Zprávy čtvrtek, 30. července 1998

ZPRAVY 30.7.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Jakub Kühnel. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Vláda s připomínkami schválila návrh programového prohlášení.

Vláda schválila návrh programového prohlášení s úpravami, které vzešly z diskuse v jejím středečním jednání. Ministři se vyjadřovali k šestistránkovému návrhu vládního prohlášení premiéra Miloše Zemana. Podle předlohy dá kabinet důraz na boj proti ekonomické kriminalitě, odstranění nepřehlednosti kapitálového trhu, urychlení hospodářského růstu a zprůhlednění vlastnických vztahů. Zemanova vláda chce také předložit zákony nutné pro vznik vyšších územně samosprávných celků, prosadit v parlamentu ratifikaci Sociální charty Rady Evropy a na ni navazující sociální zákony. Definitivní znění dokumentu kabinet schválí na svém příštím zasedání ve středu 5. srpna.

Prezident Havel se postupně zotavuje po operaci

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla je podle lékařů dobrý a vyvíjí se podle očekávání. Pacient dýchá sám jen s mírnou podporou dýchacího přístroje. Dnes by se měl Václav Havel pokusit vstát - zatím jen seděl na posteli. Jeho operatér, profesor Ernst Bodner prohlásil, že je s prezidentovým pooperačním stavem spokojen. Potvrdil také, že se vzdává honoráře za operaci, protože je hostem Kanceláře prezidenta republiky a manželů Havlových a tato operace je jeho dárkem. Poznamenal, že operovat prezidenta pro něj byla čest - cítí to jako mezinárodní uznání.

Rakouský chirurg Ernst Bodner zůstává nablízku svému pacientovi Václavu Havlovi, zatímco ostatní členové jeho týmu z Univerzitní kliniky v Innsbrucku, se vrátili do Rakouska. Umožní-li to prezidentův zdravotní stav, hodlá Bodner svůj pobyt využít i k poznání České republiky. Profesor Bodner setrvá u svého pacienta až do doby, než pomine nebezpečné období případných pooperačních komplikací a předpokládá se, že by měl v Praze zůstat asi do konce týdne.

Pokračují práce na odstraňování povodňových škod

Na Rychnovsku postiženém povodní pokračují práce na obnově a z celé republiky přichází pomoc obyvatelům zaplavených obcí. Také vláda mobilizuje podle ministra vnitra Václava Grulicha rozpočtové i mimorozpočtové zdroje na pomoc obyvatelům ve východních Čechách a na odstraňování škod způsobených povodní. Ty se už nyní odhadují na jednu a půl miliardy korun. Na základě rozhodnutí hlavního hygienika Jiřího Vytlačila budou povinně očkovány děti, které ve východočeských obcích postižených povodněmi trvale žijí, proti virové hepatitidě typu "A".

Sociální dávky převzaly už dvě třetiny záplavami postižených rodin na Rychnovsku. Pracovníci pověřených úřadů mezi ně rozdělili sociální dávky ve výši až 30 tisíc korun na každou postiženou rodinu a dalších až 15 tisíc na rodinu s nezaopatřenými dětmi. V obcích Rychnovska působí asi sedm psychologů. Přestože jim lidé často zpočátku příliš nedůvěřují, nakonec přijímají jejich působení příznivě. Mezi obyvateli vodou poničených obcí a měst se pohybují i psychologové s bohatými zkušenostmi z loňských povodní na Moravě.

Bývalý šéf ODA Jiří Skalický kandiduje do Senátu

Ve hře o kandidaturu do podzimních senátních voleb ve volebním okrsku Plzeň-jih je i bývalý předseda ODA, dnes nestraník a člen občanského sdružení Archa Jiří Skalický. V úvahu rovněž připadá předseda Unie svobody Jan Ruml. Ani jeden z těchto politiků se dosud jasně nevyjádřil, ale jsou náznaky, že Skalický by zájem měl, řekl ve středu ČTK předseda plzeňské organizace Unie svobody Rudolf Hubač. Ruml se rozhoduje, zda bude kandidovat v Praze či na Plzeňsku, kde byl jako člen ODS ve volbách do sněmovny v roce 1996 volebním leadrem.

ČR podepsala úmluvu proti teroristickým útokům

Česká republika podepsala ve středu v newyorském sídle OSN Mezinárodní úmluvu o potlačování teroristickým bombových útoků, kterou členské státy OSN přijaly loni v prosinci. Úmluva posiluje mezinárodní spolupráci v boji proti terorismu, protože od států žádá, aby podezřelé pachatele teroristických činů buď postavily před soud, nebo je vydaly jiným státům. Konvence také přesně definuje pachatele teroristických výbuchů a usnadňuje vydávání podezřelých.

Z Prahy bude vysílat Svobodná Evropa do Iraku a Íránu

Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) bude nakonec přece jen vysílat do islámského Íránu a Iráku z Prahy, kvůli bezpečnosti však nikoli přímo ze sídla zmíněné stanice, které se nachází v centru města blízko Václavského náměstí. Na dotaz ČTK to ve středu uvedla tisková mluvčí stanice financované z amerických prostředků Alena Fendrychová. "Obě redakce budou v jiné budově ...na místě, které se dá dostatečně střežit," řekla Fendrychová s tím, že kvůli bezpečnosti neuvede bližší podrobnosti o umístění budovy.

Pokračuje vyšetřování sesuvu v orlovském dole

Skupina hornických odborníků vyšetřuje příčiny a možnosti dalšího pokračování úterního sesuvu horniny do 1176 metrů hluboké důlní jámy Doubrava 4 v Orlové v okrese Karviná. Při sesuvu a následné tlakové vlně byli ve středu lehce zraněni dva pracovníci dodavatelské firmy a vpodvečer se propadla do vzniklého kráteru těžní věž. Informoval o tom mluvčí těžební společnosti Ostravsko-karvinské doly Jiří Tvrz.

Politické strany dostanou peníze za volby

Projednání návrhu na poskytnutí příspěvku na úhradu volebních nákladů politických stran, které na něj mají na základě výsledků červnových voleb nárok, bude patřit mezi body, jimiž se má 18. srpna zabývat Poslanecká sněmovna. Informovalo o tom ministerstvo financí. Na volební příspěvek mají nárok strany, které získaly alespoň tři procenta hlasů. Podle výsledků voleb tak dostane Sociální demokracie příspěvek od státu 173 miliónů korun, ODS 149 miliónů, KSČM 59 miliónů, KDU-ČSL 48 miliónů a Unie svobody 46 miliónů. Republikáni mají dostat 21 miliónů a strana Důchodci za životní jistoty 16 miliónů korun.

Vláda v Tatrách patrně jezdit nebude

Rozhodnutí předsedy nové české vlády Miloše Zemana o tom, že vláda bude jezdit ve vozech české výroby přišlo bohužel pro Tatru příliš pozdě. Výrobu těchto luxusních osobních automobilů, vzhledem ke ztrátovosti výroby, firma zastavila. Pro ČTK to uvedl David Soukup mluvčí Škody Plzeň, která je dosud majoritním akcionářem Tatry Kopřivnice. Cena základní verze jednoho vozu Tatra 700 loni byla 1,6 miliónu korun. Výroba osobních vozů Tatra 700 měla být na základě rozhodnutí představenstva Tatry Příbor začátkem minulého roku původně přesunuta z Příboru do Kopřivnice. Původní plán roku 1997 představoval výrobu asi 100 vozů Tatra 700. Během celého roku 1996 firma vyrobila a prodala pouze 69 automobilů a koncem téhož roku představila inovovaný model Tatra 700. Po převedení výroby do Kopřivnice počítalo vedení automobilky s výrobou a prodejem 60 limuzín. Vzhledem k nízké poptávce a ztrátovosti však jejich výrobu zastavila. V současné době rozvíjí ve společném podniku se Škodou Plzeň produkci malých užitkových vozů Tatra Beta.

Američané spokojeni s logistikou české armády

Představitelé americké Státní agentury pro řízení logistiky jsou spokojeni s prací logistických plánovačů české armády. Americký generál v záloze William Farmen, který velel logistické podpoře NATO na území bývalé Jugoslávie řekl, že na něho Česká republika učinila při mnohonárodních misích v Bosně a Hercegovině velký dojem. Farmen, který přijel do ČR na mezinárodní seminář Logistika a infrastruktura, přitom považuje organizaci logistické podpory armád v Bosně za jeden z nejsložitějších úkolů své kariéry. "Bylo zde nutno sjednotit 35 států, které se zúčastnily operace Joint Endeavour," uvedl Farmen.

CSU kritizuje Miloše Zemana

Tvrdou kritiku, které podrobili výroky českého premiéra Miloše Zemana o složení česko-německého Diskusního fóra mluvčí bavorské CSU Christian Schmidt a předseda sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL) Franz Neubauer, odmítl ve středu v rozhovoru pro ČTK zahraničněpolitický koordinátor německých sociálních demokratů (SPD) Günter Verheugen. Zároveň zdůraznil, že SPD udělá vše pro to, aby česko-německá problematika nebyla zatahována do volebního boje v Německu.

Pavel Tigrid k česko-německým vztahům

Vztahy mezi členy česko-německé koordinační rady Diskusního fóra by se po zářijových parlamentních volbách v Německu mohly jenom zlepšit. Předseda české části koordinační rady Pavel Tigrid dnes Českému rozhlasu řekl, že "mezi potomky odsunutých Němců máme velmi mnoho přátel, z nichž mnozí jsou členy sociální demokracie nebo poslanci, a to jsou lidé, kteří nám rozhodně nebudou házet klacky pod nohy". Tigrid dnes v reakci na slova předsedy ČSSD Miloše Zemana, který ostře kritizoval účast předsedy Sudetoněmeckého krajanského sdružení Franze Neubauera v koordinační radě, poznamenal, že není pravda, že by Neubauer nebyl České republice nakloněn. "V koordinační radě Diskusního fóra jsou osobnosti ještě poněkud radikálnější," dodal Tigrid.

Setkání Zemana s novým slovenským premiérem snad zlepší vztahy se SR

Teprve setkání nového českého premiéra Miloše Zemana s jeho novým slovenským protějškem považuje vůdce opoziční Slovenské demokratické koalice (SDK) Mikuláš Dzurinda za "perspektivní". Reagoval tak ve středu na dotaz ČTK, jak hodnotí případnou návštěvu šéfa české vlády ještě před volbami do slovenského parlamentu. Ty se uskuteční koncem letošního září.

Italský inspekční tým kontroloval v Praze-Kbelích

Kontrolou vojenského objektu v Praze-Kbelích pokračovala mise italských inspektorů, kteří přiletěli do České republiky ověřit počty a zabezpečení zbraní na základě Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě. Informovala o tom tisková služba ministerstva obrany. Italský inspekční tým již v úterý zkontroloval vojenskou posádku v Žamberku v okrese Ústí nad Orlicí.

U Zlína se srazil automobil s vlakem

Řidič a jeho spolujezdkyně uhořeli ve středu v osobním automobilu Trabant po srážce s motorovým vlakem na železničním přejezdu mezi Zlínem a Vizovicemi. Mluvčí zlínské policie Ivo Mitáček ČTK sdělil, že čtyřiaosmdesátiletý řidič pravděpodobně neregistroval zvukové a světelné signály na železničním přejezdu a vjel přímo pod soupravu, která poté vozidlo ještě osmdesát metrů vlekla. "Srážce se nedalo zabránit a po zahoření auta byl žár příliš velký, abychom mohli posádku vyprostit," řekl Mitáček.

Divadlo na Fidlovačce hraje v ND muzikál Šumař na střeše

S českou verzí amerického muzikálu Šumař na střeše ode dneška do 16. srpna hostuje v historické budově Národního divadla v Praze rodící se nuselské Divadlo na Fidlovačce. Muzikál, který měl premiéru v roce 1964 a o čtyři roky později již byl hrán v Praze, nastudoval nyní režisér Juraj Deák s Tomášem Töpferem a Eliškou Balzerovou v hlavních rolích. Dílo vzniklo na podkladě humorných povídek Šoloma Alejchema a přeložil ho Pavel Šrut.

Ze sportu:

Páté místo vybojovala česká štafeta moderních pětibojařek na mistrovství světa v Mexiku. České reprezentantky Lucie Grolichová, Olga Voženílková a Alexandra Kalinovská nasbíraly v úvodním závodě šampionátu 4451 bodů a od medaile je dělilo 214 bodů. Titul mistryň světa vybojovalo družstvo Polska, stříbro putuje do Německa a třetí medailový stupínek zbyl na Velkou Británii.

A na závěr krátce o počasí:

Ve čtvrtek bude v České republice oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Denní teploty se budou pohybovat mezi 23 a 27 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.