Zprávy čtvrtek, 30. listopadu 2000

Renata Prátová

Prezident Václav Havel jmenoval Zdeňka Tůmu novým guvernérem České národní banky

Prezident Václav Havel ve středu na zámku v Lánech jmenoval s účinností od 1. prosince novým guvernérem České národní banky (ČNB) dosavadního viceguvernéra Zdeňka Tůmu. Novým viceguvernérem dále Havel jmenoval nynějšího člena bankovní rady Luďka Niedermayera a novými členy bankovní rady Michaelu Erbenovou a Jana Fraita. Prezident jmenoval vedení centrální banky navzdory tomu, že s jeho volbou nesouhlasily politické špičky i vláda.

Česká vláda se v úterý v noci usnesla, že podle výkladu Ústavy a zákona o ČNB je ke jmenování guvernéra a viceguvernéra banky třeba spolupodpis premiéra. Kabinet se zřejmě pokusí jmenování Zdeňka Tůmy guvernérem ČNB zpochybnit před Ústavním soudem. Oznámil to ve středu vicepremiér a ministr financí Pavel Mertlík. Upřesnil, že vládní právníci pod vedením vicepremiéra Pavla Rychetského jsou přesvědčeni o tom, že jmenování guvernéra centrální banky podléhá spolupodpisu zástupce vlády. Mertlík zdůraznil, že případnou stížnost k soudu není třeba spojovat konkrétně s osobou Zdeňka Tůmy. Podle něj se jedná pouze o to, aby jmenování bylo po právní stránce v pořádku.

Vládní usnesení zpochybňující právo prezidenta na jmenování guvernéra a viceguvernérů centrální banky měl Václav Havel k dispozici už v noci. Jak ve středu uvedl mluvčí prezidenta Ladislav Špaček, Havel na vládní zpochybnění nového vedení České národní banky zareagoval dopisem, určeným premiérovi Miloši Zemanovi. V něm Havel usnesení kabinetu, že podle Ústavy nesmí na jmenovacím dekretu vedle podpisu prezidenta chybět ani spolupodpis premiéra, kritizuje a varuje, že podle této vládní interpretace Ústavy by všechna dosavadní rozhodnutí Bankovní rady byla nelegální. To by podle prezidenta Havla mohlo velmi negativně ohrozit celou českou ekonomiku. Prezident zároveň v nočním dopise premiérovi Zemanovi zdůraznil, že je kdykoliv připraven na zasedání vlády svá rozhodnutí vysvětlit.

Výklad Ústavy a zákona o ČNB, podle kterého je ke jmenování guvernéra a viceguvernéra banky třeba spolupodpis premiéra, ve středu podpořila většina poslanců Občanské demokratické strany a sociální demokracie. Postavil se za něj i právní expert lidovců Miloslav Výborný, který by však považoval za nešťastné, aby se tak vláda pokusila "bojovat" s prezidentem Václavem Havlem. Unionisté a lidovci jsou přístupem vlády rozhořčeni a soudí, že ohrožováním stability ČNB vláda škodí zájmům země.

Šéf ODS Václav Klaus novinářům řekl, že není ústavní právník a nemůže tuto věc rozhodovat. Je-li ale pravda, že ke jmenování guvernéra je nutný i podpis premiéra, je podle něj "potřeba literu zákona dodržet". Zároveň vyjádřil naději, že všichni zúčastnění použijí rozum a upřednostní ho před stížnostmi.

Ke sporu ohledně spolupodpisu předsedy vlády při jmenování guvernéra ČNB se na dotaz ČTK odmítl vyjádřit předseda Ústavního soudu Zdeněk Kessler, protože podle něho nelze vyloučit, že případ bude předložen Ústavnímu soudu k rozhodnutí. Rovněž mluvčí České národní banky Milan Tománek odmítl tuto situaci komentovat.

Prezident Václav Havel se podle svého lékaře uzdravuje

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla se nadále zlepšuje. Začínající zápal plic, který u něj v pondělí prokázalo počítačové vyšetření, je na ústupu. ČTK to ve středu řekl Havlův osobní lékař Ilja Kotík. Ten prezidenta prohlédl poté, co Havel na zámku v Lánech jmenoval nového guvernéra centrální banky. Prezident se sice podrobí kompletnímu vyšetření včetně počítačové tomografie plic až v pátek, lékaři mu však už nyní snížili dávky antibiotik. O tom, že nemoc má lehčí průběh, svědčí i to, že Václav Havel nemá zvýšenou teplotu.

O přijetí rozpočtu bude Poslanecká sněmovna rozhodovat v úterý 5. prosince

O přijetí vládního návrhu státního rozpočtu na příští rok rozhodne Poslanecká sněmovna v úterý 5. prosince. Poslanci tento postup schválili po středečním několikahodinovém druhém čtení rozpočtu, při němž předložili mnoho pozměňovacích návrhů. Poslanci budou v úterý nejprve hlasovat o těchto změnách. Poté by měli hlasovat o schválení rozpočtu jako celku. Očekává se, že jeho přijetí podpoří jen zástupci České strany sociálně demokratické a Občanské demokratické strany. Někteří pravicoví poslanci ve středu navrhli další převod peněz z prostředků na aktivní politiku zaměstnanosti na jiné účely.

Poslanci ve druhém čtení podpořili vydání dluhopisů na povodně

Poslanecká sněmovna ve středu do závěrečného třetího čtení propustila vládní návrh zákona, který by měl umožnit vydání dluhopisů na odstranění následků povodňových škod vzniklých v březnu letošního roku. Vládní dluhopisy by měly být emitovány ve výši 1,493 miliardy korun. Poslanci sněmovního rozpočtového výboru přitom sněmovně doporučili, aby účinnost zákona rozšířila i na roky 1997 a 1998, kdy Českou republiku postihly rozsáhlé záplavy. Vzhledem k malému finančnímu objemu nedoporučuje ministerstvo financí samostatnou emisi, ale zvýšit některou z plánovaných emisí státních dluhopisů; buď státních pokladničních poukázek, nebo zaknihovaných střednědobých státních dluhopisů.

Leadera čtyřkoalice zvolí čtyřkoaliční politická rada

Leadera čtyřkoalice, který bude i premiérem její alternativní vlády, bude volit osmičlenná čtyřkoaliční politická rada. Rozhodla o tom ve středu politická rada stran čtyřkoalice Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, Unie svobody, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie s tím, že navržení kandidáti se představí grémiím jednotlivých stran. Na tiskové konferenci to oznámil předseda Demokratické unie Ratibor Majzlík. Jeho informaci potvrdil ČTK i předseda ODA Daniel Kroupa, jehož strana prosazovala volbu leadera v podstatně širším grémiu zástupců stran čtyřkoalice. Ač ODA se svou představou neuspěla, je s rozhodnutím rady spokojena, konkrétně s tím, že se kandidáti představí grémiím stran. O tom, zda i ODA bude nominovat svého kandidáta, rozhodne podle Daniela Kroupy Ústřední sněm aliance na zasedání 15. prosince.

Čtyřkoalice se v září ve Svatováclavské smlouvě mimo jiné zavázala, že zvolí svého leadera do konce ledna příštího roku. Do 30. listopadu se měla shodnout na mechanismu jeho výběru a volby. Celostátní výbor KDU-ČSL před týdnem rozhodl, že navrhne celostátní konferenci strany, aby lidoveckým kandidátem na funkci leadera byl bývalý náměstek ministra vnitra Jaroslav Kopřiva. U ostatních čtyřkoaličních stran i části lidovců však jeho uvažovaná nominace vzbudila spíše rozpaky. Unionisté dosud jméno svého kandidáta nezveřejnili.

Wolfgang Schüssel bude od Miloše Zemana nadále požadovat prověrku Temelína

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel bude na schůzce s českým premiérem Milošem Zemanem znovu požadovat mezinárodní prověrku bezpečnosti jihočeské jaderné elektrárny Temelín, při které by měly subjekty ze sousedních zemí také svá práva, a rovněž celkové přezkoumání vlivů na životní prostředí. Schüssel to ve středu prohlásil po zasedání vlády ve Vídni. "Budeme požadovat také zřízení dohodnuté 'horké linky' a zavedení nepřikrášlované transparentnosti" v informacích o dění v elektrárně, řekl Schüssel podle agentury APA. Kancléř rovněž potvrdil, že se plánované schůzky šéfů vlád obou zemí zúčastní také komisař Evropské unie pro rozšíření Günter Verheugen, kterého už společně pozvali český ministr zahraničí Jan Kavan a rakouský ministr životního prostředí Wilhelm Molterer. Komisař má s sebou na schůzku přivést spolupracovníky z generálních ředitelství Evropské komise pro energetiku, životní prostředí a rozšíření. Schůzka Schüssel-Zeman se má podle dřívějších informací uskutečnit 12. prosince v Rakousku.

Představitelé Svazu sudetských Němců v Rakousku chtějí zrušení Benešových dekretů a AVNOJ

Petici s 24.335 podpisy, požadující zrušení tzv. Benešových dekretů a slovinských dekretů AVNOJ, odevzdali ve středu představitelé Svazu sudetských Němců v Rakousku (SLÖ) šéfovi rakouské Národní rady (dolní komory parlamentu) Heinzi Fischerovi. Petice je určena spolkové vládě kancléře Wolfganga Schüssela, která by podle ní až do zrušení těchto dekretů měla uplatnit své právo zablokovat vstup České republiky i Slovinska do Evropské unie. "Je nepředstavitelné, že se Evropská unie odkloní od deklarovaného právního stavu a zmíněné státy přijme do společenství ještě před zrušením chybných zákonů," píše se v petici.

Tzv. Benešovy dekrety vedly po druhé světové válce kromě jiného k vyvlastnění majetku většiny německy mluvícího obyvatelstva a k jeho odsunu z území tehdejšího Československa. Zrušení podobných dekretů požadují sudetští Němci i od slovinské vlády.

Evropská komise: Růst HDP se v České republice v příštích letech zrychlí bez inflačních rizik

Růst české ekonomiky se v následujících dvou letech zrychlí bez větších rizik růstu inflace či deficitů běžného účtu. To však zároveň předpokládá, že vláda dodrží své rozpočtové cíle a využije hospodářského růstu ke snížení deficitu veřejných financí. Vyplývá to z podzimní prognózy 2000, kterou ve středu zveřejnila Evropská komise pro jednotlivé kandidátské země. Komise konstatuje, že od poloviny loňského roku ekonomika České republiky jeví známky oživení založeného na zahraniční poptávce a mírném růstu domácí spotřeby, která letos nabírá na síle a v příštích dvou letech bude hlavním tahounem růstu hrubého domácího produktu (HDP). "Zotavení soukromé spotřeby souvisí s mírným oživením na trhu práce," dodává prognóza.

Evropská komise pověřila Franze Fischlera, aby s kandidáty podepsal dohody o Sapardu

Evropská komise ve středu pověřila komisaře pro zemědělství Franze Fischlera, aby podepsal s deseti kandidátskými zeměmi ze střední a východní Evropy víceleté dohody o financování projektů zemědělského rozvoje z programu Sapard. Tento krok je nezbytnou podmínkou, aby peníze vyčleněné z letošního rozpočtu Evropské unie na tento účel nebyly ztraceny a mohly být vyplaceny napřesrok, případně v roce 2002. "Učinili jsme další krok směrem k poskytnutí prostředků Evropské unie vyčleněných pro kandidátské země," řekl Fischler.

Ke skutečnému převodu prostředků však může dojít teprve tehdy, až každý kandidátský stát zřídí zvláštní platební agenturu pro správu prostředků ze Sapardu a Evropská komise vyhoví žádosti o její akreditaci. Poté bude polovina vyčleněných peněz pro daný rok převedena jako záloha na zvláštní účet v eurech spravovaný národním úřadem při ministerstvu financí, odkud pak budou čerpány zmíněnou agenturou na konkrétní projekty. Na rozdíl od Bulharska, Estonska a Slovinska zatím Česká republika platební agenturu nezřídila. Ministerstvo zemědělství sdělilo do Bruselu, že se to stane do konce roku, takže k akreditaci by mělo dojít do jara 2001.

Odborníci diskutují v Brně o přípravě soudnictví na vstup do Evropské unie

Přípravě soudnictví České republiky na aplikaci evropského práva je věnována třídenní mezinárodní konference, která ve středu začala v budově Nejvyššího soudu v Brně. Soudci se při ní seznámí i s jednotlivými rozhodnutími Evropského soudního dvora, připomněla ve svém úvodním projevu předsedkyně Nejvyššího soudu Eliška Wagnerová. Právě informovanost soudců pokládá za velmi důležitou. Upozornila, že mezi přednášejícími vystoupí také odborníci na evropské právo ze států, které přistoupily k Evropské unii v posledních letech. Soudce Nejvyššího soudu František Duchoň, který bude na konferenci přednášet, zdůraznil, že Česká republika musí být od prvního dne svého členství v Evropské unii schopna aplikovat její práva. Právě proto je velmi důležitá přípravná fáze, upozornil soudce s tím, že například ve Švédsku trvala pět let.

Jaroslava Moserová ukončila návštěvu Slovenska

O činnosti UNESCO, možném návratu Spojených státu amerických do této mezinárodní organizace, spolupráci mezi slovenskou a českou komisí UNESCO a spolupráci s Radou Evropy hovořila ve středu prezidentka Generální konference UNESCO a předsedkyně české komise UNESCO Jaroslava Moserová se slovenským prezidentem Rudolfem Schusterem. Přijetí u hlavy státu bylo posledním bodem třídenní návštěvy Moserové na Slovensku, jež bylo první zemí, kterou jako představitelka UNESCO navštívila. Slovenský prezident s Moserovou, která je i českou senátorkou, jednal také o problémech romské komunity a vzdělávání romských dětí, ale i o národních parlamentech a postavení českého Senátu.

Archivy někdejšího ÚV KSČ z let 1948 - 1989 už nejsou tajné

Ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Tomáš Kadlec v úterý zrušil stupně utajení u dokumentů bývalého Ústředního výboru Komunistické strany Československa (ÚV KSČ), které vznikly v letech 1945 až 1989. Toto plošné odtajnění se zatím netýká mezinárodních smluv, informoval ve středu Kadlec ČTK. Archivy někdejšího komunistického vedení jsou nyní uloženy ve Státním ústředním archivu v Praze a budou přístupné po splnění běžných podmínek archivního zákona.

Na jihu Čech bude další informační místo agentury Czechtrade

Nové regionální informační místo agentury Czechtrade v Českých Budějovicích bude poskytovat nefinanční podporu exportu především malým a středním podnikům, které tvoří 85 procent členské základny Budějovické hospodářské komory (BHK). Středečním podpisem společného projektu s BHK tak vládní agentura po Brně, Mostu, Plzni, Ostravě, Přerovu a Šumperku vstoupila do dalšího regionu.

Ve Vyškově končí první z kursů pořádaný britským výcvikovým týmem

Britský vojenský poradní a výcvikový tým (BMATT), který působí v moravském Vyškově, ukončuje v těchto dnech první kurs pro vojáky zemí střední a východní Evropy. Cílem kursů je zdokonalit řízení vojenských jednotek na úrovních čet a rot v armádách nových členských zemí Severoatlantické aliance a Partnerství pro mír. Prvního z kursů se účastnilo 54 vojenských profesionálů z 12 států. Činnost britského týmu oficiálně zahájil koncem října na Vojenské akademii ve Vyškově britský princ Charles.

Ze sportu:

Fotbalisté Brna prohráli ve středu v dohrávaném utkání sedmého kola první ligy s Viktorií Žižkov 1:2. Žižkovští fotbalisté jsou po výhře v Brně pátí v ligové tabulce, Brno je nadále předposlední.

A ještě informace o čtvrtečním počasí v České republice:

Většinou zataženo nízkou oblačností a mlhavo, místy mrholení, na západě a severozápadě Čech přechodně slabý déšť. Během dne se bude nízká oblačnost místy protrhávat. Nejvyšší denní teploty 5 až 9, v místech se slunečním svitem až 11 stupňů Celsia.