Zprávy neděle, 08. března 1998

Vítejte při sledování nedělní zpravodajské relace, kterou připravila Evelina Himalová...

A nyní zprávy podrobné:

V Jihlavě jednal Ústřední sněm ODA, který svým novým předsedou zvolil Bořka Valvodu

Novým předsedou Ústředního sněmu ODA na jeho sobotním jednání v Jihlavě byl zvolen Bořek Valvoda. Stal se tak zároveň i místopředsedou aliance. Zůstat v této funkci však hodlá pouze do prvního sněmu, který se sejde po dubnové celostátní konferenci strany.

Podle svého úřadujícího předsedy Daniela Kroupy by se Občanská demokratická aliance měla v každém případě zúčastnit červnových předčasných voleb. Otázkou zůstává, zda jako samostatná strana nebo v koalici. Kroupa je dokonce ochoten odejít z vedení aliance v případě, že by čelní představitelé pravicových stran měli být překážkou utvoření předvolební koalice.

ODA na svém Ústředním sněmu v sobotu v Jihlavě schválila návrhy na snižování daní, které by v konečném důsledku měly zvýšit příjmy státního rozpočtu a oživit hospodářský růst. Jedinou z oblastí, kde chce aliance zavést novou daň, je ekologie.

V Poděbradech se setkali starostové zvolení za ODS

ODS opustilo od vypuknutí vnitrostranické krize jen necelých 10 procent starostů zvolených na kandidátkách této strany. Celkově však odešlo 15 až 18 procent členské základny. Uvedl to na tiskové konferenci po sobotním setkání starostů v Poděbradech místopředseda strany Miroslav Beneš. Podle jeho názoru je to bezesporu projev síly a stability komunální politiky ODS. Komunální politiku zároveň ocenil jako jednu z hlavních reálných sil ODS před blížícími se parlamentními a komunálními volbami.

Předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus představil na sobotním poděbradském setkání starostů čtyři artikule, které budou osou volebního programu strany. Těmito čtyřmi body, které budou ještě podrobně rozpracovány, jsou nezpochybnitelné vlastnictví, levný stát, nezadlužená budoucnost a omezené přerozdělování, individualizace sociálního, důchodového a zdravotního pojišťovacího systému. Levným státem se přitom rozumí co nejméně nákladná státní správa.

Klaus v sobotu v Poděbradech rozhodně odmítl výzvu předsedy ČSSD Miloše Zemana, aby všechny politické strany po vzoru sociálních demokratů zveřejnily před volbami své konkrétní závazky. Zeman v pátek prohlásil, že sociální demokracie se v případě volebního vítězství zavazuje k zahájení akce čisté ruce, odpolitizování státní správy, vytvoření podmínek pro rozvoj drobného a středního podnikání, aktivní politice zaměstnanosti a obhajobě zájmů "dolních deseti miliónů občanů". ČSSD počítá s přijetím zákona o státní správě, zavedením majetkových přiznání pro osoby s majetkem vyšším než deset miliónů korun i se zahájením veřejně prospěšných prací.

Ministr vnitra Cyril Svoboda (KDU-ČSL) kategoricky odmítl sobotní výrok pražského primátora a předsedy pražské ODS na poděbradském setkání starostů zvolených na kandidátce této strany Jana Koukala, který ho obvinil z odpovědnosti za zneužití policie k politickým cílům v souvislosti s vyšetřováním bývalého místopředsedy ODS Libora Nováka. "Ministrovi vnitra nepřísluší zasahovat do jednotlivých kauz," řekl pro ČTK. Upozornil, že "Libor Novák byl vzat do vazby po dohodě vyšetřovatelů a státních zástupců, v postupu v jednotlivých kauzách jsou vyšetřovatelé na ministrovi nezávislí," zdůraznil Svoboda. Bývalého místopředsedu ODS Libora Nováka zatkli policisté a soudce jej vzal do vazby v souvislosti s financováním ODS. Novák byl obviněn z krácení daní o asi půl miliónu korun, když měl v roce 1995 rozepsat dva sponzorské dary na darů více.

Nepedagogičtí pracovníci ve školství očekávají zlepšení pracovních podmínek

Především zlepšení pracovních podmínek očekávají v blízké době nepedagogičtí pracovníci ve školství, kteří v sobotu jednali na třetím sjezdu svého odborového svazu. Podle jeho předsedy Jana Langera mají odboráři obavy i z trvající stagnace platů a propadu reálných mezd, hlavně zaměstnanců s nízkými příjmy, a to s ohledem na připravované zvyšování nákladů na nájmy a elektřinu. Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Jan Sokol, který se části jednání zúčastnil, podle Langera vnímá nespokojenost odborářů a přislíbil vyjít vstříc jejich požadavkům.

Vlády zemí střední a východní Evropy by měly převzít zodpovědnost za pomoc uprchlíkům

Vlády zemí střední a východní Evropy by měly převzít zodpovědnost za pomoc uprchlíkům a do určité míry podporovat nevládní organizace, které v této oblasti pracují. Po dvou dnech jednání v Praze k tomu dospěli zástupci více než padesáti nevládních organizací ze střední a východní Evropy a šéfové kanceláří Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky ze šesti zemí.

MMF doporučil ČR urychlit privatizaci

Mezinárodní měnový fond doporučil české vládě urychlit privatizaci a prosazovat umírněný mzdový vývoj. Ve zprávě vydané po zhodnocení naší ekonomiky za uplynulý rok označil rovněž za nutné udržovat v České republice restriktivní měnovou politiku.

Návštěvu ČR ukončil předseda dolní komory rakouského parlamentu Heinz Fischer

Návštěvou západních Čech ukončil svůj třídenní pobyt v České republice předseda dolní komory rakouského parlamentu Heinz Fischer. Během své návštěvy na Chebsku se zajímal o systém lázeňství, navštěvovanosti lázní a cenách za tyto služby v západočeském regionu. Podle chebského starosty Otakara Miky, který rakouského hosta doprovázel při jeho návštěvě v Chebu a Františkových Lázních, účelem Fischerova přátelského pobytu zde bylo poznat i jiné území České republiky než mezi Vídní a Prahou.

Vzpomínkové akce k 55.výročí bitvy u Sokolova a 148.výročí narození TGM

Pouze dvě desítky členů Českého svazu bojovníků za svobodu se zúčastnily v sobotu v ostravském Husově sadu u památníku odboje malé vzpomínkové slavnosti na 55.výročí bitvy u Sokolova a 148.výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Za naprostého nezájmu veřejnosti, včetně zástupců města a městských obvodů, položili k pomníku tři kytice a poklonili se památce padlých v bitvě, která se stala prvním bojovým vystoupením českých a slovenských vojáků na východní frontě za druhé světové války.

Věnec ke hrobu prvního československého prezidenta v Lánech položil v sobotu prezident Václav Havel. Spolu s ním uctili památku zakladatele novodobého českého státu Tomáše Garrigua Masaryka při příležitosti 148.výročí jeho narození i zástupci Junáka, skautů a Masarykova demokratického hnutí.

V Hradci Králové - na Masarykově náměstí - si v sobotu připomnělo 148.výročí narození T.G.Masaryka přes sto převážně starších občanů. Akce, kterou pod záštitou města uspořádaly Klub Milady Horákové, Masarykova společnost a další organizace, se zúčastnili představitelé královéhradecké radnice včetně primátora Martina Dvořáka. Řečníci ve svých projevech zdůrazňovali především Masarykovu morálku a čestnost, ze kterých by si podle jejich názoru měli brát příklad nejen současní politici, ale také všichni občané. Masaryk se narodil 7.března 1850 v Hodoníně. Po vzniku samostatného Československa v roce 1918 se stal jeho prvním prezidentem. Tuto funkci vykonával až do roku 1935, ve kterém ze zdravotních důvodů abdikoval. Zemřel v roce 1937 v Lánech na Rakovnicku.

Ke specifickému odkazu Tomáše Garrigua Masaryka se ve filozofickém zamyšlení na sobotním slavnostním večeru uspořádaném Masarykovým demokratickým hnutím v Míčovně Pražského hradu vyjádřil bývalý rektor Univerzity Karlovy Radim Palouš. Prvního československého prezidenta označil za autora populárního výrazu "nepolitická politika", připisovaného často prezidentu Havlovi. Palouš sice označil za základ pluralitní demokracie svobodnou soutěž politických stran, v Masarykově duchu však zdůraznil, že občanství není stranictvím vyčerpáno.

V centru Prahy se demonstrovalo proti rasismu

Šest desítek především mladých lidí se v sobotu v podvečer sešlo na tradiční tiché demonstraci u pomníku Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí, aby si připomnělo oběti rasismu v České republice. Mezi těmi, kteří vzdor větrnému počasí zapálili u paty sousoší svíčky, nechyběli sociolog Fedor Gál a aktivista Dokumentačního střediska pro lidská práva Stanislav Penc. Podnětem k opakovaným sobotním protirasistickým setkáním u Husova pomníku se stala loňská listopadová vražda súdánského studenta Vysoké školy ekonomické. Stoupenec hnutí skinheads, který je z vraždy obžalován, stane v půli března před Městským soudem v Praze.

Pomník obětem záplav

Pomník obětem loňských katastrifálních záplav hoodlá vztyčit v Troubkách na Přerovsku, kde povodně zanechaly nejhlubší stopy, pražský spolek šlechticů Herold. ČTK to řekl místostarosta Troubek Pavel Raška. Uvedl, že na pomníku sestaveném ze tří kamenů budou vytesána jména devíti obyvatel obce, kteří při červencové povodni zahynuli.

Český svaz žen se hlásí k myšlenkám MDŽ

Český svaz žen se hlásí k myšlenkám Mezinárodního dne žen, který je spojen s úsilím o rovnoprávnost žen. Celá společnost by si dnes - 8.března - měla podle svazu připomenout úlohu ženy ve společnosti, politice, v pracovním procesu a současně i její roli v rodině. Uvádí se to v prohlášení svazu k MDŽ, které ČTK poskytla jeho mluvčí Lenka Svítková.

Český prezident obdrží ve Španělsku Mezinárodní cenu Compostela

Podle rozhodnutí regionální vlády španělské autonomní oblasti Galicie obdrží Václav Havel Mezinárodní cenu Compostela, udělovanou osobnostem a institucím přispívajícím k evropské dimenzi vzdělání z hlediska výzkumného, kulturního, sociálního či politického. Prezident České republiky toto ocenění získal za lidskou čestnost, za úsilí ve prospěch míru, a také pro svůj velký talent spisovatele a filozofa. Cenu, která obnáší rovněž medaili, diplom a částku jeden milión peset (6600 dolarů), převezme začátkem července v Brně na čtvrtém zasedání skupiny Compostela z evropských univerzit. Agentury připomínají, že Havel získal za svou činnost v oblasti komunikace a humanity už v říjnu loňského roku Cenu prince asturského, která patří mezi nejvyšší španělská ocenění.

Ceny hudební akademie uděleny v osmnácti kategoriích

Výroční české Ceny hudební akademie udělované interpretům a tvůrcům domácí populární a zábavné hudby mají od sobotního večera další nositele - majitele sošky anděla hrajícího na šalmaj. V osmnácti kategoriích byli vítězové za rok 1997 vyhlášeni při ceremoniálu v pražské Lucerně. V Síni slávy tak bude zapsán in memoriam zpěvák Petr Novák, objevem, stejně jako zpěvákem roku je Daniel Hůlka, zpěvačkou Lucie Bílá a skupinou roku Buty. Jako nejlepší skladba roku vyšla z hlasování píseň Dívám se, dívám autorů Petra Hapky a Michala Horáčka, jako album roku Citová investice stejných autorů a jako videoklip ztvárnění písničky Krtek skupiny Buty režisérem Zdeňkem Suchým. V oceněních podle žánrů jsou vítězi Jaromír Nohavica ve folku, Robert Křesťan v country, Lenka Filipová ve středním proudu, skupiny Kabát v hard and heavy a Buty v pop-rocku, v dance music skupina Liquid Harmony, v jazzu Jiří Stivín, v lidové a dechové hudbě kapela Šlapeto a na alternativní scéně Iva Bittová, která se rozhodla cenu nepřevzít. Nejlepším záznamem hudby se stal komplet muzikálu Dracula.

.. Ze sportu:

První fotbalová Gambrinus liga měla v sobotu na programu dva zápasy 18.kola. Lázně Bohdaneč prohrály s Jabloncem 1:3 a Dukla porazila Drnovice vysoko 4:0.

Česká fotbalová reprezentační "šestnáctka" remizovala v Andoře v kvalifikaci o postup na evropský šampionát s Itálií a na mistrovství nepostoupila.

Česká plavkyně Yvetta Hlaváčová vytvořila při Světovém poháru na krátkém bazénu v Rio de Janeiru na 100 m motýlek nový český rekord, když ve finále dosáhla času 1:01,13. Tímto výkonem vyhrála motýlkářskou disciplínu. Česká reprezentantka zazářila rovněž i ve finále na 200 m polohový závod, v němž doplavala druhá za 2:16,94.

Český skokan Robert Křenek se stal vítězem závodu Kontinentálního poháru v Schonwaldu, když za skoky dlouhé 87 a 93,5 m od rozhodčích obdržel 254 bodů.

Český akrobat Aleš Valenta po olympiádě v Naganu pokračuje ve vynikajících výkonech i na závodech Světového poháru. Ve švýcarském Meiringenu obsadil v disciplíně akrobatické skoky výborné páté místo. Za dva finálové skoky získal celkovou známku 216,66 bodu. Stejná pozice mu poprvé v kariéře patří díky zisku 452 bodů rovněž v průběžném hodnocení Světového poháru.

V parkovém orientačním běhu měl vynikající vstup do nového ročníku Světového poháru český reprezentant Rudolf Ropek. V prvním závodě v Hongkongu obsadil třetí místo, ve druhém pak nenašel přemožitele a v průběžném hodnocení se tak se ziskem 42 bodů usadil na první příčce Světového poháru.

Tituly historicky prvních mistrů České republiky v zimním plavání v prsařském stylu si na řece Dyji ve Znojmě vybojovali v soutěži mužů na 750 m Petr Mihola z Univerzity Brno a mezi ženami v závodě na 500 m Dana Zbořilová z Hané Prostějov. V kategorii mužů nad 40 let zvítězil brněnský operní pěvec Richard Haan, jehož vítězný čas 15:29 by stačil na třetí místo v hlavní soutěži mužů.

Předpověď počasí:

Dnes má být v České republice oblačno až zataženo, místy přeháňky, na horách sněhové. Nejvyšší denní teploty 5 až 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.