Zprávy neděle, 07. června 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Prezident Havel vyznamenán Vestfálskou mírovou cenou

Českému prezidentovi Václavu Havlovi byla v sobotu ve starobylém německém městě Mnsteru slavnostně udělena nově zřízená Vestfálská mírová cena, která byla založena u příležitosti letošního 350. výročí uzavření Vestfálského míru. Cenu jménem svého manžela, který vzhledem k rekonvalescenci po nedávných operacích nemohl do Mnsteru přijet osobně, převzala prezidentova choť Dagmar Havlová. Spolu s Václavem Havlem byla cena udělena také baskické mládežnické organizaci Gesto por la Paz (Gesto pro mír), která se s ním rovným dílem podělila i o finanční odměnu ve výši 100.000 marek. Dagmar Havlová v poděkování po převzetí ceny oznámila, že finanční prostředky budou převedeny na konto nadace Vize 97 založené na podporu různých humanitárních projektů. Václav Havel promluvil k účastníkům slavnostního shromáždění alespoň z videozáznamu, který byl po předání ceny promítnut. Český prezident se kromě poděkování za poctu zamyslel nad významem Vestfálského míru.

Polsko, Maďarsko a ČR musejí spolupracovat

Polsko, Maďarsko a Česká republika nesmí podle názoru polského ministra zahraničí Bronislawa Geremka v zájmu integrace mezi sebou soutěžit, ale úzce spolupracovat. "Je to v zájmu všech tří zemí. Ačkoli jednání probíhají na bilaterálním základě, pravidelná výměna zkušeností má obrovský význam a je nenahraditelná," prohlásil Bronislaw Geremek v rozhovoru, který zveřejnil maďarský list Népszabadság. Ministr soudí, že v této spolupráci "by mělo mít své místo také Slovensko. Podmínkou toho ale je demokratický vývoj v zemi, uplatňování demokratických norem, což znamená dodržování všech právních norem včetně národních a politických práv národnostních menšin," uvedl šéf polské diplomacie.

Ministr Lobkowicz odmítá ochranu vzdušného prostoru silami NATO

Možnost, že by český vzdušný prostor chránily letouny NATO, kategoricky odmítl ministr obrany Michal Lobkowicz. "Není to nová úvaha, slyšel jsem ji i v minulosti, a dokonce tuto myšlenku prezentovali někteří činitelé NATO," řekl při návštěvě společnosti Let v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Chce-li se podle něj Česká republika hodnověrně bránit z podstatné části vlastními silami a nespoléhat se pouze na spojence, tak "vzdušné síly musejí být součástí obrany, což je tradice české armády," uvedl. O armádě bez vzdušných sil si myslí, že "je armádou poloviční". Ministr poukázal na přednosti letounu L-159 připravovaného pro české letce. Není to nadzvukový stroj, ale patří mezi kvalitní vojenskou techniku. Prvních pět kusů L-159 dostane české letectvo v příštím roce.

Náčelník generálního štábu v Bosně

Náčelník Generálního štábu české armády Jiří Šedivý jednal v sobotu v Bosně s velitelem mezinárodních jednotek SFOR Ericem Shinsekim o úkolech českého kontingentu v operačním plánu SFOR-II. Tento plán, nazvaný Joint Forge, vstoupí v platnost 19. června, kdy vyprší dosavadní mandát mise mnohonárodních vojenských jednotek SFOR, které zabraňují dalšímu vypuknutí bojů na území bývalé Jugoslávie. Plán Joint Forge počítá prozatím se zachováním současného početního stavu stabilizačních jednotek SFOR (asi 30.000 mužů) až do voleb v Bosně, stanovených na 12. a 13. září. Český parlament s účastí českých vojáků v SFOR-II již vyslovil souhlas. V pátek si Šedivý prohlédl české základny SFOR Donja Ljubija a Bosanská Krupa. Setkal se rovněž s velitelským sborem britské mnohonárodnostní divize v Banja Luce. Britové, pod jejich velení spadá v Bosně český prapor SFOR, vyjádřili s prací českých vojáků spokojenost.

Předvolební střípky

Sestavit většinovou vládu bude po volbách velmi obtížné. Podle exkluzivního průzkumu Střediska empirických výzkumů pro televizi Nova jedinou z uvažovaných koalic, která by v Poslanecké sněmovně obsadila více než sto křesel, je koalice sociálních demokratů a Občanské demokratrické strany. Její sestavení poté, co ji představitelé obou stran rozhodně popírají, si však lze představit jen stěží. Novinkou je i po raketovém nástupu značný propad, téměř o čtyři procenta, Důchodců za životní jistoty.

Pouhý způsob prezentace strany, jejíž volební preference ani nenasvědčují, že by mohla mít šanci ve volebním klání uspět, nemůže podle ředitele Střediska empirických výzkumů Jana Hartla tuto stranu favorizovat. Podle Hartla totiž není bezprostřední působení volební kampaně příliš velké a má spíše doprovodný, podpůrný efekt. "Může příslib, který si vytvořila strana před volební kampaní posílit a upevnit, anebo taky rozvolnit, ale nemůže ho vystavět od nuly," ozřejmil Hartl.

Třísetticícový sponzorský dar, který čtyřem politickým stranám zaslala společnost APP Group, si vezmou také sociální demokracie a ODS. Kromě nich už se rozhodly dar převzít Unie svobody a KDU-ČSL. ČTK to potvrdily místopředsedkyně ODS Libuše Benešová a vedoucí ekonomické sekce ČSSD Barbora Snopková. Podle ní sociální demokracie uvítala tuto iniciativu společnosti APP Group poté, co si ověřila, že společnost je velmi seriózní. Nemá žádné dluhy vůči státu ani orgánům sociálního a zdravotního pojištění a nemá také žádný státní podíl, doplnila Snopková.

Asi 35 tisíc lidí se v sobotu zúčastnilo koncertu zpěvačky Lucie Bílé pro Václava Klause a jeho přátele. Na pódiu na Staroměstském náměstí se mimo jiné vystřídali Karel Gott, herečka Jiřina Jirásková a herec Jiří Bartoška, bývalý rektor akademie výtvarných umění Milan Knížák a výtvarník a karikaturista Adolf Born. Všichni přímo nebo nepřímo podpořili Občanskou demokratickou stranu a jmenovitě Václava Klause a vybídli obecenstvo, aby v parlamentních volbách tuto stranu zvolili, protože údajně zajistí svobodu a demokracii.

V případě, že Komunistická strana Čech a Moravy nezíská ve volbách do Poslanecké sněmovny více než 10, 3 procenta hlasů, požádá její současný předseda Miroslav Grebeníček o uvolnění z funkce. Grebeníček to řekl v sobotu v Blansku, kde se zúčastnil předvolebního mítinku více než 600 členů a příznivců KSČM. Ve volbách se bude KSČM podle Grebeníčka "rvát" nejméně o 12 až 15 procent hlasů. Doplnil, že komunisté by mohli po volbách posílit ve sněmovně své pozice.

Humanistické hnutí protestovalo proti jaderným zkouškám

Kruhem zapálených pochodní protestovali v pátek večer na pražském Staroměstském náměstí členové českého Humanistického hnutí proti jaderným zkouškám. Jak ČTK řekla mluvčí hnutí Dana Feminová, šlo o symbolické rozsvícení světla proti temnotě, do níž mohou lidstvo zavést jaderné zkoušky. Humanistické hnutí svými demonstracemi po celém světě upozorňuje na "obrovské nebezpečí řetězové reakce a rozpoutání nesmyslného a nekontrolovatelného závodu ve zbrojení," uvedla Feminová. Připomněla v této souvislosti nedávné pokusné jaderné výbuchy, které uskutečnily Indie a Pákistán.

Někdejší velvyslanec Suchánek v Austrálii zastavil ambasádu

Někdejší český velvyslanec v Austrálii Jaroslav Suchánek podle informací televize Nova, které potvrdilo i ministerstvo zahraničí, použil budovu českého zastupitelského úřadu jako zástavu proti bankovnímu úvěru. "Pan velvyslanec při výkonu své funkce porušil některá hospodářská a administrativní nařízení ministerstva zahraničí," potvrdil ředitel tiskového odboru ministerstva Rudolf Hykl. Podle televize měl hypotéku použít na nákup dvou bytů v Austrálii. O Suchánkovy aktivity v Austrálii se začaly zajímat kontrolní orgány ministerstva. Potom, co zjistily, byl Suchánek v únoru odvolán.

Mezinárodní veletrh Autotec'98

Nabídku automobilů, příslušenství a servisní techniky představuje od asi 1100 výrobců celkem 473 vystavovatelů z 15 zemí světa na sedmém ročníku mezinárodního veletrhu Autotec'98 v Brně, který zahájil v sobotu ministr průmyslu a obchodu Karel Khnl. V proslovu uvedl, že automobilová výroba, která má v České republice důležitou pozici, tvoří zhruba 15 procent celkové české strojírenské produkce. Podle odhadů pracuje v navazujících výrobách a službách, které jsou spojeny s automobilismem, téměř 20 procent zaměstnanců. Poznamenal, že po letech poklesu výroby vozů, vykazuje v současnosti růst a české automobily se úspěšně prosazují zvláště na zahraničních trzích.

Biskupem v Hradci Králové Dominik Duka

Královéhradecká římskokatolická diecéze bude mít nového sídelního biskupa. Apoštolský nuncius Giovanni Coppa v Hradci Králové oznámil, současně s oficiálním zveřejněním ve Vatikánu, že papež přijal rezignaci biskupa Karla Otčenáška (78). Jako jeho nástupce Jan Pavel II. jmenoval Dominika Duku (55), někdejšího představeného československých dominikánů a pedagoga teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, královéhradeckého rodáka. Politického vězně komunistického režimu z padesátých let Otčenáška, jenž diecézi svěřenou mu už v roce 1950 směl začít řídit až po 39 letech, vystřídá v úřadu řeholní kněz, který působil v sedmdesátých letech vedle duchovní správy v tajných strukturách dominikánů a který se pak ve vězení setkal s tehdejším disidentem a nynějším prezidentem Václavem Havlem. "Biskup Otčenášek podal žádost o uvolnění z vedení diecéze, kterou předkládá každý biskup po dovršení 75 roků, před třemi lety," řekl ČTK ředitel Tiskového střediska České biskupské konference Miloslav Fiala. Otčenášek zůstává emeritním biskupem.

Zvláštním apoštolským dopisem ocenil papež Jan Pavel II. práci odstupujícího královéhradeckého biskupa Karla Otčenáška. "Jde o něco mimořádného, papež ostatním biskupům takto nepíše," řekl apoštolský nuncius Giovanni Coppa, který Otčenáškovi papežův list přednesl. "Ze srdce vám děkuji za všechno, co jste vykonal jako neúnavný pastýř královéhradecké církve," uvedl mimo jiné Jan Pavel II. Otčenáček k tomu uvedl, že s papežem se poprvé poznali v roce 1974 a od té doby je pojí dlouholeté přátelství.

Pouť z Bavorska do Prahy

Mší v katedrále sv. Víta na Pražském hradě vyvrcholilo v sobotu šestidenní putování asi padesátky křesťanů z Mnichova do Prahy. Mše sloužená katolickým biskupem Václavem Malým zakončila pouť, která se pod heslem Hledat usmíření - najít mír soustřeďuje na problémové oblasti života společnosti a církve. Asi čtvrtina z padesátky věřících, převážně Němců, absolvovala trasu na kole, zbytek dorazil do Prahy autobusem. Pouť organizuje Pax Christi, mezinárodní nezávislé hnutí uvnitř katolické církve. Jeho čestným předsedou v českých zemích je katolický biskup Václav Malý. Pax Christi má ve světě přes 40 sekcí a zabývá se lidskými právy, smířením a mírem.

Děti na Letné soutěžily

Kolotoč, houpačky, skákací hrad, velké stavebnicové hřiště, závody na kole a řada soutěží, ale také ukázky z práce policistů byly v sobotu na pražské letenské pláni připraveny pro návštěvníky Dětského dne, na jehož přípravě se podílela mimo jiné republiková a městská policie. Děti se na Letné mohly svézt na policejním koni a také vidět v akci policejního psa. Policisté pro ně totiž připravili ukázky výcviku služebních psů a předvedli, jak psi pomáhají při zadržení pachatelů. K vidění zde byly též policejní motocykly a automobily a výzbroj a výstroj policejních potápěčů. Zejména chlapce, ale i jejich tatínky přilákala možnost prohlédnout si speciální výzbroj příslušníků zásahové jednotky - neprůstřelné vesty, pušku pro odstřelovače, brokovnici a různé druhy střeliva. Vítaným osvěžením pro horkem zmožené rodiče a zábavou pro jejich děti bylo pokropení vodou z hasičské hadice, které zájemcům každou chvíli dopřávali hasiči.

Kuřáci dýmek soutěžili

Šesté mistrovství České republiky v pomalém kouření dýmky, které se konalo v sobotu v hotelu Grand v Uherském Hradišti, vyhrál mezi 73 kuřáky profesionální hasič Vítězslav Dudák z Brna. Oheň ve třech gramech tabáku dokázal udržovat jednu hodinu 54 minut a 30 sekund. Dvaapadesátiletý vítěz se přiznal, že kouřit začal v 17 letech a doma si může vybrat z 260 dýmek. "Kuřáci dýmek jsou vyrovnanější a klidnější. Musí si udělat čas, protože kouření dýmky na rozdíl od cigarety je chvíle relaxace," tvrdí. Jeho žena Sylvia Křivánková, která prý kouří jen při soutěžích, byla nejúspěšnější dámou s dýmkou a celkově mezi muži skončila na 13. místě. O "zahajovací puk" požádali závodníci ministra obrany Michala Lobkowicze. "Kouřil asi dvacet minut, a pak odejel s tím, že nás bude průběžně informovat, zda mu dýmka ještě hoří, ale už se neozval," řekl ČTK starosta Uherského Hradiště Ladislav Šupka.

Vídeňský ples v Obecním domě

Ve vídeňský palác se v pátek změnil vyzdobený pražský Obecní dům, kde se již tradičně uskutečnil ples Vídeň tančí v Praze. Záštitu nad touto událostí, která byla jedním z vrcholů letošní společenské sezóny, převzaly radnice hlavních měst České republiky a Rakouska, a ministerstva zahraničí obou států. V prostředí, které vytvořili přední rakouští dekoratéři z několika tisíc květin dovezených z vídeňských městských skleníků, čekaly na hosty labužnické pochoutky: salzburská plněná kachna, tyrolské řízečky či proslulý vídeňský Sacher dort. Na plese zazněly slavné vídeňské valčíky v podání Orchestru Vídeňského plesu v Opeře a orchestru Felixe Slováčka. Tradiční vídeňské plesy se proslavily již v 19. století díky revolučním melodiím tehdejších hudebních skladatelů. Rakouská metropole letos spolupořádá plesy například v New Yorku, Hong Kongu, Moskvě a Šangaji.

Muzikál Dracula naposledy

V pátek se naposledy v Kongresovém centru Praha rozezněly chmurné tóny předehry muzikálu Dracula. Už ty doprovodil zcela zaplněný sál potleskem. Byla to 916. repríza, která se zároveň stala derniérou tohoto nejúspěšnějšího původního českého muzikálu. Mezi diváky projektu Karla Svobody, Zdeňka Borovce a Richarda Hese byl i slovenský režisér Jozef Bednárik. V bratislavě se už v září uskuteční slovenská premiéra. Podle statistiky muzikál od 5. října 1995, kdy měl premiéru, tedy během dvou let, osmi měsíců a dvou dnů, zhlédlo 1,274.400 lidí. Počet prodaných zvukových nosičů s nejrůznějšími nahrávkami přesáhl čtvrt miliónů kusů.

Ze sportu:

Házenkáři České republiky podlehli v zápase o 9. místo na mistrovství Evropy v italském Bolzanu Litvě až ve druhém prodloužení 36:38. V konečné tabulce dvanáctičlenného turnaje obsadili desáté místo.

Čeští hokejbalisté postoupili do finále mistrovství světa, které probíhá v severočeských Litoměřicích. V semifinálovém duelu porazili Kanadu 5:2.

Tropická vedra

Počasí s tropickými teplotami přineslo v sobotu rekord. Teploty dosáhly ve 14:00 v centru Prahy 31,6 stupně Celsia a překonaly tak o 0,3 stupně teplotní maximum z roku 1804. Teplotní řada je sledována v pražském Klementinu od roku 1775.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes polojasno, místy přeháňky a bouřky, ojediněle krupobití. Teploty se pohybují mezi 29 až 33 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.