Zprávy čtvrtek, 30. dubna 1998

Zprávy 30.4.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Začínáme zprávami.

A nyní podrobněji:

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla se zlepšuje

Prezident Václav Havel začal opět mluvit, pokusil se o chůzi a překonal útlum z dlouhodobého umělého spánku. Novinářům to ve středu sdělili lékaři v innsbrucké Univerzitní nemocnici, kde se prezident zotavuje z operace tlustého střeva. Nyní jsou na řadě dýchací terapie, nácvik pohybu, mobilizace kloubů, zvyšování svalové síly, koordinace pohybů a celkové aktivity. Přednosta anesteziologického oddělení innsbrucké nemocnice dr. Mutz konstatoval, že Václav Havel je mimo největší nebezpečí a nyní spěje k normálnímu stavu. Profesor Ernst Bodner týž den potvrdil, že termín návratu prezidenta do České republiky bude oznámen v pátek na tiskové konferenci.

Souhrn středečního jednání vlády

Vláda schválila návrh o investičních pobídkách v ČR pro tuzemské i zahraniční investory. Hlavním cílem tohoto návrhu je zvýšení přílivu zahraničních investic do České republiky.

Ministři dále schválili rozpočet Fondu národního majetku na tento rok ve výši 155,883 miliónu korun. Po zasedání vlády to oznámil mluvčí Vladimír Mlynář. Celkové snížení proti původnímu vládnímu návrhu představuje 3,655 miliónu korun, naopak zvýšení proti rozpočtu schválenému sněmovnou činí 16,583 miliónu korun.

O dva až tři týdny odložila vláda projednání materiálu nazvaného Informační politika České republiky, neboť soudí, že vznik jednotného informačního systému veřejné správy je třeba posoudit komplexně. Pro občany by mělo zavedení jednotného informačního systému znamenat mimo jiné podstatné omezení vyplňování formulářů na úřadech.

Ministři schválili materiál na rozšíření pomoci občanům oblastí postižených povodněmi. Oproti původnímu znění, které vládě předložil ministr pro místní rozvoj Jan Černý, dostanou obce na opravu místních komunikací od státu 80 procent nákladů, aniž by musely dokazovat, že mají zbývajících 20 procent. Peníze hodlá vláda sehnat ze zdrojů malé privatizace. Tato částka činí podle ministra Černého čtyři miliardy korun.

Vládní kabinet také vzal na vědomí záměr ministryně zdravotnictví Zuzany Roithové nově vytvořit 10.000 lůžek následné péče, aby v ČR bylo 28.000 až 30.000 těchto lůžek, a zrušit 10.000 lůžek akutní péče, aby jich v ČR bylo 54.000 až 56.000. Vládní kabinet ministryni vyzval, aby vysvětlila, proč pojišťovny nemají zájem poskytovat následnou péči na lůžkách onkologie a geriatrie.

Zahraniční výbor podpořil rozhodnutí vlády prodloužit o 18 měsíců působení české jednotky SFOR v Bosně

Sněmovní zahraniční výbor ve středu podpořil rozhodnutí vlády prodloužit o 18 měsíců působení české vojenské jednotky v mnohonárodních mírových silách SFOR v Bosně a Hercegovině. Podle vládního rozhodnutí z počátku dubna letošního roku by se měl počet českých vojáků snížit z nynějších 700 na 650.

Sněmovní hospodářský výbor a výbor ústavně-právní podpořily poslanecký návrh zákona o svobodě informací, který by měl podstatně rozšířit možnosti, jak může veřejnost získávat informace od státních a samosprávných orgánů. Předlohu, kterou vypracoval poslanec Oldřich Kužílek (ODA), minulý týden nepodpořil sněmovní petiční výbor.

Slovinský ministr zahraničí jednal s premiérem Tošovským o NATO a EU

Zejména procesy rozšiřování Evropské unie a Severoatlantické aliance byly středem pozornosti českého premiéra Josefa Tošovského a slovinského ministra zahraničí Borise Frlece při jejich setkání v Praze. Zatímco vstupní rozhovory s Evropskou unií zahájily v minulých dnech obě země společně, NATO se zatím otevřelo jen pro Českou republiku, Polsko a Maďarsko, z čehož plynul i Frlecův zájem o české zkušenosti s integrací do aliance.

V telekomunikacích bude ČR schopna dostát do roku 2001 požadavkům EU

Do konce roku 1999 by Česká republika měla mít nový zákon o telekomunikacích, který obsáhne klíčové direktivy Evropské unie a zajistí zcela liberalizované prostředí podřízené přesným pravidlům, pod dohledem naprosto nezávislého regulačního orgánu. Takový byl závěr bilaterální schůzky expertů, jíž skončilo srovnávání české legislativy a praxe v této kapitole s právem Evropské unie. Bylo konstatováno, že naše výchozí situace je lepší než dobrá - komise nevidí žádné překážky, pokud se zajistí nezbytná legislativa. Vedoucí české delegace František Hesoun, ředitel regulační sekce Českého telekomunikačního úřadu připomněl, že podle dohody se Světovou obchodní organizací (WTO) musí ČR stejně nejpozději krátce po roce 2000 dokončit liberalizaci tohoto sektoru.

Evropská komise podle očekávání neshledala v české legislativě žádné překážky pro uplatnění norem ustavujících rámcové programy EU v oblasti vědy a výzkumu ani převzetí mezinárodních smluv, které má unie se třetími zeměmi. Problémy v této oblasti jsou někde jinde, zejména ve financování jak českého výzkumu, tak jeho podílu na evropských programech. Vedoucí delegace Petr Křenek zdůraznil, že ČR by měla nejen převzít směrnice, ale především filosofii EU, která výzkum a vědu považuje za prioritu, za motor konkurenceschopnosti - jež je jedním z důvodů, proč unie vůbec existuje. Zatímco členské státy vydávají na výzkum asi 0,7 procenta HDP ze státního rozpočtu, v ČR je to zatím jen 0,48 procenta.

Ministr Bursík jednal s americkými vládními ekology

O spolupráci USA a České republiky v oblasti ekologie jednal v úterý ve Washingtonu s ředitelkou Agentury pro ochranu životního prostředí Carol Brownerovou a dalšími představiteli americké vládní agentury ministr životního prostředí Martin Bursík. Uvedl, že naše republika má především zájem o přenos zkušeností z využití ekonomických nástrojů podpory a motivace průmyslu, aby směřoval k udržitelnému rozvoji a k zavádění ekologicky šetrných technologií.

Ministr Kuhnl je spokojen s letošním vývojem průmyslu

Průmysl v České republice již prošel určitou restrukturalizací, čehož důkazem není jen stoupající export, ale i stoupající tržby z průmyslové činnosti. Novinářům to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Kuhnl s tím, že je s vývojem v průmyslu v tomto roce spokojen. Tržby z průmyslové činnosti v ČR vzrostly v březnu ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o 11,8 procenta. Za první čtvrtletí dosáhl schodek obchodní bilance 16,6 miliardy korun, což je o 21,9 miliardy méně než za stejné období minulého roku.

Železnice se podle ministra Moose nyní privatizovat nebudou

Železnice se podle ministra dopravy Petra Moose nyní privatizovat nebudou, nicméně se budou "připravovat některé výjimečné trati k pronájmu". "Budeme pokračovat v plnění vládního prohlášení, programu, který jsme na počátku přijali," řekl ve středeční zpravodajské relaci televize Prima. Odborové sdružení železničářů požaduje do konce dubna záruky, že budou zastaveny privatizace a pronájmy železničních provozů a tratí do doby, než bude hotova státní dopravní politika a z ní vycházející projekt transformace Českých drah. Nestane-li se tak, odboráři jsou připraveni stávkovat.

Generální ředitel drah k zodpovědnosti za železniční nehody

O vyvození odpovědnosti jednotlivých pracovníků Českých drah za nedávné železniční nehody by měly rozhodnout až výsledky podrobné analýzy bezpečnostní situace železniční dopravy, jejíž zpracování svým podřízeným zadal ve středu generální ředitel drah Vladimír Sosna. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí ČD Ondřej Vaněk s tím, že by bylo předčasné již nyní hovořit o vinících. Určení chyb nebude podle něj otázkou několika hodin, ale spíše dnů. "Teprve důkladná analýza může prokázat, kde bylo něco zanedbáno," řekl Vaněk.

Jan Kasal nechce povolební koalici s ČSSD, ale nevylučuje ji

Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal si nepřeje širokou povolební koalici. Ta by podle něj měla být sestavena pouze v nezbytně nutném případě, a to za účasti Unie svobody. "Bylo by nutné vytvořit v koalici silný středopravý blok vůči sociální demokracii," řekl Jan Kasal ČTK. "Sociální demokracie je, bohužel, pravděpodobný vítěz voleb a za situace, kdy komunisté a republikáni a možná i důchodci získají hodně mandátů, se bez ČSSD žádná většinová vláda nesestaví," dodal.

Podle předsedy komunistů současná vláda neřeší nahromaděné problémy

Podle předsedy Komunistické strany Čech a Moravy Miroslava Grebeníčka není nynější vláda schopna řešit nahromaděné problémy a dát lidem perspektivu. Hloubku krize podle něj podtrhuje odhodlání státních zaměstnanců demonstrovat za své sociální požadavky. I to bude důvod, proč se komunističtí poslanci na květnové schůzi sněmovny pokusí vyvolat hlasování o důvěře kabinetu premiéra Josefa Tošovského, řekl Grebeníček.

Akcionáři Aera schválili prodej Letu Kunovice americké Aires Corp.

Téměř 71 procent akcií majoritního vlastníka akciové společnosti Let Kunovice, kterým je Aero holding Praha, bude prodáno americké Aires Corporation. Rozhodla o tom středeční mimořádná valná hromada Aera. Společnost Aires je výrobcem zemědělských letounů a vyšla vítězně z pěti tuzemských a zahraničních účastníků výběrového řízení.

Nejvíce občanů důvěřuje prezidentovi

Občané stále důvěřují nejvíce prezidentu Václavu Havlovi a nejméně parlamentu. Jak vyplývá z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění, hlavě státu důvěřuje 60 procent lidí, což je nejméně za poslední rok. Vláda si podle průzkumu získala důvěru 42 procent obyvatel, naopak 54 procent občanů jí nedůvěřuje. Ještě hůře jsou na tom obě komory parlamentu. Poslanecké sněmovně nevěří 80 procent lidí a Senátu 75 procent obyvatel.

ČSSD stále vede ve volebních preferencích, rostou i šance DŽJ

Česká strana sociálně demokratická si stále ve volebních preferencích udržuje náskok před svými politickými soupeři. V druhé polovině dubna by jí v případě voleb do Poslanecké sněmovny dalo svůj hlas 25,2 procenta občanů, což je o 0,3 procenta méně než počátkem měsíce. Další nárůst zaznamenala strana Důchodci za životní jistoty (DŽJ), pro niž by počátkem měsíce hlasovalo 6,9 procenta obyvatel, kdežto v jeho druhé polovině 8,9 procenta občanů. Vyplývá to z průzkumu, který ČTK ve středu poskytla agentura Sofres Factum. Mírný vzestup, o jedno procento, zaznamenala také ODS, které by dalo hlas 12,9 procenta dotázaných. Naopak pokles postihl Unii svobody, jejíž preference se od počátku měsíce snížily z 12,9 procenta a 11,4 procenta. Kolem svého dlouhodobého průměru se drží KSČM, jíž by svůj hlas v druhé polovině měsíce dalo 8,5 procenta voličů.

První máj pokládá za významný 47 procent občanů

Za významný den pokládá 1.máj 47 procent občanů ČR. Šedesát procent z nich si 1.máj spojuje se svátkem práce, pro 16 procent je obecně dnem volna či svátkem, sedm procent jej spojuje hlavně s láskou a pro dalších osm procent je symbolem jara. Vyplývá to zvýsledků průzkumu agentury Sofres-Factum. Názorové rozdíly se podstatně liší podle politické orientace dotázaných. Zatímco první květnový den pokládají za významný asi tři čtvrtiny levicově orientovaných lidí, směrem doprava toto mínění klesá. Mezi občany s krajně pravicovou orientací považuje 1.máj za významný již pouze čtvrtina.

Zelení navrhují Temelín přestavět na zábavní park "Nuclearland"

Obří tobogany, cvičné horolezecké stěny, vodní atrakce spolu s infrastrukturou potřebnou pro zábavní park navrhuje vystavět z chladících věží zatím nedokončené jaderné elektrárny Temelín Strana zelených. Část elektrárenského vybavení stavby by přitom podle zelených mohla být využita k výrobě energie a tepla v jednotkách na zemní plyn přímo v areálu temelínské elektrárny. O tento projekt netradičního zábavního parku, takzvaného Nuclearlandu, se zajímají podnikatelé z Nizozemska a Spojených států. S projekty přestavby jaderné elektrárny na elektrárnu využívající zemní plyn jsou podle zelených České republice ochotni pomoci Rakušané.

Ekologická minuta ticha se nesetkala s velkým pochopením

Minuta ticha, která měla být ve středu od 14:15 symbolickým bojem proti přílišnému hluku, se nesetkala s velkým ohlasem mezi pracovníky rádií ani u veřejnosti. Podle zjištění ČTK většina rozhlasových stanic své vysílání nepřerušila a reproduktory v restauracích neutichly. Hudebně ekologické sdružení České hudební společnosti neustále vyvíjí osvětu proti pouličním reproduktorům, rádiím vyhrávajícím v obchodech a restauracích a obtěžujícím zákazníky a proti nadměrné hlasitosti hudby při poslechu.

Faustův dům představuje svoji historii veřejnosti

Legendární Faustův dům na Karlově náměstí v Praze zahájil výstavu o historii domu a jeho vztahu k univerzitnímu městu. Ve spolupráci s Akademickým klubem 1. lékařské fakulty ji připravil Archiv Univerzity Karlovy a pražský magistrát. Faustův dům, jehož historie sahá do 12.století, je součástí areálu Všeobecné fakultní nemocnice a jako jedna z mála staveb pamatuje založení Karlova náměstí, dříve Dobytčího trhu.

V NG začala výstava děl francouzského malíře Gauguina

Výstava hlavních děl významného francouzského malíře, sochaře a grafika Paula Gauguina byla ve středu zahájena v budově Národní galerie ve Veletržním paláci. Výstava, která byla uspořádána ke 150. výročí Gauguinova narození, zahrnuje všechny aspekty umělcovy tvorby, tedy malbu, sochařství, grafiku a knižní vydání jeho textů. Návštěvníci výstavy mohou mimo jiné zhlédnout slavný Gauguinův obraz Bonjour Monsieur Gauguin (1889), který patří k nejznámějším dílům Francouzské sbírky Národní galerie.

Sport

Dvanáct zlatých olympijských medailistů z Nagana je v nominaci českého týmu i pro nadcházející světový šampionát ve Švýcarsku. Naši hokejisté do jeho programu vstoupí v pátek 1. května zápasem proti Japonsku.

Novým prezidentem Českého tenisového svazu se stal náměstek ministra pro místní rozvoj Ivo Kaderka. Na mimořádné valné hromadě pro něj hlasovalo 80 ze 119 přítomných delegátů. Dosavadní prezident Jan Kodeš získal pouze 12 hlasů.

Soupeřem českých tenistek v souboji o záchranu ve světové skupině Fed cupu bude Itálie. Naše hráčky budou mít poslední červencový víkend výhodu domácího prostředí.

Předpověď počasí

Dnes je na území České republiky převážně oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.