Zprávy neděle, 07. května 2000

A nyní podrobněji:

Největší oslavy osvobození Československa se konaly v Plzni

Obyvatelé České republiky si na řadě míst připomněli 55. výročí osvobození Československa od nacistické okupace sovětskou a americkou armádou. Největší ohlas měly oslavy v Plzni, kde si vojenskou přehlídku nenechaly ujít desetitisíce lidí. Konce války vzpomněli váleční veteráni, vojáci a další občané také pietními a vzpomínkovými akty i vojenskými přísahami.

Oslavy osvobození Plzně americkou armádou vyvrcholily největší vojenskou přehlídkou za posledních deset let, na níž se představily jednotky od Československých legií z první světové války až po poslední mírové mise. Vojenskou show zakončil přelet stíhaček, letounů a vrtulníků. Ještě před odpoledním defilé vojenské techniky uctila památku amerických vojáků více než tisícovka Plzeňanů i řada amerických a belgických veteránů odhalením památníku 16. obrněné divizi americké armády na Husově třídě. Plzeňských oslav se zúčastnil i ministr obrany Vladimír Vetchý a náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Památník americké armádě odhalili i v Písku.

Součástí oslav byly také vojenské přísahy na pražském vrchu Vítkov a v Čáslavi. Po slavností přísaze v Praze předala slovenská vojenská jízdní hlídka zástupcům české armády mírové poselství, které ministrovi obrany Vetchému zaslal u příležitosti výročí konce války v Evropě jeho slovenský protějšek Pavol Kanis. V Národním památníku Kobyliská střelnice se za přítomnosti ministra spravedlnosti Otakara Motejla uskutečnilo vzpomínkové shromáždění k uctění památky 546 bojovníků za svobodu, kteří byli na tomto místě za války popraveni.

Tradičního pietního aktu na Národním hřbitově v Terezíně se účastnilo na 2000 komunistů a jejich příznivců. Přítomní se poklonili památce obětí německého fašismu, zvláště pak 50 mladých členů a spolupracovníků ilegální komunistické odbojové organizace Předvoj, kteří byli před 55 lety popraveni v Malé pevnosti.

Přes třicet bývalých partyzánů, kteří za druhé světové války bojovali v 1. československé partyzánské brigádě Jana Žižky, přijelo do Rajnochovic na Kroměřížsku uctít památku padlých spolubojovníků. Připomněli si osvobození obce 6. května 1945 jednotkami 2. ukrajinského frontu maršála Rodiona Malinovského.

Členové evropského hnutí podporovali federalizaci Evropy

Federalizace je nejlepším způsobem sjednocování Evropy, shodli se v sobotu na Pražském hradě účastníci zasedání Federální rady Mezinárodního evropského hnutí. Členové hnutí zároveň upozorňovali na to, že i při integraci evropského kontinentu je nezbytné zachovat kulturní a náboženskou mnohotvárnost Evropy. Delegáti podotýkali, že hnutí preferuje federativní Evropu, a proto mu euroskeptici vytýkají politickou naivitu. Bez reformy institucí Evropské unie směrem k federativnímu uspořádání ale nelze přijmout nové země, ani udržet jednotnou evropskou měnu euro, která je nyní nejslabší ve své krátké historii, vyjádřili se někteří řečníci.

Předseda Občanské demokratické aliance Daniel Kroupa, který je členem české pobočky hnutí, nastínil rozdíl mezi pojetím Evropy jako pouhého ekonomického svazku, který podle něj razí šéf Občanské demokratické strany Václav Klaus, a pojetím Evropy jako federace s vlastní ústavou. Tuto představu propaguje prezident Václav Havel, který zasedání Federální rady zaštítil. Prezident se představou federativní Evropy zabývá již dlouho, o evropské ústavě se letos zmínil i v Evropském parlamentu.

Mezinárodní evropské hnutí vzniklo po druhé světové válce jako nevládní organizace. Mezi jeho členy je řada aktivních politiků. Například nynější předseda hnutí, José María Gil-Robles je poslancem a bývalým předsedou Evropského parlamentu.

Prezident Havel odmítl kritiku sudetských Němců

Kritiku ze strany sudetských Němců, podle níž by se měla Praha distancovat nejen od násilných excesů při poválečném odsunu Němců, ale jasněji než dosud od bezpráví vyhnání jako takového a od takzvaných Benešových dekretů, odmítl český prezident Václav Havel v rozhovoru, který před jeho nadcházející státní návštěvou Německa vysílala v pátek večer německá televizní stanice ARD. "Myslím, že to už bylo různým způsobem řečeno, i když možná ne tak přímo a výslovně, jak by si někteří přáli," uvedl Havel. "Z naší strany byly dokonce učiněny některé vstřícné kroky a nabídky, které bohužel nebyly přijaty. Při privatizaci jsme našim bývalým občanům německé národnosti nabídli určité možnosti účasti. To se tehdy nepodařilo a dnes už je všechno jinak. Nicméně různá morální i politická vyjádření byla učiněna a lze očekávat, že budou učiněna i další. Na právní situaci už ale sotva něco změníme. Situace se pravděpodobně výrazně změní, až se staneme členy Evropské unie," řekl Václav Havel.

Profesor Halík připustil možnost prezidentské kandidatury

Profesor sociologie na Karlově univerzitě, katolický kněz Tomáš Halík v rozhovoru pro sobotní vydání německého listu Die Welt připustil možnost, že se bude ucházet o úřad českého prezidenta. O tom, že by si jej přál za svého nástupce, hovořil před časem nynější hlava státu Václav Havel. "O politickou moc neusiluji, bráním se stranické a mocenské politice. Politický klerikalismus je mi cizí," uvádí v rozhovoru Halík. Dodává však: "Pokud by se našel někdo, kdo by byl schopen věrohodně navázat na intelektuální, nestranickou politickou linii české prezidentské tradice, ze všech sil bych jej podpořil. Pokud se ale opravdu žádná taková osobnost nenajde, nemohu vyloučit, že budu za určitých podmínek o své prezidentské kandidatuře uvažovat."

Příslušníci Svazu PTP uctili v Mostě památku obětí komunismu

Památku obětí komunistického bezpráví uctilo v sobotu v severočeském Mostě na 100 příslušníků českého a slovenského Svazu pomocných technických praporů (PTP) a dalších občanů. Mši za oběti komunismu sloužil v kostele sv. Václava litoměřický farář Josef Helikar, který také vysvětil pamětní desku vojenským obětem komunismu před okresním muzeem. O zločinech totalitního režimu hovořil ve svém projevu předseda Ústřední rady PTP Vladimír Lopaťuk. "Komunisty dosud nenapadlo se za zločiny spáchané v padesátých letech ani jen omluvit, natož za ně přiznat odpovědnost a vinu," uvedl. Přestože své kolegy vyzval, aby se v sobě pokusili potlačit nenávist, tlustou čáru za minulostí Lopaťuk důrazně odmítl.

Generál Šedivý je pro tendr na stíhačky, ale za přísných podmínek

Česká armáda zatím neví, zda do její výzbroje přibudou nadzvuková letadla, ovšem podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého armáda tyto letouny potřebuje. Šedivý to v sobotu řekl Českému rozhlasu s tím, že pokud se vláda pro tendr na stíhačky rozhodne, pak to musí být za určitých "velmi tvrdých" podmínek. "Já si myslím, že je potřebujeme a nejenom z čistě vojenského hlediska. Otázka bránění nebo zabezpečení suverenity vzdušného prostoru státu by měla být otázkou určité prestiže daného národa," řekl generál. Vláda o případném vyhlášení soutěže na nákup stíhaček ještě nejednala. Ministr obrany Vladimír Vetchý chce v nejbližší době předložit kabinetu analýzu nabídek jednotlivých firem, které nadzvukové letouny vyrábějí. Až na jejím základě se ministři rozhodnou, zda vůbec a za jakých podmínek tendr vyhlásí.

Obce využívají finanční ekologické fondy EU nedostatečně

Dosavadní využití finančních ekologických fondů Evropské unie (EU) považuje ministr životního prostředí Miloš Kužvart za nedostatečné. "Na ekologické projekty můžeme ročně z fondu ISPA čerpat jednu až 1,4 miliardy korun," řekl Kužvart po semináři o financování projektů obcí na ochranu životního prostředí. Doplnil, že uvedený objem peněz smí ČR čerpat každoročně, a to po dobu sedmi let. Mezi osmapadesáti účastníky semináře byli hlavně starostové a zástupci obecních a městských úřadů z okresů Frýdek-Místek, Nový Jičín, Karviná a Ostrava. Podle ministra se zajímali vedle možností financování projektů také o metodiku jejich vypracování. Pro získání peněz z fondů EU je totiž nezbytné vypracovat velmi kvalitní záměry. Jakýkoli nedostatek v materiálu může znamenat oslabení šancí na získání prostředků nebo dokonce jeho vyřazení, vysvětlil Kužvart.

Čeští farmáři navazují kontakty s kolegy v Evropské unii

Asociaci soukromého zemědělství ČR se podle jejího předsedy Stanislava Němce podařilo etablovat do povědomí evropských agrárních organizací. "Dokladem toho je i zařazení asociace do společného projektu Phare a COPA- COGECA na pomoc farmářským organizacím v zemích usilujících o vstup do Evropské unie," uvedl Němec ve zprávě o činnosti na sobotní druhé valné hromadě farmářů v Jihlavě. Oficiální jednání se svými kolegy z jednotlivých zemí EU by představitelé asociace měli zahájit letos v létě a v rámci projektu COPA-COGECA se sejdou i s komisařem Evropské komise Franzem Fischlerem.

Demonstrace za legalizaci marihuany

Za legální a rovnoprávné postavení marihuany, jako má ve společnosti alkohol a tabák, demonstrovaly v sobotu v Praze asi tři stovky mladých lidí. Na náměstí Míru se účastníci demonstrace pokojně sešli za asistence několika desítek policistů. Akce měla nádech hudebního happeningu. Podobné demonstrace požadující konec prohibice konopí se konaly po celém světě. Na pět desítek mladých lidí se poté vydalo na nepovolený pochod k budově Českého rozhlasu, aby uctili pomátku obětí druhé světové války. Kordón policistů je však zastavil. Policisté vyzývali účastníky pochodu, aby se rozešli. Když neuposlechli, nechali je zhruba po desetičlenných skupinách projít hustým kordonem policejních těžkooděnců směrem k budově Českého rozhlasu. Tam účastníci pochodu položili věnec, čímž manifestačně vyjádřili svůj odpor k fašismu.

Krajanské noviny slaví desáté narozeniny

Krajanský čtrnáctideník Americké Listy oslavil v pátek desáté narozeniny. Jeho vydavateli Petru Bískovi a manželce k jubileu periodika písemně poblahopřáli mimo jiné prezidenti České republiky Václav Havel a USA Bill Clinton a také americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. Havel v blahopřejném dopise ocenil objektivitu a pozitivní přínos listu k budování vztahů mezi krajany a starou vlastí. Vyzdvihl také, jak s pomocí krajanů přispěl k zapojení České republiky do NATO. Za pokračování ve slovensko-české vzájemnosti poděkoval Americkým Listům slovenský prezident Rudolf Schuster. Ke gratulaci se přidal slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan.

Noviny začaly vycházet v roce 1990 jako Československý týdeník. Před třemi roky se přejmenovaly na obnovené Americké Listy a navázaly, jak uvádějí v záhlaví, na Newyorské listy založené v roce 1874, kdy na newyorském Manhattanu žila početná, kompaktní kolonie českých krajanů. Různorodá krajanská periodika vycházela ve Spojených státech od roku 1860 a podle Petra Bíska jich bylo celkem přes 300, jen pár jich však přežilo několik desetiletí.

Svěcením pramenů pokračovalo v Karlových Varech zahájení sezóny

Léčebným pramenům v západočeských Karlových Varech požehnal v sobotu apoštolský nuncius Giovanni Coppa na Mlýnské kolonádě. Svěcením pramenů tak pokračovaly třídenní slavnosti zahájení lázeňské sezóny, které začaly v pátek koncertem Smetanovy Mé vlasti. Zástupce Vatikánu v České republice poté odsloužil mši v chrámu Máří Magdalény. Centrem města pak prošel průvod historických postav v čele se zakladatelem města - Karlem IV.

Setkání Havla s Lou Reedem se protáhlo do pozdní noci

Po úspěšném pátečním koncertu v pražské Lucerně se americký rockový hudebník Lou Reed sešel s českým prezidentem a svým přítelem Václavem Havlem a jeho ženou Dagmar. Havel, který si část vystoupení spoluzakladatele legendární skupiny Velvet Underground nenechal ujít, zavedl Reeda a členy jeho doprovodné skupiny do restaurace jednoho pražského hotelu nedaleko Václavského náměstí. Jejich setkání se protáhlo do časných ranních hodin. Havlův mluvčí Ladislav Špaček ČTK řekl, že šlo o soukromé setkání dávných přátel. Osmapadesátiletý hudebník se s tehdy československým prezidentem seznámil v roce 1990, kdy s ním dělal rozhovor pro hudební časopis Rolling Stone. Naposledy se viděli v roce 1998, kdy rocker na Havlovo přání zahrál v Bílém domě ve Washingtonu několik skladeb.

Králem majáles se stal poprvé v historii student tmavé pleti

Student čtvrtého ročníku Vysoké školy chemicko-technologické Makumba ze Zimbabwe se v sobotu stal novým králem majáles. Vůbec prvního studenta tmavé pleti, který kdy v Praze o titul studentského krále usiloval, zvolili v podvečer účastníci oslavy jara a mládí na Střeleckém ostrově. Nový panovník zvítězil ve volebním boji nad šesti protikandidáty. Pražským studentům bude vládnout po dobu následujících dvanácti měsíců, řekl ČTK organizátor akce Martin Mladenov. Korunovaci nového vládce předcházel odpolední slavnostní průvod centrem hlavního města, který vyrazil z Palachova náměstí na Ovocný trh před historickou budovu Karolina a pokračoval na romantický ostrov uprostřed Vltavy. Na tomto místě čekalo na vyčerpané poutníky osvěžení v podobě hektolitrů zlatavého moku.

Neznámé těleso nad Ostravskem

Neznámé těleso z vesmíru proletělo v sobotu odpoledne nad Ostravským krajem a zřejmě zaniklo výbuchem v atmosféře. "Odpoledne nám volaly desítky lidí z celého Ostravského kraje, kteří se ptali na letící ohnivý útvar podobný hořící raketě, jenž následně hlasitě vybuchl," řekl ČTK Tomáš Havlík z Hvězdárny a planetária v Ostravě. Podle něj zřejmě šlo o takzvaný denní bolid, který v atmosféře zaniká právě hořením a za určitých okolností může svou pouť ukončit i výbuchem. Zda to bylo těleso z vesmíru, nebo stará družice, nedovedl určit, protože nebyl očitým svědkem události. Havlík uvedl, že obdobné jevy jsou velmi vzácné. Poslední podobná událost, kterou si pamatuje, nastala nad Českou republikou počátkem devadesátých let, kdy v atmosféře zanikla stará sovětská družice.

Ze sportu:

Fotbalisté Sparty Praha obhájili mistrovský titul v české lize. V utkání 28. kola zvítězili na svém stadiónu na Letné nad Slavií 5:1 a v čele tabulky mají před svým pražským rivalem sedmibodový náskok. První a druhou branku domácího týmu vstřelil Vratislav Lokvenc, další góly přidali Petr Gabriel, Miroslav Baranek a Jiří Novotný. Slavia se ujala vedení v 19. minutě, autorem její branky byl Richard Dostálek.

Fotbalisté FC Synot Staré Město porazili v souboji dvou nejlepších týmů druhé ligy Viktorii Plzeň 3:1 a pět kol před koncem letošního ročníku si zajistili postup do nejvyšší soutěže. V tabulce mají před třetími Ratíškovicemi náskok devatenácti bodů a již nemohou být jimi předstiženi.

Netradičním výsledkem 7:3 skončil poslední zápas fotbalové reprezentace ČR do šestnácti let na mistrovství Evropy v Izraeli proti Finsku. V úterý české mužstvo čekají ve čtvrtfinále Španělé.

Házenkářky pražské Slavie uspěly po dvou domácích výhrách z minulého týdne i v sobotním třetím utkání finálové série extraligy v Chebu. Pražanky porazily domácí tým Casino o pět branek 24:19 a obhájily mistrovský titul. Hráčky Chebu po loňském sedmém místě získaly stříbrné medaile.

Druhou etapu cyklistického Závodu míru, která vedla z Wolfsburgu do Wernigerode a měřila 167 kilometrů, vyhrál Polák Arkadius Wojtas. Druhý skončil Dán Sören Petersen a probojoval se do čela celkového pořadí. Z českých závodníků si vedl nejlépe Ondřej Fadrný, jenž skončil jedenáctý.

Český kanoista Martin Doktor vyhrál na úvod druhého podniku seriálu Světového poháru v belgickém Mechelenu závod na 1000 metrů. Dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty porazil Grigore Samiho z Rumunska. Na třetím místě skončil Francouz Eric Leleuch. V závodě deblkanoí na stejné trati obsadili Petr Procházka s Janem Břečkou čtvrté místo.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno, při zvětšené oblačnosti s možností přeháněk a bouřek. Teploty 23 až 27 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.