Zprávy neděle, 04. října 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod jsou připraveny zprávy.

Nyní podrobněji

Havel: Demokratické Německo je laboratoří sjednocující se Evropy

Klíčový význam Německa pro osudy celé Evropy vyzdvihl český prezident Václav Havel, který v sobotu pronesl hlavní projev na oslavách osmého výročí sjednocení Německa - Dne německé jednoty - v dolnosaské metropoli Hannoveru. Připomněl mimo jiné význam pádu vnitroněmecké zdi jako neodmyslitelného předpokladu pro pád komunismu a vyslovil pevné přesvědčení, že Evropa má naději na život v bezpečí, svobodě a míru. Aby se tato naděje splnila, je třeba znovu a znovu hledat to, co tvoří nejlepší evropské tradice, a znovu a znovu bojovat proti tomu, co tvoří její tradice nejhorší, řekl Havel. Ty nejhorší mají podle něj jednoho společného jmenovatele: pýchu. "Tupé přesvědčení, že právě já mám právo svou ideu šířit do světa a vnucovat ji všem ostatním. Nevyvratitelný blud o vlastní neomylnosti." Za nejlepší evropské tradice pak český prezident označil pocit odpovědnosti za svět, touhu žít v pravdě, diktát vlastního svědomí a skromnou reflexi tohoto diktátu. "Dnešní demokratické Německo je laboratoří sjednocující se Evropy," řekl dále Havel. "Zda bude Evropa žít v bezpečí, svobodě a míru, nikdo samozřejmě neví. Ale naději Evropa má. Podle mého názoru je tato naděje největší za posledních dva tisíce let."

Příští německý kancléř Gerhard Schröder (SPD) přijal pozvání českého prezidenta Václava Havla k brzké návštěvě České republiky. Havel to oznámil po krátkém jednání se Schröderem, které se uskutečnilo po slavnostním aktu ke Dni německé jednoty v dolnosaské metropoli Hannoveru. "Pozval jsem pana Schrödera k návštěvě Prahy a on mé pozvání přijal a přislíbil, že přijede co nejdříve poté, co bude zvolen kancléřem," řekl Havel. "Pokud jde o česko-německé vztahy, získal jsem z jednání dojem, že nová německá vláda bude mít snahu co nejrychleji a co nejlépe řešit otázky, které jsou snad ještě otevřené. V každém případě jsem byl ujištěn, že ujednání parlamentů obou zemí platí a politika Německa vůči ČR se nezmění," dodal Havel. Schröder se omluvil, že vzhledem k přechodné pozici, v níž se nyní na německé politické scéně nachází, nechce zaujímat veřejná zahraničněpolitická stanoviska. Vyjádřil však přesvědčení, že česko-německé vztahy se budou rozvíjet pozitivně a v duchu dobrého sousedství.

Unie svobody zahájila volební kampaň s heslem "My držíme slovo"

Unie svobody v sobotu oficiálně zahájila svou volební kampaň pro letošní komunální i senátní volby, které se uskuteční v polovině listopadu. Hlavní heslem, jímž Unie hodlá přesvědčit voliče, je: "My držíme slovo". Kandidátům a členům vedení Unie jej představil její předseda Jan Ruml. Heslo se objeví nejen na plakátech, ale i billboardech, které Unie bude v senátní kampani používat. Unie půjde do senátních a komunálních voleb v Praze v čtyřkoalici s DEU, ODA a KDU-ČSL pod názvem Koalice správným směrem. Společným pražským kandidátem, který se utká s leaderem ODS Janem Koukalem o křeslo primátora hlavního města, byl tento týden zvolen Martin Bursík, exministr životního prostředí. Koalice čtyř stran v pátek představila své hlavní volební teze. Chce vnést pevný řád do tržní ekonomiky, dát více pravomocí samosprávám, poskytnout lepší životní šance střednímu stavu a posílit odpovědnost i solidaritu v sociální oblasti.

ODA: Vládní návrh rozpočtu na rok 1999 je podvodem na voličích

Návrh státního rozpočtu na rok 1999, který přijala sociálnědemokratická vláda, není podle členů Ústředního sněmu Občanské demokratické aliance schopen zajistit základní funkce státu a je "vědomým a cynickým podvodem na voličích". ODA proto požaduje okamžitou změnu rozpočtových pravidel, která přinutí vládu dodržovat rozpočtovou disciplínu. "Nereálné a nadsazené příjmové předpoklady znamenají, že skutečná výše deficitu státního rozpočtu bude podstatně vyšší než oznámených 27 miliard korun," řekl novinářům po skončení sněmu ODA místopředseda a senátor ODA Michael Žantovský. To by podle něj přineslo nárůst vnitřního zadlužení státu a budoucích generací, ohrožení důvěry zahraničních investorů v českou ekonomiku a strmý nárůst inflace. "V důsledku toho bude na ulicích ještě nebezpečněji, občané se u soudu s konečnou platností nedomohou svých práv, státní správa bude ještě náchylnější ke korupci. Na druhé straně financování státního rozpočtu jde výlučně ve prospěch některých, se sociální demokracií účelově spjatých lobby," prohlašují účastníci sněmu v usnesení.

ODA na svém sněmu ve Valticích diskutovala i o korupci

Korupci v orgánech státní správy, proti níž má být namířena sociálnědemokratická akce "Čisté ruce", lze odstranit také přijetím zákona o státní službě. Novinářům to po sobotním jednání Ústředního sněmu ODA ve Valticích na Břeclavsku řekl senátor a místopředseda strany Michael Žantovský. Podle něj ODA připravuje takovýto návrh zákona o státní službě, jehož vypracování bylo záměrem před řadou let. "Tyto nebezpečné jevy se musí odstranit. Je však zároveň nutné si uvědomit, že halasně ohlašované jednoúčelové kampaně se bez jakýchkoli konkrétních kroků asi nepotkají s úspěchem," uvedl na adresu vládou vyhlašované akce Čisté ruce Žantovský. Doplnil, že ať již korupci odhalí jakákoli vláda, včetně vlády ČSSD, je nutné ji odsoudit a viníky přísně potrestat.

Žantovský: Atomová elektrárna na Ostravsku je socialistický nápad

Za "typický nápad socialistických plánovačů" označil místopředseda a senátor ODA Michael Žantovský myšlenku ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra ČSSD, podle níž by se mohla v budoucnu na Ostravsku vystavět atomová elektrárna. Podobné názory je třeba odmítnout, řekl Žantovský novinářům po jednání Ústředního sněmu ODA ve Valticích na Břeclavsku. Podle něho ten, kdo s nápadem vystavět elektrárnu přišel, si patrně od projektu slibuje profinancování stamiliardových státních prostředků, která by získala různá "socialistická lobby". Zastupitelé z Ostravy a Kopřivnice se k věci staví spíše rezervovaně, naopak pro je mluvčí elektrárenské společnosti ČEZ. O výstavbě eletrárny se Grégr zmínil před několika dny v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes, kde prohlásil, že Česká republika by se měla v příštích létech více než dosud orientovat na jadernou energetiku.

Šula: O odchodu budu mluvit s premiérem, v pondělí se rozhodnu

Jan Šula hodlá v pondělí po osobním setkání s premiérem Milošem Zemanem (ČSSD) oznámit s definitivní platností, zda kvůli přetrvávajícím výhrůžkám skutečně rezignuje na funkci šéfa analytického odboru vládního výboru na ochranu ekonomických zájmů. Zatím není pevně rozhodnut, co učiní, řekl v sobotu v rozhovoru pro ČTK. Naznačil ale, že pokud mu bude nadále vyhrožováno, dá před prací přednost rodině. "S premiérem Zemanem jsme se domluvili, že se v pondělí sejdeme a teprve poté budou řečena jasná stanoviska," prohlásil Šula, který byl do funkce jmenován před týdnem. K úvahám o odchodu ho vedou dva dva zásadní důvody. Prvním z nich je, že je mu osobně vyhrožováno fyzickou likvidací, z čehož ale v žádném případě nemá strach, neboť je na podobné výpady údajně zvyklý. "Horší je, že je telefonicky vyhrožováno skandalizací nejen mé osoby v médiích, ale skandalizací celé mé rodiny. Bylo mi již několikrát důrazně řečeno, že se moje děti budou za mě stydět. Podobná slova slýchám v telefonu často," řekl Šula. Především hrozba skandalizace jeho rodiny ho prý přivedla na myšlenku, zda může skutečně svoji funkci vykonávat. Šula nastoupil do funkce předsedy komise teprve před týdnem. Tato skupina nezávislých analytiků by měla do čtyř až pěti měsíců vypracovat analýzu ekonomických jevů v souvislosti s korupcí a hospodářskou trestnou činností za posledních osm let.

Vojáci 6.mechanizovaného praporu převzali odznaky SFOR

Téměř 300 z 592 příslušníků 6.mechanizovaného praporu, kteří se v srpnu vrátili z Bosny, v sobotu na Velkém náměstí v Písku osobně převzalo čestné pamětní odznaky za službu v misi SFOR, udělené ministrem obrany. Dvaaosmdesát z nich, kteří se mise zúčastnili opakovaně, přitom převzalo také pamětní listy. Náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý v proslovu k vojákům zdůraznil, že podíl české armády v misi SFOR na území Bosny a Hercegoviny je vysoce hodnocen i v zahraničí; čeští vojáci prokázali, že dokáží být rovnocenným partnerem příslušníkům armád členských států NATO, podotkl Šedivý.

Na jižní Moravě se zvyšuje počet narkomanů trpících žloutenkou

Počet narkomanů, kteří při nitrožilním užívání drog, především heroinu a pervitinu, onemocní žloutenkou, se v poslední době zvýšil na jižní Moravě. Před tímto nepříznivým trendem varovala při setkání s novináři Anna Přívorová z Krajské hygienické stanice v Brně. Zdravotníkům v regionu se podle ní přihlásilo 19 pacientů se žloutenkou, přičemž více než jedna třetina z nich přiznala, že pravidelně užívá pomocí injekčních stříkaček omamné látky. "Počet onemocnění je velmi nízký a lze říci, že situace je v oblasti onemocnění žloutenkou dobrá. Za alarmující však považuji skutečnost, že mezi nemocnými figuruje velká skupina narkomanů. To dosud nebývalo zvykem," poznamenala Přívorová s tím, že při aplikaci drog by měli drogově závislí více dbát na hygienu. V opačném případě hrozí, že se počet onemocnění zvýší.

Záchranáři volají po rychlém přijetí zákona o likvidaci katastrof

Záchranáři z oblastí postižených loňskými povodněmi volají po rychlém přijetí nového zákona, který v případě pohromy posílí jejich pravomoci a zároveň omezí práva obyvatel. Ministerstvo vnitra již takový zákon o integrovaném záchranném systému a likvidaci katastrof předložilo, avšak legislativní rada vlády mu jej vrátila k přepracování. "Věřili jsme, že po zkušenostech z loňských povodních bude takový zákon urychleně přijat, zatím se vše oddaluje, což ztěžuje práci záchranných složek. Pokud by přišla nějaká pohroma, záchranáři opět budou muset riskovat, protože nebudou mít oporu v zákoně, který by umožnil omezení práv lidí," řekl ČTK šéf bruntálské okresní havarijní komise Vladimír Vranka. Při loňské katastrofě na Moravě totiž záchranáři mohli často jen bezmocně přihlížet, jak si lidé dělají, co chtějí, podceňují nebezpečí a ohrožují životy své i jiných. "Museli jsme se ve člunu či vrtulníkem několikrát vracet k jednomu domu, než jsme lidi doslova přemluvili, aby majetek opustili a šli do bezpečí. Byly přitom často ohroženy i životy záchranářů," uvedl Vranka.

Anarchisté naposledy protestovali ve vlaku proti rušení tratí

Proti rušení regionálních železničních tratí, omezování osobní dopravy na železnici, zdražování jízdného a propouštění zaměstnanců drah protestovala v sobotu v Poličce na Svitavsku necelá desítka členů a příznivců Československé anarchistické federace (ČSAF). Po sérii devíti jízd anarchistů po lokálních tratích během více než jednoho a půl roku byla jejich dnešní cesta vlakem z České Třebové do Svitav a Poličky prozatím poslední. "Vzhledem k tomu, že momentálně se změnila situace a oficiálně se tvrdí, že se nebudou propouštět zaměstnanci drah, že se bude investovat a nebudou se rušit tratě, tuto naší kampaň zatím ukončujeme," řekl jeden z organizátorů akce, který však z obavy před možnou ztrátou zaměstnání kvůli své angažovanosti odmítl uvést své jméno. Dodal, že anarchisté ještě hodlají předat parlamentu, ministerstvu dopravy a železničním odborům petice proti rušení drah, zdražování a privatizaci, na které nasbírali asi 2000 podpisů.

Urbanová zpívala Tosku v Metropolitní opeře

Před zcela vyprodaným hledištěm newyorské Metropolitní opery ztvárnila v pátek večer hlavní hrdinku v opeře Giacoma Pucciniho "Tosca" první dáma české opery Eva Urbanová. Je zřejmě třetí pěvkyní z Čech či z Československa, která kdy náročnou a zároveň mimořádně krásnou roli v Metropolitní opeře zpívala. Před ní to byly před mnoha desítkami let Ema Destinnová a Maria Jericová, která svou šestašedesátou a poslední Tosku provedla v roce 1932. Posluchači Urbanovou dlouhým potleskem odměnili za proslulou árii z druhého jednání "Vissi d'arte", stejně jako bouřlivým potleskem ukončili celé představení, které dirigoval Nello Santi. První titulní role v Metropolitní opeře znamená pro Evu Urbanovou důležitý mezník v její dosavadní kariéře. Dá se očekávat, že její vystoupení zhodnotí také odborná newyorská kritika, protože sezónní premiéru Tosky zřejmě nepřejde bez povšimnutí. Ještě tento měsíc, 22.října, bude Urbanová v Metropolitní opeře znovu účinkovat ve Wagnerově Lohengrinu v roli Ortrud.

Na Žofíně se uskutečnila největší výstava hub v České republice

Největší výstava hub v České republice se v sobotu uskutečnila na pražském Žofíně. Možnost zhlédnout tisícovku exemplářů zhruba 400 druhů hub z lesů celé České republiky využily stovky houbařů. Údiv mezi přítomnými vzbudil především obrovský hřib z lesů u Benešova, jehož klobouk měl průměr 30 centimetrů. Pro návštěvníky připravili členové České mykologické společnosti desítky publikací a receptářů především o úpravě hub. Pokročilí houbaři pak mohli využít přednášky odborníků o hlavních jedovatých a jedlých houbách, o hřibech a muchomůrkách ve střední Evropě a o nebezpečí záměny hub. Samotná výstava houbařských exponátů pro milovníky hub připravila nejedno překvapení, neboť řadu vystavených exemplářů totiž průměrný sběratel mohl znát jen z fotografií. Návštěvníci mohli využít také služeb mykologické poradny, kde si mohl každý z houbařů ověřit své praktické a teoretické znalosti.

A na závěr zpráv ještě informace o počasí na území České republiky

Dnes je většinou oblačno, ojediněle slabý déšť nebo mrholení. Denní teploty se pohybují kolem 10-ti stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.