Zprávy čtvrtek, 29. dubna 1999

A nyní podrobně:

Česká vláda jednala o situaci v Kosovu a o změnách Ústavy

Vláda se na středečním zasedání zabývala konfliktem v jihosrbské provincii Kosovo hned z několika stran. Schválila ústavní změny, které mají umožnit pružnější reakci kabinetu na požadavky spojenců, souhlasila se sankcemi vůči Jugoslávské svazové republice 'JSR) a další z přijatých zákonů má usnadnit situaci uprchlíkům. Vláda se zabývala i sociálními otázkami a vydáním státních dluhopisů.

Zavedení sankcí vůči JSR v souvislosti s konfliktem v Kosovu oznámil ministr zahraničí Jan Kavan. Dodal, že vláda vycházela ze sankcí, které se rozhodla na Jugoslávii uvalit Evropská unie. Kavan je přesvědčen, že Unie vyzve Českou republiku, aby se k těmto opatřením připojila. Sankce se týkají zmrazení finančních fondů, exportu materiálu a výrobků, které by mohly sloužit při opravách objektů zničených při leteckých úderech, a zákazu letů mezi JSR a zeměmi, které se na sankcích podílejí.

Kabinet schválil rozsáhlou novelu Ústavy přiznávající vládě pravomoc rozhodovat v určených případech o vyslání českých vojsk do zahraničí a o pobytu cizích vojsk v České republice. Nyní podstoupí změna Ústavy i související zákon o pobytu cizích ozbrojených sil na českém území projednávání v parlamentu. Nezadrhne-li se legislativní proces, má ústavní novela nabýt účinnosti 1. ledna příštího roku, zákon o pobytu cizích vojsk už od letošního 1. října. Vicepremiér Pavel Rychetský přitom zamýšlí svolat schůzku předsedů politických stran, která by měla ústavní novele zajistit podporu napříč politickým spektrem.

Vydání státních dluhopisů za 29.330,570.000 korun na úhradu schodku státního rozpočtu v roce 1998 umožní zákon, který vláda přijala. Dluhopisy budou splatné do 15 let ode dne nabytí účinnosti zákona.

Plné zaměstnanosti tak, jak ji definuje Evropská sociální charta, chce dosáhnout ministerstvo práce a sociálních věcí. Jeho střednědobou koncepci sociální politiky vzal kabinet na vědomí. Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla řekl, že ideálním stavem je zachování jen takové nezaměstnanosti, jaká plyne z volného pohybu pracovních sil.

Po jednání kabinetu se možná zpřísní podmínky vstupu a pobytu cizinců v České republice. Vláda totiž schválila návrh zákona o pobytu cizinců, který upravuje podmínky pobytu cizích občanů u nás a zavádí některé druhy pobytu humanitárního charakteru. Zákon mění druhy pobytu cizích státních příslušníků. Návrh zavádí pobyt přechodný a trvalý. Cizinci budou nově dostávat takzvaný "cizinecký pas" a otázky spojené s jejich pobytem by měla řešit policie. Nově se zavádí institut dočasné ochrany.

Ministři dále schválili věcný záměr zákona o ověřování zbraní, který má naplnit závazky plynoucí z Úmluvy o vzájemném uznávání zkušebních značek ručních palných zbraní. Členské státy úmluvy musí na svém území uznat značky všech zkušeben smluvních stran.

Ministr Kavan chce s prezidentem Havlem probrat jeho výroky po summitu NATO

Ministr zahraničí Jan Kavan se chce o víkendu setkat s prezidentem Václavem Havlem v jeho vile, aby s ním probral jeho kritické výroky na adresu vlády po víkendovém summitu NATO ve Washingtonu. Prezident Havel, který vedl naší delegaci na slavnostním summitu aliance, kritizoval po jeho skončení kabinet za odmítavý postoj k možnému nasazení armády do případné pozemní operace NATO v Jugoslávii. Ministr Kavan odmítl názor Václava Havla, že takovýto postoj vlády poškozuje zájmy České republiky v zahraničí.

Šéf české diplomacie ve středu dále připomněl, že ve čtvrtek odjíždí do Paříže. Se svým resortním kolegou Hubertem Védrinem bude mimo jiné hovořit o našem postoji ke Kosovu a budou se snažit sladit postoje vlád obou států. Podle informací Jana Kavana jsou postoje a kroky české vlády v zahraničí vysoce ceněny, zvláště v situaci, kdy vojenský zásah NATO v Jugoslávii nepožívá přílišné podpory našeho obyvatelstva.

Prezident Havel, který je nyní na návštěvě Kanady, po summitu NATO prohlásil, že považuje "za trapné a velký krok k našemu znevěrohodnění, když dříve, než je nějaká pozemní válka a než nás do ní spojenci zvou, vyhlašuje pro jistotu naše vláda, že se Češi bojů nezúčastní". Mluvčí vlády Libor Rouček informoval, že kabinet na středečním zasedání o Havlových výrocích nejednal.

V 21. století bude podle prezidenta Havla třeba povýšit lidská práva nad ostatní

Jedním z klíčů k překonání rozmanitých nebezpečí v nadcházejícím tisíciletí je podle prezidenta Václava Havla povýšení lidských práv nad práva ostatní. Při udílení čestného doktorátu práv na manitobské univerzitě v Kanadě řekl, že prubířským kamenem by mohlo být Kosovo, kde demokratické státy už povznesly práva lidská nad právo státu. Prezident si tento týden přišel pro čestný doktorát už podruhé - v pondělí ho ocenila i americká univerzita v Minneapolis.

Otázka lidských práv, angažovanost v mezinárodních organizacích a péče o bezpečnost člověka jsou prvky, které při zahájení návštevy Kanady ocenil prezident Václav Havel. Jako inspirující vyzdvihl také multikulturnost této země. Prezident Havel je v Kanadě už na druhé oficiální návštěvě, poprvé však jako prezident České republiky. Vyvrcholením jeho návštěvy bude projev před oběma komorami kanadského parlamentu.

První skupina uprchlíků z Kosova přistála na ostravském letišti

Prvních 115 uprchlíků z jugoslávského Kosova přiletělo ve středu odpoledne na letiště Ostrava - Mošnov. Skupinu běženců, které do České republiky dopravil z makedonské Skopje armádní letoun TU-154, tvoří 25 dětí, jeden kojenec a starší lidé. Okamžitě po příletu byli uprchlíci z letiště odvezeni třemi autobusy do tábora ve Vyšních Lhotách na Frýdeckomístecku. Tam bude zjištěn jejich zdravotní stav, sociální potřeby a vybavení doklady. Pravděpodobně po dvou dnech budou rozvezeni do pobytových středisek v České republice.

Zbýšov u Brna se připravuje na příchod prvních běženců z Kosova

Penzion Pamir ve Zbýšově u Brna, který je jedním z humanitárních středisek v České republice pro kosovské uprchlíky, je podle provozovatele Pavla Absolína připraven v pátek přijmout 90 běženců. I když radnice s táborem souhlasí, mezi 4000 zbýšovskými občany se ozývají také hlasy proti jeho zřízení. "Je to přirozené. Protesty nejsou hlasité, spíš si o nich lidé jen šeptají. Vyplývají z klasického střetu kultur. Rozhodně tyto postoje nemají žádnou souvislost s xenofobií," řekl ve středu ČTK Vladimír Říha, ředitel zbýšovské základní školy, která se připravuje na příchod 25 dětí z Kosova.

Kosovským uprchlíkům v ČR pomohou i nevládní organizace

Uprchlíkům z jihosrbské provincie Kosovo, kterým naše země poskytne dočasné útočiště, jsou připraveny pomoci i některé nevládní humanitární organizace. Jejich příspěvek bude spočívat nejen ve finanční nebo materiální podpoře, ale do uprchlických táborů a nově zřizovaných humanitárních středisek navíc vyšlou i své dobrovolné pracovníky. Například členové Českého červeného kříže budou v uprchlických táborech pracovat jako pomocný zdravotnický personál. Poradna pro uprchlíky Českého helsinského výboru se zase orientuje na psychologickou pomoc, výuku českého jazyka a seznamování uprchlíků s životními podmínkami v České republice.

Nové centrum pro migraci chce integrovat uprchlíky do společnosti

Právní, psychologická i materiální pomoc žadatelům o status uprchlíka a jejich plnohodnotné zařazení do české společnosti je cílem nově vzniklého Centra pro otázky migrace. Jeho předsedkyně Dana Němcová ve středu ČTK řekla, že dalším smyslem střediska je bojovat proti xenofobii a předsudkům mnoha lidí v České republice vůči cizincům. Centrum, které iniciovala Poradna pro uprchlíky Českého helsinského výboru, hodlá prosazovat své cíle rovněž působením na poslance, představitele státní správy i samosprávy. Svou činnost financuje z darů a příspěvků jednotlivců či firem, dotací a grantů, uvedla Dana Němcová.

Podle Jiřího Dienstbiera jsou v Kosovu zřejmě prováděny promyšlené etnické čistky

Podle zvláštního zpravodaje OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiřího Dienstbiera jsou v Kosovu podle všeho prováděny promyšlené etnické čistky. Tento názor český diplomat vyslovil v úterý večer na tiskové konferenci v černohorském hlavním městě Podgorici. V rozhovoru, který poskytl ve středu ráno Českému rozhlasu, dal Dienstbier najevo obavu, že v této jihosrbské oblasti už byla etnická čistka prakticky dovršena. Poukázal přitom na to, že nasazení mezinárodních pozemních sil zatím není aktuální a nelze proto nyní počítat se změnou osudu albánských běženců touto cestou.

Kosovo půjde podle ministra Vetchého patrně pod jakýsi protektorát OSN či OBSE

Kosovo se patrně dostane pod protektorát Organizace spojených národů nebo Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě 'OBSE). Prohlásil to ve středu náš ministr obrany Vladimír Vetchý na závěr debaty u kulatého stolu, kterého se v kanadské Ottawě zúčastnil spolu s kanadským ministrem obrany Arthurem Eggletonem. Na řešení kosovské otázky se podle něj bude určitě podílet také Rusko.

Ministr Vetchý odcestoval do Kanady po skončení vrcholné schůzky Severoatlantické aliance ve Washingtonu. Summit NATO budoucí postavení Kosova nijak nedefinoval a potvrdil pouze, že NATO zesílí vojenský tlak na Jugoslávskou svazovou republiku a zavede vůči ní embargo na ropné produkty.

Sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost jednal o Jugoslávii

Sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost ve středu jednal o situaci v Jugoslávii a přístupu České republiky k ní. V první části neveřejného zasedání poslance se situací v Jugoslávii a v okolních zemích seznámili šéfové vojenské i civilní rozvědky a náš vyslanec v Jugoslávii. Sněmovní výbor jednání v této věci poté de facto přerušil s tím, že bude své jednání přerušovat po celou dobu trvání této krize.

Pro českou armádu nebude podle místopředsedy sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petra Koháčka 'ODS) problém vyhovět případnému požadavku NATO, týkajícímu se možnosti využívat letiště v Praze-Ruzyni a Ostravě-Mošnově. Koháček to ve středu řekl po uzavřeném zasedání výboru v Roučmídově Mlýně na Kladensku s tím, že se poslanci zabývali všemi souvislostmi takové žádosti. Upozornil, že Severoatlantická aliance dosud zvažuje, zda letiště v České republice vůbec využije. Výbor jednání o této problematice přerušil a pokračovat v něm bude podle aktuálního vývoje situace kolem jihosrbské provincie Kosovo a operací NATO v oblasti. Vedení aliance má tento týden také rozhodnout, zda pro přistávání tankovacích letounů, které se podílejí na zásahu proti Jugoslávii, využije i česká letiště.

Středoevropští ministři vnitra konkretizují spolupráci

Schůzka ministrů vnitra čtyř středoevropských zemí - Rakouska, České republiky, Slovenska a Maďarska, která se ve středu konala v rakouském Melku, konkretizovala spolupráci těchto resortů a rozdělila gesce pro nejdůležitější bezpečnostní témata, která chtějí napříště uvedené země řešit společně. Je to především ochrana společných hranic, dále problémy migrace, včetně dramatické situace uprchlíků v Kosovu, a potírání organizovaného zločinu pomocí přeshraniční spolupráce policie. "Jsem velmi rád, že naše první čtyřstranná schůzka přinesla konkrétní výsledky v rozdělení tematických gescí, a na dalších schůzkách budeme moci vzájemnou spolupráci rozpracovávat už na výkonnou, praktickou úroveň našich resortů," řekl ČTK český ministr vnitra Václav Grulich.

Středeční první vícestranná schůzka se konala z iniciativy české strany. Ministr Grulich totiž při jarním setkání s rakouským resortním kolegou Karlem Schlöglem ve Vídni vyzval rakouskou stranu, aby se jako členská země Evropské unie ujala organizace prvního setkání. Slovenský ministr Ladislav Pittner a maďarský Sándor Pintér nabídku ochotně přijali a podpořili pokračování schůzek dvakrát ročně. Příští schůzka se bude konat na podzim v České republice.

Senát nevydá Václava Bendu k trestnímu stíhání kvůli kauze "Zilk"

Horní komora parlamentu ve středu odmítla zbavit senátora Václava Bendu imunity. Pouze čtyři senátoři jej chtěli vydat k trestnímu stíhání pro podezření z neoprávněného nakládání s osobními údaji. O vydání Václava Bendy požádal vyšetřovatel v souvislosti s aférou kolem údajné spolupráce vídeňského starosty Helmuta Zilka s komunistickou Státní bezpečností.

Senátoři schválili zákon o prodeji 500.000 hektarů státní půdy

Senát ve středu schválil poslaneckou novelu zákona o prodeji půl milionu hektarů státní půdy. Budou si ji podle původního záměru autorů předlohy moci kupovat pouze fyzické osoby s českým občanstvím a za specifických podmínek osoby právnické, které jsou vlastníkem nebo spoluvlastníkem budov na pozemku. Bezúplatným převodem by půdu a lesy mohly získat obce nebo veřejné vysoké školy.

Senátoři ve středu dále zamítli novelu transformačního zákona, která měla vypořádat majetkové nároky věřitelů družstev veřejně obchodovatelným cenným papírem. Členové horní komory parlamentu v rozpravě často uváděli, že norma navržená poslanci ČSSD je diskriminující a nemorální. Podle nich straní dlužníkům a povede k legalizaci vyvlastnění. Novelu obhajovali pouze sociálnědemokratičtí senátoři, včetně ministra zemědělství Jana Fencla. Zamítnutí návrhu znamená, že se jím už parlament nemůže dále zabývat, neboť takový návrh nelze ani revokovat. Senát už loni zamítl novelu transformačního zákona poté, co ji v Poslanecké sněmovně prosadila levicová a republikánská opozice.

Sociální výbor souhlasí s vyšší podporou v nezaměstnanosti

Sněmovní výbor pro sociální politiku a zdravotnictví ve středu doporučil poslancům schválení zvýšení podpory v nezaměstnanosti o deset procent. Měla by se tak vrátit na úroveň platnou do konce roku 1997, kdy byla v rámci úsporných opatření o deset procent snížena. Pokud by sněmovna uvedenou novelu schválila, pobírali by nezaměstnaní registrovaní na úřadu práce první tři měsíce 60 procent a dalšího čtvrt roku 50 procent svého předcházejícího platu. Uchazeči o zaměstnání, kteří podstoupí rekvalifikaci, by od státu dostávali 70 procent mzdy.

Na podobě Národního parku České Švýcarsko se poslanci neshodují

Vláda možná v Poslanecké sněmovně neuspěje se svou představou, jak by měl vypadat Národní park České Švýcarsko. Názory poslanců a sněmovních výborů se totiž zejména v názoru na jeho rozlohu výrazně liší. Boj o konečnou podobu parku se odehraje na květnové schůzi sněmovny a následně v Senátu. Rozdílné postoje poslanců znovu potvrdilo i středeční jednání zemědělského výboru sněmovny o vládním návrhu zákona, na jehož základě má park vzniknout. Zatímco kabinet počítá s rozlohou parku 9683 hektarů, výbor většinou hlasů svých členů sněmovně doporučil výměru 5482 hektarů.

Čtvrtý a zřejmě poslední národní park v České republice se má podle vládního návrhu zákona rozkládat severovýchodně od Děčína v části dnešní Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce a na malé části Chráněné oblasti Lužické hory.

Odboráři Dolu Kohinoor vyhlásili stávkovou pohotovost

Stávkovou pohotovost vyhlásili odboráři Dolu Kohinoor. Reagovali tak na prohlášení vedení Mostecké uhelné společnosti, která hodlá tento hlubinný hnědouhelný důl uzavřít. Vedoucí odboru komunikace Mostecké uhelné společnosti Matěj Štětka potvrdil, že na řádné valné hromadě společnosti v srpnu doporučí její management akcionářům zakonzervování dolu. Obnova těžby by podle něj připadala v úvahu v případě nárůstu poptávky po hnědém uhlí. Odboráři Dolu Kohinoor chtějí, aby vzniklou situaci projednala a řešila vláda.

IVVM: S politickou situací jsou nespokojeny tři čtvrtiny českých občanů

Se současnou politickou situací je nespokojeno 74 procent občanů České republiky, z toho velmi nespokojeno je 25 procent lidí. Spokojenost s politickou situací klesá především s rostoucím věkem. Z výsledků Institutu pro výzkum veřejného mínění vyplývá, že oproti šetření z minulého měsíce vzrostl podíl spokojených na 23 procent - tedy o tři procenta. To je ale hodnota na hranici statistické chyby.

Spisovatelka Eva Kantůrková získala Cenu Egona Hostovského

Spisovatelka Eva Kantůrková se ve středu stala laureátkou literární ceny Egona Hostovského. Zasloužila si ji za knihu Zahrada dětství jménem Eden, kterou loni vydalo nakladatelství Hynek. Za nepřítomnosti Kantůrkové převzal cenu od zástupců Obce spisovatelů a Hostovského dcery Olgy v Zrcadlové síni Klementina redaktor nakladatelství Hynek Jiří Navrátil. Eva Kantůrková se stala už pětadvacátou laureátkou ceny.

Cenu Egona Hostovského založila v roce 1974, rok po smrti jednoho z největších českých romanopisců dvacátého století, jeho žena Regina. Původně se pocta udělovala "za nejlepší prozaické dílo vydané exilovým nakladatelstvím". V roce 1990 statut doznal změny a cena náleží "románovému dílu, jež výrazně převyšuje uměleckou úroveň běžné produkce". Donátorem pocty je spisovatelův syn Paul Hostovsky, který věnuje prémii ve výši jednoho tisíce dolarů 'zhruba 34.000 korun).

Vyšla publikace o historické budově Národního divadla v Praze

Reprezentativní publikaci o historii i současnosti "zlaté kapličky" představil ve středu u jejích základních kamenů ředitel Národního divadla v Praze Jiří Srstka. Kniha nazvaná "Budova Národního divadla - historie a současnost" přibližuje mimo jiné bohatou malířskou a sochařskou výzdobu historického objektu a informuje o jejích tvůrcích. Obsahuje 160 fotografií dokumentujících exteriéry a interiéry objektu, jejichž prostřednictvím zájemci nahlédnou i do míst běžnému smrtelníkovi nedostupných. Doprovodné texty jsou kromě češtiny v angličtině a němčině. Kromě knihkupectví bude publikace k dostání i u pokladen české první scény.

Ze sportu:

V posledním přípravném utkání před sobotním začátkem mistrovství světa v Norsku porazili čeští hokejisté v Lillehammeru tým hostitele šampionátu 6:3 poté, co v každé třetině přehráli svého soupeře o gól. V pěti přípravných zápasech před MS čeští hráči čtyřikrát vyhráli a jen jednou, v Liptovském Mikuláši, se museli sklonit před Slovenskem. V Žilině svému soupeři prohru vrátili a poté dvakrát porazili v domácím prostředí Rusko.

Česká fotbalová reprezentace prohrála v přátelském utkání v Polsku 1:2. Pro náš národní tým je to první porážka v letošním roce.

A ještě krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno s ojedinělými přeháňkami, nejvyšší teploty 16 až 20 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.