Zprávy neděle, 07. března 1999

Vážení posluchači, u zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Prezident Havel diskutoval v Lánech se šéfy sociálních demokratů, lidovců, Unie svobody a ODA

Prezident Václav Havel v sobotu jednal na zámku v Lánech s předsedy některých parlamentních stran. Schůzky se zúčastnili leadr sociálních demokratů Miloš Zeman, úřadující předseda lidovců Jan Kasal, šéf Unie svobody Jan Ruml a předseda Občanské demokratické aliance Daniel Kroupa. Klausova Občanská demokratická strana pozvání odmítla, komunisty Václav Havel nepozval. Politici se s prezidentem shodli na nezbytnosti podpory takových změn Ústavy i zákonů, které přiblíží Českou republiku euroatlantickým strukturám. Zároveň ale připustili, že jejich názory na příčiny a řešení současné ekonomické krize se liší. Z tohoto důvodu nejednali o podpoře konkrétních zákonných návrhů, které předloží kabinet Miloše Zemana. Diskuse šéfů zúčastněných stran s prezidentem Havlem se nedotkla ani vzniku případné většinové vlády.

Prezident Havel na setkání připomněl, že ústavní změny plynoucí z členství České republiky v NATO připravuje vláda. Podle něj nemají tyto otázky výbušný politický charakter a jsou spíše technické povahy. Ústava podstoupí například změny způsobu schvalování vysílání českých vojsk do zahraničí. Václav Havel sice za nejdůležitější považuje vyřešení krizové situace v zemi, připustil ale odlišné názory stran na způsob zastavení ekonomické recese. Shoda panuje v "některých úplně obecných a základních věcech", soudí prezident. Mezi ně patří například potřeba vzniku právního rámce tržního hospodářství, vytvoření pravidel kapitálového trhu, omezení byrokracie či posílení zahraničních investic. Politici pochválili ČSSD za úmysl dokončit do roku 2001 privatizaci státní podílů v hlavních bankách a završit privatizaci dalších sfér.

Nesouhlas s vládní analýzou o stavu společnosti vyjádřil na setkání předseda Unie svobody Jan Ruml. "Mám jiný pohled na to, co se odehrálo za posledních deset let, a z toho plyne odlišný názor na nástroje k překonání nahromaděných problémů. Jsme ale připraveni věcně jednat o řešeních, která by pomohla věrohodně dokončit započatou transformaci," zdůraznil Jan Ruml.

Smyslem politické schůzky v Lánech podle prezidenta Havla bylo pokusit se společně s představiteli parlamentních stran hledat řešení krizové situace, do níž se dostala naše společnost. Jak řekl, schůzka navazuje na tradici podobných setkání, která byla například před podpisem česko-německé deklarace či před naším vstupem do NATO.

Argumenty ODS o zbytečnosti schůzky v Lánech se podle Ivana Langra potvrdily

Jako opakování obecných tezí a staronové zjištění, že jen na základě jednání politických stran v parlamentu lze řešit nepříznivou politickou a ekonomickou situaci v České republice, vidí místopředseda Poslanecké sněmovny a ODS Ivan Langer výsledek sobotního setkání prezidenta Václava Havla a šéfů parlamentních stran v Lánech. Ivan Langr řekl, že se potvrdily argumenty Občanské demokratické strany o zbytečnosti setkání. Langer je přesvědčen, že hmatatelnější výsledky by mohla mít série oddělených jednání hlavy státu a předsedů stran, při níž by Václav Havel zjišťoval názory politiků na situaci a jejich konkrétní návrhy řešení.

Petra Buzková dává před opoziční smlouvou přednost nové koalici

Před prohloubením tzv. opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS dává místopředsedkyně sociální demokracie Petra Buzková přednost vytvoření nové levostředové koalice. Řekla to v rozhovoru pro sobotní Mladou frontu Dnes. Jako jednu z možností příštího politického uspořádání uvedla menšinovou vládu své strany s KDU-ČSL. Nevyloučila, že na dubnovém sjezdu ČSSD vystoupí s nějakým návrhem na toto téma, konkretizovat ho ale nechtěla. Delegáti by podle ní měli k opoziční smlouvě vyjádřit své stanovisko. Petra Buzková dále naznačila jistou nespokojenost s fungováním vlády závislé právě na smlouvě s Občanskou demokratickou stranou. Domnívá se, že do značné míry vládu omezuje.

V Prijedoru došlo v pátek v noci k útoku na vojenské stanoviště české armády

Příslušníci českého praporu SFOR v Prijedoru v bosenské Republice srbské se v pátek v noci stali terčem útoku zatím neznámého pachatele. Kancelář naštěstí opustili několik minut před explozí, kterou způsobil ruční granát. Rozhodnuto proto bylo o evakuaci osob i materiálu na základnu Donja Ljubija. Evakuace skončila v sobotu. Náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý pochválil velitele praporu Jaroslava Pražana za výborné zvládnutí situace.

Předpokládá se, že bombový útok na vojáky SFOR souvisí s eskalací napětí po pátečním odvolání prezidenta Republiky srbské Nikoly Poplašena a prohlášení města Brčko neutrální zónou. Poškozený dům by měl být opraven do pondělí. "Jak dlouho zůstaneme na základně, to je otázka času," řekl v sobotu novinářům na místě výbuchu zástupce velitele centra Karel Kudlička. Činnost střediska však podle něj bude pokračovat i na základně Donja Ljubija.

Čeští vojáci SFOR nebudou mít po návratu domu problémy s prací

Čeští vojáci z povolání, kteří se chystají k návratu domů z mise SFOR v Bosně a Hercegovině, nemají problémy s nalezením zařazení v české armádě. Náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého o tom při jeho dvoudenní návštěvě českého kontingentu v Bosně ujistil jeho velitel Ján Gurník. Jiří Šedivý přivítal, že zhruba dvě třetiny příslušníků 3. mechanizovaného praporu z Mariánských Lázní, který se chystá v Bosně vystřídat kroměřížský 7. mechanizovaný prapor, tvoří vojáci z povolání. Podle generála česká armáda potřebuje, aby zkušenosti v Bosně získalo co nejvíce vojáků, kteří svou budoucnost vidí v armádě. Velitel Gurník uvedl, že jeho kontingentu se podařilo splnit takřka všechny úkoly, které před ně Šedivý loni v srpnu na začátku služby v Bosně postavil.

Klausova sebekritika je podle Ivana Pilipa nedostatečná

Sebekritiku bývalého premiéra Václava Klause, který za svou největší chybu označil podcenění dopadu restriktivních opatření České národní banky 'ČNB) v roce 1996, považuje bývalý ministr financí Klausovy vlády a současný poslanec Unie svobody Ivan Pilip za nedostatečnou. Příčiny pozdějšího ekonomického propadu byly hlubší a souvisely mimo jiné s nedostatečnou restrukturalizací českých podniků, řekl v sobotu Ivan Pilip v rozhovoru pro ČTK.

Václav Klaus dosud vždy odmítal připustit, že by se za dobu své vlády dopustil nějaké hrubé chyby. V rozhovoru pro sobotní Mladou frontu Dnes však jako osobní hrubou chybu uznal to, že v roce 1996 jako ekonom nerozpoznal dopad restrikce ČNB na ekonomiku a vláda pak sestavila rozpočet, který mylně počítal s více než pětiprocentním tempem hospodářského růstu.

Ivan Pilip připustil, že jako člen Klausovy vlády nese za její chyby spoluzodpovědnost, přestože jako ministr školství měl na ekonomická rozhodnutí v roce 1996 omezený vliv. Ministrem financí se tehdejší člen ODS Pilip stal až v červnu roku 1997, kdy už byly v platnosti dva balíčky vládních úsporných opatření, které na propad ekonomiky reagovaly.

Ministr Svoboda bude vypovídat jako svědek v případu Liberta

Ministra financí Iva Svobodu bude příští týden vyslýchat policie. Jako svědek by se měl vyjádřit k případu likvidace mělnické firmy Liberta, v jejímž představenstvu byl od roku 1996. V souvislosti s tímto případem už policie obvinila Svobodovu poradkyni a hlavní ekonomku ČSSD Barboru Snopkovou z porušování povinností při konkursu firmy. Snopková totiž byla koncem roku 1997 pověřena její likvidací. Podle mluvčí úřadu vyšetřování Soni Jindrákové by měl Svoboda vypovídat o převedení výdělečné výroby z Liberty do společnosti Zora Euro, kterou vlastnil právě s Barborou Snopkovou. Této firmě byla prodána výdělečná část Liberty, na zbytek podniku vyhlásil koncem roku 1997 obchodní soud konkurs a jeho likvidací byla pověřena opět Snopková. V souvislosti se svým obviněním Barbora Snopková rezignovala na funkci vedoucí Svobodových poradců. Zatím zůstává hlavní ekonomkou sociálních demokratů. Ivo Svoboda prohlásil, že věří, že vyšetřování prokáže nevinu jeho bývalé poradkyně.

Ministr Peltrám bude v Rakousku jednat o evropské dálniční síti

Ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám bude v pondělí jednat ve Vídni se spolkovým ministrem hospodářství a dopravy Rakouska Hannesem Farnleitnerem. Tématem jejich rozhovoru bude budování evropské dálniční sítě a budoucí trasy velkokapacitních komunikací České republiky a Rakouska. Mimo jiné se očekává, že se ministři dohodnou na případné rezervaci pozemků pro budoucí dopravní stavby.

Policisté zadrželi ve Vojtanově 20 uprchlíků z Pákistánu

Skupinu dvaceti cizinců z Pákistánu, kteří opustili utečenecké tábory na území České republiky, předali v pátek němečtí policisté českým kolegům na hraničním přechodu Vojtanov. Pákistánci se podle mluvčího západočeské policie Jiřího Soukupa seznámili na železničním nádraží v Praze s občanem Vietnamu, který jim zajistil ubytování a převoz na ložné ploše kamiónu z České republiky do Německa. Od každého cizince za to inkasoval v průměru 400 dolarů 'přibližně 14.000 korun), řekl v sobotu ČTK mluvčí Soukup. Všem dvaceti uprchlíkům policie zajistila převoz do utečeneckého tábora ve Vyšních Lhotách.

Strakonice si připomínají 200. výročí narození F.L.Čelakovského

V tomto týdnu zahájilo město a okres Strakonice spolu s Muzeem středního Pootaví a dalšími institucemi oslavy 200. výročí narození českého obrozeneckého básníka a překladatele Františka Ladislava Čelakovského. Součástí oslav je i nedělní pietní akt, který se uskuteční u básníkova hrobu na Olšanském hřbitově v Praze. Dějištěm vlastních oslav jsou ale Čelakovského rodné Strakonice, kde je k vidění například výstava s názvem "Čelakovský dobový a současný".

Tenorista Bocelli převzal v Praze šestinásobnou platinovou desku

Šestinásobnou platinovou desku za mimořádně úspěšný prodej 182 tisíc zvukových nosičů alba Romanza na českém trhu převzal v sobotu v Praze italský populární zpěvák Andrea Bocelli. Jeho cílem je především popularizace opery, protože je přesvědčen, že klasická hudba je potřebná pro duchovní růst jedince. Úspěch svých desek v České republice, kde se Romanza stala vůbec nejprodávanějším zahraničím albem v historii a kde se i CD Aria prodalo na 18 tisíc kusů, vysvětluje zpěvák vysokou citlivostí českého národa, který je právě v "zajímavém údobí své existence" a tedy i otevřený umění.

Hrad Helfštýn otevřel letos poprvé své brány

První desítky návštěvníků si v sobotu přišly prohlédnout středověký hrad Helfštýn na Přerovsku, který letos poprvé otevřel své brány. Helfštýn, který patří k nejrozsáhlejším opevněním v Evropě, proslul každoročním setkáním uměleckých kovářů Hefaiston, jehož se účastní přední mistři černého řemesla. "Letos máme v plánu kromě tradičního Hefaistonu pět kursů uměleckých kovářů. Budou tvořit v kovárně a na nádvoří přímo před očima návštěvníků," uvedl helfštýnský kastelán Marek Vlček s tím, že v březnu je hrad otevřen pouze o víkendech.

Ze sportu:

Českým sedmibojařům se v sobotu na halovém mistrovství světa v japonském Maebaši vydařil vstup do závodu. Po prvním dnu je na prvním místě Roman Šebrle a na druhém Tomáš Dvořák. Andrea Šuldesová doběhla na patnáctistovce šestá v novém osobním rekordu. Půlkařka Ludmila Formanová vyhrála s přehledem svůj semifinálový běh na 800 metrů a postoupila do nedělního finále. Ze soutěže půlkařů vypadl v semifinále Lukáš Vydra.

Česká reprezentantka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová vybojovala ve finském Lahti v závodu Světového poháru na deset kilometrů klasickou technikou třetí místo a dala tak zapomenout na zdravotní problémy, které ji pronásledovaly na mistrovství světa v Ramsau.

A ještě krátce o nedělním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo občasný déšť, od vyšších poloh srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.