Zprávy neděle, 02. května 1999

Při sledování zpráv Radia Praha vás vítá Evelina Himalová. Nejprve jejich stručný přehled...

A nyní zprávy podrobné:

Miroslav Grebeníček na prvomájových oslavách KSČM nevybíravými slovy kritizoval prezidenta Havla

Písní práce zahájila prvomájové oslavy Komunistická strana Čech a Moravy na Letenské pláni v Praze. Hned v úvodu organizátoři účastníkům připomněli, že letošní První máj považují rovněž za demonstraci za mír a proti válce v Jugoslávii. Předseda komunistů Miroslav Grebeníček v projevu ke svým příznivcům ostře napadl prezidenta Václava Havla. Označil ho za tuctového militaristu a žádal jeho odstoupení z funkce. Grebeníček opakovaně a důrazně odsoudil jak vojenské útoky Severoatlantické aliance v Jugoslávii, tak postoje politiků, kteří NATO podpořili.

Účastníci prvomájové komunistické demonstrace na Letenské pláni odmítli přítomnost vojenských letadel Severoatlantické aliance v Praze a nasazení českých vojáků v Jugoslávii. Podpisové archy se plnily podpisy během sobotních dopoledních oslav. Největší pomocí všem válkou trpícím obyvatelům Jugoslávie by bylo okamžité zastavení války, obnovení mírových jednání a přesměrování mnohamiliónových výdajů zemí NATO z válečných účelů na ekonomickou pomoc celému regionu, píše se v dokumentu adresovaném ústavním činitelům.

Prvomájové oslavy brněnských komunistů

Požadavek zastavení úderů NATO v Jugoslávii dominoval v sobotu oslavám 1.máje brněnských komunistů v pisáreckém parku. "Před mezinárodní soud patří ti, kdo tuto agresi vyvolali a věřím, že budou odsouzeni jako váleční zločinci," uvedl před zhruba 5000 přítomnými předseda brněnského městského výboru Komunistické strany Čech a Moravy Josef Kůta. "Pod rouškou humanity a lidských práv zakrývají Američané své imperiální cíle," pokračoval Kůta v projevu, který účastníci shromáždění odměňovali potleskem a výkřiky "hanba".

Štěpán vyzval Havla, aby táhl na Bělehrad a svrhl Miloševiče

Za potlesku hrstky členů a příznivců Strany československých komunistů vyzval na oslavě 1.máje v Ústí nad Labem její generální tajemník Miroslav Štěpán prezidenta Havla, aby sám "táhl na Bělehrad, zůstal tam a svrhl jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče". Protože však Štěpánovi komunisté podle svého šéfa vědí, že "imperiální válka proti Srbům není spravedlivá, nemůže Havel od nich čekat podporu".

Do Ústí nad Labem přijel Štěpán na 1.máje již pošesté. Zatímco v předcházejících letech si jej přišlo poslechnout až 300 lidí, letos se ve Smetanových sadech při jeho projevu sešla podle odhadu přítomných novinářů zhruba stovka Ústečanů.

Předseda vlády Zeman spolu s odborovým předákem Falbrem položili na pražském Střeleckém ostrově věnec k památníku Svátku práce 1890

Premiér Miloš Zeman a odborový předák Richard Falbr na Střeleckém ostrově v Praze položili jako každý rok věnec u památníku, který připomíná oslavy Svátku práce v roce 1890. Narozdíl od dřívějších let akci provázel daleko větší zájem policie. Nejenom kvůli tomu, že Zeman se jí zúčastnil poprvé ve funkci premiéra, ale zejména proto, že Střelecký ostrov se stal cílem anarchistů vyjadřujících nespokojenost s tím, že příslušníci hnutí skinheads mohou pořádat na 1.máje na Střeleckém ostrově povolené shromáždění.

Demonstrace anarchistů v Praze skončila potyčkou s policisty

V potyčky mezi anarchisty a policisty přerostla v sobotu před 13:00 hodinou do té doby klidná demonstrace anarchistů, když je policisté začali údery plexisklovými štíty a kopanci vytlačovat od mostu Legií na Smetanově nábřeží v Praze. Anarchisté na zásah policistů a strážníků odpovídali mimo jiné házením lahví, mezi kterými se objevily i zápalné, a několika dlažebními kostkami. U Národního divadla převrátili demonstranti městským policistům i jedno služební vozidlo.

Před obchodním domem Tesco na Národní třídě v Praze vhodili policisté několik dýmovnic dýmovnic mezi účastníky anarchistické demonstrace, které tam vytlačili od mostu Legií. Několik jich srazili k zemi a spoutali. Do připraveného antonu vtáhli několik lidí, jednoho i za vlasy z obchodního domu Tesco. Policejní vodní dělo spolu s dalšími prostředky zatarasilo na Národní třídě tramvajové koleje.

Policie při potyčce s demonstrujícími anarchisty v Praze zadržela zhruba dvacet příznivců tohoto hnutí. ČTK to řekla mluvčí pražské policejní správy Eva Brožová s tím, že demonstranti při střetu poškodili dvě policejní vozidla.

Skini na 1.máje bez incidentů

Zhruba tři čtvrtě hodiny trval pochod třísetčlenné skupiny skinheadů centrem Prahy, který byl zakončen na náměstí Míru. Po celé trase ze Střeleckého ostrova byl pochod skinheadů obklopen policisty a strážníky. Akce se obešla bez incidentů.

HOST považuje zásah policie proti anarchistům za neprofesionální

Hnutí občanské solidarity a tolerance 'HOST) protestuje proti způsobu, jakým policie chránila demonstraci skinheadů před anarchisty. Zástupce hnutí Michal Horák ČTK řekl, že policie včas neuzavřela pro veřejnost trasu, kudy se měl průvod skinů ubírat, a tím umožnila, aby se tam soustředili anarchisté. Ty pak policisté začali vytlačovat, a tím vyvolali potyčku, která skončila fyzickými střety a poškozováním policejních automobilů.

Petra Buzková odsoudila demonstraci skinheadů na Střeleckém ostrově

Místopředsedkyně České strany sociálně demokratické a sněmovny Petra Buzková odsoudila demonstraci skinheadů na Střeleckém ostrově. Při sociálnědemokratických oslavách svátku práce na pražském Výstavišti zapochybovala, zda ohlášené shromáždění neonacistů nebylo možné zakázat. "Jsou i zavrženíhodné způsoby slavení," prohlásila o demonstraci, při níž se holé lebky označovaly za "nejlepší syny této země", kteří chtějí společnost očistit od "liberálně demokratické špíny", a padala hesla jako "Havel je sionista", "sionisti za mříže" či "Havel, Dostál za mříže".

Politici ČSSD na fontáně

Kromě Buzkové přišli v sobotu ke Křižíkově fontáně na Výstaviště i například ministři Jan Kavan, Jaroslav Bašta, Ivan David, Miloš Kužvart, Jaromír Císař nebo poslanec Stanislav Křeček. Možnost promluvit na veřejnosti využili k tomu, aby vysvětlovali úkoly svých resortů nebo připomněli úspěchy kabinetu.

Šéf diplomacie Jan Kavan zdůraznil před zpola zaplněným hledištěm Křižíkovy fontány, že zahraničí oceňuje postoj české vlády k operaci NATO v Jugoslávii, přestože česká média kabinet kritizují za nedostatečnou podporu kroků aliance v tomto konfliktu.

O povinnosti státu hájit zájmy občanů ve zdravotnictví mluvil ministr Ivan David, poslanec Stanislav Křeček přítomné ujistil, že Česká strana sociálně demokratická bude bránit jejich zájmy i v bytových otázkách.

Májová veselice ČSSD přilákala na osm tisíc Ostravanů

Krásné jarní počasí provázelo po celý sobotní den na osm tisíc převážně mladých občanů, jež zavítali na Májovou veselici, kterou na Černé louce v Ostravě pořádala městská organizace ČSSD. "Velmi nás mrzelo, že tradice májových svátků byla minulým totalitním režimem degradována," řekl ČTK předseda ostravské městské organizace a místopředseda ústředního výkonného výboru České strany sociálně demokratické Petr Lachnit. Ve svém vystoupení připomněl těžké začátky prvomájových oslav na Ostravsku v 90.letech minulého století, a to, jak obsah svátků práce po roce 1948 pojala tehdejší vládnoucí strana svými monstrózními oslavami. "Původní myšlenka těchto svátků je úplně jiná," uvedl a dodal, že prvomájovou tradici je třeba obnovit a dát jí původní rozsah.

Příznivci konopí manifestovali za legalizaci marihuany

Asi čtyřicet převážně mladých lidí přišlo v sobotu na pražské Palachovo náměstí podpořit happening za legalizaci konopí, z něhož se vyrábí droga marihuana. Shromáždění uspořádal Svaz pěstitelů konopí a Přípravný výbor pro legalizaci konopí u příležitosti oslav Mezinárodního dne marihuany. Organizátoři připravili pro zájemce hlučnou hudební reprodukci a příspěvky řečníků, kteří obhajovali legalizaci marihuany jako takzvané lehké drogy. K dispozici byly i podpisové archy petice, která se legalizace dožaduje.

Výstava "Floria - jaro 99"

Výstava Floria - jaro 99, které se letos zúčastní 130 firem, začala v sobotu v zámeckém parku na Kroměřížsku. Do 9.května nabízejí "v hlavním městě" zahrádkářů, chalupářů a chovatelů drobní pěstitelé a firmy celý sortiment zboží. "Tradičně jsou nejvíce zastoupena zeleninová a květinová semena, mnohá z nich jsou vystavována poprvé," řekl ČTK mluvčí Florie Vladimír Přikryl

Za některé léky budeme platit více

Za některé léky domácí provenience zaplatí pacienti v lékárnách o něco vyšší poplatky. Od 1.května totiž vstoupily v platnost nové maximální ceny léků a v některých případech se tím mění i doplatky pacientů. Ceny tuzemských léků se zvyšují o 0,4 procenta a ceny dovážených klesají o 4,8 procenta.

ČR v pondělí přijme třetí skupinu uprchlíků z Kosova

Lidé s vážným zdravotním postižením, kteří v makedonských uprchlických táborech neměli naději na odpovídající péči, mají být na palubě letadla, které v pondělí přiveze dp České republiky třetí skupinu uprchlíků z Kosova. Ředitelka Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra Miluše Dohnalová v sobotu v rozhovoru pro ČTK řekla, že česká strana po dohodě s pracovníky vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky vybrala do třetího letadla běžence s tak vážným poškozením zdraví, že v přeplněných táborech mohli delší dobu jen těžko přežít.

ČSNS požaduje odvolání Uhla z funkce vládního zmocněnce

Česká strana národně sociální 'ČSNS) zašle v pondělí premuiérovi Zemanovi dopis se žádostí, aby vláda zvážila další setrvání Petra Uhla ve funkci vládního zmocněnce pro lidská práva. Ústřední rada této neparlamentní strany to uvádí v usnesení ze sobotního jednání v Českých Budějovicích. "Domníváme se, že činnost Petra Uhla a jeho veřejná vystoupení jsou škodlivá věci dodržování lidských práv v České republice. U řady lidí Uhlova vystoupení a způsob prosazování jeho vidění světa probouzí xenofobní nálady, a to i u těch, u nichž bychom je předtím jen těžko hledali," komentoval v rozhovoru pro ČTK obsah usnesení předseda ČSNS Jan Šula.

Představitelé ČSNS Uhlovi také vytýkají, že v případě stavby keramického plotu v Matiční ulici v Ústí nad Labem jako zástupce vlády nerespektuje rozhodnutí tamní samosprávy a porušuje tak platný zákon o obcích. Uhl totiž spolu s vládou nesouhlasí s výstavbou plotu, který podle místní samosprávy má ochránit majitele čtyř rodinných domků od soustavného hluku ze sousedního areálu obecních domů pro neplatiče nájemného, především Romů.

Předseda vlády Miloš Zeman stojí za vládním zmocněncem pro lidská práva Petrem Uhlem i po žádostech primátora Ústí nad Labem Ladislava Hrušky a majitelů rodinných domků v ústecké Matiční ulici o jeho odvolání. V sobotu to řekl novinářům při svém prvomájovém pobytu v Ústí nad Labem. Podle Zemana byl Uhl jmenován vládním zmocněncem pro lidská práva především proto, že svým životem prokázal, že za lidská práva umí bojovat. "Dokázal to například tím, že byl devět let v komunistickém vězení," zdůraznil Zeman.

Jihočeští lidovci podpoří své kandidáty na místopředsedy

Své kandidáty na křesla prvního místopředsedy a místopředsedy KDU-ČSL - Miroslava Kalouska a Jaromíra Talíře - jednoznačně podpoří jihočeští delegáti sjezdu lidovců, který bude koncem května v Českých Budějovicích. Na tiskové konferenci po sobotním jednání jihočeské konference KDU-ČSL to řekli představitelé nově zvoleného krajského výboru. Uvedli, že o podpoře některého z kandidátů na předsedu strany sobotní konference nejednala a nebude v tomto smyslu své kandidáty zavazovat. O nejvyšší stranickou funkci se budou na sjezdu ucházet úřadující předseda Jan Kasal a poslanec Cyril Svoboda.

Na Petříně si lidé připomněli 80.výročí Štefánikovy smrti

Letošní 80.výročí úmrtí spoluzakladatele Československa Milána Rastislava Štefánika si v sobotu v Praze připomnělo téměř tři sta účastníků vzpomínkového setkání na petřínské Štefánikově hvězdárně. Po projevech řečníků, kteří zmínili význam jeho osobnosti a tragickou smrt 4.května 1919, přítomní položili květy k Štefánikově soše. Setkání se zúčastnil i velvyslanec Slovenské republiky Jozef Stank, představitelé několika slovenských sdružení, představitelé Svazu letců České republiky 'ČR) a čestná jednotka české armády. Organizátory bylo Fórum slovenských aktivit v ČR, Slovenský institut v Prazue, Svaz letců v ČR a Štefánikova hvězdárna. Obdobná setkání se na petřínské hvězdárně pořádají každoročně nejen v květnu, ale i 28.října, kdy je připomínán vznik samostatného československého státu, řekl ČTK člen vedení Společnosti M.R.Štefánika v ČR Vojtech Vecan.

Petřínská hvězdárna byla otevřena a zprovozněna již v roce1928, ale veřejnosti byla zpřístupněna až 4.května 1929 u příležitosti desátého výročí úmrtí astronoma, diplomata, politika a vojáka Milána Rastislava Štefánika.

Letoun L-159 se představil na leteckém dni v Brně

Lehký bojový letoun L-159 z Aera Vodochody, který by měl v budoucnu tvořit páteř českých vzdušných sil, se v sobotu představil na leteckém dni v Brně-Tuřanech. "Letos bychom měli dostat prvních pět strojů a do roku 2002 bychom měli mít všech 72 nebo 54 letounů," řekl novinářům velitel vzdušných sil Ladislav Klíma. Podle něj hlavní výhody tohoto letounu spočívají ve velice levném provozu. Navíc se na jeho výrobě podílí český průmysl. Za významné považuje Klíma i to, že jeho navigační a zbraňový systém je velice moderní a kompatibilní s NATO."Všichni, tedy velení NATO, my a naši piloti, ho s napětím očekáváme," dodal Klíma.

Letecký den pokračuje v neděli od 09:00 do 18:00 hodin. Návštěvníci uvidí kromě jiného seskoky parašutistů, prohlédnou si výstavu letecké, raketové a radiolokační techniky. Organizátoři připravili vyhlídkové lety a další akce.

Po zimě znovuotevřeno strážnické muzeum

Po zimní přestávce v sobotu otevřelo své brány Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy ve Strážnici. Představuje pětašedesát lidových staveb z různých národopisných regionů. Unikátem je vinohrad s devadesáti odrůdami moravských vín. Součástí programu v sobotu bylo stavění máje. Úkolu se ujali mládenci ze souboru Marýnka z Vracova, kteří předvedli zvyy spojené s prvním májovým dnem. Ústav lidové kultury letos v muzeu zpřístupní nový objekt s interiérem z Luhačovického Zálesí 'okres Zlín).

Ze sportu:

Čeští hokejisté porazili v prvním utkání na mistrovství světa v norském Oslu Rakousko 7:0. Dvěma góly se o výhru zasloužil Libor Procházka, po jedné brance dali Tomáš Vlasák, David Výborný, Viktor Ujčík, František Kaberle a Jan Hlaváč. V dalším zápase skupiny C změří tým síly v pondělí 3.května s Japonskem.

Slovenský tenista Dominik Hrbatý se jako první probojoval do nedělního finálového turnaje Tento Czech Open. Pátý nasazený si v semifinále poradil s českým hráčem Michalem Tabarou, kterého porazil ve dvou setech 6:1, 7:5. Finále se tak stalo výhradně česko - slovenskou záležitostí, neboť Hrbatého finálovým soupeřem bude Ctislav Doseděl, který v sobotu rovněž postoupil ze semifinále.

Předpověď počasí pro Českou republiku na neděli:

Bude většinou oblačno, místy přeháňky nebo bouřky, zejména na jihu území. Denní teploty 15 až 19 stupňů Celsia, na horách kolem 12. Povane severní až severovýchodní vítr rychlostí 2 až 5 metrů za sekundu.

Tolik zprávy Radia Praha.