Zprávy neděle, 06. února 2000

A nyní podrobněji:

Vyjádření Václava Klause k situaci v Rakousku je podle senátora Žantovského katastrofální

Senátor a místopředseda Občanské demokratické aliance Michael Žantovský považuje vyjádření předsedy Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václava Klause k situaci v Rakousku za katastrofální. Klaus totiž označil hrozbu sankcí zemí Evropské unie vůči Rakousku za účast ultrapravicových Svobodných ve vládě za zasahování do suverenity státu. Michael Žantovský přesto soudí, že by Klausův postoj neměl vrhnout stín na vztahy mezi Evropskou unií a Českou republikou. V hodnocení nového rakouského kabinetu je zatím zdrženlivý. Novou rakouskou vládu chce Žantovský posuzovat podle jejích činů. V případě rozporu s evropskými hodnotami, je podle něj Občanská demokratická aliance rozhodnuta zaujmout nekompromisní stanovisko.

Čeští politologové se přou o to, jak má ČR reagovat na situaci v Rakousku

Rozporně hodnotí politologové, které v sobotu oslovila ČTK, stanoviska českých politiků k nové rakouské vládě lidovců a ultrapravicových Svobodných. Politolog Bohumil Doležal v zásadě schvaluje odpor předsedy Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václava Klause vůči hrozbám Evropské unie. Naopak politolog Rudolf Kučera se staví za to, aby Česká republika vyjádřila obavy z dalšího vývoje. Deklarovanou solidaritu Václava Klause považuje za krajně nevhodný krok. "On je v zajetí velmi staré a dnes už překonané ideje státní suverenity... Jeho názor není slučitelný s pojetím státní suverenity v Evropské unii a ani to není něco, co by do budoucna mělo nějakou šanci na prosazení," dodal Kučera.

Václav Klaus opakovaně prohlásil, že hrozba sankcí zemí Evropské unie vůči Rakousku je zasahováním do suverenity státu. Předsedovi rakouských lidovců a novému kancléři Wolfgangu Schüsselovi poslal dopis, v němž vyjádřil solidaritu s postupem jeho strany v případě uzavření koaliční dohody se stranou Svobodných Jörga Haidera.

Nejvhodněji se podle politologa Doležala vyjádřil místopředseda Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové Cyril Svoboda, který soudí, že je třeba vyčkat, jak bude nová rakouská vláda pracovat a jaké postoje bude prosazovat.

Zhruba 200 neslyšících v Praze manifestovalo za svá práva

Zhruba 200 neslyšících a nedoslýchavých lidí z celé České republiky se v sobotu sešlo na Staroměstském náměstí v Praze, aby upozornilo na nedostatky státní dotační politiky. Manifestaci svolala Asociace organizací neslyšících a nedoslýchavých. Sluchově postižené občany přišli podpořit také předsedkyně Senátu Libuše Benešová z Občanské demokratické strany a sociálnědemokratický poslanec Miloslav Kučera. "Na ministerstvo práce a sociálních věcí jsme podávali 27 projektů s žádostí o přidělení dotace, přijaty byly pouze dva," řekla novinářům prezidentka Asociace Věra Strnadová. Upozornila, že se situace s dotacemi netýká jen neslyšících, ale také zrakově postižených lidí. Nevidomí kvůli dotační politice demonstrovali v Praze v lednu.

Prezidentka Svazu neslyšících a nedoslýchavých Milada Smutná uvedla, že akce není namířena proti vládě, ale za porozumění práv neslyšících. "Naše činnost se však odráží od pochopení vlády", řekla shromážděným lidem, kteří drželi transparenty s nápisy "Neslyšíme, ale jsme tady", "Chceme lepší sociální program" a "Nechceme přežívat, ale žít". Projevy řečníků překládali tlumočníci do znakové řeči a naopak. Sluchově postižení po vystoupeních tleskali svým způsobem, tedy máváním rukou nad hlavami.

Sociálnědemokratický poslanec Miloslav Kučera účastníkům protestní akce slíbil, že bude příští týden osobně tlumočit jejich problémy vládě. Zároveň poznamenal, že ještě není rozhodnuto, které projekty budou z dotací skutečně vyřazeny.

Neslyšící se obávají, že odmítnutí nebo radikální snížení dotací způsobí zánik řady kulturních zařízení a stacionářů, kde se mohou scházet. Poukazují na to, že pro ministerstvo jsou prioritou programy například pro drogově závislé lidi či prostitutky. V České republice přitom žije 7000 neslyšících a 300.000 lidí s poškozeným sluchem.

Ústřední sněm ODA dal zelenou společné kandidátce stran čtyřkoalice

Ústřední sněm Občanské demokratické aliance dal v sobotu zelenou sestavení společné kandidátky stran čtyřkoalice - tedy Unie svobody, Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, Demokratické unie a ODA, která by měla větší šance uspět v boji o hlasy voličů se silnějšími politickými rivaly Občanskou demokratickou stranou a Českou stranou sociálně demokratickou v nadcházejících volbách do krajů a obou komor parlamentu. "Jsme připraveni spoluvytvářet jednotnou kandidátku. Jakmile bude přijata, je možné vybrat i společného kandidáta a volební program. Stanovili jsme pravidla, jak by se mělo postupovat," řekl v Olomouci novinářům předseda ODA Daniel Kroupa. Přestože o úspěchu společné kandidátky žádná ze stran čtyřkoalice nevyjádřila pochybnosti, podle Kroupy někteří z partnerů v tomto politickém seskupení dosud nejsou pevně rozhodnuti, zda půjdou do voleb sami nebo spojí síly s ostatními.

Delegáti sněmu ODA v Olomouci kritizovali prohloubení opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD, které je podle nich motivováno pouze snahou o "mocenskou monopolizaci země a beztrestnost prohřešků proti obecné slušnosti, politické kultuře i právnímu řádu". Prohloubení opoziční smlouvy je podle ODA hrozbou pro demokracii a občanské svobody v České republice.

Strany čtyřkoalice uzavřely předloni smlouvu o společném postupu před parlamentními volbami i po nich. Dohodli se, že žádná ze stran nevytvoří na parlamentní úrovni svazek s jinou stranou nebo politickým subjektem. Smyslem dohody je nabídnout alternativu schopnou překonat údajný politický marasmus v České republice, účinně čelit sílícímu vlivu komunistů, vyřešit stávající problémy země a přivést ji do Evropské unie.

ODA vítá, že prezident Václav Havel vrátil Poslanecké sněmovně novelu zákona o odpadech

Občanská demokratická aliance na svém sobotním sněmu v Olomouci přivítala, že prezident Václav Havel vrátil Poslanecké sněmovně novelu zákona o odpadech. Senátorka ODA Jitka Seitlová vidí největší úskalí novely v tom, že lidem nařizuje platit obcí stanovenou sumu za odpady, aniž by si mohli ověřit, zda byla spočítána správně. Podle Seitlové by museli platit i v případě, kdyby tuto službu nevyužívali. Autoři novely oponují, že návrh vychází z přání starostů obcí. Díky neplatičům přicházejí údajně až o milióny korun.

Poslanci schválili novelu už dvakrát. Poprvé ji po zdrcující kritice v prosinci zamítl Senát. Za nekvalitní označil návrh i ministr životního prostředí Miloš Kužvart, který v červnu vládě předloží návrh nového zákona o odpadech.

Ekonomická situace ve stomatologii je bez zásadních problémů

Ekonomická situace ve stomatologii je podle prezidenta České stomatologické komory Jiřího Pekárka stabilní, bez zásadních problémů. Platby Všeobecné zdravotní pojišťovny za výkony zubních lékařů se nicméně ve většině okresů opožďují v průměru o půl druhého měsíce. Pekárek to v sobotu řekl na tiskové konferenci v Průhonicích, kde o víkendu zasedá 27. sněm komory. Situace Všeobecné zdravotní pojišťovny, která je v trvalém deficitu ve výši zhruba pěti miliard korun, se podle Pekárka netýká jen jí, ale i státu, který by měl pomoci situaci řešit. Dodal, že se pacienti ani nadále nemusí bát, že by nebyli ošetřeni.

Profesor Bohuslav Niederle byl pasován na rytíře lékařského stavu

Čestným titulem Rytíř českého lékařského stavu za rok 1999 byl v sobotu oceněn profesor Bohuslav Niederle, dlouholetý přednosta chirurgické kliniky pražské Fakultní nemocnice Motol. Medaili se zobrazenou svatováclavskou helmou a hadem vinoucím se kolem meče mu během slavnostního aktu v Nové galerii Pražského hradu předal prezident České lékařské komory David Rath.

Letos třiadevadesátiletý Niederle stál v čele motolské chirurgie v letech 1945 až 1974. Je autorem řady publikací a chirurgických učebnic, vydaných také v zahraničí. V roce 1994 byl jmenován emeritním profesorem Univerzity Karlovy. David Rath připomněl nejen Niederleho zásluhy o rozvoj české chirurgie, ale i jeho lidské kvality. Svůj charakter osvědčil například v době nacistické okupace, kdy spolupracoval s domácím odbojem. Za svou statečnost byl v roce 1945 vyznamenán Československým válečným křížem.

Grémium uděluje čestný titul Rytíř českého lékařského stavu každoročně lékaři, který se nejvíce zasloužil o rozvoj medicíny, etiku povolání a humanismus nebo který projevil mimořádně statečný občanský či lékařský postoj. Niederle je sedmým nositelem titulu.

Na hranici s Rakouskem bude dočasně otevřen mimocelní přechod

Pouze pěší turisté a lyžaři budou moci o víkendu 12. a 13. února využít sezónní mimocelní hraniční přechod s Rakouskem mezi obcemi Zadní Zvonková (okres Český Krumlov) a Schöneben. Podle mluvčího českobudějovického celního ředitelství Josefa Neužila bude přechod otevřen od 08:00 do 18:00 hodin. Jak Neužil dále uvedl, přechod bude otevřen u příležitosti sportovních her, jejichž pořadatelem je rakouská obec Ulrichsberg.

Vzácné exempláře historických bankovek z přelomu 18. a 19. století vystavuje Okresní muzeum v Pelhřimově

"Kromě nejstarších papírových bankovek vystavujeme dále základní druhy českých platidel až do období před měnovou reformou v roce 1953," řekl v sobotu ČTK kurátor výstavy Jan Tomášek. Návštěvníci expozice mohou zhlédnout rovněž platební poukázky z terezínského židovského ghetta, sbírku německých platidel z období inflace po roce 1918 a bankovky carského Ruska včetně desetirublového dluhopisu z roku 1909. Výstava bankovek a mincí, které pocházejí ze sbírky pelhřimovského muzea a ze zapůjčených sbírek soukromých sběratelů, potrvá do 15. března.

Pouliční prodej pečiva v Praze vynesl zhruba 20.000 korun

Zhruba 20.000 korun vynesla sobotní akce Pečení pro děti, při níž si zájemci mohli ve stánku v pražské pasáži Myslbek koupit pečivo a přispět tak na dobročinné účely. Výtěžek věnují organizátoři z Dětského fondu OSN (UNICEF) dětem z Venezuely, kterou na sklonku minulého roku postihly ničivé záplavy, řekla ČTK jedna z prodávajících žen.

Pouliční prodej pečiva se koná v prostorách paláce Myslbek pravidelně od loňského října. Výrobky dodávají sponzorské pekárny, peníze lidé vhazují do prosklené urny. Výtěžek pořadatelé poskytují různým českým nadacím nebo je určen pro pomoc do zahraničí.

Ze sportu:

Utkání prvního kola Světové skupiny Davisova poháru mezi tenisty České republiky a Velké Británie v sobotu v Ostravě pokračovalo čtyřhrou, ve které vyhráli čeští tenisté Jiří Novák a David Rikl nad párem Tim Henman, Neil Broad po setech 7:6, 6:4, 6:7 a 6:2. Po druhém dnu vede Česká republika nad Británií 2:1. Připomínáme, že páteční utkání dopadlo nerozhodně 1:1 - Tim Henman porazil Ctislava Doseděla 6:7, 5:7, 6:1, 7:5 a 6:3 a Jiří Novák zvítězil nad Jamiem Delgadem 6:4, 7:6 a 6:3.

A ještě informace o nedělním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, dopoledne místy zataženo nízkou oblačností, ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 stupňů, v tisíci metrech na horách kolem 7 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.