Zprávy neděle, 06. prosince 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod přehled zpráv:

Nyní podrobněji:

Prezident Václav Havel vylučuje vrácení majetku sudetským Němcům

Pro prezidenta Václava Havla nepřichází vrácení majetku sudetským Němcům v úvahu. V Čechách bude podle zákona navráceno jen to, co bylo ukradeno po dni komunistického převratu v roce 1948, a sudetští Němci už pod tento zákon nespadají. Havel to uvedl v rozhovoru pro německý týdeník Focus. Zároveň dal najevo, že po vstupu České republiky do Evropské unie návratu sudetských Němců nic nebrání. Prezident přivítal také inicitivu německých podniků k založení fondu, z něhož by byli odškodněni Východoevropané nasazení za války na nucené práce.

Německo nebude uplatňovat majetkové nároky sudetských Němců

Nová německá vláda nebude vůči ČR uplatňovat majetkové nároky sudetských Němců vysídlených po druhé světové válce z českých zemí. V Drážďanech to na závěr česko - německého diskusního fóra zdůraznil náměstek spolkového ministra zahraničí Günter Verheugen 'SPD) s tím, že ale kabinet nadále považuje "vyhnání" za nespravedlnost, s níž se jednou bude muset česká strana vyrovnat. Verheugen dále uvedl, že vztahy mezi ČR a Německem zaznamenaly průlom a ukázaly, že je vzájemný dialog možný. Obavy, že fórum zastíní otázky minulosti, se nepotvrdily. Za důležitý počin Verheugen považuje již uskutečňované odškodnění českých obětí nacismu, což výrazně přispělo k uvolnění vzájemného ovzduší. V Drážďanech se zhruba dvě stovky účastníků zabývaly hlavně perspektivami uplatnění mladé generace.

Ministr dopravy se vyslovil pro dostavbu dálnice Praha - Drážďany

Ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám a saský ministr pro hospodářství a práci Kajo Schommer se shodli na nutnosti urychlené dostavby dálničního propojení Prahy a Drážďan. Tento tah by měl zajistit přímé propojení balkánského poloostrova se severní Evropou. S průchodem dálnice chráněnou krajinnou oblastí české středohoří však nesouhlasí české ministerstvo životního prostředí. Peltrám uvedl, že ministerstvo dopravy a spojů se proti tomu odvolá.

Maďarsko, Polsko a ČR do Washingtonu už jako členové NATO

Maďarsko, Polsko a Česká republika se zúčastní dubnové schůzky šéfů států a vlád Severoatlantické aliance ve Washingtonu jako plnoprávní členové, a nikoliv jako pozvaní. Prohlásil to podle agentury EFE nejmenovaný vysoký činitel NATO. Podle jeho slov musí tyto státy ještě splnit určité závazky - jde například o ochranné systémy tajných informací.

ČR zatím nebude žádat výjimku pro prodej půdy cizincům

Česká republika nebude při srovnávání legislativy s EU v kapitole "volný pohyb kapitálu" žádat odklad povinnosti umožnit cizincům nákup půdy a dalších nemovitostí na území ČR. Nechá tuto ožehavou věc otevřenou ještě několik měsíců a vysloví se až při zpracovávání pozičního dokumentu k této oblasti práva Evropské unie. Nejdříve je nutné zpracovat studie o dopadu otevření českého trhu s nemovitostmi cizincům.

Jediné Dánsko si za zvláštních okolností vymohlo na Unii výjimku, jež znemožňuje cizozemcům kupovat na jeho území rekreační objekty. Obdobnou úlevu si vyjednaly při vstupu Švédsko a Finsko, ovšem jenom na pět let. Podle zdrojů v Bruselu by se přechodné období vstupujícím členům ze střední Evropy jen obtížně prosazovalo; mohlo by se ve finální fázi rozhovorů stát jedním z vyvažovacích nástrojů, například proti požadavku EU na jistou dobu omezit volný pohyb pracovních sil z nových zemí.

ČSSD chce odvolat předsedu náboženské komise za jeho názory

Sociální demokracie chce odvolat předsedu své odborné komise pro otázky církví a náboženských sdružení Zdeňka Kotrlého za jeho přesvědčení, že by ČSSD měla prosazovat vrácení veškerého majetku církvím. Podle zdroje blízkého vedení ČSSD to navrhlo předsednictvu strany užší politické grémium. Stalo se tak přesto, že předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman Kotrlého prohlášení vydával za doklad skutečné demokracie v jeho straně.

Petr Pithart se zúčastnil setkání signatářů Charty 77

Dvacet let působení Nadace Charty 77 si na setkání v pražském Karolinu připomněla zhruba stovka lidí. "Nadace nás už 20 let doprovází do občanské společnosti," zdůraznil v úvodním vystoupení signatář Charty 77 a předseda Senátu Petr Pithart. Podle něj se nadace zasloužila o to, že se Charta nestala jen krátkodobou kampaní.

Nadace podporovala od roku 1978 československý disent a po pádu komunismu se zaměřila především na humanitární projekty. Na podporu nejrůznějších projektů v někdejším Československu věnovala přibližně čtyři milióny dolarů '120 miliónů korun).

Skončila pražská konference o lidských právech

Příspěvky odborníků a zástupců univerzit o prosazování lidských práv v dnešním globalizujícím se světě byly na programu závěrečného dne mezinárodní konference. Delegáti byli rozděleni do dvou skupin. Tématem první z nich byly filozofické aspekty lidských práv, ve druhé se diskutovalo o politických, právních a společenských hlediscích jejich uplatňování. Konference se konala u příležitosti 50. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv, kterou Valné shromáždění OSN schválilo 10. prosince 1948.

Prezident přiznal církvím nezastupitelnou úlohu

Prezident Václav Havel přiznal církvím nezastupitelnou úlohu ve společnosti. Vyplynulo to z poselství, které zaslal Českobratrské církvi evangelické ke shromáždění připomínajícímu 80. výročí vzniku této církve. Prezident ocenil zejména myšlenky dialogu a tolerance. Shromáždění se zúčastnilo přes 1500 křesťanů. Českobratrská církev evangelická je s necelými 140.000 členy druhou největší církví v českých zemích.

Středoevropští sociální demokraté jednali o evropské integraci

Evropská integrace je hlavním programem Středoevropského fóra sociálnědemokratických stran, které se sešly pod záštitou a za účasti místopředsedy Senátu Ivana Havlíčka v Praze. Setkání, které pokračuje i dnes, se účastní delegace sociálnědemokratických stran Polska, České republiky, Slovenska, Maďarska a Slovinska. Sociální demokraté uvítali politické změny na Slovensku.

V Praze začínají přípravy na první národní dětský parlament

Celkem 150 dětí ve věku od 10 do 18 let se o víkendu v Praze připravuje na první národní dětský parlament, který zasedne v pondělí v budově Senátu v Praze. Děti budou řešit aktuální problémy, které se jich bezprostředně týkají. Budou jednat zejména o možnostech využití volného času, o zlepšení životního prostředí i o dodržování a porušování dětských práv v ČR. Formou her a soutěží se seznamují se svými právy doma, ve škole a ve společnosti a učí se je aktivně bránit.

Princ Henrik navštívil hřebčín v Kladrubech

Na soukromou dvoudenní návštěvu Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem přijel manžel dánské královny Margrety II., princ Henrik. Hřebčín je proslavený chovem starokladrubského koně. Na počest hosta se konal hon na pernatou zvěř a operní recitál.

Rozsáhlý komplex národního hřebčína v Kladrubech nad Labem, který založil roku 1579 císař Rudolf II., byl v lednu 1995 prohlášen státní kulturní památkou i se starokladrubským koněm. Ten se stal jediným živým tvorem na světě, který se může takovou výsadou pyšnit. Starokladrubští koně jsou jedinou rasou na světě vyšlechtěnou speciálně pro ceremoniální dvorské účely. Právě dánská královna Margreta II. si v roce 1994 vybrala pro svůj dvůr šest hřebců.

Ve Škodě Auto čekají dvě vládní octavie

Ve vývojovém centru automobilky Škoda čekají první dva exempláře vládních octavií. Jak napsala Mladá fronta Dnes, premiér Miloš Zeman by je měl převzít ještě letos. Příští rok by mladoboleslavská automobilka měla vyrobit asi 200 takových vládních vozů, řekl listu generální ředitel Škody Vratislav Kulhánek. Interiér vozu je proveden v kůži a má vybavení mobilní kanceláře. Mluvčí vlády Libor Rouček potvrdil, že se s octaviemi počítá nejen pro Úřad vlády, ale i pro ministerstva a velvyslance.

Vláda nechce snížit věkovou hranici trestní odpovědnosti

Navzdory proklamacím opozičních politiků se věková hranice trestní odpovědnosti z dnešních 15 let nesníží ani v rámci chystané novely trestního řádu, píší Lidové noviny. Před letošními volbami do poslanecké sněmovny se přitom ze šesti velkých kandidujících stran pro snížení této zodpovědnosti vyslovily čtyři. Proti byla jen sociální demokracie a komunisté.

Mladá fronta Dnes tvrdí, že prezident soudní spor nevyhraje

Podřízení prezidenta Václava Havla podle Mladé fronty Dnes kroutí hlavou nad rozhodnutím prezidenta soudit se s médii a autorem knihy "Sedm týdnů, které otřásly Hradem". Varují také, že nadcházející soud prezidentskému páru nepřidá na oblibě. Navíc nemají radost ani z toho, že možná budou muset jít svědčit, píše list. "To, že se to dostalo k soudu, je nešťastné. I kdyby prezident dosáhl satisfakce, tak se během přelíčení vyleje na jeho hlavu zcela beztrestně takový kýbl špíny, že mu to jako morální autoritě strašně uškodí," řekl listu Havlův spolupracovník. Mluvčí Ladislav Špaček označil žalobu za soukromou věc manželů Havlových, ke které se prezidentská kancelář nemá co vyjadřovat.

Ostravské policejní schránky důvěry se osvědčily

Ostravští policisté si pochvalují loňský nápad se zřízením pěti schránek důvěry, které se podle jejich názoru již po roce činnosti zcela osvědčily. Jen od počátku letošního roku do nich bylo odevzdáno zhruba 330 občanských průkazů, 160 řidičských oprávnění, desítky cestovních pasů, zbrojních průkazů a dalších dokladů, peněženek a jiných cenností, řekl ČTK ostravský policejní mluvčí Milan Klézl. Čas od času ve schránkách policisté najdou i neobvyklé věci - blahopřání k Novému roku, různá poděkování a samozřejmě i kritický dopis na adresu policie. Letos v listopadu se zde objevila i zlatá náušnice.

Český film v Londýně

Přehlídka současných českých filmů s názvem Česká filmová sezóna se koná ve známém kulturním centru Riverside Studios v západním Londýně. Výběr z nejúspěšnějších snímků současné české kinematografie zahrnuje celovečerní, dokumentární i animované filmy. Letošní filmovou přehlídku zahájil celovečerní snímek režiséra Vladimíra Michálka Je třeba zabít Sekala, jemuž předcházel krátký film Navštivte Prahu Pavla Koutského.

V Děčíně bylo otevřeno Muzeum loutek Milana Knížáka

Muzeum loutek ze sbírky bývalého rektora Akademie výtvarných umění Milana Knížáka bylo otevřeno v rekonstruované části děčínského zámku. 70 historických loutek představuje pohádkový svět princezen, králů a rytířů z dílen loutkářských mistrů, jako byl například kmotr malíře Mikoláše Alše Mikoláš Sychrovský z Mirotic '1802-1881). Během dvou let by se nová stálá expozice měla rozrůst nejen o další historické loutky, ale také o odbornou knihovnu.

Informace o Českokrumlovsku na ojedinělém CD-ROMu

Propagace Českého Krumlova jako města mimořádných kvalit, zapsaného do seznamu UNESCO, a prezentace celého okolního regionu je hlavním smyslem Oficiálního informačního systému regionu Český Krumlov. Jeho verze na multimediálním CD-ROMu zahrnuje na 2000 stran textu ve třech jazykových mutacích, více než 3000 fotografií a ilustrací a 14 map. "Podle našich poznatků jde o nejkomplexnější a nejrozsáhlejší internetový systém informací o jedné lokalitě v Evropě a zřejmě i ve světě," řekl ČTK kastelán českokrumlovského státního hradu a zámku Pavel Slavko.

Druhá cyklistická jízda Prahou se nevydařila

S naprostým nezájmem veřejnosti se setkala Druhá cyklistická jízda Prahou, kterou pořádalo hnutí Děti Země. Na desátou hodinu, kdy měla jízda začít, se k bývalému Stalinovu pomníku na Letnou z řad veřejnosti dostavili dva mladíci. Teprve během další čtvrthodiny se objevili také tři cyklisté z Dětí Země. Podle organizátora Vojtěcha Tutra obliba cyklistiky v Praze vzrůstá, ačkoli dopravní situace ve městě je pro cyklisty nepříznivá. Domnívá se, že Praha by si při výstavbě stezek mohla vzít za vzor například Vídeň, kde je systém cyklistických stezek velmi dobře vyřešen.

Mikuláš s čertem a andělem postrašili i obdarovali děti

Pátý prosincový večer je v českých zemích již tradičně spjat s postavou Mikuláše, kterého na cestách doprovázejí čert s andělem. Tato trojice se v sobotu večer hned po setmění vydala za dětmi, aby vyslechla básničky a písničky a podělila je sladkostmi, oříšky, ovocem a drobnými dárky. Ani letos mnohé děti neunikly otázce, zda v uplynulém roce zlobily, a některé méně poslušné možná našly mezi čokoládovými figurkami bramboru či kus uhlí.

Do českých zemí přichází Mikuláš se svým doprovodem, který byl dříve daleko početnější, již asi od 14. století. Jeho úkolem bylo zasadit se o to, aby za dlouhých nocí adventu nezvítězily nad světem zlé čarovné síly. Mikuláš byl kontrétní postava. Byl to světec, který se narodil ve druhé polovině 3.století v Pataře v Lykii - dnešním jihozápadním Turecku, a konal dobré skutky. Jedním z prvních bylo obdarování tří dcer zadluženého otce. Aby nemusely jít vydělávat na ulici, vydal se dědictvím zbohatlý Mikuláš k jejich domu a do ložnice každé z nich vhodil po pytlíku zlata. Později se stal biskupem avšak císař Dioklecián ho uvrhl do žaláře. Po smrti, údajně 6.prosince 327 v lykijské Myře, byl prohlášen za svatého.

Sedmimetrový vánoční strom vyzdobený ozdobami dětí z celé republiky na mikulášském odpoledni v Kladně slavnostně rozsvítila premiérova manželka Ivana Zemanová. Současně předala desetitisícový finanční dar Domovu pro postižené děti z Ústí nad Labem.

Den otevřených dveří Českého rozhlasu nabídl i nákup vánočních dárků

Jednou z novinek Dne otevřených dveří v hlavní budově Českého rozhlasu na Vinohradské třídě v Praze byla nabídka výběru z dnes už široké produkce jeho vydavatelství. Kroky desítek zájemců proto pochopitelně zamířily i do reprezentační prodejny, kde jsou k dispozici desítky titulů mluveného slova a hudby. Zákulisí rozhlasu si přišlo prohlédnout na 1600 zájemců.

Hokej

Extraliga ledního hokeje pokračovala 26. kolem. A zde jsou výsledky.

Slovnaft Vsetín - Velvana Kladno 3:4 Keramika Plzeň - Opava 3:0 Sparta Praha - Vítkovice 3:3 Becherovka Karlovy Vary - Chemopetrol Litvínov 4:2 Dukla Jihlava - IPB Pojišťovna Pardubice 2:2 Slavia Praha - HC Železárny Třinec 1:4 České Budějovice - Zlín 5:1

Na první místě je Slovnaft Vsetín, na druhém Železárny Třinec a třetí Barum Zlín. Na posledním místě je Dukla Jihlava.

A jaké je počasí.

Polojasno, teploty minus 4 až nula stupňů Celsia. Na své si o víkendu přijdou zejména milovníci zimních sportů v Krkonoších i Orlických horách. Východočeské hory jim nabízejí ideální podmínky jak pro sjezd, tak pro běžky.

Tolik zprávy Radia Praha.