Zprávy čtvrtek, 7. září 1995

Vazeni posluchaci, u ctvrtecniho vysilani Radia Praha vas vita Josef Kubeczka. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

Klaus - Eizenstat

O restitucich zidovskeho majetku a vztahu Ceske republiky k Evropske unii z pohledu USA jednali dnes v Praze cesky premier Vaclav Klaus a predstavitel Spojenych statu v unii Stuart Eizenstat. Zacatkem dubna osm prednich clenu americkeho parlamentu varovalo vlady vychodoevropskych zemi, ze vztahy s Washingtonem by se mohly zhorsit, pokud by zdrzovaly nebo vubec zastavily restituce zidovskeho majetku zkonfiskovaneho komunisty. Premier Klaus tehdy vyjadril pochybnosti o tom, zda si americti kongresmani uvedomuji slozitost problemu.

Zieleniec - snemovna

Proces integrace Ceske republiky do Evropske unie a NATO se dostal z etapy obecnych deklaraci do etapy charakterizovane praktickymi kroky. V informaci o aktualni zahranicnepoliticke situaci, kterou dnes prednesl clenum zahranicniho vyboru Poslanecke snemovny, to zduraznil ministr zahranici Josef Zieleniec. Zamerem Ceske republiky podle jeho slov je, aby prihlaska byla doprovazena memorandem, jez poda obraz o republice jako o zemi, ktera je v pokrocilem stadiu pripravenosti na vstup do Evropske unie.

CR - umluva - ratifikace

Ceska republika ratifikovala Evropskou umluvu o zabraneni muceni a nelidskemu ci ponizujicimu zachazeni nebo trestani. Tim se zavazala tento dokument Rady Evropy respektovat. Jedna se o nejvyznamnejsi krok Ceske republiky v oblasti lidskych prav od vzniku samostatneho ceskeho statu v roce 1993. Sdelil to staly predstavitel Ceske republiky pri Rade Evropy velvyslanec Jiri Malenovsky, ktery dnes ve Strasburku predal vedeni organizace ratifikacni listiny tykajici se teto umluvy.

Zeman - Thorpe

O rozdilech mezi politikou Ceske strany socialne demokraticke a Obcanske demokraticke strany premiera Vaclava Klause a o vztahu socialni demokracie k ostatnim stranam dnes v Praze hovoril zastupce ministerstva zahranici Velke Britanie Nigel Thorpe a predseda ceskych socialnich demokratu Milos Zeman. Hovorili take o pristupu socialni demokracie k zahranicnim zalezitostem, Evropske unii a NATO.

Ruml - kongres

Organizovany zlocin je system vylucnosti, ktera se opira o brutalitu a nelidskost, je to snaha o manipulovani a ovladani, je to nabozenstvi penez a moci. Rekl to dnes v Praze cesky ministr vnitra Jan Ruml pri zahajeni Prvniho evropskeho policejniho kongresu. Zaroven oznacil organizovanou kriminalitu za jedno z nejvaznejsich bezpecnostnich rizik. Pro organizovany zlocin neexistuji statni ani moralni hranice, zduraznil ministr Ruml.

Ze sportu:

Ctvrtfinale bylo konecnou pro ceskeho tenistu Petra Kordu na tenisovem mistrovstvi USA. Posledni cesky zastupce ve dvouhrach nestacil na svetovou jednicku Andre Agassiho z USA a podlehl 1:3 na sety.

Kratce o pocasi:

V Ceske republice je dnes polojasno az oblacno, misty prehanky. Teploty vystoupily na 21 az 25 stupnu Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha. Podrobnejsi informace pripravily Katerina Brezovska a Zdenka Kuchynova.