Zprávy neděle, 04. dubna 1999

Vážení posluchači, u zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Eva Petržílková.

A nyní podrobně:

Z ČR směřuje první zásilka vládní pomoci kosovským uprchlíkům

První část vládní humanitární pomoci kosovským uprchlíkům v Albánii, Makedonii a Černé Hoře, bude letecky přepravena do albánské Tirany v neděli dopoledne. Čtrnáctitunová zásilka obsahuje potravinové konzervy, cukr, rýži, přikrývky a léky. Převezmou a distribuovat ji budou pracovníci úřadu Vysoké komisařky OSN pro uprchlíky. Doprovod zajistí i český chargé d'affaires v Albánii Imrich Sedlák. Sbírky pro utečence pořádají různé subjekty po celé České republice, například nadace Dagmar a Václava Havlových Vize'97, nadace Open Society Fund, Nadace Charty 77, Nadace VIA či Nadace rozvoje občanské společnosti. Na kontě SOS Kosovo zřízené nadací Člověk v tísni je zatím asi milión korun. Část z něj už nadace použila, další kamión s potravinami, přikrývkami, hygienickými prostředky a nádobím chce vypravit na hranici Albánie a Jugoslávie v úterý.

Klas: NATO muselo počítat s možnou eskalací konfliktu na Balkáně

Místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Klas je přesvědčen, že představitelé NATO při plánování vojenského zásahu v Jugoslávii počítali s tím, že v určitou dobu může celá akce přerůst v širší lokální konflikt mimo hranice Jugoslávie. Bombardování centra Bělehradu a vyhlášení částečné mobilizace Makedonie tak mohou podle něj svědčit o určité eskalaci konfliktu na Balkáně. Upozornil ovšem, že první reakce zúčastněných stran bývají ostřejší, ale skutečný vývoj nemusí být tak tvrdý, jak se původně zdá. "Já jsem optimista a doufám, že NATO použije veškeré i diplomatické prostředky k tomu, aby k rozšíření konfliktu nedošlo," řekl v sobotu ČTK.

Egon Lánský bude v Albánii jednat o ekonomické spolupráci i Kosovu

Otázky spojené s konfliktem v jugoslávské provincii Kosovo patří k tématům, o nichž má od středy jednat v Albánii s tamními představiteli vicepremiér pro evropskou integraci Egon Lánský. Ten připouští, že cesta, plánovaná od loňského října, vývojem událostí na Balkáně získává další rozměr. Albánie čelí vedle Makedonie a Černé Hory exodu uprchlíků z Kosova, kteří se snaží uniknout etnickým čistkám v této jihosrbské provincii. "Kosovu se zcela jistě nevyhneme. Právě hovořit s partnery z této oblasti je nesmírně důležité," řekl ČTK Lánský.

Langer a Macek: Není divné, že se názory na Kosovo v ODS různí

Místopředsedy ODS Ivana Langra a Miroslava Macka v žádném případě neznepokojuje kritika Pražské organizace ODS ohledně stanoviska politického grémia strany k řešení kosovské krize. Pražská organizace ODS pod vedením bývalého primátora Jana Koukala obvinila stranické grémium ze zjednodušeného vidění problému. Místopředsedové ovšem soudí, že názorový rozdíl ve straně není škodlivý. Langer si rozhodně nemyslí, že by stanovisko politického grémia jeho strany bylo nějakým způsobem zjednodušené. Soudí, že stanovisko ke Kosovu vyjádřilo široký názorový proud. "V tak velké straně je nemožné, aby byl zcela totožný názor. Myslím si, že je to možná i dobře," řekl v sobotu ČTK. S kritikou ze strany pražské organizace se neztotožňuje ani Macek. "Myslím si, že právě stanovisko grémia nebylo zjednodušené, bylo vyvážené a nebylo černobílé," řekl týž den ČTK. Připustil ovšem, že členové ODS mají na tuto problematiku různé názory. "Nedovedu si představit, že by to mohlo být jinak," dodal.

Republikáni shromáždili 110 podpisů na podporu Jugoslávie

110 podpisů na podporu Jugoslávie shromáždili v sobotu republikáni před velvyslanectvím této balkánské země v Praze. Akce se obešla bez incidentů. Informoval o tom člen revizní komise republikánů Tomáš Vandas. Mimoparlamentní Sdružení pro republiku-Republikánská strana Československa odsuzuje letecké útoky Severoatlantické aliance na Jugoslávii a označuje je za vojenskou agresi namířenou proti suverénnímu státu.

Ministr Kavan jednal v Jemenu o vojenském materiálu i škodovkách

Nedávno uzavřená smlouva o dodávce českých letadel pro jemenskou armádu by neměla zůstat osamocena. V Jemenu se na tom shodli ministři zahraničí obou států Jan Kavan a Abdal Kádir Badžammal. Jejich jednání se soustředilo právě na možnosti rozvoje vzájemných hospodářských vztahů, které v uplynulých letech stagnovaly. Ministři hovořili například i o možnosti vývozu tanků do Jemenu či o zesílení exportu škodovek. Dohodli se také na vytvoření smíšené česko-jemenské komise a návštěvě šéfa jemenské diplomacie v Praze.

Někteří členové klubu KDU-ČSL se distancovali od Tollnerových výroků

Část členů klubu KDU-ČSL se distancovala od Tollnerových výroků o homosexualitě. Pražský Junior klub KDU-ČSL dokonce poslance Pavla Tollnera vyzval, aby se vzdal poslaneckého mandátu. V parlamentím projevu totiž Tollner k návrhu zákona, který má dát homosexuálním párům možnost právně upravit svůj vztah smlouvou o partnerském soužití, hovořil o zvrácenostech. Jeho nevybíravými větami jsou pobouřeni i členové Sdružení organizace homosexuálních občanů známé pod zkratkou SOHO.

Občanské sdružení Český ombudsman zvolilo své vedení

Občanské sdružení pro dodržování lidských práv nazvané Český ombudsman zvolilo v sobotu své vedení. Předsedou byl zvolen Jan Honner - loňský neúspěšný kandidát do Poslanecké sněmovny za Unii svobody na jižní Moravě. Úkolem ombudsmana je vyšetřovat stížnosti na vládu, úřady a jejich představitele. Brněnská iniciativa však nesouvisí s návrhem zákona o ombudsmanovi, který má projednat vláda. Podle Honnera by instituce ombudsmana neměla být státní, protože by to mohlo omezit jeho nezávislost.

Živou pochodní jara 1969 byl i komunista Evžen Plocek

Před třiceti lety připadl 4. duben roku 1969 na Velký pátek před Velikonocemi. Tento den se stal osudovým pro Evžena Plocka, jenž ze sebe na jihlavském náměstí učinil živou pochodeň na protest proti postupující normalizaci. Sebeobětováním navázal Plocek vědomě na odkaz svých předchůdců Jana Palacha a Jana Zajíce, kteří se stejným činem snažili vyburcovat společnost z letargie, do níž upadla po počáteční vlně odporu proti sovětské okupaci.

Rakouský osobní vůz narazil do českého autobusu u Bregenze

Vážnou dopravní nehodu českého autobusu u rakouské obce Hard ve Vorarlbersku, způsobil v pátek řidič rakouského osobního vozu, který nedal přednost v jízdě. Při havárii přišel o život náhradní řidič autobusu a tři lidé z osobního vozu. Zájezdový autobus patřil cestovní kanceláři Boubíntour z Volar a směřoval do Francie. Pracovnice volarské cestovní kanceláře, která nechce být jmenována, Českému rozhlasu informace o havárii potvrdila, stejně jako smrt náhradního řidiče. Uvedla také, že všichni turisté jsou v pořádku a žádná vážná zranění neutrpěli. Podle dostupných informací vjížděl rakouský řidič příliš rychle z vedlejší silnice na hlavní. Při výjezdu vynesla odstředivá síla auto na druhou polovinu vozovky a vůz narazil do protijedoucího autobusu, který jej částečně přejel.

Výběr ze sobotního tisku

Ačkoli vláda odmítla upřesnit, jaké letouny NATO budou na základě jejího souhlasu přelétat vzdušné území České republiky, podle vyjádření expertů pro deník Mladá fronta Dnes se takřka jistě jedná o strategické bombardéry B-52. Jak experti uvádějí, všechny ostatní typy startují ze základen v Itálii nebo letadlových lodí v Jaderském moři. "Ve srovnání s bombardéry B-52 mají nesrovnatelně menší dolet," sdělil listu nejmenovaný armádní zdroj.

Na možné souvislosti mezi vykázanými sponzorskými dary pro ČSSD a praktikami tunelování podniků upozorňují Lidové noviny. Zaměřují se na osm set šedesát tisíc korun, které straně loni daroval pražský podnikatel Josef Matoulek. Matoulek je podle údajů z obchodního rejstříku společníkem firmy Umana, která je podezřelá z podílu na tunelování C.S.fondů. Jak list připomíná, z těch na jaře roku 1997 "zmizela" jedna miliarda a tři sta miliónů. Lidové noviny dodávají, že se jim nepodařilo získat vyjádření Barbory Snopkové, která byla v daném období za hospodaření strany zodpovědná.

Premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman v rozhovoru pro deník Právo obhajuje postoj vlády k útokům NATO, který někteří čeští i zahraniční pozorovatelé hodnotí jako alibistický a opatrnický, neboť v něm chybí jednoznačná podpora NATO, jehož jsme novým členem. Z vnitrostranických otázek se Zeman vyjádřil mimo jiné k otázce svého nástupce ve funkci předsedy strany. Za základní kritérium označil šéf sociálních demokratů výkon, který zahrnuje tři konponenty - charakter, inteligenci a pracovitost. Z tohoto hlediska vyzdvihl nynějšího ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidlu.

Český velvyslanec při NATO Karel Kovanda neobdržel oficiální avizovanou důtku za své výroky, které většina členů Zemanova kabinetu interpretovala jako nedostatečnou loajalitu vládě. Uvádí to deník Právo s odkazem na vyjádření zástupkyně vedoucího tiskového oddělení ministerstva zahraničí Moniky Pajerové. O oficiální důtce mluvili v souvislosti s Kovandovým projevem členové vlády i prezident Václav Havel. Reagovali tak na velvyslancovo konstatování, že Brusel pociťuje rozpaky nad váhavou podporou útoků NATO ze strany české reprezentace. Někteří ministři, například Pavel Dostál, dokonce požadovali Kovandovu rezignaci. Podle Pajerové ministr zahraničí Jan Kavan v telefonickém rozhovoru s Kovandou pouze "vyslovil vážné varování", dodává list.

V Praze proběhla exhibice nejlepších tanečníků Evropy

Nejlepší profesionální tanečníci Evropy a světa se v pátek večer sjeli k soutěži a exhibici do paláce Žofín na pražském Slovanském ostrově. "Bonbónkem" bylo osm tanečních párů z Německa, které předvedly skupinový rock'n'roll. Ve třetím ročníku soutěže Bohemia Žofín Cup, spojené s exhibiční show v latinsko-amerických tancích a rock'n'rollu, se utkaly páry, jež jsou nositeli titulů mistrů Evropy i vysokých ocenění z mistrovství světa. S nimi se představili i domácí tanečníci. Vítězi soutěže špičkových tanečních párů světa se stali vicemistři světa z Velké Británie Luca a Laraine Baricchiovi. Za nimi skončil americký pár Jonathan Wilkins a Katusha Demidova a na třetím místě se umístili domácí tanečníci Dagmar Novohradská a Tomáš Heller z Prahy.

Dobová řemesla obdivují návštěvníci Středověkého jarmarku

Středověký jarmark, na kterém návštěvníci obdivují dobová řemesla, už tradičně probíhá od soboty do neděle na novogotickém Novém hradě na Blanensku. Hosté mohou ochutnat medovinu a podívat se na šermířské zápasy. O hrad, jež je nyní v rekonstrukci, pečuje už od roku 1989 21. základní organizace Českého svazu ochránců přírody Brno.

Fotograf Saudek se v Ostravě představuje také jako malíř

Známý český fotograf Jan Saudek, který se proslavil zejména ateliérovými fotografiemi, se představuje od čtvrtka ostravské veřejnosti také jako malíř. Podobně jako u fotografií Saudek provokuje i ve svém výtvarném projevu. Řemeslně zvládnutou olejomalbou divákovi nabízí i erotiku v konfrontaci s jemností středověkých náboženských maleb. Pestrost v jeho obrazech se zlatým pozadím místy připomíná plakáty. Saudek však odmítá jakoukoli provokaci i to, že by měl ambice stát se profesionálním malířem. Ojedinělý zážitek zhlédnout tato jeho díla mají návštěvníci výtvarného centra Chagall v Ostravě do 2. května.

Jak se kdysi slavily Velikonoce

Starobylý svátek Velikonoc je spojen s mnoha zvyky navazujícími na dávné obyčeje předků. Slavili je totiž už staří Germáni, Slované, ale i jiné národy. Slované vítali jaro obřady, kterými uzavírali zimní dobu útrap. Až z těchto dávných dob přežilo vynášení a upalování Smrtky, nověji Mařeny, Morany či Moreny. Předkřesťanské společnosti se snažily získat si přízeň bohů i lidskými oběťmi. Mnoho velikonočních obyčejů připomíná Vánoce. Proto se zpívají koledy, věští se, koleduje, obdarovávají se domácí zvířata i stromy. Například se věřilo, že kosti zakopané do země o Velikonocích ochrání před bleskem.

Sport

Ve čtvrtém utkání baráže o účast v naší nejvyšší soutěži prohráli hokejisté Znojma s Jihlavou 2:3. Dukla tak snížila stav série, hrané na čtyři vítězství, na 1:3.

Čeští tenisté se v sobotním zápase 1. kola Světové skupiny Davisova poháru ujali v belgickém Gentu nad domácím týmem vedení 2:1. Zasloužili se o to Jiří Novák a David Rikl, kteří ve čtyřhře jasně přehráli domácí dvojici Johan van Herck, Filip Dewulf 7:6, 6:2 a 6:0.

Tenistka Jana Novotná se probojovala do semifinále turnaje v Hilton Head, když ve čtvrtfinále bez problémů vyřadila Slovenku Nagyovou 6:2 a 6:4.

Počasí

Na území ČR bude v neděli polojasno. Během dne v západní polovině Čech oblačno až zataženo, místy s deštěm. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.