Zprávy neděle, 07. února 1999

Při sledování zpravodajského bloku Radia Praha vás vítá Evelina Himalová...

A nyní zprávy podrobně:

Regionální konference ČSSD jednají především o přípravách sjezdu

Sérií regionálních konferencí sociální demokracie začala v sobotu závěrečná fáze příprav sjezdu strany, který se uskuteční 9. až 11.dubna v Praze. Pražská organizace ČSSD volila do funkce regionálního předsedu. Opět se jím stal Karel Šplíchal. Delegáti všech konferencí nominují zástupce regionů na dubnové sjezdové zasedání. Pozorovatelé soudí, že se na něm utkají o vedení strany přívrženci nynějšího předsedy Miloše Zemana a skupina stranických špiček soustředěných kolem předsedy poslaneckého klubu Stanislava Grosse. Ta bude především usilovat o obsazení funkcí místopředsedů. Hovoří se dokonce o Zemanově "obklíčení".

Unie svobody žádá Rychetského, aby se omluvil kardinálovi Vlkovi

Veřejnou omluvu požaduje Unie svobody po vicepremiérovi Pavlu Rychetském za jeho "nehorázné" a "nemravné" výroky na adresu kardinála Miloslava Vlka. Rychetský v pátek řekl, že kardinál Vlk není loajální k České republice, a že přejímá komunistické praktiky. Podle něj vláda měla ze strany katolické církve signály o tom, že kardinál chtěl předem schvalovat, kdo smí a kdo nesmí být ve vládní komisi pro řešení vztahu státu a církví. Rychetský také oznámil, že má k dispozici Vlkův "žalující dopis" do Bruselu na Českou republiku. Mluvčí České biskupské konference Daniel Herman uvedl, že Rychetský překrucuje skutečnost a zvyšuje napětí. Stanovisko Unie svobody k vládnímu postoji k církvím v sobotu ČTK poskytl její mluvčí Martin Vaněk.

Jihočeská ČSSD podpořila postup vlády ve vztahu k církvím

Podporu postupu ministra kultury Pavla Dostála a sociálnědemokratické vlády při vytváření komise pro řešení vztahu státu a církví, složené ze zástupců všech parlamentních politických stran, vyslovili delegáti sobotní jihočeské regionální konference ČSSD. Reagovali tak na negativní stanovisko zástupců církví, kteří se kvůli přítomnosti komunistického poslance v komisi odmítli podílet na její práci. V souvislosti se spory o restituce církevního majetku, které vznikly mezi vládou a církvemi, vyjadřují jihočeští sociální demokraté znepokojení nad uplatňováním předcházejících i současných nároků římskokatolické církve vůči státu.

Unie svobody přijala prezidentovo pozvání ke schůzce na Hradě

Předseda Unie svobody Jan Ruml se zúčastní schůzky představitelů politických stran, kterou na Pražský hrad svolal prezident Václav Havel. Rozhodnutí republikového výboru unie ČTK tlumočil mluvčí strany Martin Vaněk.

Schůzku šéfů parlamentních stran s výjimkou komunistů, která by se podle představ prezidenta mohla konat koncem února či začátkem března, označil v pátek předseda ODS Václav Klaus za "podstatný zásah do zvyklostí naší země, do tradic, do charakteru vztahů". Politické grémium ODS zdůraznilo, že nyní není doba pro pořádání kulatých stolů ani čas hledání povolebních koalic.

Úřadující předseda lidovců Jan Kasal vyjádřil v pondělí přesvědčení, že prezident Havel považuje nynější situaci v České republice za nestandardní, když se rozhodl svolat pracovní schůzku předsedů demokratických parlamentních stran. Dodal, že KDU-ČSL tuto prezidentovu aktivitu vítá, a že na schůzce lze najít témata důležitá a řešitelná.

Český exil v USA je rozhořčen zamítnutím novely zákona o mimosoudních rehabilitacích

Exilová skupina Čechů žijících v USA požádala americké úřady, aby prohlásily předsedkyni českého Senátu Libuši Benešovou za nežádoucí osobu ve Spojených státech. Píší to sobotní Zemské noviny a deník Slovo s tím, že podnětem k tomuto kroku bylo středeční zamítnutí novely zákona, která vypouštěla podmínku českého občanství z restitučního zákona, v Poslanecké sněmovně.

Kavan připustil, že zváží zavedení víz pro občany Kanady

Ministr zahraničí Jan Kavan připustil, že zváží zavedení vízové povinnosti pro občany Kanady. V rádiu Frekvence 1 uvedl, že dlouhodobě není možné, aby čeští občané potřebovali pro vycestování do Kanady víza a Kanaďané mohli přijíždět do České republiky bez nich. Kavan prohlásil, že pokud koncem letošního roku jednání s Kanadou o zrušení víz v roce 2000 nebude mít šanci na úspěch, mohl by rozhodnout o zavedení víz pro její občany.

Helsinský výbor lituje rozhodnutí Sněmovny ČR k restitucím

Hluboké politování nad středečním rozhodnutím Poslanecké sněmovny České republiky zamítnout návrh novely zákona o mimosoudních rehabilitacích, který předpokládal, že české státní občanství již nebude podmínkou pro nárok na restituci, vyjádřil podle zprávy ČTK ve čtvrtek Helsinský výbor amerického Kongresu. Ve svém prohlášení uvedl, že český parlament propásl skvělou příležitost, jak vyřešit tuto dlouhodobou a spornou otázku mezi ČR a USA. Přijetím dodatku by také český restituční zákon vyhověl rozhodnutím výboru pro lidská práva OSN, že podobná omezování občanství porušují mezinárodní právo.

Autoři prohlášení - vedoucí představitelé Helsinského výboru Kongresu USA Christopher Smith a Steny Hoyer - doufají, že česká vláda rychle přijde s alternativním mechanismem k navrácení majetku těm obětem fašismu a komunismu, které byly dosud vyčleněny z restitučního procesu, protože nemají české občanství. Vyjádřili také znepokojení nad nedávnými postoji premiéra Miloše Zemana a vicepremiéra pro legislativu Pavla Rychetského k restitucím majetku katolické církvi. "Budeme pozorně sledovat vývoj v této otázce a doufáme, že postoj české vlády bude brzy konstruktivní," uvedli Smith s Hoyerem v prohlášení zveřejněném ve Washingtonu a v síti Internet.

Mertlík a Mikloš parafovali dohodu o komisi na dělení majetku

Předsedové komise pro dokončení dělení majetku po bývalé federaci ČSFR Pavel Mertlík a Ivan Mikloš v sobotu po jednání obou delegací v Bratislavě parafovali dohodu mezi vládami České republiky a Slovenské republiky o statutu komise pro dělení majetku. Novináře o výsledcích jednání informovali místopředsedové obou kabinetů pro ekonomiku s tím, že dohoda podléhá schválení oběma vládami.

Novela zákona o dluhopisech má pomoci ministerstvu financí lépe reagovat na trh

Novela zákona o dluhopisech by měla ministerstvu financí dát prostor vydávat dluhopisy na financování rozpočtových schodků dle situace na trhu a "ne podle rozhodnutí na 15 let", jak to prosadila legislativní rada vlády. Uvedl to pro ČTK ředitel odboru státního závěrečného účtu Karel Bidlo. K této novele zamýšlí ministerstvo financí přistoupit v souvislosti s problémy kolem splatnosti poslední mise státních dluhopisů. Ke zpochybnění splatnosti poslední 26.emise státních dluhopisů došlo poté, co v emisních podmínkách byla stanovena splatnost pět let a zároveň uvedeno odvolání na zákon č.328/98, který hovoří o splatnosti "uplynutím 15 let ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona".

Masný: Junek již nebude Chemapol Group řídit, měl by být ale v dozorčí radě

Václav Junek, kterého v pátek dozorčí rada Chemapol Group odvolala z funkce, se již nebude přímo podílet na řízení koncernu. Bude však jako zástupce významného akcionáře, společnosti Proventa, působit v jeho dozorčí radě. Uvedl to pro ČTK podnikatel Radim Masný, který společně s Romanem Zubíkem vlastní 47 procent akcií firmy. Novým předsedou představenstva a prezidentem Chemapol Group se stal opavský podnikatel Vítězslav Grygar.

Dozorčí rada v pátek odvolala čtyři členy z celkem šestičlenného představenstva, které nahradila třemi novými osobnostmi. Posledního člena tohoto orgánu dozorčí rada bude jmenovat po svém příštím zasedání. Půjde přitom o odborníka, který "je schopen pracovat na revitalizaci" koncernu, uvedl bez upřesnění Masný.

Analytici: Inflace klesá, ale objevují se proinflační impulsy

Po deseti měsících se letos v lednu v ekonomice začaly objevovat první proinflační impulsy. Ve srovnání s lednem 1998 byl však rozsah deregulací menší a proti zvyšování neregulovaných cen působila stlačená poptávka. Podle analytiků oslovených v anketě ČTK proto dál poklesne zejména celková, ale i čistá meziroční inflace.

I přes proinflační impulsy však analytici očekávají celkovou lednovou meziroční inflaci pod čtyřmi procenty, což je proti prosincovým 6,8 procenta výrazný skok. V případě stabilizace kursu koruny existuje podle ekonomů reálná možnost, že by v únoru či březnu dosáhla čistá inflace dokonce záporných hodnot.

Republikánská mládež požaduje trest smrti pro pašeráky a překupníky drog

Zhruba 140 podpisů zejména od starších občanů shromáždila za sobotní dopoledne v Brně pod petici s názvem "Stop drogám!" Republikánská mládež. Mladí členové Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa v ní požadují zavedení trestu smrti pro pašeráky a překupníky drog či nový a přísnější protidrogový zákon zakazující výrobu, distribuci a užívání jakéhokoli množství drogy.

Vojenská přísaha

Slavnostní vojenskou přísahu před Píseckou bránou u Letohrádku královny Anny v sobotu složilo přes 250 vojáků 6.zabezpečovací brigády, která zabezpečuje chod ministerstva obrany a generálního štábu armády. Sborovému "Tak přísaháme!" vojínů, kteří nastoupili do služby na počátku roku, podle tiskové služby ministerstva obrany naslouchali nejen jejich příbuzní a přátelé, ale také starosta šesté městské části Prahy Pavel Bém a první zástupce náčelníka generálního štábu František Padělek.

Hlavní část českých ověřovatelů odcestovala do Kosova

Čtrnáct českých ověřovatelů v sobotu odcestovalo do kosovské verifikační mise 'KVM) Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě 'OBSE). Po úvodním výcviku v Brezovici nastoupí dvanáct mužů a dvě ženy do jednotlivých regionálních center KVM. ČTK to oznámilo ministerstvo zahraničních věcí.

Ze sportu:

Česká atletka Helena Fuchsová obsadila v závodech na otevřeném stadiónu v australské Canbeře třetí místo ve finále běhu na 200 metrů v čase 23,43 sekundy. Její mužští kolegové z reprezentace Jiří Mužík a Jan Poděbradský skončili v běhu na 400 metrů překážek na místě pátém a šestém v čase 50,77 sekund, resp. 50,88.

Zásluhou Jaromíra Jágra hokejisté Pittsburghu zvítězili v dalším zápase kanadsko-americké NHL nad Floridou 3:0. Jágr zaznamenal dvě branky a na jednu nahrál. Po jedné asistenci si připsali Šlégr a Hrdina.

Jana Novotná podlehla v semifinále tenisového turnaje v Tokiu Švýcarce Martině Hingisové 3:6, 4:6. Hingisová se po tomto vítězství vrátí na první místo světového žebříčku.

Tenista Petr Korda má za pozitivní dopinkový test, který mu byl zjištěn loni při Wimbledonu, od pátku na českém území zastavenu závodní činnost, Toto předběžné opatření vynesla disciplinární komise Českého tenisového svazu. Vzhledem k tomu, že ale nezávislá komise Mezinárodní tenisová federace nevyužila v případě české mužské jedničky možnosti udělení ročního trestu, neboť "hráč prokázal výjimečné okolnosti případu", může Korda i nadále hrát světové turnaje.

Předsedou Českomoravského fotbalového svazu na další čtyři roky byl opět zvolen František Chvalovský. Rozhodli o tom delegáti sedmé valné hromady svazu hned v prvním kole tajného hlasování, v němž dali Chvalovskému nadpoloviční většinu hlasů v české i moravské komoře.

Počasí:

Husté srážky, které se spolu se silnou vichřicí v pátek přehnaly nad východními Čechami, zvedly místy hladiny a průtoky tamních řek. Až na druhý stupeň povodňové aktivity se v sobotu vyšplhala hladina Tiché Orlice v Malé Čermné na Rychnovsku, první stupně hlásili z Týniště nad Orlicí, z Labe v Přelouči, Cidliny v Novém Bydžově a Doubravy ve Žlebech.

V zajetí sněhové vánice se ocitly okresy ležící pod vrcholy moravskoslezských Jeseníků. Cestáři Šumperska, Jesenicka a Bruntálska vyhlásili kalamitu, protože na silnice napadlo místy až 40 centimetrů sněhu.

Neustálé sněžení a kolony aut i autobusů mířících do nejvyšších českých hor Krkonoš, komplikují dopravní situaci na silnicích Trutnovska. Ty jsou sice sjízdné s výjimkou cesty na Hoffmannovy boudy, kam silničáři raději nedoporučují jezdit, avšak řidiči by podle jejich radměli věnovat jízdě maximální opatrnost a ohleduplnost. Naprosto nezbytné je použití zimních pneumatik a také sněhové řetězy jsou místy třeba, řekla ČTK dispečerka trutnovských silničářů Zlata Záveská.

A jak je u nás ve vnitrozemí, konkrétně v Praze? Oblačno až zataženo s občasnými sněhovými přeháňkami, teploty se pohybují od l do 4 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.