Zprávy neděle, 05. listopadu 2000

Josef Kubeczka

Blokády raklousko-českých hraničních přechodů pokračují

Rakouští aktivisté brojící proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín zablokovali tři ze sedmi česko-rakouských silničních přechodů v jihomoravském úseku hranice. Pokračují také blokády všech osmi přechodů v jižních Čechách. Dolnorakouské bezpečnostní ředitelství oznámilo, že zaznamenalo tři incidenty, které vyvolali odpůrci blokád na rakousko-české hranici.

Kancléř Schüssel nepřesvědčil odpůrce atomu k ukončení blokád

Rakouský spolkový kancléř Wolfgang Schüssel na setkání v Ansfeldenu nepřesvědčil odpůrce jihočeské jaderné elektrárny Temelín, aby ukončili blokády rakousko-českých hraničních přechodů. O případném ukončení či prodloužení blokád hraničních přechodů se protitemelínské iniciativy rozhodnou v příštích dnech, prohlásil po setkání Josef Pühringer z hornorakouské iniciativy Proti atomovému nebezpečí. Kancléř Schüssel však na setkání v Ansfeldenu demonstranty upozornil, že nastala šance na dialog s Českou republikou, která by neměla být promarněna. Odpůrci Temelína nadále požadují zastavení zkušebního provozu jihočeské jaderné elektrárny, dále příslib k provedení zkoušky bezpečnosti Temelína, jakož i prověrku vlivu elektrárny na životní prostředí.

Českokrumlovský přednosta vyzval Hornorakušany k ukončení blokád

K ukončení blokád rakousko-českých hraničních přechodů vyzval své kolegy v Horních Rakousích přednosta Okresního úřadu v Českém Krumlově František Mikeš. ČTK řekl, že k tomuto kroku ho vedl i páteční incident na hraničním přechodu Gmünd, kde rakouští policisté zabránili štábu České televize překročit hranice. "Domnívám se, že případ v Gmündu byl jenom důsledkem toho, když je státním úředníkům tolerováno nebo dokonce umožňováno porušování zákonů; a k tomu by docházet nemělo. Státní úředníci by měli dbát na dodržování zákonů a ne si je vykládat podle své momentální potřeby. Blokády hranic porušují jak zákon o pozemních komunikacích, tak i mezinárodní předpisy o volném pohybu osob a zboží," uvedl Mikeš.

Fischer se diví, čemu říká Schüssel "úspěch" rozhovoru se Zemanem

Místopředseda rakouské sociální demokracie (SPÖ) a šéf dolní sněmovny parlamentu Heinz Fischer "se velmi diví" tomu, že rakouský kancléř Wolfgang Schüssel označil slib českého premiéra Miloše Zemana zřídit mezi Prahou a Vídní "červený telefon" neboli "horkou linku" za úspěch svého nedávného rozhovoru se Zemanem v Židlochovicích. Podle Fischerova prohlášení byla ochota České republiky instalovat "horkou linku" do Vídně pro případ poruchy v temelínské elektrárně deklarována už při jeho rozhovoru se Zemanem 28. července v Praze.

Rakušané navštívili i přes blokádu hranic dukovanskou elektrárnu

Jedním z posledních nezablokovaných česko-rakouských přechodů přijela v sobotu na návštěvu jaderné elektrárny Dukovany na Třebíčsku skupina 40 Rakušanů. Mezi členy delegace z obce Wildendürnbach byli například zemědělci, úředníci a učitelka. Byla to již druhá návštěva z dolnorakouských příhraničních obcí, které se na jaře zúčastnily česko-rakouského cvičení DEKO 2000, informoval ČTK mluvčí elektrárny Petr Spilka. Cvičení bylo zaměřeno na přenos informací a připravenost jednotlivých složek záchranného systému v případě jaderné havárie. Návštěvy v Dukovanech mají přispět ke zmírnění obav Rakušanů z jaderné energie.

Účastníci Semperit Rallye "rozebrali" blokádu ve Fratres

Účastníci motokrosového závodu Semperit Rallye u rakouského Waidhofenu, kteří se v pátek vraceli do České republiky, si zjednali průjezd tím, že rozebrali část blokády na hraničním přechodu Fratres - Slavonice. Tou zde rakouští odpůrci Temelína uzavřeli poslední z osmi přechodů mezi Rakouskem a jižními Čechami. Agentura APA citovala stanovisko protitemelínských iniciativ, podle něhož rušilo protestní akce na rakousko-české hranici "vícero násilnických návštěvníků, kteří byli z části pod vlivem alkoholu a kteří pocházeli zejména z České republiky".

V Jablonci nad Nisou demonstrovali radikálové i anarchisté

Zhruba 100 členů Vlastenecké republikánské strany a několik radikálů z Národní aliance se sešlo v Jablonci nad Nisou, aby demonstrovali proti rostoucí kriminalitě, mafiánskému kapitalismu, bolševismu a drogám. V té době se v okolí sešla skupinka asi 30 anarchistů, aby protestovala proti fašismu a upozornila veřejnost na rostoucí nebezpečí neonacismu. Policisté však obě strany od sebe včas oddělili a akce se obešla bez střetů.

Čtyřkoalice: Vstup do EU je nutný k rozvoji venkova a zemědělství

Strany čtyřkoalice se dohodly na společném programu pro rozvoj zemědělství a venkova. Jeho prioritou je příprava českého zemědělství a venkovské oblasti v co možná nejbližším termínu na vstup do Evropské unie. Vyplývá to z tiskového prohlášení, které zástupci křesťanských demokratů, Unie svobody, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie poskytli během pražské programové konference Zemědělství a venkov. Členství v evropském společenství považuje čtyřkoalice za základní předpoklad trvale udržitelného rozvoje venkova a zemědělského podnikání. Zpochybňování významu vstupu ČR do EU některými představiteli ODS stejně jako odklady členství v unii jsou proti zájmům ČR i soukromých rolníků, reprezentovaných Asociací soukromého zemědělství, uvádí se v textu.

Lékaři nabídnou pacientům nadstandardní placenou péči

Lékaři chtějí pacientům v příštím roce nabídnout nadstandardní placenou péči. "Začneme pacientům nabízet určité lékařské služby, které si budou moci připlatit. Tyto služby budou nad rámec toho, co poskytuje běžné veřejné zdravotní pojištění," řekl v Hradci Králové v průběhu sjezdu České lékařské komory její prezident David Rath. Lékaře k tomuto kroku vede skutečnost, že nynější zdravotní péče není kvůli nedostatku peněz vybraných na zdravotním pojištění dostatečně kvalitní, uvedl Rath. Pacientům tak chtějí dát možnost, aby si sami kvalitu lékařské péče vylepšili.

Ženy očekávají lepší uplatnění na trhu práce

Ženy očekávají, že se po vstupu České republiky do Evropské unie budou moci lépe uplatnit na trhu práce. Podle předsedkyně Českého svazu žen Zdeňky Hajné si ženy ale neuvědomují, že na evropském trhu práce budou vystaveny tvrdším podmínkám než nyní. Hajná to uvedla na pražském shromáždění zástupkyň okresních organizací svazu. Vycházela z celosvazové diskuse, jejíž výsledky budou shrnuty ve zprávě, kterou svaz předá vládě jako podklad k hodnocení jejího usnesení zabývajícího se rovnými příležitostmi mužů a žen. Podle Hajné je z diskuse zřejmé, že ženy jsou ochotny se aktivněji podílet na svém uplatnění jak v zaměstnání, tak v rodině. Většina žen přijímá tezi, že každý je v tomto smyslu odpovědný sám za sebe.

Český kontingent v Bosně navštívila delegace s pomocí z ČR

Česká delegace předala v Bosně novou zásilku humanitární pomoci pro jednu z místních škol. Delegaci vedl v severobosenské Banja Luce náčelník kanceláře náčelníka generálního štábu plukovník Vlastimil Čadílek a doprovázeli ji ředitel benešovské školy a devět dětí ze základních škol z Benešova u Prahy a Prahy, aby v rámci projektu "Děti dětem" tuto humanitární pomoc osobně předaly ve speciální základní a střední škole "Djordje Natoševiče", určené pro mentálně postižené děti. Humanitární pomoc obsahovala hlavně školní a hygienické potřeby, dále oblečení, trvanlivé potraviny, fotoaparáty a hračky.

Skončily Dny české kultury v Moskvě

Premiérou hudební skladby Milana Knížáka vyvrcholily Dny české kultury 2000, které se konaly tento týden v Moskvě. Zájemci o české umění měli možnost seznámit se s tvorbou tohoto známého umělce, ředitele pražské Národní galerie, zhlédnout několik výstav a filmů, poslechnout si recitace z děl českých autorů a zúčastnit se besed o české historii a kultuře. Milan Knížák předvedl na závěr svého pobytu v Moskvě lehkou a melodickou klavírní skladbičku, kterou zkomponoval při svém pobytu v ruské metropoli. Šlo prý o spontánní projev po několika dnech pobytu v Rusku.

Ve Státní opeře Praha začal divadelní festival německého jazyka

Velkolepou a nákladnou inscenací reprezentativního díla rakouské dramatiky - Schnitzlerova Profesora Bernhardiho, které ve vídeňském Burgtheatru nastudoval režisér Achim Benning, začal ve Státní opeře Praha pátý ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Prestižní přehlídka, nad níž převzali záštitu prezidenti Rakouska, Švýcarska, Německa a České republiky, potrvá do 16. listopadu. Do metropole přivede také izraelské Národní divadlo Habima z Tel Avivu, divadla z Basileje, Karlsruhe a hamburský Schauspielhaus. Ministr kultry Pavel Dostál v projevu při zahájením přehlídky řekl, že festival je logickým pokračováním destrukce ideologicky polarizovaného světa. Je dobrou zprávou o tom, že Česká republika je duchovní krajinou, založenou na koexistenci národních kultur, a že je také krajinou bez jakýchkoli demarkačních čar, uvedl ministr.

Societas Raffaelo Sanzio zahájila festival Čtyři dny v pohybu

Bývalý holešovický pivovar v Praze je na osm dní dějištěm 5. ročníku festivalu experimentálního divadla a tance nazvaného Čtyři dny v pohybu. Prvním účinkujícím byla avantgardní italská divadelní společnost Societas Raffaelo Sanzio, považovaná podle pořadatelů současně za vrchol přehlídky. Do 11. listopadu se v různých žánrech a formách umělecké výpovědi vystřídají v Praze účinkující ze 13 zemí.

Ve Valašském Meziříčí vzniká gobelín podle Kupkova obrazu

Unikátní gobelín o rozměrech tři a 2,5 metru podle obrazu Františka Kupky Cesta ticha vzniká v Moravské gobelínové manufaktuře ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. "Zrovna jsem pokračoval v rozkreslování barev, abychom mohli v pondělí pokračovat v práci, která potrvá asi do března příštího roku," řekl ČTK ředitel manufaktury Jan Strýček. Gobelín si objednal soukromý sběratel uměleckých děl a jeho cenu Strýček drží v tajnosti. Práce na tomto tkaném obrazu je podle něj mnohem náročnější než u běžných gobelínů, protože Kupkova díla mají širokou škálu barev. Jestliže na běžný gobelín potřebují valašskomeziříčtí tvůrci přibližně 50 barev, u tohoto, aby vystihli barevnou škálu Kupkova obrazu, použijí kolem 400 odstínů vláken. Všechny odstíny si v manufaktuře připravují sami. Šest až osm žen ve dvou směnách je při tkaní ještě barevně kombinuje.

Čeští diplomaté německým kolegům na fotbalovém hřišti podlehli

Fotbalové družstvo představitelů českého ministerstva zahraničí a česko-německého Fondu budoucnosti podlehlo v sobotu v Praze týmu zástupců německého velvyslanectví v Praze vysoko 3:8. Jedenáctičlenné týmy přišlo na zelený trávník podpořit zhruba 30 lidí, a to převážně z řad příbuzných a přátel hráčů. Zřejmě kvůli chladnému a poněkud větrnému počasí se totiž na toto přátelské utkání veřejnost nenechala zlákat ani bezplatným vstupným. Všichni účastníci však dorazili v dobré náladě: Hráče hlasitě povzbuzovali a každou branku ocenili potleskem.

Ze sportu:

Hokejisté Třince porazili v dohrávaném zápase 20. kola extraligy na svém ledě Pardubice 5:3.

Česko-slovenské finálové souboje rozhodnou v neděli o držitelích nejcennějších medailí na mistrovství světa nohejbalistů v Prostějově. Čeští reprezentanti, obhajující tituly v soutěžích dvojic a trojic, v sobotních semifinálových zápasech porazili soupeře z Maďarska vždy 2:0 na sety.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky, na horách sněhové. Teploty 6 až 10 stupňů Celsia.