Zprávy čtvrtek, 30. září 1999

A nyní zprávy podrobněji:

Na ruzyňském letišti ve středu opět nenastoupilo do práce osm leteckých dispečerů. Ministerstvo dopravy a spojů však do sporu dispečerů s vedením Řízení letového provozu už nehodlá vstupovat

Vzdušný prostor nad Českou republikou byl i ve středu uzavřen. Osm letových dispečerů totiž znovu nenastoupilo do práce. Tvrdí, že vedení podniku nedodrželo jeden z bodů, na němž se všechny zainteresované strany v úterý dohodly na ministerstvu dopravy - nezačalo vyjednávání o přesčasových hodinách. Dispečeři se navíc distancují od uzavření vzdušného prostoru, protože jsou přesvědčeni, že je na věži dostatečný počet lidí na to, aby zvládli plynulé odbavování letadel.

Letový prostor nad Českou republikou zůstane i ve čtvrtek zřejmě částečně uzavřen. Důvodem je neúplnost směny dispečerů leteckého provozu. Ti se totiž v noci na čtvrtek nedohodli se zástupci podniku Řízení letového provozu o množství přesčasové práce a proto někteří z nich pravděpodobně nenastoupí do služby. Podle vedoucího letových dispečerů Romana Kurala se však obě strany shodly na nutnosti pokračování individuálních rozhovorů. Na bezpečnost provozu na Ruzyňském letišti by však celý spor neměl mít vliv.

Ministerstvo dopravy a spojů už nehodlá vstupovat do sporu mezi vedením Řízení letového provozu a letovými dispečery, kteří odmítají chodit do práce a tím ochromují leteckou dopravu nad Českou republikou. Ministr Antonín Peltrám ve středu na schůzce s ředitelem Řízení leteckého provozu souhlasil s tím, aby si vedení podniku vyřešilo krizovou situaci po svém. Peltrám novinářům řekl, že Materna slíbil obnovit do týdne až deseti dnů normální provoz na ruzyňském letišti.

Vláda schválila poslanecký návrh ústavních změn, které mají mimo jiné výrazně omezit prezidentské pravomoce. Václav Havel, který se jednání kabinetu zúčastnil, s omezením pravomocí hlavy státu nesouhlasí

Vláda ve středu podpořila poslanecký návrh změn Ústavy, který vypracovala společná komise ČSSD a ODS. Ministři však doporučili autorům předlohy znovu zvážit, zda by měla mít nově jmenovaná vláda do doby, než jí Poslanecká sněmovna vysloví důvěru, stejné postavení jako kabinet odstupující. Podle mluvčího kabinetu Libora Roučka ministři doporučili takovou úpravu Ústavy, podle které by mohl prezident jmenovat novou vládu teprve poté, až k jejímu jmenování dá souhlas Poslanecká sněmovna. Výhrady k zamýšleným změnám, které se týkají omezení pravomocí hlavy státu, ve středu dopoledne ministrům tlumočil prezident Václav Havel. Novinářům při odchodu ze sídla vlády řekl, že členové kabinetu vyslechli jeho námitky pozorně.

Průzkum STEM: 82 procent obyvatel ČR podporuje myšlenku přímé volby prezidenta

Počet občanů, kteří by chtěli prezidenta republiky volit přímo, stoupl za poslední rok o pět procent. Myšlenku, že by hlavu státu v budoucnu neměli volit senátoři a poslanci, ale přímo voliči, nyní podporuje 82 procent obyvatel České republiky, 18 procent je proti. Mezi příznivce přímé volby prezidenta patří především ti, kteří nedůvěřují systému parlamentní demokracie. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, která jeho výsledky ve středu poskytla ČTK.

IVVM: Zcela spokojeno s chováním politických stran je jen jedno procento lidí

Nespokojeno s chováním politických stran je 70 procent lidí, spokojenost vyjádřilo 22 procent. Vyplývá to z výsledků šetření, které počátkem září provedl Institut pro výzkum veřejného mínění. Situací na politické scéně je podle nich zcela znechuceno 30 procent lidí. Celkově se chování stran nelíbí 40-ti procentům z 1070 respondentů, k některým stranám má výhrady 21 procent a zcela spokojeno je jen jedno procento občanů ČR.

Ekologové vyzývají vládu k vyčlenění prostředků na odstranění skládky toxického odpadu v Milovicích na Nymbursku

Obří maketu lidského embrya vztyčili ve středu před Úřadem vlády v Praze aktivisté hnutí Greenpeace. Chtějí tak upozornit na nebezpečí ilegální skládky toxického odpadu v Milovicích na Nymbursku. Do okolí se z ní dostávají jedovaté látky jako DDT, polychlorované bifenyly a také dioxiny. Právě ty nejvíce ohrožují vyvíjející se plod. Ekologové vyzývají vládu, aby vyčlenila prostředky na odstranění skládky. Dopis s jejich výzvou převzal ve středu mluvčí vlády Libor Rouček, aniž by akci ekologů nějak komentoval.

Ředitel Vězeňské služby Jiří Malý rezignoval na svou funkci. Ministr spravedlnosti Otakar Motejl jeho rezignaci přijal

Ředitel Vězeňské služby Jiří Malý ve středu rezignoval na svůj post a ministr spravedlnosti jeho rezignaci přijal. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Voráček s tím, že do jmenování nového generálního ředitele pověřil Motejl výkonem funkce s účinností od 1.října dosavadní první náměstkyni generálního ředitele Vězeňské služby Kamilu Meclovou.

Místopředseda vlády Egon Lánský se léčí s akutním onemocněním ve střešovické vojenské nemocnici

Místopředseda vlády pro zahraniční politiku a bezpečnost Egon Lánský se léčí v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích z virózy a zánětu žil. Na tiskové konferenci během středečního jednání vlády to řekl novinářům mluvčí kabinetu Libor Rouček s tím, že vicepremiérovo léčení potrvá asi dva týdny.

Vláda schválila návrh ministra Davida na oddlužení nemocnic

Nemocnice zřizované okresními úřady si mezi sebe rozdělí 220 miliónů korun, aby se tak alespoň zčásti vypořádaly se svými dluhy. Podle ministra zdravotnictví Ivana Davida, jehož návrh ve středu schválila vláda, se tak 24 nemocnic zbaví asi 60 procent svých závazků. "Je to pokus o částečné řešení problému," konstatoval ministr o přestávce jednání vlády, která už v dubnu uvolnila 385 miliónů korun na oddlužení osmi nemocnic a léčeben zřizovaných ministerstvem zdravotnictví.

Kabinet schválil novely trestního zákona a trestního řádu

Expertní týmy ministerstva vnitra a ministerstva spravedlnosti připravují návrhy na nové začlenění vyšetřovatelů do systému vyšetřování, se kterým počítají novely trestního zákona a trestního řádu, které ve středu schválila vláda. ČTK to řeklů ministr vnitra Václav Grulich. Ujistil, že úloha současných 2400 vyšetřovatelů a několika stovek kriminalistů zůstane i nadále silná.

V ČR vznikla pobočka Asociace vyšetřovatelů podvodů

Zamezovat podvodům a úřednické kriminalitě je posláním Asociace certifikovaných vyšetřovatelů podvodů (Association of Certified Fraud Examiners, ACFE), jejíž místní skupina byla v těchto dnech založena v České republice. Asociace, kterou před více než deseti lety založil bývalý agent FBI Joseph Wells, se zabývá školením kvalifikovaných odborníků pro vyšetřování podvodů a hospodářské trestné činnosti a tvorbou nástrojů prevence hospodářské kriminality. Česká skupina je třetí pobočkou v Evropě.

NATO bude financovat výstavbu dvou radarů v ČR

Severoatlantická aliance (NATO) bude financovat výstavbu dvou trojrozměrných radarů v České republice v hodnotě 1,4 miliardy korun. Rozhodnutí jejího infrastrukturálního výboru ve středu tlumočil tisku velvyslanec Karel Kovanda. Na výstavbu i na vybavení radarů - jednoho v Čechách, druhého na Moravě - vypíše NATO napřesrok nabídková řízení. České firmy mají šanci získat zakázku na stavební práce. Radary jsou nutné pro zapojení země do integrované protivzdušné obrany NATO.

Podle zahraničněpolitického poradce německého kancléře Michaela Steinera má Praha nadále šanci být v první skupině zemí připravujících se pro vstup do EU

Česká republika potřebuje vyvinout více úsilí, aby si zajistila, že setrvá v první vlně nových členů Evropské unie (EU). Pro čtvrteční vydání listu Tagesspiegel, o němž informují zahraniční agentury, to konstatuje zahraničněpolitický poradce německého kancléře Gerharda Achrödera Michael Steiner. Zároveň uvádí, že Praha má nadále šanci v první skupině být a že některé hospodářské obtíže ČR by se neměly zveličovat.

Členské státy EU se ve středu nedohodly na konečném znění pozičních dokumentů ke kapitole "energetika" pro čtvrteční jednání se šesti kandidáty včetně ČR. Rakousko do poslední chvíle trvalo na tom, aby texty obsahovaly požadavek nejvyšších možných standardů v oéblasti jaderné bezpečnosti. Znamená to, že vyjednavači z ČR, Polska, Maďarska, Slovinska, Estonska a Kypru budou s velvyslanci patnácti členských zemí rokovat pouze o třech kapitolách legislativy EU, ačkoli v plánu byly čtyři.

Havel: České společnosti a politice chybí výrazné osobnosti

Prezident Václav Havel se ve středu pozastavil nad tím, že v české společnosti a politice nejsou výrazné osobnosti, jež by měly politickou odvahu nabídnout veřejnosti dlouhodobé výhledy a tlumočit je srozumitelně, aby lidé věděli, o co vlastně jde. Havel to řekl novinářům v Uherském Hradišti, když hodnotil situaci dva roky po povodních a naznačil, že i v této oblasti chybí jasná politická vize. Podtrhl, že se političtí vůdcové a strany bojí s takovými dlouhodobými vizemi vystoupit, protože z nich nepramení okamžitý efekt a mohou znamenat i oběti.

Senátor Daniel Kroupa vystoupil na mezinárodní konferenci Nadace Konrada Adenauera v Berlíně k nadcházejícímu 10.výročí pádu berlínské zdi

"Nelíbí se mi, že diskuse okolo nynějšího desátého výročí historického zvratu v Evropě se soustřeďují převážně na události několika podzimních týdnů onoho roku a zapomíná se na širší souvislosti a dlouhodobý vývoj, který těmto událostem předcházel," řekl ve středu bývalý dlouholetý německý kancléř Helmut Kohl na mezinárodní konferenci, kterou uspořádala Nadace Konrada Adenauera v Berlíně k nadcházejícímu desátému výročí pádu berlínské zdi. Senátor Daniel Kroupa, který se konference zúčastnil za českou stranu, v panelové diskusi upozornil na skutečnost, že sjednocením Německa vznikl v Evropě mohutný kolos, který je obklopen převážně malými státy. Jejich určitá nedůvěra i obavy z příliš silného souseda jsou pochopitelné, a Německo by proto mělo velmi dbát na to, aby ani náznakem nedávalo najevo, že by mohlo své síly použit k nějakému nátlaku vůči nim.

Na česko-německé hranici mezi Rozvadovem a Waidhausem se konala vzpomínková akce k 10.výročí pádu "železné opony". Zúčastnili se jí exministři ČR a Německa Jiří Dienstbier a Hans-Dietrich Genscher.

Desetileté výročí pádu "železné opony" si ve středu na česko-německé hranici mezi Rozvadovem a bavorským Waidhausem připomněli bývalí ministři zahraničí obou zemí Hans-Dietrich Genscher a Jiří Dienstbier. Oba diplomaté vzpomněli na 23.prosinec 1989, kdy na stejném místě společně přestřihli dráty, které oba státy po čtyři desetiletí oddělovaly. Dienstbier připomněl euforii, která před deseti lety přestřižení drátů provázela. Na důkaz vzpomínky odstranění hraničních bariér starostové obcí Rozvadov a Waidhaus Jindřich Červený a Gustel Reichenberger oběma exministrům darovali kus ostnatého drátu pocházejícího z někdejší hranice. Stejný dar předal Dienstbier svému německému kolegovi.

Německý kancléř Schröder bude v Praze jednat o EU i investicích

Svou první oficiální návštěvu České republiky zahájí ve čtvrtek v Praze německý spolkový kancléř Gerhard Schröder. Očekává se, že při jednáních s premiérem Milošem Zemanem, prezidentem Václavem Havlem a předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem bude hovořit nejen o vzájemných vztazích mezi oběma zeměmi, ale také o vstupu České republiky do Evropské unie a aktuálních mezinárodních otázkách. Obě strany chtějí podle Zemana dál klást důraz na problémy jako jsou hraniční přechody, zesílení výměny mládeže nebo podpora euroregionů. Za Schröderovy návštěvy v ČR chce český premiér také povzbudit německé investory. Zeman jednal se svým sociálnědemokratickým partnerem na jaře v Bonnu, kde oba zdůraznili odhodlání nedopustit, aby problémy minulosti dále zatěžovaly česko-německé vztahy. Schröder se má v Praze setkat i s bývalými emigranty, disidenty a studenty, s nimiž si připomene události spojené s pádem "železné opony" před deseti lety.

Stručně o počasí na čtvrtek:

Na území ČR má být oblačno až zataženo,s teplotami 16 až 20 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.