Zprávy neděle, 03. září 2000

Renata Prátová

Pět hodin v sobotu blokovali hornorakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín tři rakousko-české hraniční přechody

Více než 2000 hornorakouských odpůrců jihočeské jaderné elektrárny Temelín blokovalo v sobotu od 12 do 17 hodin tři hraniční přechody mezi Rakouskem a Českou republikou. Aktivisté za pomoci traktorů neprodyšně uzavřeli přechody Dolní Dvořiště, Studánky a Přední Výtoň. Označeni při tom byli žlutými nápisy Stop Temelín či Atomovou energii NE! Na místě také rozdávali letáky, které ubezpečovaly, že akce není zaměřena proti obyvatelům České republiky, ale proti nezodpovědné jaderné politice české vlády.

Josef Pühringer: Česká vláda by měla ustoupit od bezohledné a arogantní politiky

Česká vláda by podle hornorakouského zemského hejtmana Josefa Pühringera měla mít ve vztahu k jaderné elektrárně Temelín více odpovědnosti a ustoupit od bezohledné a arogantní politiky, kterou vůči Rakousku uplatňuje v posledních dnech. Pühringer to řekl v sobotním rozhovoru pro ČTK na hraničním přechodu Wullowitz. Jako nejvyšší představitel Horních Rakous se zde zúčastnil zahájení "protitemelínské" blokády hraničních přechodů. "Obyvatelé Horních Rakous jsou postupem české vlády zděšeni a lidé spojení v Česku s bezpečností jaderných elektráren by měli vzít v úvahu, že spuštění Temelína by třeba podle německého práva nebylo možné. Jestliže chce Česko vstoupit do evropského domu, musí respektovat domovní řád, který v něm platí. A přitom také brát ohledy na dobré sousedské vztahy. A to je paragraf jedna 'domovního řádu' Evropské unie," zdůraznil Pühringer. Znovu přitom připomněl, že Hornorakušané mají obavy především z nízkých bezpečnostních standardů Temelína, které podle nich neodpovídají normám Evropské unie.

Podle poslance hornorakouského zemského sněmu a aktivního odpůrce Temelína Otto Gumpingera nelze vyloučit opakování dalších blokád hranic s cílem zabránit uvedení Temelína do provozu. "Záleží na stanovisku Německa, zda se k našim protestům připojí. Pokud ano, mohlo by třeba dojít i k zablokování všech hraničních přechodů mezi Rakouskem a Německem na jedné a Českou republikou na druhé straně," řekl v sobotu Otto Gumpinger novinářům.

České ministerstvo zahraničních věcí Pühringerova slova o aroganci české vlády rozhodně odmítlo

České ministerstvo zahraničních věcí ústy svého mluvčího Aleše Pospíšila rozhodně odmítlo sobotní slova hornorakouského zemského hejtmana Josefa Pühringera o aroganci české vlády vůči Rakousku v otázce jaderné elektrárny Temelín. "Mám pocit, že celá ta atmosféra kolem Temelína je zcela zbytečně dramatizována a politizována," řekl ČTK mluvčí Pospíšil. Dodal, že česká strana má jednoznačný zájem, aby bezpečnost jaderné elektrárny Temelín byla stoprocentní a dialogu s Rakouskem se rozhodně nebrání. Připomněl, že šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost v pátek pozvala Pühringera k návštěvě Temelína a že se v sobotu uskutečnilo jednání česko-rakouské komise expertů o elektrárně. "Jestliže by se problematika Temelína měla dostat na jednací stůl Evropské komise v rámci projednávání konkrétní kapitoly o energetice, tak tomu se vůbec nebráníme," řekl Pospíšil. Jistě by se totiž podle něj prokázalo, že jaderná elektrárna Temelín splňuje všechny běžné standardy platné v zemích Evropské unie. Zopakoval však, že problém Temelína nelze spojovat s českým "bytím či nebytím" v Evropské unii.

Mluvčí české vlády Libor Rouček označil sobotní blokádu tří hraničních přechodů mezi Rakouskem a Českou republikou za "hysterickou až trapnou" reakci, při níž se Rakousko zostudí před celou Evropou. "Rakousko měří dvojím metrem: je proti jaderné energii v České republice, ale na druhé straně energii vyrobenou z jádra dováží ze sousedního Bavorska," řekl mluvčí ČTK. Rouček zdůraznil, že rakouská strana dosud nebyla schopna specifikovat své obecné výhrady k bezpečnosti temelínské elektrárny. Zopakoval, že Temelín odpovídá nejpřísnějším bezpečnostním standardům, a to jak jednotlivých zemí Evropské unie, tak Spojených států amerických. Sobotní výrok hornorakouského zemského hejtmana Josefa Pühringera považuje Rouček za nesmysl.

Sobotní jednání česko-rakouské komise expertů o jaderné elektrárně Temelín podle mluvčího Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Pavla Pittermanna nepřinesla z rakouské strany žádný náznak toho, že by rakouští odborníci měli snahu odložit nebo dokonce zastavit její spuštění. "Máme plné právo ji uvést do provozu," dodal mluvčí. Pokud jde o blokádu česko-rakouských hranic, Pittermann novinářům řekl, že to není ta nejvhodnější forma, na jejímž základě by bylo možné jakkoli dál rozumně komunikovat. "Myslím si, že průběh sobotního jednání na SÚJB je naopak typickou ukázkou toho, jak bychom komunikovat měli," zdůraznil Pitterman.

V rozporu s tvrzením tiskového mluvčího SÚJB Pavla Pittermanna jsou slova hornorakouského pověřence pro otázky jaderných zařízení, Radko Pavlovce, který uvedl, že aktivace prvního bloku jaderné elektrárny Temelín by byla za současné situace "nezodpovědným hazardem, který by ohrozil bezpečnost obyvatel ve střední Evropě". V prohlášení pro ČTK Pavlovec uvedl, že to prohlásil na sobotním bilaterálním jednání česko-rakouské komise expertů o Temelínu na půdě Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Pavlovec tvrdí, že upozornil SÚJB na skutečnost, "že některá řešení, například vedení vysokoenergetického potrubí v blízkosti dalších potrubí nebo pojišťovací ventily na parovodu nesplňují německé normy a měly by být překážkou pro aktivaci". Zástupci SÚJB sice potvrdili, že Temelín německé normy ve všech ohledech nesplňuje, ale nevidí v tom překážku k udělení povolení k aktivaci.

Šéf poslanců FPÖ Peter Westenthaler trvá na zrušení Benešových dekretů

Předseda poslaneckého klubu rakouské nacionalistické strany Svobodných (FPÖ) Peter Westenthaler v sobotu zopakoval požadavek, aby byly zrušeny dekrety bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše a Usnesení Antifašistické rady národního osvobození Jugoslávie (AVNOJ). Bez tohoto kroku nemohou z našeho hlediska následnické země Česko a Slovinsko vstoupit do Evropské unie, řekl rakouskému rozhlasu. Rakousko podle něj učiní vše, aby dekrety a nařízení, které se staly základem pro vyhnání a vyvlastnění, byly při jednáních o vstupu Česka a Slovinska do Unie odstraněny. Westenthaler si myslí, že to bude možné. Svou stranu označil za "jediného legitimního spojence vyhnanců". Jak uvedl, nelze zapomenout na statisíce obětí z řad sudetských Němců a vyhnanců, kteří ještě žijí v Rakousku, a proto FPÖ s takovou rozhodností usiluje o narovnání. Není možné, aby stát s takovými "bezprávnými dekrety" vstoupil do Unie. V této otázce, stejně jako v otázce jaderných elektráren u rakouských hranic, je "potřebný tvrdý postoj Rakouska", tvrdil Peter Westenthaler.

Po více než měsíčních prázdninách obnoví Poslanecká sněmovna činnost

Po více než měsíčních parlamentních prázdninách obnoví příští týden Poslanecká sněmovna pravidelnou činnost. V úterý mají poprvé od července zasedat poslanecké kluby, ve středu a ve čtvrtek budou jednat sněmovní výbory. Sněmovna jako celek se na první schůzi po letní přestávce sejde 14. září. Předpokládá se, že předmětem jednání by měla být i kontroverzní novela zákona o České národní bance, kterou Senát v červenci zamítl. Normu prosazují Občanská a demokratická strana a Česká strana sociálně demokratické, kterým kritici vyčítají, že novelou chtějí omezit nezávislost centrální banky. Ústředním podzimním tématem bude státní rozpočet na příští rok. Kabinet by ho měl poslancům dodat do konce září. Lze očekávat, že v prvním čtení, při němž se rozhoduje o jeho celkových a dále neměnných výdajích a příjmech, by sněmovna mohla předlohu posoudit v říjnu. O jejím konečném přijetí by poslanci měli hlasovat v prosinci.

Asi do půl roku do kopřivnické Tatry vstoupí strategický partner

Zhruba do půl roku by podle ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra mohl být vybrán strategický partner pro akciovou společnost Tatra Kopřivnice. Ministr to v sobotu sdělil u příležitosti oslav 150. výročí existence automobilky. "My sice spolupracujeme, ale hledání strategického partnera je záležitostí Revitalizační agentury a Konsolidační banky. Budu to ale samozřejmě pečlivě sledovat, protože bych byl nerad, kdyby se opakovaly některé nevhodné vstupy do našich významných průmyslových podniků," dodal ministr. Konkrétně se však o výběru partnera pro kopřivnickou automobilku nevyjádřil.

Během své stopadesátileté existence kopřivnická automobilka vyrobila půl miliónů automobilů. Vloni automobilka Tatra prodala 1123 nákladních aut s meziročním propadem o 533 vozů. Vyvezla 952 aut, přičemž export představoval téměř 85 procent tržeb. Loňské hospodaření skončilo ve ztrátě 2,635 miliardy korun při výnosech kolem tří miliard. Za první čtyři měsíce letošního roku Tatra vykázala zisk 41,9 miliónu při tržbách 1,424 miliardy korun.

Tendr na nákup stíhaček by vláda mohla vyhlásit počátkem října

Pokud vláda vyhlásí výběrové řízení na nákup nadzvukových stíhacích letounů, mohla by tak učinit už počátkem října. Jednotliví zájemci o přezbrojení české armády by pak měli zhruba půl roku na to, aby naplnili vládní představy o offsetových a investičních programech. Na armádní letecké přehlídce Czech International Air Fest (CIAF), která v sobotu začala v Hradci Králové, to řekl ministr obrany Vladimír Vetchý. Takzvané offsety jsou jakýmisi kompenzačními projekty, v nichž se jednotlivé společnosti zavazují zisk investovat jinou formou zpět v České republice.

Kandidáty na dosud největší zakázku v dějinách českého vojenského letectva jsou americká společnost McDonnell- Douglas/Boeing, která vyrábí letouny F/A-18, americká firma Lockheed Martin, výrobce strojů F-16, francouzský výrobce Dassault Aviation s letounem Mirage 2000-5, konsorcium EADS s letounem Eurofigter a výrobce strojů Gripen - Saab-BAE Systems.

První den letecké přehlídky CIAF přilákal přes 60.000 lidí

Přes 60.000 lidí se v sobotu podle pořadatelů přišlo podívat na královéhradecké vojenské letiště, kde se na prvním dni vojenské letecké přehlídky Czech International Air Fest (CIAF) představilo přibližně 100 letadel z 15 zemí Evropy a USA. Přímo v akci například diváci zhlédli kandidáty na přezbrojení českého letectva - stroje Gripen, Mirage a F-16. Mimořádnou pozornost upoutal ukrajinský strategický bombardér Tu- 22 M3, jehož délka dosahuje 43 metrů a dolet činí 8000 kilometrů. Přibližně 50 letounů se návštěvníkům letiště ukázalo ve vzduchu, druhá polovina byla k vidění na ploše. Patrně největší lahůdkou nedělního pokračování festivalu se podle organizátorů stane plánovaný přelet dalšího kandidáta na přezbrojení českého letectva - stíhacího letounu Eurofighter. Ten do České republiky premiérově přiletí v neděli odpoledne z Německa, kam se po svém přeletu nad královéhradeckým letištěm opět vrací.

Akci organizují vzdušné síly české armády a společnost Czech Air Force Benevolent Fund's Agency. Program sedmého ročníku CIAF je věnován 55. výročí ukončení druhé světové války. Záštitu nad největší českou přehlídkou armádního letectva převzal prezident Václav Havel.

Čtyřkoalice si svého leadera vybere až po volbách

Strany čtyřkoalice - tedy Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidové, Unie svobody, Občanská demokratická aliance a Demokratická unie - vyberou svého společného leadera až po listopadových volbách do krajů a třetiny Senátu. Novinářům to v sobotu řekl předseda Občanské demokratické aliance Daniel Kroupa během celostátní konference strany v Humpolci na Pelhřimovsku. Místopředseda aliance Michael Žantovský doplnil, že na tuto funkci je celá řada "neopotřebovaných" kandidátů v řadách čtyřkoalice, ale i mezi nestraníky, kteří s ní sympatizují. Žádná jména však neuvedl.

Integrace čtyřkoalice podle předsedy ODA Daniela Kroupy pokračuje "závratným tempem" a akademickou přestane být, až bude zformována společná kandidátka do sněmovny a vzniknou společné parlamentní kluby. Delegáti konference ODA v sobotu také diskutovali o svém postavení v rámci čtyřkoalice a programových principech a aktuálních politických otázkách. Podle Michaela Žantovského se v ODA stále pronikavěji ozývá skupina mladých členů strany, kteří žádají přijímání kategoričtějších stanovisek ODA k současné politické situaci. Jedním z nich byla i výzva k odmítnutí "recyklace politiků v jednáních o budoucí tváři čtyřkoalice." Ti, kteří se svou politickou činností podíleli na diskreditaci "autentické pravicové politiky", by podle nich už neměli reprezentovat čtyřkoalici a měli by je nahradit lidé s novou politickou kulturou. Celostátní konference vyzvala vedení strany, aby prosazovala zákaz čtyřkoalice "kolaborovat se současným vedením České strany sociálně demokratické".

Na Pouť muklů na svatý Hostýn zavítalo zhruba 5000 lidí

Kolem 5000 lidí se v sobotu zúčastnilo Poutě muklů, pořádané bývalými vězni komunistického režimu na nejvýznamnějším českém mariánském poutním místě, svatém Hostýně. Bohoslužbu v Bazilice nanebevzetí Panny Marie sloužil arcibiskup Karel Otčenášek z královéhradecké diecéze, jemuž pomáhalo 25 v minulosti komunisty vězněných kněží. V úvodu mše Otčenášek přečetl dopis poutníků papeži Janu Pavlu II. Zdůraznili v něm, že vězni jsou svědomím národa a že na ně kvůli obětem, které přinesli, nelze nikdy zapomenout. Katel Otčenášek letos papeži věnoval knihu Kamínky, v níž desítky bývalých vězňů popisují své pronásledování a věznění. Arcibiskup je v sobotu vyzval, aby se podíleli na tvorbě druhého dílu Kamínků.

Papežský prelát Antonín Huvar se v kázání pokusil bývalým vězňům dodat naději a radost ze života. "Chci, aby muklové zapomněli na běžné starosti a těšili se z malých radostí. Huvar kritizoval to, že se poutě nezúčastnilo víc zástupců parlamentu a žádný člen vlády. Dostavili se totiž jen poslanci Marek Benda z Občanské demokratické strany a Vilém Holáň z Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové. "Ve společnosti ani ve školách se veřejně nehovoří o hodnotách, které jsme tomuto národu přinesli," konstatoval v kázání Anntonín Huvar.

Dny evropského dědictví byly slavnostně zahájeny v Litomyšli

Dny evropského dědictví byly v sobotu slavnostně zahájeny v Litomyšli na Svitavsku. Mluvčí litomyšlské radnice Michaela Severová ČTK řekla, že při této příležitosti své brány 9. a 10. září lidem otevře přes 800 tuzemských historických památek, z nichž řada je veřejnosti obvykle zcela nebo částečně nepřístupná. Dny tak mají zvyšovat všeobecné povědomí o kulturním dědictví. Součástí slavnostního dne v Litomyšli se stalo několik kulturních a společenských akcí. Ve Smetanově domě tak například zazněly tóny Vyšehradu Bedřicha Smetany a Symfonie číslo 8 G-dur Antonína Dvořáka v podání Moravské filharmonie Olomouc. Oslavy doprovodil také folk a cimbál a dětské divadelní představení.

Společně se zahájením Dnů evropského dědictví, které se konají pod záštitou Rady Evropy od roku 1991 a hlásí se k nim 44 zemí starého kontinentu, byla v sobotu v Litomyšli po roce ukončena kampaň Evropa - společné dědictví. Ta měla stejné cíle jako Dny evropského dědictví, avšak byla rozložena do celého roku. Hlavním garantem Dnů evropského dědictví je Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, jehož 10. výročí založení bylo rovněž součástí sobotních oslav.

Čeští gayové a lesbičky se postavili za slovenské kolegy

Česká gay a lesbická komunita se postavila za své stejně orientované slovenské přátele, které před dvěma týdny citlivě zasáhla slova slovenských vládních křesťanských politiků o tom, že homosexualita je nemoc a homosexuálové jsou biologicky méněcenní. Šéf Sdružení organizací homosexuálních občanů (SOHO) Jiří Hromada v sobotu ČTK řekl, že vedení organizace zašle na Slovensko dopis, v němž podpoří své kolegy a vyjádří nesouhlas s výroky politiků.

Slovenský ministr spravedlnosti a šéf vládního Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Ján Čarnogurský v polovině srpna oznámil, že dokud bude v čele resortu, homosexuálové mohou zapomenout na registrované partnerství, o které už více než tři roky usilují. Gayům a lesbičkám doporučil, aby se léčili. Psychiatr a poslanec za KDH Alojz Rakús doplnil, že homosexuální menšina "neplní reprodukční funkci, nebo ji plní velmi nedostatečně, a z tohoto hlediska je biologicky nevyhnutelně defektní".

Muzeum v Šenově představuje archeologické nálezy

Archeologické nálezy ze sedmdesáti lokalit na Frýdeckomístecku, Novojičínsku a východní Moravě přibližuje výstava v muzeu a knihovně v Šenově v okrese Frýdek-Místek. Expozice prezentující práce profesionálních i neprofesionálních archeologů bude otevřena do 27. dubna příštího roku, řekl v sobotu ČTK autor výstavy Jaromír Polášek. Návštěvníci si v šenovském muzeu mohou například prohlédnout keramiku různých kultur, unikátní nálezy z mladší doby železné či ukázky středověkého skla. Jsou zde k vidění různé nádobky, kleště, sekery, rekonstrukce kachlí, části drátěných košilí, hroty oštěpů, kousky středověkých knoflíků a mnoho dalších věcí.

Herečka Milena Dvorská svým "školním dortem" podpořila sbírku UNICEF

Takzvaný školní dort, pestře zdobený hodinovým ciferníkem, v sobotu v pražské pasáži Myslbek nabízela kolemjdoucím herečka Milena Dvorská. Stala se tak další známou osobností, které každou první sobotu v měsíci svou kulinářskou specialitou podpoří charitativní akci Pečení pro děti, konanou pod záštitou Českého výboru pro Dětský fond OSN (UNICEF). Každý, kdo si u stánku vybral kousek dortu či další sladkosti od sponzorských pekáren, vhodil do skleněné zapečetěné kasičky minci či bankovku podle vlastního uvážení. Dobrovolníci UNICEF ČTK řekli, že při každém Pečení pro děti se tímto netradičním způsobem získá pro humanitární účely až 20.000 korun i více. Výtěžek sobotní, už dvanácté sbírky poputuje na nákup školních potřeb pro děti, které žijí se svými matkami v azylovém domě Kolpingova rodina v Praze 8.

Mezinárodní festival Hudba v pohybu začal v Rožnově

Mezinárodní festival Hudba v pohybu, který má ukázat vývoj lidové tvorby až k světové hudbě, začal v sobotu ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. V dvoudenním programu se představí hudebníci ze Slovenska, Německa, Maďarska a České republiky, řekl ČTK pracovník muzea Tomáš Gross. Dodal, že festival pořádají s brněnským Moravským hudebním vydavatelstvím Gnosis.

Ze sportu:

Hokejisté České republiky v sobotu prohráli ve svém druhém utkání na turnaji o Pohár České pojišťovny ve Zlíně s Ruskem 1:2. Jedinou branku českého týmu vstřelil Michal Mikeska. V posledním utkání turnaje se Češi utkají v neděli od 17:30 s Finskem.

A ještě informace o nedělním počasí v České republice:

Oblačno, přechodně až zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami, na východě území srážky jen místy. Nejvyšší teploty 15 až 19 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.