Zprávy neděle, 02. dubna 2000

Premiér Miloš Zeman ocenil úroveň obchodu ČR s Litvou

Litva je významný obchodní partner České republiky. Na tiskové konferenci na litevské Univerzitě Vytautase Magnuse v Kaunasu to uvedl premiér Miloš Zeman. Připomněl, že do Litvy vyvážíme více zboží než například do Číny či Indie. Proto se česká vládní delegace, v níž bylo mnoho podnikatelů, soustředila především na rozvoj obchodu a společného podnikání. Zeman dále připomněl, že litevská strana nabídla jednání o vojenské dohodě. Její součástí by mohl být i nákup českých letadel starší generace litevskou armádou. Sobotní program českého premiéra v Kaunasu zahrnoval i proslov na podnikatelském fóru. Obědem, který na počest předsedy vlády ČR a jeho choti uspořádal guvernér kraje Kaunas Kazys Starkevičius, skončila Zemanova oficiální cesta do Norska, Finska a Litvy, kterou zahájil v neděli 26. března v Oslu.

Podle náměstka ministra zahraničí Pavla Teličky je polovina roku pro vyjednávání o vstupu ČR do Evropské unie mezníkem

Pokud by v druhé polovině letošního roku nebyla zvýšena intenzita vyjednávání o vstupu hlavních kandidátských zemí do Evropské unie, pak by bylo možné hovořit o tom, že se proces rozšiřování zpomaluje. Prohlásil to v Londýně náměstek ministra zahraničí Pavel Telička, který se se svými kolegy z Maďarska, Polska a Slovenska zúčastnil neformálního dvoudenního jednání o rozšíření EU. Česko podle jeho slov počítá s tím, že za nynějšího portugalského předsednictví budou otevřeny všechny kapitoly k jednáním.

Velitel KFOR Reinhardt polemizuje s výroky Jiřího Dienstbiera ke Kosovu

Velitel mezinárodních sil v Kosovu německý generál Klaus Reinhardt polemizoval s některými výroky zvláštního zpravodaje pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiřího Dienstbiera. Ten ve středu na tiskové konferenci v Ženevě prohlásil, že tvrzení, podle nichž je Kosovská osvobozenecká armáda /UCK/ rozpuštěna, jsou "naprostý nesmysl", protože její muži kontrolují obce. Skutečná správa v Kosovu je podle něj řízena lidmi z UCK a nikoli civilní misí OSN. Generál Reinhardt podle agentury AFP toto tvrzení odmítl. Prohlásil, že UCK, která měla až 20.000 členů, již ve své formě neexistuje. Připustil jen, že mezi bývalými bojovníky UCK tu a tam ještě jsou "nespokojené elementy".

Předseda Ústavního soudu Zdeněk Kessler se rychlé výměny soudců neobává

Předseda Ústavního soudu Zdeněk Kessler se neobává, že rychlá výměna soudců může způsobit kolaps této instituce. Obavy ze zhroucení Ústavního soudu po vypršení funkčního období téměř všech jeho členů v roce 2003 vyjádřil v minulých dnech soudce Pavel Varvařovský. Vyzval proto, aby část soudců rezignovala již nyní, čímž by se zajistila postupná výměna. Kessler odmítl také kritiku, že kvalita práce soudu se v poslední době výrazně zhoršila. Varvařovský totiž tvrdí, že vázne komunikace mezi jednotlivými členy, soud se málo zabývá přezkoumáváním právních norem a stížnosti řeší bez širších souvislostí.

Horníci dolu Kohinoor pokračují v okupační stávce

V okupační stávce v hlubinném hnědouhelném dole Kohinoor v Mariánských Radčicích na Mostecku pokračuje 41 horníků. V noci na sobotu jich bylo ještě 42, ale jeden musel důl ze zdravotních důvodů opustit. Horníci v pátek obnovili prosincovou okupační stávku z obavy před uzavřením dolu a ztrátou zaměstnání. Potvrdili, že neopustí šachtu do splnění všech svých podmínek. Zásadním požadavkem je zastavení přípravy na likvidaci dolu a odvolání vedení společnosti Důl Kohinoor.

Sedmdesát procent lidí tvrdí, že mafie pronikly až do politických špiček

Více než polovina občanů si myslí, že různé mafie mají na život české společnosti zásadní vliv a ohrožují demokracii, přičemž 70 procent lidí dokonce tvrdí, že mafie pronikly až do politických špiček. Vyplynulo to z bleskového průzkumu agentury STEM. Státní orgány pro boj s organizovaných zločinem nejsou podle většiny lidí dobře vybaveny. Opak si myslí jen 22 procent. Mafiánského vlivu na společnost se obávají hlavně stoupenci lidovců, komunistů a muži. Vliv mafií častěji popírají vysokoškoláci a příznivci ODS.

Severočeská krajní pravice se dohodla na spolupráci

Na spolupráci a vzájemné podpoře svých kandidátů do Senátu se na společném jednání v Liberci dohodli zástupci severočeských krajně pravicových organizací. Byli mezi nimi i představitelé Národní aliance, kterou pro opakované porušování zákonů rozpustil odstupující ministr vnitra Václav Grulich.

Bruntálská nemocnice poskytne klientům největší Všeobecné zdravotní pojišťovny většinou jen akutní péči

Pouze neodkladnou péči poskytuje klientům Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) soukromá nemocnice v Bruntále na většině svých oddělení. Od 1. dubna nemá totiž s VZP smlouvu na žádná lůžková oddělení poskytujících akutní péči s výjimkou interny. Přestože nemocnice má na základě výsledků výběrových řízení postupně uzavřít většinu lůžkových oddělení poskytujících akutní péči, soukromá společnost provozující zařízení to odmítá. Tvrdí, že na největší tuzemské zdravotní pojišťovně VZP již není její existence závislá. Jejími partnery totiž zůstávají menší zdravotní pojišťovny, ke kterým se v poslední době přihlásila řada obyvatel Bruntálu a okolí. Ředitel bruntálské pobočky VZP Jiří Noháček připustil, že pojišťovna ztratila v okresním městě a okolí řadu pojištěnců.

Papež udělil v Římě zvláštní požehnání českým poutníkům

Papež Jan Pavel II. udělil v Římě zvláštní požehnání českým poutníkům i všem lidem v České republice, řekl mluvčí katolických biskupů Daniel Herman, který se účastní víkendové národní pouti do "svatého města". V audienční aule bylo podle něj při setkání s hlavou katolické církve přes sedm tisíc lidí. Bezmála osmdesátiletý papež, který hovořil česky, vyjádřil při audienci blízkost, kterou cítí k českému národu. Od biskupů královéhradecké diecéze obdržel darem křišťálovou vázu s portrétem sv. Vojtěcha a jeho bratra, jejichž sousoší má být zanedlouho odhaleno v Libici nad Cidlinou.

Čeští katoličtí biskupové si z národní pouti do Říma odvážejí domů kousky vánočního stromu z Beskyd, jímž na přelomu loňského a letošního roku Česká republika ozdobila Svatopetrské náměstí. Na památku jim je věnoval velvyslanec ČR ve Vatikánu Martin Stropnický. Strom, který rozsvítil loni v prosinci prezident Václav Havel, vydržel rekordně dlouho - až do února. Teprve pak byl z prostranství pod okny papežova bytu odstraněn a podle tamního zvyku rozřezán.

Tiskové středisko ve Vatikánu neudělilo na víkendovou národní pouť katolických věřících akreditaci redaktorovi České televize Josefu Petrů. Podle deníku Právo je důvodem článek z března loňského roku, v němž redaktor kritizoval postoj české katolické církve k válce v Kosovu. Petrů ve svém tehdejším komentáři mj. uvedl, že když mluvčí biskupské konference Daniel Herman vysvětloval zásah NATO proti Srbsku jako obranu evropských hodnot, schvaloval tím "bombardování země pravoslavných křesťanů". Naznačoval dále, že Herman upřednostňuje islámskou Albánii před obhajobou "křesťanských hodnot Evropy". Česká biskupská konference odmítla dát Josefu Petrů doporučení a Vatikán pak nevydal akreditaci. Herman doslova uvedl, že se redaktor Petrů netěší důvěře katolické církve.

Zhruba dvě stě lidí upozorňovalo na špatnou ochranu zvířat

Necelé dvě stovky převážně mladých lidí chtěli pochodem Prahou upozornit na nedostatečnou právní i praktickou ochranu zvířat v České republice. Protestním pochodem dali najevo, že nesouhlasí s pokusy a týráním zvířat. Pochody středem Prahy organizují v posledních třech letech ochránci zvířat počátkem jara pravidelně. Kromě nového zákona je podle nich třeba také to, aby na dodržování ochrany zvířat už nedohlíželo ministerstvo zemědělství, ale ministerstvo pro životní prostředí.

Mladí lidé v Brně protestovali proti rychloobslužným jídelnám

Přibližně 30 mladých lidí z neformální skupiny Resist, která nesouhlasí s letošním zasedáním Mezinárodního měnové fondu a Světové banky v Praze, obsadilo jednu z brněnských provozoven mezinárodní sítě rychloobslužných jídelen KFC. Akce se obešla bez poškozování majetku a vážnějších incidentů. Protestující obsadili restauraci s cedulkami s nápisem "bojkot" a začali konzumovat vlastní ovoce a zeleninu. Poté, co je policisté, přivolaní vedení restaurace, vyzvali k odchodu, opustili bez konfliktů provozovnu.

Po zimní přestávce se veřejnosti otevřely památky

Po zimní přestávce se otevírá veřejnosti většina přístupných památkových objektů. Státní ústav památkové péče jich eviduje bezmála 200. Památky mohou turisté během dubna navštěvovat většinou pouze o víkendech. O pracovních dnech bývají hrady, zámky, tvrze a zříceniny přístupny až od května do konce září. Ročně je navštíví pět až šest miliónů lidí. Událostí letošní sezóny je podle památkářů především zpřístupnění zámku Kynžvart na Chebsku po čtvrtstoletí trvající opravě a restaurování.

Výstava imaginárních map a textilních vedut výtvarnice Barbory Velebné a unikátní zlaté a stříbrné barokní saně jsou čerstvými novinkami, jimiž zámek Hluboká nad Vltavou vstoupil do letošní turistické sezóny. Saně nechal v letech 1743 a 1745 zhotovit Josef Adam Schwarzenberg pro sebe a svou manželku a jsou zřejmě evropským unikátem. Náklady na jejich restaurování činily 750.000 korun. Zámek v Hluboké nad Vltavou patří k pěti nejvyhledávanějším památkovým objektům v České republice.

Senát po pětiměsíční zimní přestávce otevřel Valdštejnskou zahradu, jednu z mála zelených oáz v centru Prahy. Již tradičními obyvateli palácového parku jsou pávi. Barokní zahrada v manýristickém stylu byla založena v 17. století. V blízké době ji čeká rekonstrukce. Palácový park potřebuje vyměnit zcela nefunkční kanalizaci, opravit cesty, rybník a zahradní skleník. Letos půjde na zahájení prací 23 miliónů korun z rozpočtu Senátu.

Muzejní sezónu zahájila v Jaroměři jízda parní lokomotivy

Jízda 121 let staré parní lokomotivy, které milovníci železnice přezdívají kafemlejnek, zahájila sezónu Železničního muzea výtopna Jaroměř. Nejstarší provozuschopná parní lokomotiva, se čtyřmi vozy plnými cestujících, absolvovala první letošní cestu z Jaroměře do Náchoda a zpět. Tyto zvláštní vlaky budou jezdit každou první sobotu v měsíci až do října. Společnost železniční výtopna Jaroměř je neziskovou organizací, jejímž posláním je záchrana, obnova a provoz historické železniční techniky.

Do jihlavské zoo přišlo přes 270 lidí s ptačími příjmeními

Na Den ptactva přišlo do jihlavské zoologické zahrady kolem 270 lidí s ptačími příjmeními. Neoficiálního světového rekordu ve "Sletu ptactva", se zúčastnilo 39 druhů ptáků. Nejvíce, 33, přišlo letos Holubů, druhou příčku obsadilo 25 Slavíků a třetí místo pak 15 Čápů. Největší pozornosti se při akci těšila mláďata, zejména malý tapírek. Jenom toužebně očekávaný první jihlavský tučňák se nevyklubal z vajíčka, které rodiče stále ještě zahřívají ve skalní dutině.

Vodáci již po jedenadvacáté symbolicky odemkli řeku Lužnici

Na 150 lodí a raftů a 500 vodáků se zúčastnilo slavnostní plavby, následující po tradičním aktu odmykání Lužnice. Vodáci z celé republiky tímto symbolickým způsobem již po jedenadvacáté zahájili sezónu na řece, jež je považována za jejich Mekku. Po symbolickém otočení klíčem ve vodách Lužnice se plavidla vydala na 8 km dlouhou plavbu ze Suchdola nad Lužnicí do Majdaleny. Vodáci také minutou ticha uctili památku těch, kteří na vodě zahynuli. Zřejmě nejobávanějším místem na Lužnici je jez Pilař, nazývaný také jez smrti.

Dokument o romské zpěvačce Věře Bílé byl oceněn v Kanadě

Dokument o romské zpěvačce Věře Bílé a její skupině Kale režisérky a scenáristky Miri Erdevički - Charapové nazvaný "Černobílá v barvě" byl v březnu oceněn na mezinárodním festivalu filmů o umění v Montrealu. Získal cenu Vasco Design udělovanou za nejlepší portrét žijícího umělce. Charapová se s Bílou zná už řadu let a udržují blízké kontakty. To jí také pomohlo při natáčení, kdy nebyla vnímána jako návštěva. Natáčela nejen u ní doma v Rokycanech, ale i při koncertech v Praze a Paříži a také na Slovensku u rodičů. Kameraman Marek Jícha byl letos za snímek nominován na cenu Asociace českých kameramanů.

Hokej

Hokejisté pražské Sparty se stali prvními finalisty letošního ročníku extraligy. Rozhodli o tom již ve třetím zápase semifinále, v němž porazili Litvínov na jeho ledě po samostatných nájezdech 4:3 a vyhráli tak celou sérii 3:0. Ve finále se Sparta utká s vítězem druhého semifinále, v němž zatím vede Vsetín nad Plzní 2:0 na zápasy. Třetí utkání série se hraje v neděli v Plzni.

Jednoznačným vítězstvím 4:0 v barážové sérii s Jihlavou si hokejisté Vítkovic zajistili účast i v příštím ročníku extraligy. O své poslední výhře rozhodli až v prodloužení.

Počasí

V České republice bude oblačno, teploty 9 až 13 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.