Zprávy neděle, 08. října 2000

Zdeňka Kuchyňová

Miloš Zeman přivítal výzvu britského premiéra k urychlení vstupních rozhovorů s kandidáty na členství v Evropské unii

Premiér Miloš Zeman přivítal výzvu britského premiéra Tonyho Blaira k urychlení vstupních rozhovorů s kandidáty na členství v Evropské unii. Blair na setkání premiérů a zástupců států visegrádské skupiny ve Varšavě konstatoval, že během předsednictví Švédska (v první polovině příštího roku) musí nastat průlom ve vstupních jednáních. Současně vyjádřil přání, aby obyvatelé nových členských zemí mohli volit své zástupce do Evropského parlamentu už v roce 2004.

O rozšiřování Evropské unie bude Miloš Zeman jednat s britským premiérem Tony Blairem příští týden, kdy odletí na oficiální návštěvu Británie. Jedním z hlavních témat rozhovorů by měly být také ekonomické vztahy. Premiér Zeman ocenil růst obchodní výměny s tím, že v posledních letech se snižuje deficit obchodní bilance, který byl v neprospěch České republiky. Upozornil rovněž na rostoucí britské investice v ČR.

Český vyjednavač Pavel Telička se vyslovil pro politický impuls procesu rozšíření EU

Pro politický impuls procesu rozšíření Evropské unie se v Paříži vyslovil český státní tajemník pro evropské záležitosti Pavel Telička, který vystoupil v diskusi v rámci konference Newropeans 2000 na pařížské Sorbonně. Telička ve svém vystoupení v souvislosti s projednávanou podobou Evropské komise uvedl, že omezit počet komisařů před vstupem nových členů může vyvolat populistické útoky a tvrzení o druhořadém členství.

Čeští politici vesměs podporují změny v Jugoslávii

Premiér Miloš Zeman i další čeští politici vesměs podporují změny, které se odehrávají v Jugoslávii. Doufají, že se pád dosavadního autokratického prezidenta Slobodana Miloševiče a převzetí moci kandidátem opozice Vojislavem Koštunicou obejde bez násilí. Řada politiků ale zdůrazňuje, že Jugoslávie bude potřebovat podporu mezinárodního společenství a Evropské unie, aby byl demokratický přerod dovršen.

Lidovecký poslanec Vílém Holáň se převratu ze strany Miloševiče neobává. "Rozhodné okamžiky se staly, vojsko nevyšlo, policie většinově nezasáhla. On nemá komu vládnout," soudí Holáň. Místopředseda Unie svobody Petr Mareš však poukázal na to, že zatím ještě není stanovisko armády zcela jasné. Jisté podle něj není ani to, zda je Koštunica zárukou další demokratizace Jugoslávie. Dostupné informace o tomto politikovi jsou rozporuplné.

Chystaný konec protijugoslávských sankcí uvítal politik KSČM Miroslav Ransdorf. "Sankce byly vždycky záležitost nesmyslná, hloupá a kontraproduktivní a trestající obyčejné lidi," řekl Ransdorf ČTK. Teď se podle něj ukáže, jak to mezinárodní společenství myslí s podporou demokracie a prosperity na Balkáně. "Není možný Pakt stability bez začlenění Jugoslávie. Není možná stabilizace Balkánu bez odstranění démonizace, ve které se srbský národ nachází již řadu let," uvedl Ransdorf.

Miloševiče podporuje pravicová extremistická Vlastenecká republikánská strana. Pokládáme ho za národního vůdce, ve kterém může národ v těžkých dobách hledat oporu a mravní posilu," sdělil tajemník Jan Kopal. Strana vyjádřila Miloševičovi podporu dopisem.

Jugoslávské velvyslanectví v Praze je zatím uzavřeno

V Praze se před jugoslávským velvyslanectvím sešlo v pátek večer asi 20 mladých lidí, aby vyjádřili podporu současným změnám v Jugoslávii. Příznivci Vojislava Koštunici se chtěli zejména dozvědět, kdy začne jugoslávské velvyslanectví v Praze opět pracovat a čí režim reprezentuje. Na jeho dveřích zatím visí upozornění, že velvyslanectví je z technických důvodů uzavřeno.

V Horních Rakousích pokračují protesty proti jihočeskému Temelínu

V Horních Rakousích pokračují protesty proti chystané aktivaci paliva v jaderné elektrárně Temelín na jihu Čech. Oznámila to agentura APA s tím, že odpůrci atomové energie bez ohlášení zastavili provoz na jedné důležité křižovatce, kde se protíná silnice směrem k přechodu Wullowitz na rakousko-české straně hranice a silnice směrem do spolkové země Dolní Rakousy. Dopravu na dvě hodiny úplně zastavilo 200 demonstrantů a 30 traktorů. Ekologové nadále trvají na uskutečnění zkoušky vlivu Temelína na životní prostředí a požadují přestávku na rozmyšlenou v trvání šesti měsíců, během nichž by elektrárnu navštívila a prověřila nezávislá mezinárodní skupina expertů.

V sobotu v poledne uspořádala hornorakouská sociální demokracie demonstraci proti Temelínu před svou ústřednou v Linci. Její účastníci vyzývali ČR, aby upustila od jaderné energetiky a aby vyráběla energii ze zemního plynu. Šéf hornorakouských sociálních demokratů Erich Haider tvrdil, že shromáždění není namířeno proti obyvatelstvu ČR, nýbrž proti "ignoranci provozovatelů jaderných zařízení".

Státní úřad pro jadernou bezpečnost zahájí v neděli závěrečnou kontrolu Temelína

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) pokračuje v posuzování dokumentace o Jaderné elektrárně Temelín. Závěrečnou kontrolu zahájí inspektoři v neděli ráno. Jak uvedl mluvčí Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Pavel Pittermann, kontrola bude trvat do pozdních večerních hodin. Po aktivaci paliva, jíž začne asi desetidenní fyzikální spouštění při nulovém výkonu, bude následovat testování technologie při vzrůstajících výkonových hladinách reaktoru. Po dosažení více než dvou procent výkonu bude ukončena etapa fyzikálního spouštění a elektrárna přejde do etapy energetického spouštění.

Premiér Miloš Zeman v deníku Právo ostře kritizoval novináře

Premiér Miloš Zeman ve svém článku pro sobotní Právo podrobil české novináře opět ostré kritice. Uvedl, že drtivá většina komentátorů se nevěnuje příčinám jevů či jejich důsledkům. Podle něj zřejmě proto, že to vyžaduje znalosti, které nemají. "I když se novináři vydávají za hlídací psy demokracie, nejsou v české společnosti pitbully, ale spíše degenerovanými podvraťáky, prahnoucími po senzacích a aférách, a neschopnými vzhledem ke své intelektuální nedostatečnosti proniknout do podstaty jevů," napsal premiér. Jestliže důvěra v sociálnědemokratickou vládu rostla i v době, kdy vrcholily mediální kampaně proti ČSSD, je to patrně příznak toho, že komentátoři ztratili důvěru veřejnosti, pokud ji kdy měli, napsal Zeman.

Belgický aktivista poukázal na porušování práv ze strany české policie

Na porušování lidských práv ze strany české policie si stěžuje belgický aktivista hnutí pro ochranu životního prostředí Michael Van Broekhoven. Belgický konzul v Praze Raoul Van Heuverzwyn potvrdil, že obdržel prohlášení, které předá českému ministerstvu zahraničí. Šestadvacetiletý Van Broekhoven sdělil, že se zúčastnil pokojné části protestů proti finančním institucím. Jak dále uvedl, policie jej tohoto dne bezdůvodně zadržela a během třídenního pobytu na policejních stanicích bila, týrala, neposkytla mu potraviny, ani vodu, odepírala mu spánek a držela v místnosti velké dva krát tři metry spolu s 24 dalšími osobami. Podobné tři stížnosti obdrželo i britské velvyslanectví, které je také chce předat českému ministerstvu zahraničí. Prohlášení o nezákonném postupu české policie vůči zadrženým dostala i mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International, která se stížnostmi začala zabývat.

Další, asi hodinová demonstrace odpůrců globalizace se v sobotu konala před velvyslanectvím České republiky v norském hlavním městě Oslu. Policie zabránila účastníkům nepočetného protestu přiblížit se k budově ambasády. Dvě podobné protestní akce se před velvyslanectvím ČR v Norsku konaly již minulý týden ve čtvrtek a v pátek.

Asi 30 lidí se v deštivém a chladném počasí shromáždilo u českého velvyslanectví v Paříži, aby zde protestovalo proti násilí, jehož se česká policie údajně dopouštěla proti demonstrantům během zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Shromáždění proběhlo stejně jako předcházející akce před velvyslanectvím v klidu a za policejní asistence. Při obdobném protestu, jehož se ve čtvrtek zúčastnilo asi sto lidí, organizátoři předali na velvyslanectví svědectví lidí zadržených při pražských demonstracích.

Policie zadržela skupinu podezřelou z šíření drog za 20 miliónů

Skupinu čtyř lidí, kteří distribuovali mezi narkomany v České republice zhruba 20 kilogramů bílého heroinu v hodnotě 20 miliónů korun, zadrželi v těchto dnech detektivové z Národní protidrogové centrály. Dva cizinci jsou podezřelí, že heroin do České republiky pašovali z Asie a prodávali ho dvěma Čechům. Ti pak podle policejní mluvčí Ivany Zelenákové velmi čistý heroin prodávali narkomanům na ulici.

Šéf Sazky Hušák v Týdnu připustil, že činil nátlak na Českou televizi

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák v připravovaném vydání časopisu Týden připustil, že kvůli kritické reportáži o činnosti Sazky vyvíjel na Českou televizi (ČT) nátlak, aby v pořadu byl dán prostor i vyjádření jeho společnosti. Televize kritický příspěvek o činnosti Sazky stáhla z vysílání, protože jí podle ředitele Dušana Chmelíčka nebyl dán dostatečný prostor k vyjádření. Autoři reportáže však trvají na tom, že se stanovisko loterijní společnosti pokoušeli marně získat. ČT chce nyní odvysílat reportáž v nezměněné podobě, ale s připojeným vyjádřením společnosti. Hušák v Týdnu uvedl, že Sazka se o přípravě reportáže dozvěděla před několika měsíci od třetí strany s tím, že pokud bude ochotna zaplatit, nic se vysílat nebude. Dodal, že ředitel ČT mu přijel osobně oznámit, že se rozhodl pořad pro neobjektivitu a nevyváženost stáhnout. Podle některých médií stojí za zrušením pořadu desetimilióny, které ČT od Sazky jako významného inzerenta získává.

Proti postupu ČT protestoval ve čtvrtek Výbor na ochranu svobody slova Syndikátu novinářů. Rozhodnutí ČT je podle předsedy výboru Jiřího Vávry v rozporu s tiskovým zákonem, který umožňuje až následné právo na odpověď. Obavy z důsledků možného lobbingu inzerentů médií v posledních dnech vyjádřil ministr kultury Pavel Dostál.

Historici budou diskutovat o životě Poláků na Těšínsku

Životu Poláků v Českém Těšíně a okolí bude věnována mezinárodní konference s názvem "Poláci na Těšínsku 1920-2000", která se v tomto severomoravském městě uskuteční 13. a 14. října. Akce je určena nejen historikům, ale i veřejnosti. Jak uvedl vedoucí kanceláře Kongresu Poláků v ČR Josef Szymeczek, bude se věnovat i problémům současných vztahů Poláků a Čechů na Těšínsku. První dochované zmínky o vzniku Těšína jsou staré 843 let. Město bylo rozděleno mezi Československo a Polsko před 79 roky, ale v české části Těšína stále žije mnoho polských občanů.

Stížnosti pacientů by měly být nyní vyřešeny do půl roku

Stížnosti pacientů na chování lékařů či chyby v lékařské péči, jejichž vyřízení dosud trvalo i déle než rok, by napříště měly být vyřešeny do šesti měsíců. Umožní to změny disciplinárního řádu České lékařské komory /ČLK/, které v Praze schválil její sjezd. Prezident komory David Rath doufá, že to pro všechny občany, ale i lékaře přinese výrazné zkvalitnění a zrychlení projednávání stížností. ČLK obdrží ročně 800 až 1100 stížností, z nichž většina se týká problémů v komunikaci lékaře s pacientem. Novinkou v disciplinárním řádu bude i smírčí řízení mezi stěžovatelem a lékařem a možnost mimosoudního vyrovnání. Další změny řádu předpokládají, že pacient bude moci proti rozhodnutí komory vznést námitku, kterou bude povinna prošetřit její čestná rada. Zavedena bude možnost uložit lékaři doškolení v oblasti, v níž odborně selhal.

K nejzávažnějším stížnostem, které ČLK dostává, patří stížnosti na odbornost lékaře: Ročně je asi pět stížností na pochybení v péči s následkem poškození zdraví či smrti a několik desítek na drobnější pochybení bez újmy na zdraví pacienta. Za hrubou nedbalost nebo za práci pod vlivem návykové látky odebere ČLK ročně licenci jednomu až třem lékařům, čímž je zbaví možnosti vykonávat samostatnou praxi.

Na Letné soutěžili hasiči i historické hasičské vozy

Pražská Letenská pláň v sobotu patřila hasičům z celé České republiky a ze Slovenska. Při 6. ročníku Memoriálu JUDr. Františka Kohouta hasičská družstva soutěžila ve vyprošťování "zraněných" z havarovaných aut. Na sraz veteránů se sjely i historické hasičské vozy, mezi kterými nechyběli veteráni z počátku 20. století. Memoriál nese jméno Františka Kohouta, který v letech 1990 až 1994 velel pražskému Hasičskému záchrannému sboru a stál u začátků soutěží ve vyprošťování a záchraně osob při dopravních nehodách. Ironií osudu sám tragicky zahynul před šesti lety ve služebním vozidle při dopravní nehodě.

Nové Město nad Metují si výstavou připomíná spisovatele Foglara

Legendu české dětské literatury Jaroslava Foglara (1907 až 1999) představuje výstava v Novém Městě nad Metují na Náchodsku. K vidění jsou exponáty týkající se Foglarova života i díla, včetně sbírky ježků v kleci. Převážná část z nich pochází ze soukromých sbírek, některé budou vystaveny poprvé. Unikátní je podle iniciátora výstavy Martina Prouzy například nedávno objevená Foglarova korespondence s jeho přítelem a prvním skautským vedoucím Karlem Kalivodou. Vystaveny jsou i fotografie připomínající spisovatelovy besedy v Novém Městě v letech 1986 a 1988.

Osmdesát dárců krve z celé Moravy dostalo Zlaté kříže

Osmdesát dárců krve z celé Moravy si odvezlo z Olomouce nejvyšší vyznamenání - Zlatý kříž. Český červený kříž (ČČK) tak ocenil dárce, kteří věnovali krev při 80, 120 a 160 odběrech. Během předávání Zlatých křížů připomněli zástupci Českého červeného kříže potíže s odběry krve během léta, kdy v nemocnicích lékařům tato tekutina chybí.

V bruselském Českém centru začala výstava Adolfa Borna

Grafické listy plné humoru, jízlivosti, ironie a nadsázky, plné ztřeštěných představ a nečekaných metafor vystavuje v bruselském Českém centru Adolf Born. Na vernisáži si hlavně pochvaloval, že mu výstava umožnila se na pár dní vzdálit od pražské práce a zavítat do oblíbených míst. V maličkém centru nebylo k hnutí a mistr podepisoval knihy dětem i dospělým.

Plzeňané slavili 158. výročí uvaření první várky piva

Stovky Plzeňanů přišly navzdory nepříznivému počasí na nádvoří Plzeňského Prazdroje oslavit 158. výročí uvaření první várky tradičního plzeňského ležáku. Organizátoři totiž s deštivým počasím počítali a postavili na nádvoří pivovaru halu pro 800 lidí. Návštěvníci si prohlédli i pivovarské muzeum a prostory pivovaru, včetně sklepů s uloženými sudy. Exkurzi jim zpestřila vystoupení umělců v dobových kostýmech. V neděli se uskuteční burza sběratelů pivních suvenýrů.

V Jablonci obnovili za pomoci Evropské unie vyhlídkový okruh

Turistická stezka s názvem Vyhlídkový okruh, která křižuje zajímavá místa jabloneckého okresu, se dočkala obnovy. Částkou převyšující 1,1 miliónu korun na její rekonstrukci přispěla Evropská unie v rámci programu přeshraniční spolupráce, dalších 750.000 korun poskytla jablonecká radnice.

Terezín slaví 220 let od svého založení

Severočeské město Terezín na Litoměřicku, které patří díky své historii mezi neznámější místa v republice, slaví o tomto víkendu 220 let od svého založení. K základnímu kameni Terezína přijeli v kočáře taženém koňmi v dobových kostýmech zakladatel města Josef II. a jeho matka Marie Terezie, po níž bylo město pojmenováno. Oba panovníky doprovázela starostka Růžena Čechová, která uvedla, že oslavy mají také zdůraznit, že Terezín je nejen pietním místem, ale i prostorem plnohodnotný život v současnosti.

Během oslav založení města bude v neděli uděleno čestné občanství novinářce a organizátorce kulturních akcí Gaby Flatowové. Ta má zásluhu zejména na pořádání vzpomínkových koncertů z hudebních děl, která vytvořili během druhé světové války vězni v Terezíně. Čestným občanem města se stane také Josef Vraný, který v Terezíně obnovil po roce 1989 skauting. Vraný nyní žije v Německu, do svého rodiště se však každoročně vrací.

Pevnost Terezín založil v roce 1780 císař Josef II. na ochranu Čech proti vpádům Prusů. V době okupace Československa v červnu 1940 zabralo terezínskou Malou pevnost gestapo a zřídilo v ní policejní věznici. Během následujících pěti let jí prošlo přibližně 33.000 až 35.000 především českých politických vězňů. Asi 3500 z nich bylo umučeno, ubito nebo popraveno přímo v Malé pevnosti. Do dubna 1945 bylo do terezínského tábora deportováno téměř 160.000 židovských vězňů, z nichž 97.000 odvezli nacisté do vyhlazovacích a koncentračních táborů.

Tradičním zamykáním Lužnice se vydáci rozloučili s uplynulou sezónou

Tradičním zamykáním Lužnice na vodácké základně v Suchdole nad Lužnicí a plavbou zhruba stovky lodí do obce Majdalena se vodáci rozloučili s uplynulou sezónou. Milovníci Lužnice, která je pokládána za "vodáckou Mekku", se na řece sejdou letos ještě 25. prosince při vánoční jízdě. Lužnice, která je důležitým zdrojem vody pro rybníky třeboňské pánve, je nejdůležitějším pravostranným přítokem Vltavy v jižních Čechách. Zřejmě nejzrádnějším místem na Lužnici je jez Pilař, nazývaný někdy Jez smrti. Letos ale nikdo z vodáků sjíždění řeky a přecenění svých sil nezaplatil životem.

Čeští fotbalisté v kvalifikaci MS bezpečně porazili Island 4:0

V kvalifikačním utkání o účast na mistrovství světa v roce 2002 porazili čeští fotbalisté v Teplicích bezpečně Island 4:0 a usadili se v čele třetí skupiny. Už v polovině utkání vedli o tři branky, další mohl přidat po přestávce autor dvou gólů Koller, ale nedal penaltu. Dvakrát se trefil také Nedvěd. Ve středu uzavře národní tým letošní kvalifikační sérii na Maltě.

Tenistku Bedáňovou zastavila v Tokiu až Serena Williamsová

Skvělé vystoupení Daniely Bedáňové na tenisovém turnaji v Tokiu ukončila až v semifinále druhá nasazená Serena Williamsová. Devatenáctiletá Američanka, která byla před turnajem v žebříčku WTA o 79 míst výš než o dva roky mladší česká hráčka, vyhrála 6:1 a 6:4 a postoupila do finále. O titul se utká s turnajovou čtyřkou Julie Halardovou-Decugisovou z Francie. Bedáňová postoupila do turnaje z kvalifikace a v předchozích zápasech senzačně vyřadila nasazené hráčky Amelii Mauresmovou z Francie a Američanku Amy Frazierovou, ale na soupeřku z první světové desítky už nestačila.

Hokej

Znojemští hokejisté si po čtyřbrankové výhře nad druhou Plzní polepšili v extraligové tabulce ze třináctého na deváté místo. Zbývající zápasy dvanáctého kola se hrají v neděli.

Počasí

Přes den bude v Čechách skoro zataženo s občasným deštěm. Na Moravě a ve Slezsku bude oblačno, místy přeháňky. Denní teploty v Čechách 9 až 14 stupňů Celsia, na Moravě a ve Slezsku 13 až 17 stupňů.