr spravedlnosti Otakar Motejl. Oba zákony budou muset být v ústavně-právním výboru zřejmě poněkud přepracovány, protože sněmovna v květnu zamítla novelu Ústavy, která měla reformu soudnictví rámcově vymezit.

KSČM chystá stížnost k Ústavnímu soudu na volební novelu Stížnost k Ústavnímu soudu na novelu volebního zákona, kterou podle očekávání navzdory prezidentovu vetu Poslanecká sněmovna znovu schválí díky hlasům Občanské demokratické strany a vládních sociálních demokratů, připravuje poslanecký klub Komunistické srany Čech a Moravy. "Čekáme, až novela vyjde ve Sbírce zákonů, abychom dodrželi všechny procedurální limity," řekl ČTK jeho předseda Vojtěch Filip. Z jeho vyjádření vyplynulo, že komunisté se pokusí získat pro podání stížnosti podporu lidovců a unionistů; zástupci těchto stran ale dali najevo, že komunisté nebudou moci s jejich pomocí počítat. Komunističtí zákonodárci potřebují získat podporu nejméně 41 poslanců, aby mohli stížnost k Ústavnímu soudu podat, sami ale mají jen 24 zástupců.

Čeští lékaři, kteří pomáhali prezidentu Schusterovi, se vrátili domů Do České republiky odjeli z Bratislavy osobní lékař prezidenta Václava Havla Ilja Kotík a další čeští odborníci, kteří pomáhali slovenským lékařům zvládnout kritický zdravotní stav prezidenta Rudolfa Schustera až do chvíle, kdy byl letecky převezen do innsbrucké univerzitní nemocnice. "Zorganizovali jsme transport prezidenta Schustera s profesorem Waltrem Hasibederem a s rakouskými kolegy a nepovažujeme za vhodné, aby někdo z českých lékařů jel do Insbrucku. Spíš jsme doporučili, aby tam byl někdo ze slovenských kolegů - kontaktní lékař v anesteziologicko-resustitační problematice," řekl ČTK doktor Kotík. Čeští lékaři z Havlova konsilia pomáhali slovenskému týmu od nedělní noci.

Inspektoři zkoumali v Chotusicích dodržování mezinárodní smlouvy Žádné nedostatky v plnění Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě nezjistil bulharský inspekční tým, který navštívil vojenské letiště v Chotusicích u Čáslavi. ČTK to sdělil Miroslav Ječmen z týmu Úřadu pro kontrolu odzbrojení Ministerstva obrany ČR, který bulharské inspektory doprovázel. Smlouva určuje počty výzbroje, jimiž smí každá smluvní země disponovat. "Dá se říci, že inspekce nenašla žádné nedostatky," řekl Ječmen. Inspektoři podle něj prověřovali informace o počtu bojových letounů MiG-21, které je ČR ze smlouvy povinna nahlásit každoročně do 15. prosince všem účastnickým státům. Inspektoři potom zjišťují, zda některý ze států smlouvu neporušuje a nekontrolovaně nezbrojí, uvedl Ječmen. Smlouva o konvenčních ozbrojených silách byla podepsána v listopadu 1990 mezi NATO a 14 zeměmi bývalé Varšavské smlouvy. Po rozpadu Sovětského svazu, skončení studené války a znovusjednocení Německa bylo nutné smlouvu revidovat. Novou smlouvu podepsalo 30 států včetně USA a Ruska v listopadu 1999. Podle smlouvy smí Česká republika vlastnit 957 tanků, 1367 obrněných vozidel, 767 dělostřeleckých systémů, 230 bojových letounů a 50 bojových vrtulníků. K letošnímu 1. lednu měla česká armáda ve výzbroji 792 tanků, 1367 obrněných vozidel, 740 dělostřeleckých systémů, 110 bojových letounů a 34 bojových vrtulníků.

Spor o přímé dotace nemá podle Fischlera vliv na datum vstupu Termín přistoupení ČR a dalších kandidátských zemí k Evropské unii není vůbec závislý na tom, že rámcový rozpočet pro období 2000-2006 nepočítá s tzv. přímými dotacemi pro zemědělce v budoucích nových členských zemích. Evropská komise neuvažuje tak, že by se mělo kvůli tomu rozšíření odložit až za tento rámec. V rozhovoru pro ČTK to řekl komisař Franz Fischler odpovědný za zemědělství. Usoudil, že datum přijetí nových členů "s těmito penězi vůbec nesouvisí". Člen Evropské komise Franz Fischler se domnívá, že i kdyby se nepodařilo dosáhnout formálního souhlasu všech členských států EU s dohodou o liberalizaci zemědělského obchodu mezi "patnáctkou" a ČR, bude ji možné aplikovat od 1. července, jak se plánovalo. Evropská komise se podle Fischlera bude také snažit, aby se Česká republika zřekla žádosti o přechodné období pro potravinářské podniky, které nesplňují přísné hygienické normy EU. Nevyloučil však, že zejména u jatek by se dalo najít kompromisní řešení.

Ekologové uvítali poslední kroky rakouské vlády proti Temelínu

Ekologická Občanská iniciativa pro životní prostředí uvítala úterní informaci, že Rakousko požádalo, aby bylo zahrnuto do závěrečného schvalovacího procesu kolem Temelína. Předseda iniciativy Josef Pühringer ČTK řekl, že Temelín by se pro Českou republiku mohl stát problémem ve vztazích s ostatními evropskými státy. Připomněl přitom úterní prohlášení rakouského ministra ekologie Wolfganga Molterera, že Temelín nesmí v žádném případě zahájit zkušební provoz, dokud se nevyjasní všechny otázky týkající se ochrany životního prostředí a bezpečnosti. "Tato jasná slova jsou výzvou pro rakouského kancléře Wolfganga Schüssela a českého premiéra Miloše Zemana, aby toto ožehavé téma projednali na nejvyšší politické úrovni a vyřešili ho v rámci bilaterálních rozhovorů," míní Pühringer. V Temelíně nyní vrcholí práce před zavezením paliva do reaktoru prvního bloku elektrárny, které je stanoveno na 31. srpen. Zahájení komerčního provozu Temelína je plánováno na květen 2001. Zavezení paliva do elektrárny je jednou z posledních operací před jejím spuštěním - aktivací. Podle atomového zákona je to poslední krok, o němž rozhoduje Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

Do dvou týdnů bude posouzena možnost zavezení paliva do Temelína Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) obdržel počátkem týdne dokumentaci potřebnou k zahájení řízení o povolení k zavezení paliva do jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Povolení může vydat minimálně osm dní potom, co dostane i doplňky dokumentace, což očekává do pátku. Na tiskové konferenci to uvedl náměstek předsedkyně SÚJB Petr Krs. "V současnosti kontrolujeme na místě, zda dokumentace odpovídá skutečnosti, a čekáme na její doplňky," uvedl. Zavezení paliva nebude ještě podle Krse znamenat nevratné změny v elektrárně, ty by měla vyvolat řetězová reakce až přibližně šest týdnů po aktivaci.

Občané Ukrajiny potřebují do České republiky vízum Občané Ukrajiny potřebují od středy na cestu do České republiky víza, neboť skončila platnost dosavadních bezvízových dohod mezi oběma zeměmi. Zavedení víz má snížit počet Ukrajinců nelegálně zaměstnaných v České republice. Vláda v únoru rozhodla, že zruší bezvízový styk nejen s Ukrajinou, ale i s Ruskem a Běloruskem. Vízová povinnost pro tyto země platí už měsíc. Opatření má také pomoci snížit počet trestných činů páchaných cizinci z těchto států.

Wayne před senátní komisí: ČR nezaostává v potírání korupce

Česká republika nezaostává v potírání korupce za ostatními státy střední a východní Evropy, zdůraznil ve středu náměstek americké ministryně zahraničí pro ekonomiku a obchod Anthony Wayne při slyšení před zahraničním výborem amerického Senátu. "Není to problém, která by trápil jen Českou republiku," řekl Wayne na dotaz, zda může potvrdit názor zaznívající z Evropské unie, podle něhož Česká republika zaostává v boji proti korupci a úplatkářství. Wayne promluvil na slyšení věnovaném zacházení s americkými investory ve střední a východní Evropě. Americký činitel uvedl, že potírání korupce a úplatkářství a průhlednost v rozhodování na vládní úrovni zůstává vysokou prioritou, kterou Spojené státy budou ve střední a východní Evropě prosazovat. Dodal, že Spojené státy budou poskytovat pomoc při rozkrývání korupce a budou zasahovat, pokud ohrozí rovnost příležitostí pro americké investory. Wayne dodal, že slabou stránkou regionu je fyzická infrastruktura jako telekomunikace a institucionální zázemí v podobě fungujícího bankovního systému. To ukázal i nedávný kolaps velké banky v České republice, upozornil v narážce na zavedení nucené správy nad Investiční a Poštovní bankou (IPB).

Historici připraví společnou příručku církevních dějin

Monografické vědecké zpracování osobnosti kazatele a církevního reformátora Jana Husa lze z katolické strany očekávat podle historika a kněze Františka Holečka až někdy kolem roku 2015. Je to rok 600. výročí jeho upálení jako kacíře. "Je třeba zvážit a vydat ještě mnoho materiálu," řekl Holeček při středeční prezentaci knihy Jan Hus ve Vatikánu, přibližující loňské římské mezinárodní husovské sympozium. Jedním ze závěrů vědeckého setkání na papežské půdě bylo rozhodnutí katolických a nekatolických historiků přistoupit ke společnému napsání příručky českých duchovních dějin, podle kardinála Miloslava Vlka velmi potřebné mimo jiné ve školství. Pohled na církevní historii českých zemí je dosud rozdělen různým výkladem z pohledu katolických a nekatolických tradic. Kniha Jan Hus ve Vatikánu, vydaná Historickým ústavem Akademie věd ČR, přináší především svědectví asi padesáti osobností ze stovky účastníků sympozia. Vědecký sborník přednesených referátů vyjde později. "Nechtěli jsme zaznamenat nyní výsledek konference, ale konferenci samu," řekl jeden z autorů historik Jaroslav Pánek.

Američtí studenti přijeli do Prahy jako "Mladí velvyslanci" Americké studenty z Phoenixu ve státě Arizona, kteří přijeli do Prahy v rámci výměnného pobytu s názvem Mladí velvyslanci, přijal ve středu pražský primátor Jan Kasl. Trojice středoškoláků bude v následujících třech týdnech žít v českých rodinách, aby co nejlépe poznala zdejší kulturní a společenský život. "S ideou vyslat skupinky studentů do několika evropských zemí, aby neformálním způsobem reprezentovali své město, přišli jako první Američané," vysvětlil akci primátor Kasl. Podotkl, že s Phoenixem Praha udržuje přátelství již od roku 1990. Poslání "Mladých velvyslanců" při reprezentaci města sice nelze podle Kasla přeceňovat, ale každý výměnný pobyt je pro mladé lidi nesmírně důležitý z hlediska rozvoje jejich osobnosti, upozornil primátor.

Bachova hudba zahájila druhý ročník festivalu Europamusicale

Hudba Johanna Sebastiana Bacha v podání souboru Bach Collegium z Mnichova otevřela ve středu večer v pražském Obecním domě dvoutýdenní program Evropského hudebního festivalu Europamusicale. Interpreti z 15 zemí se do 17. července vystřídají v české metropoli v téměř dvou desítkách programů. Řada koncertů vážné hudby by měla podle pořadatelů ze Správy Pražského hradu vyvrcholit ve Vladislavském sále, kam je připravena novodobá scénická premiéra korunovační opery Sub Olea Pacis et Palma Virtutis zkomponované pro Prahu roku 1723 Janem Dismasem Zelenkou. Prominentními hosty přehlídky budou například Hagenovo kvarteto z Rakouska, světoznámá dánská hráčka na zobcovou flétnu Michala Petri, italský barokní soubor Il Giardino Armonico, francouzský Ensemble Philidor, britský soubor Fretwork, kyratista Pepe Romero a z domácích mimo jiné Musica florea a Schola Gregoriana Pragensis. Mimopražské koncerty se konají v Českém Krumlově, v Brně a Plzni. Festival, nad jehož druhým ročníkem převzali záštitu prezidenti Česka, Německa a Maďarska a předseda Evropské komise Romano Prodi, si klade za cíl posílit prostřednictvím hudby integrační procesy v Evropě. Programy se vedle pražské části přehlídky konají i v obou dalších zúčastněných zemích.

Po 19 letech se v sobotu otevře nejvzácnější prostor Karlštejna

Po 19 letech restauračních prací se v sobotu veřejnosti otevře kaple svatého Kříže na Karlštejně, nejcennější původní prostor hradu. Kaple vznikla podle projektu císaře Karla IV. jako trezor pro říšské korunovační klenoty a ostatky svatých, její výzdoba pak měla evokovat boží Jeruzalém. Podle ředitele památkového ústavu Romana Váni si restaurování kaple s 129 deskovými obrazy Mistra Theodorika vyžádalo zhruba deset miliónů korun. Podle klimatologa Jana Frýdla bylo největším problémem zachování stálého klimatu. "Snaha vyhovět všem zde užitým materiálům vedla k razantnímu omezení počtu návštěvníků, kterých může kaplí projít nejvýše deset v hodině," vysvětlil Frýdl.

Ze sportu:

Ctislav Doseděl nestačil ve druhém kole Wimbledonu na švédského tenistu Jonase Björkmana a s bývalým čtvrtým hráčem světa prohrál 4:6, 4:6 a 0:6. Český tenista ani při sedmé účasti ve Wimbledonu nepostoupil do třetího kola. Posledním českým zástupcem ve wimbledonské dvouhře zůstává Martin Damm, který se ve čtvrtek střetne s Rusem Maratem Safinem.

Sedm olympijských vítězů z Nagana, sedm mistrů světa a tři držitelé Stanleyova poháru se o víkendu 8. a 9. července již podruhé představí na exhibičním turnaji dvojic hokejových hvězd zámořské NHL na tenisových kurtech v Prostějově. Vedle Čechů v čele s Jaromírem Jágrem, Petrem Sýkorou, Partikem Eliášem či úřadujícím mistrem světa Václavem Varaďou se představí i švédští útočníci Andreas Johansson z Calgary, Jonas Höglund z Toronta a Slováci Róbert Petrovický (Tampa), Pavol Demitra a Michal Handzuš ze St. Louisu. V Prostějově se objeví i další osobnosti, například Ivan Hlinka, František Černík, Jiří Hrdina, Pavel Richter.

Nevydařená sezóna proložená nucenou pauzou kvůli obnovenému zranění třísel, která měla být původně poslední v jeho kariéře, je už pro hokejového brankáře Dominika Haška minulostí. Pětatřicetiletý hrdina olympijského turnaje v Naganu se chystá v příštím ročníku NHL s Buffalem znovu zaútočit na vysněný Stanleyův pohár, jenž v jeho sbírce úspěchů stále chybí. "Těší mě, že je o mne doma stále zájem. I když jsem letos žádnou trofej nepřivezl," prohodil s úsměvem k početné skupině novinářů a televizním štábům po středečním příletu do Prahy.

Brankář fotbalové jednadvacítky Aleš Chvalovský odchází z Chmelu Blšany na roční hostování do německého prvoligového celku VfB Stuttgart, kde by měl být spoluhráčem reprezentačního útočníka Pavla Kuky. Podle zprávy, kterou přinesl deník Kicker a ČTK ji potvrdil blšanský trenér Miroslav Beránek, podepsal Chvalovský se Stuttgartem roční smlouvu s opcí.

Český jachtař Michael Maier je pátý ve světového žebříčku v olympijské třídě Finn. Stejné místo Maier vybojoval před čtrnácti dny na mistrovství světa v anglickém Weymouthu. Druhý český jachtař Michael Hrubý je na 27. místě. Účast na olympiádě v Sydney si v této třídě vybojoval jen Maier.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 16 až 20 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.