Zprávy neděle, 01. února 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod jsou připraveny zprávy.

Nyní podrobněji

ČSSD navrhuje svého předsedu Zemana do funkce premiéra

Předseda ČSSD a Poslanecké sněmovny Miloš Zeman byl v sobotu Ústředním výkonným výborem této strany podle očekávání navržen jako kandidát na funkci premiéra. O Zemanově navržení rozhodlo svými hlasy 136 delegátů výboru. Zatím nejsou známá jména případných ministrů se kterými by ČSSD šla do voleb. Jak uvedl Miloš Zeman měla by být zveřejněna nejpozději v březnu. ČSSD předpokládá, že i s ohledem na průzkumy volebních preferencí, že zvítězí v nadcházejících předčasných parlamentních volbách, které by se měly podle očekávání konat v červnu. Zatím není jasné, zda bude moci ČSSD vytvořit vládu sama bez koaličního partnera. Ústřední výkonný výbor současně vyslovil souhlas s tím, aby se dosavadní první místopředseda ČSSD Vladimír Špidla stal místopředsedou vlády a vedl sociální radu vlády. Pavel Rychetský je doporučen na funkci dalšího místopředsedy a do čela legislativní rady vlády. Průzkumy veřejného mínění však ukazují, že ČSSD nebude moci vytvořit jednobarevnou vládu a bude muset jít do koalice s některou jinou stranou, která bude chtít mít také své zastoupení v kabinetu. Podle pozorovatelů to může být KDU-ČSL.

Ústředním volebním manažerem ČSSD pro nadcházející předčasné volby byl zvolen vedoucí senátní volební kampaně sociálních demokratů z roku 1996 František Králík, který ve druhém kole tajných voleb na zasedání Ústředního výkonného výboru porazil Miroslava Šloufa, autora projektu volebního autobusu Zemák.

Ústřední výkonný výbor ČSSD schválil způsob primárních voleb

Ústřední výkonný výbor ČSSD v sobotu schválil v rámci postupu strany k předčasným parlamentním volbám doporučení šéfa strany Miloše Zemana, aby organizace stavěly na volitelná místa v primárních vnitrostranických volbách nynější sociálnědemokratické poslance, kteří se osvědčili. Zeman na zasedání ústředního výkonného výboru řekl, že doporučení je výrazem vděčnosti poslancům, kteří prokázali své kvality v době, kdy dali důvěru vládě Josefa Tošovského, ačkoli tato vláda není příliš sociální demokracii po chuti. Kritérii pro výběr kandidátů bude mimo jiné členství v sociální demokracii nejméně od 31.prosince 1996, čistý trestní rejstřík a negativní lustrační osvědčení odevzdané nejpozději tři dny před zahájením prvního kola primárních voleb.

Kandidáti lidovců budou po zvolení podávat majetkové přiznání

Kandidáti KDU-ČSL pro červnové parlamentní volby podají v případě svého zvolení na začátku a na konci výkonu mandátu majetkové přiznání. Rozhodlo o tom v sobotu na svém zasedání předsednictvo strany rozšířené o předsedy odborných komisí. Volební program bude formulovat programová rada složená z předsednictva strany a předsedů odborných komisí, uvedl její předseda a šéf lidovců Josef Lux na tiskové konferenci po jednání předsednictva. Lux zdůraznil, že lidovci chtějí vstoupit do volební kampaně s programem, který by měl být seriózní alternativou programům sociálně-demokratickému a liberálnímu. Lidovci chtějí zahájit otevřenou diskusi, do níž přizvou také nezávislé odborníky a lidi s jinými, třeba i kritickými názory, aby hledali nejlepší řešení pro tuto zemi. Podle místopředsedy strany a šéfa jejího volebního štábu Jana Kasala by se letošní volební program lidovců neměl příliš lišit od tezí, s nimiž šli lidovci do voleb v roce 1996. Určité změny by však měly postihnout pasáže týkající se sociální a daňové oblasti.

Ministr Výborný pro razantnější aplikaci trestního zákona

Ministr a předseda Legislativní rady vlády Miloslav Výborný je pro razantnější aplikaci trestního zákona. Uvedl to v souvislosti s případem šestnáctiletého chovance výchovného ústavu v Chrastavě, který tento čtvrtek k smrti ubil vychovatelku a druhou těžce zranil Výborný není přesvědčen o tom, že by trestní zákon byl ideální. Podle něj je nejen zákon, ale i jeho aplikace je spíše v mezích nestandardní mírnosti, než dostatečné přísnosti. "Otázka je, do jaké míry se to dá vyřešit novelou trestního zákona a do jaké míry je lépe řešit to razantnějším postupem těch, kteří zákon aplikují, uvedl Výborný na dotaz, zda bude usilovat o změnu trestního zákona a případně snížení hranice trestní zodpovědnosti, která je nyní stanovena na 15 let věku. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Voráčka se o věkové hranici trestní odpovědnosti vážně diskutuje v souvislosti s rekodifikací trestního zákona. Protože nový trestní zákon musí mít naprosto perfektní podobu, lze ho očekávat za řadu měsíců.

Předseda ODA chce zažalovat podnikatele Kolka pro pomluvu.

Předseda ODA Jiří Skalický chce zažalovat podnikatele Kamila Kolka pro pomluvu. Kolek totiž pro tisk uvedl, že si na něm aliance v roce 1994 vynutila dvoumilionový sponzorský dar pod pohrůžkou, že ho připraví o opavský obchodní dům Breda. Podle Skalického se proti Kolkovým obviněním ohradí i bývalí členové vedení strany, kterých jména podnikatel v souvislosti s údajným vynucováním daru nevyloučil. Jedná se o Vladimíra Dlouhého a Josefa Raichmana.

LN: Kolek ODA poskytl i další dar, který však není zaúčtován

Podnikatel Kamil Kolek, který nyní od ODA požaduje navrácení dvoumiliónového sponzorského daru, jenž údajně věnoval pod nátlakem, dal oblastní organizaci strany také dalších 700.000 korun, které však nejsou nikde zaúčtvány. Informují o tom Lidové noviny s odvoláním na bývalého významného člena strany Ivana Maška. "O těch penězích samozřejmě vím. Mluvilo se o nich, ale nešly nikdy přes centrum. Kolek je věnoval severomoravské oblasti, kde je předsedou Tošer," řekl Mašek, podle kterého byly peníze určeny na volební kampaň strany, která pomohla i Kolkovi dostat se do opavského zastupitelstva. Podle Miroslava Tošera však suma nemohla účetnictvím ODA projít, protože severomoravské oblastní sdružení v té době nemělo žádný vlastní účet. "Možná ty peníze použil na svou vlastní kampaň," odhadl oblastní předseda.

Hlavní manažer ODS chystá na pondělí prohlášení o svém podnikání

Hlavní manažer ODS Luděk Nezmar chce v pondělí předložit tiskové prohlášení o svých podnikatelských aktivitách. Uvedl to v rozhovoru pro ČTK v reakci na informace, podle nichž vedle dluhu společnosti Kosogass ve výši 2,5 miliónu korun v důsledku druhotné platební neschopnosti dluží ještě společnosti Prodes i s úroky nejméně půl miliónu korun za odebrané zboží. Nezmar pravděpodobně v pátek chce vedení ODS seznámit se svou představou o náplni práce hlavního manažera strany. "Těch kroků je samozřejmě několik, cílů je také několik," uvedl Nezmar a podotkl, že se ze svého dřívějšího podnikání naučil "krizový management".

Soukromí lékaři chtějí vícezdrojové financování zdravotnictví

Snížení podílu zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění a otevření prostoru pro vícezdrojové financování, zejména komerčním připojištěním a přímými platbami pacientů, navrhuje jako východisko ze stávající situace Svaz soukromých lékařů a podnikatelů ve zdravotnictví. Po sobotním jednání kolegia svazu v Brně o tom novináře informoval jeho předseda Miroslav Havrda. Zdůraznil, že současným systémem je letos snížen reálný příjem privátních zdravotníků oproti stejnému období roku 1997 o více než 20 procent a udržení úrovně zdravotní péče za této situace není možné právě bez vícezdrojového financování. Svaz vyzval ministryni zdravotnictví a její úřad, aby dohlédl na urychlené naplnění rezervního fondu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). V opačném případě prý hrozí platební neschopnost zdravotní pojišťovny, jejíž důsledky ponesou nejen zdravotnická zařízení, ale i pacienti, upozornil Havrda.

Ministerstvo zahraničí USA o právech v ČR

Celkově příznivou zprávu o stavu lidských práv v České republice v sobotu zveřejnilo ministerstvo zahraničí USA v pravidelném rozboru lidských práv ve světě. Zpráva se příliš neliší od loňské. V dokumentu určeném pro Kongres USA ministerstvo konstatuje, že ČR na konci roku 1997 prožila řádný přechod od jedné vlády ke druhé. ČR podle ministerstva dokončila v zásadě reformu politických a hospodářských struktur, započatou za sametové revoluce v roce 1989. Prezident Václav Havel, který byl znovu zvolen, je mezinárodně uznávaným obhájcem lidských práv a sociální spravedlnosti, uvádí zpráva. Podtrhuje, že vláda obecně respektuje lidská práva občanů, ale všeobecné předsudky proti Romům a útoky skinheadů na ně zůstávají problémem. Diskriminační dopad zákona o občanství z roku 1993 byl sice zmírněn novelou z roku 1996, ale problém občanství přetrvává. Zpráva konstatuje, stejně jako loni, i určitou míru násilí vůči ženám. Všímá si dopadu lustračního zákona.

Ekologové vítají, že občané mohou ovlivnit koncepci energetiky

Skutečnost, že ministerstvo průmyslu a obchodu požádá občany, aby posoudili strategickou koncepci české energetiky z hlediska jejího vlivu na životní prostředí, uvítali v prohlášení v sobotu zaslaném ČTK ekologické organizace Calla, Hnutí Duha, Jihočeské matky a Program energetických úspor. Oceňují, že občané budou vůbec poprvé moci ovlivnit podobu české energetiky v příštích desetiletích. Ekologové pouze litují, že návrh koncepce preferuje uhelně-jadernou variantu a opomíjí využívání obnovitelných zdrojů energie. K obsahu a rozsahu dokumentace se budou moci občané vyjádřit na dvou veřejných jednáních. První se uskuteční v úterý 3.února v kinosále Ústavu zemědělských informací, druhé koncem února.

Republikáni získali další podpisy pod petici proti NATO

Více než dvě stovky podpisů pod petici proti vstupu České republiky do Severoatlantické aliance získali v sobotu příznivci a členové SPR-RSČ před pražskou holešovickou tržnicí. Zpravodaji ČTK to řekl republikánský poslanec Zdeněk Krampera. Republikáni svou petiční akci proti vstupu ČR do NATO, která má trvat celý rok, zahájili loni 15.listopadu právě před holešovickou tržnicí a podle Krampery už získali více než deset tisíc podpisů. Republikáni nesouhlas se vstupem do NATO vysvětlují především výší nákladů souvisejících se začleněním české armády do struktur NATO, zkušeností země s členstvím ve vojenských strukturách jak před druhou světovou válkou, tak i v souvislosti s Varšavskou smlouvou. Ideálním řešením by podle nich byla neutralita státu.

Anarchisté s ekology cestují vlaky na protest proti rušení spojů

Na protest proti rušení stovek místních spojů, s nímž grafikon Českých drah počítá už od konce května, a na podporu železniční dopravy vyjeli v sobotu vlaky z Prahy, Plzně, Hradce Králové, Teplic, Prostějova a několika dalších českých a moravských měst členové Československé anarchistické federace (ČSAF) a ekologického hnutí Proti proudu. Cestujícím předkládali k podpisu petici, v níž vyjadřují podporu Odborovému sdružení železničářů ve všech jeho požadavcích. Podle názoru anarchistů a ekologů by ministerstvo dopravy mělo přehodnotit investice do silniční a železniční dopravy a nemělo by bezhlavě rušit spoje, na tom společnost jenom prodělá. "I když vedení Českých drah předkládá útlum osobní dopravy a omezení pracovních míst za cestu k prosperitě, občané na to těžce doplatí.

Hledání v obchodním rejstříku na Internetu od února i podle jmen

Od února bude možné v obchodním rejstříku na Internetu vyhledávat informace i podle příjmení osob. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Voráček s tím, že za první čtyři měsíce provozu databáze obchodního rejstříku v rámci Internetu bylo na vyhledání dat v rejstříku přibližně 2,700.000 požadavků. Uživatelé si podle mluvčího touto cestou pořídili zhruba 580.000 úplných výpisů a zhruba 415.000 výpisů platných údajů. Ministerstvo spravedlnosti již 15.září 1997 zpřístupnilo pro potřeby orgánů státní správy i veřejnosti elektronickou podobu obchodního rejstříku v rámci informační sítě Internet. Po dobu šestiměsíčního zkušebního provozu je přístup do této databáze bezplatný pro všechny uživatele Internetu. Poté budou podle Voráčka poznatky ze zkušebního provozu vyhodnoceny a bude stanoven další režim provozu aplikace. Údaje obchodního rejstříku jsou dostupné na prezentačních stránkách ministerstva spravedlnosti pod adresou http://www.justice.cz. Databáze vystavená na serveru ministerstva je kopií údajů vedených na rejstříkových soudech v ČR. Její aktualizace se provádí jednou týdně.

A na závěr zpráv informace o počasí na území ČR.

V neděli bude jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty minus 8 až minus 4 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.