Zprávy neděle, 06. června 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Ministr Kavan k situaci v Kosovu

Kosovo musí zůstat součástí Jugoslávie a mezinárodní síly budou muset v Kosovu zůstat několik let, tvrdí pro sobotní Lidové noviny ministr zahraničí Jan Kavan. Podle něj by každé jiné řešení přineslo nepředstavitelné problémy. "Při bližším pohledu na deset bodů mírového plánu Západu a Ruska zjistíte, že se s nimi česko-řecká iniciativa v mnohém shoduje. Nejen koncepčně, ale i formulačně," uvedl Kavan. Takzvaná třetí část iniciativy se podle Kavana týká nejenom Jugoslávie, Srbska a Kosova, ale balkánského regionu jako takového. "A ČR by mohla přispět cennými zkušenostmi, které získala při přechodu od totalitního režimu k demokratickému, řekl ministr.

ODA vyzývá Kavana kvůli česko-řecké iniciativě k odstoupení

Takzvaná česko-řecká iniciativa k řešení kosovské krize byla podle Občanské demokratické aliance 'ODA) diplomatickou blamáží, která poškodila pověst a zájmy České republiky. Ministr zahraničí Jan Kavan by za ni měl převzít odpovědnost a odstoupit z funkce, vyplývá z usnesení ze sobotního jednání ústředního sněmu aliance. Podle ODA byla česko-řecká iniciativa "v prokazatelném rozporu s přijatými principy mírového řešení kosovské krize a svým načasováním mohla záměrně nebo nevědomě ohrožovat jejich uskutečnění".

Policie nezjistila autora výhružných dopisů církevním činitelům

Autora výhrůžných dopisů, které v dubnu obdrželi kardinál Miloslav Vlk a mluvčí katolických biskupů Daniel Herman, policie zatím nezjistila. Církevní hodnostáři požádali o policejní ochranu ministra vnitra Václava Grulicha, "avšak na tuto žádost zatím ministerstvo neodpovědělo," cituje deník Právo ředitele tiskového střediska České biskupské konference Stanislava Kosíka. Dopisy oběma kněžím vyhrožují fyzickým násilím kvůli církevní podpoře akcí NATO v Jugoslávii. "Detektivům jsme také dali tip na konkrétního člověka. Podle expertiz z kriminalistického ústavu se podle policie však nedá jednoznačně prokázat, zda tento člověk za anonymy stojí," řekl deníku Kosík a dodal, že případ tak vyznívá do ztracena. Podle Jiřího Hájka z tiskového odboru ministerstva vnitra anonymy neznamenají skutečnou hrozbu. Proto o policejní ochraně neuvažujeme," řekl Hájek Právu.

Účastníci Street Party zaútočili na ambasádu USA v Praze

Několik tisíc lidí se v sobotu v Praze sešlo na Street Party '99. Přišli vyjádřit nesouhlas se světovou globalizací, která je podle nich příčinou devastace životního prostředí, válek, ekonomické krize, chudoby a celkové destrukce modré planety. V podvečer se vydali na pochod Prahou. Kameny, pivními lahvemi a vším, co přišlo pod ruku, zaútočili na sídlo velvyslanectví Spojených států. Výsledkem bylo mnoho rozbitých oken ambasády. Anarchisté, protestující proti NATO a leteckým úderům na Jugoslávii, provolávali hesla "Vrazi", "Nechceme NATO", "Zrušte NATO" a "Fuck of USA". Poté se někteří vydali na Pražský hrad. Ve střety mezi speciální policejní jednotkou a anarchisty vyústil pochod účastníků Street Party na Malostranském náměstí, kde jim policisté chtěli zabránit vstupu do Mostecké a Karmelitské ulice. Policisté megafonem vyzývali účastníky, aby se rozešli. Demonstranti začali ojediněle házet lahve a kameny a policisté proti některým použili obušky a ochranné štíty a zhruba deset lidí zadrželi.

Prezident Havel otevřel cestu do Dolního Jeleního příkopu

Prezident Václav Havel otevřel v sobotu v areálu Pražského hradu přestříhnutím pásky Dolní Jelení příkop, který tak bude vůbec poprvé přístupný veřejnosti. Následně představil projekt Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 na průchod valem Prašného mostu. Po téměř třech týdnech strávených v nemocnici a v domácím léčení tak prezident zahájil svůj pracovní program.

Nově otevřená cesta, jejíž součástí je několik visutých můstků a která vyžaduje určitou opatrnost při chůzi, umožní návštěvníkům příchod do Dolního Jeleního příkopu z Klárova přes kamenné opěrné zdi Opyše podél Chotkovy ulice. Cesta se pak rozšiřuje a pokračuje podél téměř vyschlého potoka Brusnice až do místa, kde se v nedaleké budoucnosti napojí do průchodu valem Prašného mostu. Uvažovaný průchod má vyústit v Horním Jelením příkopu a umožnit příjemnou procházku jedinečným přírodním komplexem sousedícím s Hradem. "Je to velmi jedinečná a unikátní věc. Je to kus divoké přírody, téměř pralesa, v bezprostřední blízkosti Pražského hradu," charakterizoval Havel místa, která budou moci již od neděle obdivovat obyvatelé a návštěvníci hlavního města.

Výroba automobilů tvoří deset procent zpracovatelského průmyslu

Tuzemská automobilová výroba obsáhla loni podle neoficiálních výsledků deset procent zpracovatelského průmyslu a podílela se 11 procenty na celkovém exportu České republiky. Tvoří jeden z největších strojírenských bloků a na vývoji materiálů i technologií se z velké míry podílí technické školství. "I přes význam autoprůmyslu je v republice celá řada dalších podniků," řekl ČTK v Brně po sobotním zahájení Autosalonu '99 ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Reagoval tak na údajně malou snahu kabinetu podporovat obor, což firmy kritizovaly v profesním svazu.

SDC má peníze, plán i odborníky na oživení Tatry Kopřivnice

Americká společnost SDC International Inc. má peníze, plán i odborníky na oživení automobilky Tatra Kopřivnice. Sdělil to ČTK do New Yorku předseda společnosti Ronald Adams, který odjíždí v pondělí do České republiky, aby jednal o získání českého výrobce těžkých nákladních automobilů. SDC usiluje již delší dobu o nákup akcií kopřivnické automobilky od jejího majoritního držitele Škody Plzeň a také o odkoupení dluhů, které má automobilka u Komerční banky. Získaní majoritního podílu však provázejí nejasnosti, které vyvrcholily loňským prohlášením vlády, že kapitálový vstup americké firmy kvůli jejímu malému základnímu jmění rozhodně nepodpoří.

Voleník předal předsednictví EUROSAI Francii

Předsednictví Evropské organizace nejvyšších kontrolních institucí 'EUROSAI) předal prezident českého Nejvyššího kontrolního úřadu 'NKÚ) Lubomír Voleník svému francouzskému kolegovi Pierru Joxovi na čtvrtém kongresu EUROSAI, který skončil v Paříži. Voleník předsedal EUROSAI od minulého kongresu v roce 1996 v Praze a bude v dalších třech letech členem její osmičlenné řídící rady. Hlavním tématem pařížského Kongresu EUROSAI, kterého se zúčastnili šéfové nejvyšších kontrolních úřadů ze 40 zemí, byla nezávislost kontrolních institucí na výkonné, soudní a legislativní moci, řekl ČTK Voleník.

Světový den životního prostředí

Především dětem byl určen program, jímž v sobotu na pražském náměstí Míru vyrcholila pětidenní akce nazvaná S recyklací je legrace. Její pořadatel, ekologické sdružení Děti Země, tak slavil Světový den životního prostředí, připadající každoročně na 5. červen. Jak ČTK informoval předseda sdružení Jindřich Petrlík, děti se mohly na náměstí dostat do "kouzelného světa hraček", který si samy nebo s pomocí rodičů vyrobily z materiálů určených do odpadu. U indiánského stanu mohli Pražané podepsat petici "za konec dioxinů v České republice", kterou dosud signovalo již 9000 lidí. Akce S recyklací je legrace byla zaměřena na propagaci třídění a recyklování odpadů. V Praze se totiž recyklují zatím jen tři procenta komunálních odpadů, zatímco třeba v Rakousku či USA v některých městech a okresech až 75 procent.

Pražské náměstí bylo přejmenováno na Tchien-An-Men

Na Tchien-An-Men, náměstí Brány nebeského klidu, přejmenovala v pátek večer mezinárodní organizace Amnesty International pražské náměstí Jiřího z Poděbrad. Organizace bojující za práva politických vězňů na celém světě tak připomněla desáté výročí masakru, kterým čínská vláda rozehnala v roce 1989 demonstraci studentů požadujících demokratické reformy. "Já vždycky znova říkám ten starý slavný citát: Kdekoli na světě zvoní hrana, tobě zvoní," řekla ČTK dramatička Táňa Fischerová, která desku s nápisem Tchien-An-Men odhalila. V Číně je podle informací Amnesty International dodnes 241 vězňů svědomí. Organizace požaduje jejich propuštění.

Evropská města kultury 2000 budou chtít více peněz od EK

Dostatečné množství financí na společné projekty devíti evropských měst, kterým byl udělen titul Evropské město kultury 2000, chtějí od Evropské komise získat členové asociace Evropských měst kultury 2000. Dohodli se na tom na sobotním zasedání v Praze, kterému předsedal pražský primátor Jan Kasl. "Dohodli jsme se, že se sejdeme ve Finsku 17. až 19. července a budeme lobbovat Radu ministrů kultury evropských zemí, aby přidala peníze na společné projekty," řekl Kasl ČTK. Zástupci organizací odpovědných za akce jednotlivých měst soudí, že z peněz Evropské komise by mělo každé město dostat 600.000 euro '22,5 miliónu Kč).

Hlavním cílem udělení titulu Evropské město kultury 2000 je spojit města, která jsou si zeměpisně dost vzdálená, a nedostatek financí by záměr nepochybně ohrozil. Prestižní titul evropského města kultury získala pro rok 2000 vedle Prahy a Reykjavíku města Avignon 'Francie), Bergen 'Norsko), Bologna 'Itálie), Brusel 'Belgie), Krakov 'Polsko), Helsinky 'Finsko) a Santiago de Compostela 'Španělsko).

Spor o televizi

Spor mezi majiteli České nezávislé televizní společnosti, zajišťující chod české soukromé televize Nova, a majoritním vlastníkem CET 21 Vladimírem Železným, který má na vysílání Novy licenci, vyvrcholil v sobotu přímým zásahem do vysílání. Čerstvě jmenovaný nástupce Železného, generální ředitel ČNTS Jan Vávra se ani nestačil přivítat s diváky v pravidelném pořadu Volejte řediteli, neboť vysílání bylo po jeho prvních slovech přerušeno oznámením, že jde pirátský pořad vysílaný bez svolení CET 21.

Na olomouckém centrálním náměstí vypukla šlehačková bitva

Šlehačková bitva jak z doby zlatého věku starých grotesek vypukla v sobotu na centrálním olomouckém náměstí, které od pátku do příští soboty patří svátkům města, takzvaným olomouckým beneficím. Při nich se baví Olomoučané i návštěvníci města, ale především je tradičně zasvěceno dětem. Sobotní program, nazvaný pořadateli "crazy den", patřil studentským recesím, šíleným nápadům a kanadským žertíkům. Kromě šlehačkové bitvy se mohli návštěvníci zapojit i do klání v pojídání špaget na čas, sledovat v akci sprejery či malíře předvádějící své umění přímo na velké plochy těla, nebo poslouchat řadu rockových kapel. Největší přízni diváků se těšil "letní výlov kaprů", při němž museli soutěžící chytat ryby holýma rukama v bazénu.

Svátky města zasvěcené jeho patronce svaté Pavlíně, která podle pověsti ve středověku ochránila hanáckou metropoli před morovou ránou, slavívali Olomoučané pravidelně až do dob první republiky. Tradice beneficí byla obnovena po desetiletích v polovině 90. let.

V nové inscenaci Prodané nevěsty zpívali premiéru Slováci

Slovenští pěvci Eva Jenisová a Miroslav Dvorský byli v sobotu večer protagonisty premiéry nové inscenace Smetanovy Prodané nevěsty v pražském Národním divadle. Nejoblíbenější českou operu nastudovali režisér Josef Průdek, dirigent Bohumil Kulínský a scénograf Boris Kudlička. Inscenátoři přes snahu odpoutat se od klišé nechtěli při vykročení z navyklých postupů znechutit publikum, jež podle Průdka uchovává toto dílo v srdci v té formě, v němž ho viděli, když začali s rodiči nebo prarodiči chodit do divadla.

Prodaná nevěsta zazněla poprvé v Prozatímním divadle v roce 1866. Od té doby je současná inscenace devatenáctým pražským nastudováním. Smetanova komická Opera prošla od vídeňského uvedení v roce 1892 ve 20. století vítězně již téměř celým světem. Nejslavnější pěveckou dvojicí, která se v posledním čtvrtstoletí stala díky nahrávce a televiznímu ztvárnění téměř ztělesněním Jeníka a Mařenky, byli rovněž Slováci - Gabriela Beňačková a Peter Dvorský, Miroslavův starší bratr.

Ze sportu:

V utkání deváté kvalifikační skupiny pro mistrovství Evropy si čeští fotbalisté připsali už šesté vítězství a bez ztráty bodu suverénně vedou tabulku. V Tallinnu o vítězství nad Estonskem 2:0 rozhodli svými brankami Patrik Berger a Jan Koller. Ve středu hrají čeští fotbalisté v Praze se Skotskem.

Česká kajakářka Michaela Strnadová získala na mistrovství Evropy ve sjezdu na divoké vodě ve slovinském Bovci bronzovou medaili.

Dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty český kanoista Martin Doktor obsadil v závodě Světového poháru na kilometrové trati v polské Poznani třetí místo.

Po třech prohrách porazily české basketbalistky na mistrovství Evropy v polských Katovicích ve skupině o 5. - 8. místo Chorvatsko 67:52 a v neděli se střetnou o páté místo s Litvou.

Čeští volejbalisté prohráli v předposledním utkání Evropské ligy, která je kvalifikací na zářijové mistrovství Evropy, v Istanbulu s reprezentanty Turecka hladce 0:3. Prohra znamená, že český tým musí k zajištění postupu na šampionát do Rakouska porazit v posledním kvalifikačním zápase v sobotu 12. června v Českých Budějovicích Bulharsko.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.