Zprávy neděle, 04. června 2000

Téměř dvě třetiny občanů podporují přímou volbu prezidenta

Necelé dvě třetiny občanů podporují zavedení přímé volby prezidenta, který je nyní volen Parlamentem. Více než polovina lidí, a to 53 procent, je přesvědčena o tom, že v Česku je dostatek osobností, které by se o úřad hlavy státu mohly ucházet. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. S omezením pravomocí prezidenta nesouhlasí 59 procent dotázaných. Právě to je však záměrem novely Ústavy, kterou schválila sněmovna a má ji posoudit Senát. 73 procenta dotázaných, se dále shodly na tom, že kandidáty na prezidenta by neměly navrhovat pouze politické strany. Naprosté většině dotázaných vyhovuje nynější ustanovení, podle kterého nemůže být stejná osoba zvolena prezidentem dvakrát za sebou.

Čtyřkoalice není jednotná v otázce přímé volby prezidenta

Občanská demokratická aliance /ODA/ je jedinou stranou čtyřkoalice, která si nepřeje přímou volbu prezidenta. Vyplynulo to z příspěvků představitelů čtyřkoalice na jejich odborné konferenci. Zástupci lidovců /KDU-ČSL/, Unie svobody a Demokratické unie na jednání hovořili naopak ve prospěch přímé volby hlavy státu. Místopředseda lidové strany Cyril Svoboda a místopředsedkyně unionistů Hana Marvanová nicméně věří, že se při dalších politických jednáních podaří přímou volbu prezidenta do společného programu čtyřkoalice prosadit. ODA bude o této problematice hovořit za 14 dní na zasedání ústředního sněmu strany. Na něm hodlá přímou volbu podporovat například místopředseda strany Michael Žantovský. Čtyřkoalice nechce zavést prezidentský systém. Ráda by ale přiznala prezidentovi další pravomoce, například právo vetovat ústavní zákony.

Policie se podle Lidových novin chystá stáhnout knihu Mein Kampf z prodeje

Policie hodlá podle informací Lidových novin stáhnout příští týden z prodeje knihu Adolfa Hitlera Mein Kampf. Jejího vydavatele Michala Zítka vyšetřovatel ve čtvrtek obvinil z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů. Ředitel Úřadu vyšetřování Prahy 7 Josef Stuchlík odmítl deníku informace o stažení knihy oficiálně potvrdit s tím, že by to mohlo vyvolat negativní reakci. Vydavatel Zítko listu řekl, že téměř všech 15.000 výtisků je prodáno, nicméně stažení titulu z knihkupectví by považoval za porušení demokracie.

Verdikt o tom, zda se vydavatel Hitlerovy knihy Mein Kampf Zítek provinil podporou a propagací hnutí směřujících k potlačování menšin, či nikoliv, musí vynést soud, podotýkají Lidové noviny. Ten také podle listu rozhodne, zda je "u nás svoboda projevu absolutizována, jak se děje na příklad v Británii či ve Spojených státech, anebo budeme podobné tiskoviny a projevy pečlivě hlídat, jak to dělají v sousedním Německu". Mladá fronta Dnes (MfD) si klade otázky, o čem bude soud rozhodovat a dochází k závěru, že to bude podstatné nejen pro obviněného nakladatele, nýbrž "pro nás všechny". "Připomeňme si zlaté pravidlo: pokud má stát právo něčí myšlenky zakazovat, obrátí to právo hbitě proti těm, kteří jej obtěžují: nezakáže nacismus, nýbrž vás. Kroky do pekel se nikdy nedějí pod heslem Budete nesvobodní, nýbrž pod heslem Chráníme vás před svinstvem", píše MfD.

Ochránci lidských práv si připomněli potlačení protestů v Pekingu

Lidé, kteří v sobotu přišli na pražský Střelecký ostrov, si mohli s ochránci lidských práv připomenout 11. výročí potlačení protikomunistických demonstrací v Pekingu. Čínští vojáci ukončili v noci z 3. na 4. června 1989 násilným zásahem na náměstí Nebeského klidu sedm týdnů trvající protesty, kterých se účastnili zejména studenti. Podle pořadatelů happeningu z hnutí Amnesty International čínské úřady dosud vězní nejméně 213 účastníků těchto protirežimních vystoupení. Lidé si mohli na Střeleckém ostrově koupit za dobrovolný příspěvek nafukovací balónek se jménem některého z údajných vězňů svědomí. Vypuštěním balónku ho z vězení symbolicky propustili. Součástí happeningu bylo promítání britského dokumentárního filmu o tehdejších událostech a výstava fotografií se stejnou tematikou.

Ministr Miloš Kužvart slavnostně otevřel Národní park České Švýcarsko

Národní park České Švýcarsko, o jehož vyhlášení rozhodla loni Poslanecká sněmovna, slavnostně otevřel v Mezné u Hřenska ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Řekl, že Národní park České Švýcarsko, čtvrtý v pořadí, je už zřejmě posledním v České republice. Boj o jeho zřízení začal již od roku 1990. Má rozlohu 79 kilometrů čtverečních a leží severovýchodně od Děčína. Území tvoří unikátní pískovcová skalní města, kaňony, rokle a neporušené nebo jen málo pozměněné původní ekosystémy. Součástí parku je největší skalní most v Evropě - Pravčická brána.

Rakouský chirurg Bodner neočekává při operaci Václava Havla komplikace

Žádné vážné komplikace neočekává rakouský chirurg Ernst Bodner při operaci břišní kýly, které se v pondělí podrobí prezident Václav Havel. Bodner to řekl novinářům krátce po příletu do Prahy. Prezidenta operoval již dříve a nyní bude členem týmu lékařů, který zákrok ve Střešovické nemocnici provede. Prezident by měl podle jeho slov strávit po operaci v nemocnici nejdéle 14 dnů.

Český červený kříž udělil Zlaté kříže za odběr krve

Český červený kříž udělil Zlaté kříže za mnohonásobný odběr krve. Tu v České republice daruje bez nároku na odměnu zhruba 4,5 procenta populace. Nejvíce dárců je na severní Moravě a vůbec nejlepším okresem je z tohoto hlediska Karviná, odkud pochází nejvíce nositelů ocenění. Zlatý kříž převzalo v sobotu 176 lidí. Je udělován od roku 1993 a získávají ho dárci za 80, 120 a 160 odběrů. Jedním z osmi oceněných byl policista Vladimír Krupka z Hradce Králové, který daroval krev již stoosmdesátkrát. Poprvé přišel k odběru před 29 roky ještě na vojně. Mnohokrát do roka transfúzní stanici navštěvuje od doby, kdy jeho žena onemocněla leukémií. Nepřestal ani poté, co zemřela.

Svaz pacientů žádá, aby lidé měli právo na zdravotní dokumentaci

Svaz pacientů požaduje, aby připravovaný zákona o veřejném zdravotním pojištění uložil zdravotnickým zařízením povinnost, poskytnout pacientovi na jeho žádost kopii zdravotnické dokumentace. Žadatel by ji měl obdržet ihned po provedeném vyšetření nebo výkonu. Zákon by měl také umožnit zástupcům pojištěnců účast ve správních a dozorčích orgánech pojišťoven i nemocnic, řekl předseda svazu Luboš Olejár.

Obyvatelé ostravského sídliště Fifejdy zablokovali vjezd na místní tržnici

Skupina přibližně dvou desítek obyvatel ostravského sídliště Fifejdy zablokovala svými auty i těly na dvě hodiny vjezd na místní tržnici. Protestovali tak proti jejímu obnovení. Tržnice, ležící v těsné blízkosti jednoho z největších ostravských sídlišť, se vrátila po třech měsících. Denně ji navštíví asi 20.000 lidí. Obyvatelé sídliště uvádějí, že je ruší a nemohou parkovat před svými domy.

Aviatické pouti v Pardubicích se účastní přibližně 75 letounů

Přibližně pětasedmdesát letounů ze šesti států si mohou o víkendu prohlédnout návštěvníci dvoudenní Aviatické pouti. Ta má připomenout 55. výročí ukončení druhé světové války a 60. výročí letecké bitvy o Anglii. Zájemci uvidí letové ukázky britské stíhačky Tornádo F3 a českou premiéru ruského akrobatického speciálu Su- 26M, který bude pilotovat mistr světa v letecké akrobacii Martin Stáhalík. V Pardubicích je i bombardér A-26 Invader, který operoval během druhé světové války také nad českým územím.

Dobrovolných cvičení se letos zúčastnilo 385 vojáků v záloze

Dobrovolných vojenských cvičení se letos v Česku zúčastnilo 385 vojáků v záloze. Jak uvedl mluvčí velitelství pozemních sil Zdeněk Kroutil, cvičení se konala v jednatřiceti posádkách. Nejvíce "záložáků" bylo ve věkové kategorii do 30 let; 19 dobrovolníků však bylo starších 50 let. Kroutil dodal, že 21 mužů dobrovolné cvičení zaujalo natolik, že projevili zájem stát se vojáky z povolání.

Beethovenova Devátá zakončila hudební festival Pražské jaro

Klavírista Ivan Moravec, jehož snímky jsou jako nahrávky jediného českého umělce zařazeny do prestižní antologie kompaktních desek Velcí pianisté 20. století, měl v Rudolfinu recitál na mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro. Značný zájem vzbudil rovněž festivalový koncert Stamicova kvarteta. Festival v sobotu večer zakončila po třech týdnech Beethovenova Devátá symfonie s Ódou na radost. K Pražskému jaru letos budou patřit ještě dva koncerty Newyorské filharmonie, a to v Obecním domě 24. a 25. června. Světoznámý orchestr přijede do Čech po 70 letech.

Před pražským Rudolfinem byla odhalena Dvořákova socha

Sochu hudebního skladatele Antonína Dvořáka (1841 až 1904) odhalil před budovou pražského Rudolfina primátor Jan Kasl. Původně měla provizorně stát již v den zahájení festivalu Pražské jaro na schodech této památky, ale radní kvůli kritice jejího umístění práce přerušili. Poté, co bude upraveno Palachovo náměstí, se má skladatelův pomník přesunout do jeho středu. Stane se tak nejpozději do konce roku 2003. Autorem Dvořákovy sochy je sochař Jan Wagner, který ji zhotovil podle modelu svého otce Josefa Wagnera.

Hvězdou zlínského festivalu pro děti a mládež byla francouzská herečka Anni Girardotová Nejstarší světový festival filmů pro děti a mládež, který v sobotu ve Zlíně skončil promítáním vítězných filmů, navštívilo kolem 45.000 diváků. Jubilejní 40. ročník jim nabídl téměř 200 snímků. Jednou z hvězd festivalu byla francouzská herečka Anni Girardotová, která zůstala ve Zlíně oproti svému původnímu programu o dva dny déle. "Bude těžké na vás zapomenout. Jsem zlomená únavou, ale naplněná štěstím," prohlásila držitelka Betlémské hvězdy, ceny Ateliérů Bonton za celoživotní dílo.

Jedním z vrcholů festivalu byla i dražba filmových klapek, které ozdobili výtvarníci podle své fantazie. Zlínská Vyšší filmová škola tak získala na studentskou tvorbu 800.000 korun díky tomu, že své majitele získalo všech 86 dražených exponátů. Nejvíce, a to 71.000 korun, zaplatil nový vlastník klapky, kterou ozdobil Libor Vojkůvka.

Výtvarník Ivan Kafka bude reprezentovat ČR v rámci projektu Global Art 2000 Českého výtvarníka Ivana Kafku vybrala pětičlenná komise newyorských kritiků do první skupiny třiceti umělců ze třiceti států, kteří budou reprezentovat své země v rámci projektu Global Art 2000 v kategorii současného umění. Kafka je výtvarník známý svými monumentálnímu instalacemi ve volné přírodě nebo ve městě. Výstava bude mít premiéru v březnu roku 2001 v newyorském sídle OSN.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer se oženil

Své ano si v sobotu na olomoucké radnici řekli místopředseda sněmovny a ODS Ivan Langer a právnička Markéta Vobořilová. Po svatebním obřadu, kterého se účastnily pouze rodiny novomanželů, byla pro svatebčany a přátele připravena zahradní party na dvoře jednoho z domů v centru Olomouce. Langer po odchodu z obřadní síně novinářům řekl, že svou dlouholetou přítelkyni požádal o ruku loni v létě, když byl s partou kamarádů na Kilimandžáru. "Poté, co se nám podařilo zdolat vrcholek Kilimandžára, jsem hned večer volal z hotelu domů a požádal Markétu o ruku, protože jsem si uvědomil, jak je ten kontinent obrovský a jak jsem v něm osamocen," uvedl Langer.

Národní soutěž ve znalostech bible měla 74 účastníků

Národní soutěže ve znalostech křesťanské bible se v Kutné Hoře zúčastnilo 74 lidí. Příští ročník bude podle pořadatelů již sloužit jako výběr pro účast na Mistrovství světa v Jeruzalémě, chystaném na prosinec roku 2001. Vítězkou se stala Romana Bilderová z Prachatic. Soutěž ve znalostech Starého a Nového zákona, soukromá iniciativa zaštítěná Českou biblickou společností, vzbudila zájem v celých českých zemích.

Ludvík Kundera získal cenu na literárním festivalu v Bratislavě

Český básník, dramatik, překladatel a výtvarník Ludvík Kundera získal na mezinárodním literárním festivalu Jána Smreka v Bratislavě cenu, která je pojmenována podle tohoto významného slovenského básníka. Cena byla Kunderovi udělena za celoživotní dílo.

Na týdenní plavbu po Labi vyplul vor s česko-německou posádkou

Na týdenní plavbu po Labi vyplul z Litoměřic do Míšně 70 metrů dlouhý a sedm metrů široký vor s česko-německou posádkou, aby obyvatelům obou měst připomněl jejich partnerství. Spuštění voru na Labe a jeho vyplutí bylo v Litoměřicích spojeno s celodenní slavností. Plavidlo postavili truhláři z Míšně, kteří ve svém městě začali obnovovat vorařskou tradici.

V Rudolfově u Českých Budějovic se konaly Hornické slavnosti

Příjezdem císaře Rudolfa II. s průvodem začaly v Rudolfově u Českých Budějovic Hornické slavnosti. Jejich součástí je podle organizátorů z městského úřadu přijímání nových adeptů do havířského cechu, ukázky renesančních tanců, koncert vážné hudby v kostele svatého Víta a jarmark lidových řemesel. První nález stříbrné rudy u městečka, vzdáleného jen pět kilometrů od jihočeské metropole, je datován rokem 1385. V roce 1585 povýšil císař Rudolf II. tehdejší Velké Hory na svobodné horní město a propůjčil mu své jméno.

Vytrvalec se vydal s trakařem na cestu z Prahy do Pelhřimova

Vytrvalec Miloslav Janča se v sobotu s dřevěným trakařem vydal z Prahy na pochod do Pelhřimova. Trasu dlouhou 250 kilometrů chce ujít co nejrychleji; do Pelhřimova by měl podle předpokladů dorazit v pondělí odpoledne. Pochodů se staročeským trakařem o hmotnosti 35 kilogramů má Janča za sebou již několik a je v nich držitelem světových rekordů zapsaných do Guinnessovy knihy.

Čeští fotbalisté se na olympiádě utkají s výběru USA, Kuvajtu a Kamerunu

Čeští fotbalisté se na olympijských hrách utkají ve skupině C postupně s výběry Spojených států, Kuvajtu a Kamerunu. Rozhodlo o tom losování olympijského turnaje na radnici v Sydney. Český tým si postup na olympiádu zajistil ve čtvrtek výhrou nad Chorvatskem na mistrovství Evropy hráčů do 21. let. První zápas sehraje 13. září v Canbeře proti fotbalistům USA.

Ve fotbalovém turnaji o pohár místopředsedy Senátu vyhráli Romové

Romské mužstvo zvítězilo ve fotbalovém klání o pohár místopředsedy Senátu. Ve finále porazilo řecké mužstvo poměrem 6:2. Turnaje se zúčastnilo 16 týmů, a to národnostních menšin, Senátu a sponzorů. Zástupci čtyř semifinálových týmů obdrželi z rukou iniciátora akce, místopředsedy Senátu Ivana Havlíčka, repliku renesančního poháru. Navíc všichni členové těchto mužstev dostali místo medailí napodobeniny pohárků ze stejného období. Na třetím místě skončila mužstva Vietnamu a jednoho ze sponzorů. Fotbalové jedenáctky tvořili vedle Romů, Řeků a Vietnamců také Slováci, Angolané, Ukrajinci, Bulhaři a Poláci.

Desetibojař Dvořák má na světový rekord náskok 61 bodů

Náskok 61 bodů oproti vlastnímu světovému rekordu si vypracoval Tomáš Dvořák během prvního dne desetibojařské soutěže na mítinku v rakouském Götzisu. Po vynikajícím osobním rekordu v dálce výkonem 803 centimetrů se pevně usadil v čele soutěže, v její polovině nastřádal celkem 4706 bodů a jeho sen o překonání hranice 9000 bodů nabývá reálných rysů. Osobní rekord atakuje i Roman Šebrle, druhý muž průběžného pořadí, který zatím nasbíral 4576 bodů.

Martina Navrátilová se vrátila na dvorce v Roland Garros

Vítězstvím oslavila tenistka Martina Navrátilová návrat na antukové dvorce v Roland Garros. Ve druhém kole čtyřhry společně s Jihoafričankou Mariaan de Swardtovou zdolaly dvanáctou nasazenou dvojici Slovinek Tina Križanová, Katarina Srebotniková 7:6 a 7:5. Bývalá světová jednička ukázala, že tenis nezapomněla. Třiačtyřicetiletá česká rodačka Navrátilová vyhrála čtyřhru na Roland Garros šestkrát.

Cyklista Jan Hruška vyhrál na Giru časovku a slavil druhé etapové vítězství

Český cyklista Jan Hruška zopakoval ve dvacáté etapě závodu Giro d'Italia vítězství z prologu a vyhrál i druhou časovku jednotlivců, která měřila 34 kilometrů. Jezdec týmu Vitalicio Seguros dojel do cíle v čase 59:49 minuty. V celkovém pořadí si polepšil o jedno místo a je čtrnáctý.

České družstvo vybojovalo na Mistrovství světa v aerobiku zlaté medaile

Družstvo českých reprezentantů v aerobiku ve složení Vladimír Valouch, David Holzer a Jakub Strakoš získalo na mistrovství světa v belgickém Gentu zlaté medaile. Ve finále zaútočili Češi z pátého místa a v dramatickém závodu se vyšvihli až do čela.

A jaké bude počasí: Skoro jasno, teploty 26 až 30 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.