Zprávy neděle, 03. října 1999

A nyní zprávy podrobněji:

Podle předsedy ODA Daniela Kroupy leží osud čtyřkoalice v rukou členské základny

Další osud čtyřkoalice, tedy Unie svobody, Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie, leží v rukou členů jednotlivých stran. Po sobotním jednání severomoravské konference ODA to uvedl předseda strany Daniel Kroupa. Podle něj není možné, aby se předsedové stran čtyřkoalice dohodli na určitém řešení a nekonzultovali tento postup se svou členskou základnou. Předsedové stran takzvané čtyřkoalice uzavřely dohodu o společném postupu před parlamentními volbami i po nich. Jejím smyslem je nabídnout alternativu schopnou překonat politický marasmus, účinně čelit sílícímu vlivu komunistů, vyřešit stávající problémy země a přivést ji do Evropské unie.

Na den stávky lékařů vyhlásil Svaz pacientů protistávku

Svaz pacientů vyhlásil na den stávky lékařů, tedy na 6. října, protistávku pacientů. Novinářům to v sobotu řekl předseda svazu Luboš Olejár. Lékaři označení modrými stužkami se mají ve středu sejít ve 13 hodin před Úřadem vlády, účastníci protistávky by tam měli přijít o hodinu později označeni stužkami žlutými. Svaz vyzývá pacienty, aby v den stávky trvali na provedení plánovaného ošetření, léčby či operace, nepřistoupili na změnu termínu a žádali vyšetření i nových příznaků onemocnění. Pokud jim bude péče odmítnuta, nechť žádají písemné potvrzení. Aktivisté svazu pacientů budou v pondělí odpoledne rozdávat po Praze letáky s podrobnými informacemi o této protiakci.

KSČM se rozhodla získat podporu většiny voličů

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy Miroslav Grebeníček na sobotní tiskové konferenci během slavnosti Haló novin na pražském Výstavišti uvedl, že na neochotu ostatních parlamentních stran s nimi spolupracovat odpovídá heslem "Získat většinu národa". Grebeníček zaznamenal mezi lidmi určitou naději. Tou je podle něj komunistická strana s "čistýma rukama". Předseda KSČM nevyloučil, že by mohl neúspěch sociálnědemokratické vlády s rozpočtem v Poslanecké sněmovně vyvolat předčasné volby. I on prý má pocit, že by bylo neodpovědné dát při této příležitosti důvěru vládě. Hlavním viníkem současné neutěšené ekonomické situace je ale podle Grebeníčka předseda Občanské demokratické strany a Poslanecké sněmovny Václav Klaus.

Anarchisté zahájili kampaň proti připravovanému výročnímu zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky

Na Palachově náměstí v Praze v sobotu proběhla poklidná demonstrace anarchistů proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, které se má uskutečnit v září příštího roku v Praze. Anarchisté tvrdí, že obě instituce hrají klíčovou roli v procesu ekonomické globalizace, svou hospodářskou politikou podporují diktátorské nebo autoritářské režimy a jejich úvěrová pomoc de facto zadlužuje stovky rozvojových zemí. Sobotní akce je součástí širší kampaně proti zasedání. Přestože byla demonstrace zakázána, policie proti asi 50 účastníkům nezasáhla.

Zcela bezproblémové bylo také sobotní protestní shromáždění anarchistů v Brně. Akce byla předem ohlášena a zúčastnilo se jí asi jen patnáct anarchistů.

Z pražské Ruzyně se do Londýna vydali další čeští Romové

Na let do Londýna čekala v sobotu odpoledne na pražském ruzyňském letišti patnáctičlenná skupina českých Romů. Poměrně klidná atmosféra v letištní hale i před hlavní budovou nenapovídala tomu, že by zde s vyhlídkou na získání poměrně levné letenky do Británie tábořily tisíce Romů. Tak o tom v souvislosti s možným zavedením víz vůči České republice referoval s odvoláním na informace britských přistěhovaleckých úřadu list Daily Mail. Podle něj tisíce Romů přilákala na letiště cenová válka mezi leteckými společnostmi, které nabízejí letenky za přibližně 5500 korun.

Zpřísnění legislativních podmínek znemožní podle studentské asociace AISEC výměny studentů

Čeští studenti se v budoucnu pravděpodobně nebudou moci účastnit zahraničních stáží. Nepříznivé legislativní podmínky o zaměstnávání a pobytu cizinců v České republice zřejmě povedou k úplnému vyřazení naší republiky z těchto výměnných programů. Viceprezident ostravské pobočky studentské asociace AISEC Karel Kraus řekl, že za jednoho českého studenta vyjíždějícího do ciziny musí být přijat jeden zahraniční student u nás. Vládou navrhovaná právní úprava by podle něj měla vzít v úvahu skutečnost, že tyto stáže nejsou zaměstnáním v běžném slova smyslu. Jejich cílem je praktické vzdělávání studentů a nikoli výdělečná činnost.

V Jeseníku byl otevřen rodný domek Vincenze Priessnitze

V Jeseníku vyvrcholili oslavy 200. výročí zakladatele moderní vodoléčby Vincenze Priessnitze. Toto jubileum zařadila do letošního kalendáře významných výročí organizace UNESCO. Hlavními body sobotního programu v Jeseníku bylo otevření rekonstruovaného rodného domku Vincenze Priessnitze a odhalení kopie Priessnitzova portrétu v hale sanatoria, které nese jeho jméno.

Biskup Církve československé husitské Karel Bican byl uveden do úřadu

Nový biskup pražské diecéze Církve československé husitské Karel Bican byl v sobotu při slavnostní bohoslužbě v chrámu svatého Mikuláše v Praze uveden do úřadu. Bican byl pátým biskupem diecéze zvolen 18. září. Volbou byla zároveň ukončena postupná obměna biskupského sboru ve všech pěti diecézích této církve. Funkční období nového biskupa je sedmileté.

Český červený kříž připravil pro malé Pražany soutěžní den

Znalosti o poskytování první pomoci či přístupu k tělesně postiženým spoluobčanům si v sobotu pražské děti mohly rozšířit na Memoriálu dr. Alice Masarykové, který v Centrálním parku Jihozápadního Města zorganizoval Český červený kříž. Soutěž byla součástí celoročních oslav 80. výročí vzniku Československého červeného kříže a zúčastnilo se jí na 500 dětí.

Českobudějovičtí školáci převzali osvědčení o znalosti angličtiny

Certifikáty o složení cambridgských zkoušek z angličtiny převzaly v sobotu v Českých Budějovicích dvě desítky dětí ve věku od sedmi do dvanácti let ze základní školy v Grünwaldově ulici. "Nových zkoušek, které celosvětově organizuje Univerzita Cambridge, se v celé České republice zatím zúčastnilo pouze 164 dětí. Jsme šestým městem v republice, které se do tohoto programu zapojilo," řekla ČTK ředitelka českobudějovické pobočky Britské rady Renata de Quincey.

O víkendu si milovníci ptactva užijí svůj světový festival

Čtvrtý ročník Světového festivalu ptactva probíhá o tomto víkendu na více než padesáti místech České republiky. Ornitologové, ochránci přírody a ostatní zájemci se mohou zúčastnit pozorování a sčítání ptáků v době jejich tahu. Předběžné republikové i světové výsledky bude mít Česká společnost ornitologická k dispozici už v pondělí. Loni se pozorování ptáků v Evropě zúčastnilo více než 37.000 diváků. V České republice se tehdy stala nejčastěji pozorovanou kachna divoká.

Historii Velké pardubické připomíná výstava ve Východočeském muzeu Pardubice

Historii jednoho z největších překážkových dostihů v Evropě připomíná výstava nazvaná 125 let Velké pardubické steeplechase ve Východočeském muzeu Pardubice. Expozici, která bude otevřena do 24. října, tvoří převážně muzejní sbírky, dokumentující období od loveckých honů až po současnou podobu dostihu. Pracovnice muzea Věra Doležalová uvedla, že nejstarší období zachycují především snímky pardubického fotografa Josefa Pírky, kresby hraběte Sternberga, pamětní medaile, oděv jezdců takzvaných parforsních honů, kterých se účastnili i psi, biče a dobové písemné dokumenty. Výstava návštěvníky seznamuje i s postupnými proměnami závodiště a dostihových tras. K dispozici jsou i videozáznamy z posledních tří ročníků Velké pardubické.

V Ústí nad Labem skončil šestý ročník Festivalu romské kultury

Za mimořádného zájmu romských občanů se v sobotu konal v největším ústeckém Kulturním domě chemiků šestý ročník Festivalu romské kultury. Vystoupilo na něm 17 tanečních a hudebních souborů, v nichž účinkovalo přes 200 romských chlapců a děvčat ze severních Čech. Temperament mladých tanečníků, jiskrné tóny hudby a podmanivý zpěv často propojily jeviště s hledištěm tak, že v některých chvílích vytvořili účinkující s diváky jeden soubor. Největší ohlas měly klasické cikánské melodie a tance.

Ze sportu:

Výsledky 9. kola fotbalové Gambrinus ligy: Boby Brno - Dukla Příbram 0:0 Bohemians Praha - České Budějovice 0:1 Baník Ostrava - Sparta Praha 0:3 Slovan Liberec - FK Jablonec 0:0 Chmel Blšany - SFC Opava 1:0 Zápasy Hradec Králové - FK Teplice, Slavia Praha - Viktoria Žižkov a Sigma Olomouc - Petra Drnovice se hrají v pondělí. V tabulce po neúplném kole vede Slavia Praha, druhé jsou České Budějovice a třetí Sparta Praha.

8. kolo hokejové extraligy skončilo s těmito výsledky: Karlovy Vary - České Budějovice 3:3 Kladno - Pardubice 0:2 Slavia Praha - Třinec 2:0 Vítkovice - Zlín 4:1 Vsetín - Sparta Praha 3:3 Znojmo - Litínov 3:2 Plzeň - Havířov 1:1 Tabulku vede Plzeň, druhý je Vsetín, třetí Zlín a poslední příčka patří Havířovu.

A ještě informace o nedělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.