Zprávy neděle, 03. května 1998

Vážení posluchači, vítejte u zpráv Radia Praha, které vám přináší Eva Petržílková.

A nyní podrobně:

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla

Prezidenta Václava Havla převezli v sobotu v innsbrucké nemocnici z jednotky intenzivní péče na ošetřovatelský pokoj. Týž den prezident také absolvoval v doprovodu, ale bez pomoci ošetřovatelky po chodbě asi sedmi až desetiminutovou procházku. Prezidentovi je ještě ponechána rourka zavedená umělým otvorem v krku do průdušky, protože nyní dýchá přirozené ovzduší a ne klimatizovaný a částečně i sterilizovaný vzduch, který se vháněl do pokoje jednotky intenzívní péče. Hlavním úkolem při zotavování Václava Havla je nyní pohybová aktivizace a celkové posilování, aby se mohl vrátit do vlasti podle předběžného oznámení ve středu.

Ministr Šedivý zahájil týdenní návštěvu Latinské Ameriky

Týdenní návštěvu Latinské Ameriky zahájil v sobotu ministr zahraničí Jaroslav Šedivý. Ten chce v Brazílii, Argentině a Uruguayi posílit politické a zejména hospodářské vztahy s Českou republikou. Na programu cesty jsou především jednání s politickými představiteli a se zástupci místních hospodářských kruhů. V této souvislosti ministra doprovází také podnikatelská mise.

Podle ministra Bursíka by ČR potřebovala komisi pro udržitelný rozvoj

Česká republika by potřebovala komisi pro udržitelný rozvoj. Uvedl to v pátek před odletem z New Yorku ministr životního prostředí Martin Bursík. Ten dodal, že, odjíždí ze Spojených států z jednání ve federální Agentuře pro ochranu životního prostředí i z rozhovorů v OSN s vědomím, že několik desítek států dnes nechápe udržitelný rozvoj jen jako záležitost resortu ochrany životního prostředí, ale jako věc celé vlády. Proto si státy vytvořily národní komise pro udržitelný rozvoj, které jsou většinou vládními orgány, upřesnil ministr.

Lidovci schválili volební program a kandidátky pro předčasné volby

Delegáti celostátní konference KDU-ČSL v Jihlavě schválili v sobotu volební program. Předseda strany Josef Lux zde uvedl, že před více než osmi lety u nás skončil sen o socialistickém ráji a během posledních osmi let skončila představa o tom, že trh zařídí vše. Podle Luxe je jasné, že budoucnost patří politice komunikace, spolupráce a diskuse, politice, která bude umět řešit každodenní problémy občanů. Podtrhl, že KDU-ČSL se i nadále staví na stranu individuální odpovědnosti, aktivity a svobody občana.

Dále delegáti konference uzavřeli kandidátky pro předčasné volby. Schválili zařazení ministryně spravedlnosti Vlasty Parkanové na středočeskou kandidátku a také plzeňského radního Jaroslava Lobkowicze jako západočeského volebního leadra strany. Umístění Lobkowicze bylo předtím zpochybňováno kvůli jeho více než dvacetimiliónovému dluhu vůči Fondu národního majetku. Delegáti projednávají také volební program KDU-ČSL.

Vojáci v záloze ustavili dokumentační komisi ke kontrole armády

Dokumentační komisi ke kontrole armády ustavili vojáci v záloze v sobotu v Praze na závěr dvoudenního semináře. Komise bude monitorovat a vyhodnocovat stav civilní kontroly armád v postkomunistických zemích. Podle ředitele projektu Jaroslava Vítka se komise bude scházet šestkrát do roka a vytvoří databázi stavu civilní kontroly armád zemí střední a východní Evropy.

Komunisté uctili na Národním hřbitově památku padlých

Památku padlých v boji proti německému fašismu uctili v sobotu na Národním hřbitově v Terezíně představitelé KSČM spolu se zástupci dalších levicových a antifašistických organizací. Místopředseda KSČM Vlastimil Balín připomněl v projevu krutou historii terezínské Malé pevnosti, kde ještě 2.května 1945 popravili nacisté 51 převážně mladých lidí. Pietního aktu se zúčastnilo na 2000 lidí.

Miloš Zeman slíbil iniciátorovi bamberské aféry ránu do zubů

Ránu pěstí do zubů v sobotu ve Zbraslavicích na Kutnohorsku slíbil předseda České strany sociálně demokratické Miloš Zeman zatím neznámému iniciátorovi tzv. bamberské kauzy. "Až zjistím, kdo si tuhle aféru objednal, kdo si ji zaplatil, tak udělám to, čím pan Miroslav Macek vyhrožuje mě - dám tomu, kdo si tuhle aféru zaplatil, ránu pěstí do zubů," reagoval předseda sociálních demokratů na dotaz jednoho z přítomných. Ránu do zubů přitom Miloš Zeman dříve označil za méně kulturní způsob jednání, než podání žaloby. Žalobu na něj podal místopředseda ODS Miroslav Macek kvůli Zemanovým výrokům o privatizaci Knižního velkoobchodu. ČSSD obviňuje neznámé osoby ze zfalšování listin, podle kterých měla strana uzavřít v německém Bamberku dohodu se skupinou česko-švýcarských podnikatelů o poskytnutí vysokých míst ve státní správě za finanční pomoc sociálním demokratům.

Většina občanů by uvítala vyšší daně pro bohaté

Politickou stranu, která bude prosazovat princip majetkových přiznání pro bohatší vrstvy obyvatelstva, jsou ochotny podpořit ve volbách až čtyři pětiny obyvatel České republiky. Vyplývá to z výsledků šetření, které pro Mladou frontu Dnes a Český rozhlas zpracovala agentura Sofres-Factum. Vedoucí průzkumu Stanislav Hampl Českému rozhlasu v neděli řekl, že je z výsledků patrná výrazná tendence k většímu státnímu paternalismu a rovnostářství.

Mínění - poslanci by po odchodu ze strany měli ztratit mandát

Zhruba 80 procent občanů se domnívá, že poslanec, který přestane být členem strany, za kterou byl zvolen, by měl automaticky přijít o poslanecký mandát. Vyplývá to z dalšího průzkumu, který pro Mladou frontu Dnes a Český rozhlas provedla agentura Sofres-Factum. Jak k uvedenému výsledku šetření napsala sobotní Mladá fronta Dnes, pokud by povinnost vzdát se po opuštění strany mandátu platila již nyní, například Unie svobody by neměla v parlamentu zastoupení - členové tohoto subjektu, kteří byli zvoleni za ODS, by museli ze sněmovny odejít.

České deníky ke vstupu ČR do NATO

Vstup naší země do NATO a podpora amerického senátu rozšíření aliance byly hlavními tématy komentářů většiny sobotních českých deníků. Mladá fronta Dnes především zdůraznila, že postoj amerických politiků je také pozitivním znamením pro zbývajících jedenáct členských států NATO, aby i ony rozšíření aliance ratifikovaly. Deník Slovo k vývoji situace před washingtonským hlasováním uvedl, že ačkoli český velvyslanec v USA Alexandr Vondra zůstával optimistický a kladné vyjádření ke vstupu ČR, Polska a Maďarska do NATO očekával, nicméně do poslední chvíle se s ním nedalo jednoznačně počítat. "I nezasvěceným pozorovatelům se mohlo zdát, že rostoucí kampaň proti rozšíření NATO o malé postkomunistické státy kdesi ve střední Evropě může být nepříznivým signálem, že za Atlantikem roste nezájem o politický vývoj v Evropě," napsal list.

Ostravský dětský sbor získal na dánském festivalu druhé místo

Druhou cenu na evropském festivalu mládežnických sborů v dánském Kalundborgu získal ostravský dětský pěvecký sbor Základní umělecké školy Eduarda Marhuly. Sbor, jehož členy je 75 dětí ve věku od deseti do 17 let, vznikl v roce 1964 z tehdejšího Dětského pěveckého sboru Československého rozhlasu v Ostravě. Na repertoáru má nyní skladby starých mistrů, soudobých skladatelů a úpravy lidových písní.

V Praze jednali v sobotu "ufologové"

Polští, slovenští a čeští "ufologové", kteří jednali v sobotu v pražském hotelu Pyramida, se dohodli na založení Středoevropské rady pro výzkum paranormálních jevů. Podle účastníků kongresu v posledních letech přibývá aktivit mimozemšťanů v evropském prostoru. Polský badatel Bronislaw Rzepecki řekl, že do ložnic Poláků stále častěji vstupují bytosti schopné pronikat stěnami. Množí se také svědectví o "ufokatastrofách". Přiznal však, že nějaký hmotný pozůstatek po mimozemských kosmických lodích či "létajících talířích" polští ufologové nevlastní.

Dosud nejzávažnější výskyt UFO (neidentifikovaného létajícího objektu) v Čechách údajně zaznamenala radarem protiletecká obrana tehdejší Československé armády v západní části vzdušného prostoru republiky počátkem jara 1992. Ročně jsou prý evidovány desítky případů pozorování UFO českými občany. Během kongresu to řekl v sobotu novinářům šéf projektu "Záře" Vladimír Šiška.

Tři mláďata lemurů vari čekají na své kmotry

Zoologická zahrada v Lešné u Zlína hledá kmotry třem v dubnu narozeným mláďatům poloopice druhu lemur vari, kteří by přispívali na jejich chov. Tlupu těchto vzácných poloopic z pralesů Madagaskaru tvoří ve zlínské zoo, která je v jejich odchovu velmi úspěšná, už deset jedinců. Trojčata se zde ovšem narodila poprvé, což je podle zoologů mimořádný chovatelský úspěch.

Sport:

V protikladu stojí vysoké vítězství nad Japonskem (8:2) se dvěma zraněními, která český tým postihla v jeho úvodním vystoupení na hokejovém mistrovství světa v Basileji. Pardubický útočník Milan Hejduk se už v pátek v noci podrobil v místní nemocnici operaci zlomené čelisti a v průběhu příštího týdne odcestuje domů. Ohrožen je další start vsetínského centra Jiřího Dopity, který si v zápase obnovil zranění dvakrát operovaného pravého kolena, a nepříliš optimisticky vypadá také zdravotní stav obránce Jaroslava Špačka.

Dvě nejvýše nasazené hráčky se střetnou ve finále turnaje WTA v Hamburku. Jana Novotná si v sobotu poradila se Švýcarkou Patty Schnyderovou po setech 2:6, 7:5, 6:3 a o prvenství bude dnes bojovat s další Švýcarkou, světovou jedničkou Martinou Hingisovou.

Prvním finalistou pražského tenisového turnaje Paegas Czech Open se stal v sobotu domácí tenista Ctislav Doseděl. Ten po dvou hodinách udolal Ekvádora Nicolase Lapenttiho. Jeho finálovým soupeřem bude lepší z dvojice Pescariu - Meligeni.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes většinou oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.