Zprávy neděle, 08. srpna 1999

Vítejte, milí posluchači, při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou připravila Evelina Himalová. Úvodem přehled hlavních zpráv...

A nyní zprávy podrobně:

Setkáním s Drnovšekem ukončil Zeman dovolenou ve Slovinsku

Neformálním setkáním se svým slovinským protějškem Janezem Drnovšekem ukončil český premiér Miloš Zeman týdenní dovolenou ve Slovinsku. ČTK to v sobotu sdělilo velvyslanectví České republiky v Lublani. Kromě přátelského pozvání na rekonvalescenční pobyt do Karlových Varů a na setkání premiérů Středoevropské iniciativy Zeman požádal Drnovšeka o vstřícnější přístup jeho vlády k největší české zahraniční investici, papírně Krško, zejména o vyřešení dodatečného zdanění tohoto podniku 90 milióny marek. Při pátečním jednání s prezidentem Franjo Tudjmanem český premiér zdůrazňoval český zájem rozšířit visegrádskou spolupráci o plné členství středoevropského Slovinska. Slovinští podnikatelé zastupující železářskou lobby, která dováží z České republiky železo za více než 60 miliónů marek, vyjádřili podle velvyslanectví zájem o investice do českého ocelářství. Zeman s nimi projednal i další otázky vzájemné spolupráce.

Starosta Neštěmic požádal Uhla, aby se přestal zabývat Matiční ulicí

Starosta ústeckého obvodu Neštěmice Pavel Tošovský požádal dopisem vládního zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla, aby "se již přestal mediálně zabývat Matiční ulicí". Dopis, který je odpovědí neštěmického starosty Uhlovi na jeho list z 20.července, poskytl Tošovský v sobotu ČTK. Vládní zmocněnec tehdy do Neštěmic napsal, že se pokusí přesvědčit vládu, aby v návrhu státního rozpočtu na rok 2000 počítala se spoluúčastí státu na financování některých pilotních nebo jinak závažných projektů spojených s Romy.

Wagnerová výzvu Impuls '99 sice nepodepsala, signatářů si ale váží

Předsedkyně Nejvyššího soudu Eliška Wagnerová v telefonickém rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo prohlásila, že nepodepsala výzvu Impuls '99 a její podpis musel být zfalšován. Její jméno je už několik dní uvedeno na oficiální internetové stránce Impulsu v seznamu signatářů výzvy, napsal list. "Vyzvu je, aby mé jméno okamžitě ze seznamu vymazali," prohlásila Wagnerová. V rozhovoru pro ČTK však dodala, že si ale signatářů velmi váží. "Je pro mne pocta, že mne tito lidé oslovili, etický kodex soudce mi ovšem nedovoluje, abych se účastnila iniciativ s politickým kodexem," vysvětlila Wagnerová.

Přenosilová podepsala zkrácenou verzi iniciativy Impuls '99

Novinářka Yvonne Přenosilová podepsala zkrácenou verzi prohlášení občanské iniciativy Impuls '99 a souhlasí i s jeho plnou verzí. Oznámila to ČTK v reakci na sobotní zprávu televize Nova, že prohlášení iniciativy nepodepsala, přestože je na internetových stránkách Impulsu uvedeno pod výzvou její jméno.

Připomeňme, že signatáři nedávné iniciativy českých intelektuálů chtějí pravidelně upozorňovat na neřešené problémy a systematicky předkládat názory, poznatky a návrhy k veřejné diskusi. Zejména si vytyčili zasadit se za brzkou a kvalitní integraci České republiky do evropských struktur a získat pro to podporu a spolupráci občanů.

Většina pořadů vysílaných TV Nova by od pondělí měla vysílat kabelová televize Galaxie

Většina pořadů, které donedávna vysílala televize Nova, poběží podle sobotního vydání Mladé fronty Dnes už od pondělního rána na kabelové televizi Galaxie. List uvádí, že se na tom předběžně dohodly týmy právníků České nezávislé televizní společnosti, která má pořady k dispozici, a generálního ředitele Galaxie Martina Kindernaye.

Víkendový pochod ekologických aktivistů pro Národní park Šumava pokračuje

Víkendový pochod pro Národní park Šumava, kterého se účastní 30 českých a 10 bavorských ekologických aktivistů, pokračuje. Akce s podtitulem "Smažme rozdíly" má seznámit účastníky s výsledky rozdílné koncepce ochrany přírody - a to nejen proti kůrovci v naší i německé části parku.

Ekologičtí aktivisté, kteří od 27. července vlastními těly brání dřevorubcům v kácení napadených stromů v přírodní rezervaci Trojmezná v Národním parku Šumava, v pondělí neuskuteční ohlášené protestní shromáždění před správou parku ve Vimperku. ČTK to v sobotu řekl vedoucí lesního programu Hnutí Duha Jaromír Bláha. "Shromáždění jsme naplánovali ještě před rozhodnutím o zahájení blokády, ale všichni lidé jsou potřebnější tady v parku. V blokádě stromů v prvních zónách parku budeme pokračovat, dokud správa parku kácení nezastaví," prohlásil Bláha.

Obyvatelé Životic si připomněli 55.výročí represe gestapa

Obyvatelé Životic na Karvinsku si připomněli památku šestatřiceti Čechů a Poláků, které zavraždilo před 55 lety gestapo. Tehdejší represe těšínského oddělení německé tajné policie vůči českému a polskému obyvatelstvu byla odvetou za předchozí útok partyzánů. Památku zavražděných si připomnělo přibližně 150 obyvatel obce a okolí.

Česká policie předala mafiánského bosse z Kosova norským kolegům

Za mimořádných bezpečnostních opatření předali v sobotu krátce po 14:00 čeští policisté na ruzyňském letišti v Praze svým norským kolegům Prince Dobrošiho, jednoho z nejvýše postavených bossů kosovsko-albánské drogové mafie. Norští policisté odletěli s Dobrošim norským vojenským speciálem. ČTK o tom informovala mluvčí české policie Ivana Zeleňáková s tím, že pětatřicetiletého Dobrošiho zadrželi detektivové Národní protidrogové centrály 23.února v autě na křižovatce před pražským hotelem Hilton s pomocí příslušníků Útvaru rychlého nasazení. Podle představitelů české a norské policie stál Dobroši v čele jedné z nejsilnějších kosovsko-albánských mafiánských organizací, která kontrolovala takzvanou severní větev balkánské cesty. Po ní drogy putovaly z Balkánu přes Českou republiku do skandinávských zemí.

Dopadenám Dobrošiho vyvrcholila rozsáhlá, dva roky trvající operace Klec, která byla součástí mezinárodního projektu Viking. Na něm se vedle útvarů české policie podíleli také dánští, švédští a zejména norští policisté. Během této operace policisté zatkli v zemích severní a západní Evropy 42 příslušníků gangu, který Dobroši vedl. Dobrošiho dopadla v roce 1993 norská policie a koncem roku 1994 byl v Oslu odsouzen ke 14 letům vězení. Předloni v lednu však z norského vězení uprchl v dodávce s prádlem. Poté zamířil do Chorvatska, kde se podrobil plastické operaci obličeje za 35.000 německých marek 'zhruba 660.000 korun), a zcela tak změnil svůj vzhled. Národní protidrogová centrála získala za zatčení Dobrošiho plaketu norského policejního prezidia.

Více než pětina obyvatel ČR má obavy z negativního dopadu zatmění Slunce na lidský život

Více než pětina obyvatel České republiky očekává, že zatmění Slunce bude mít negativní dopad na lidský život; lidé se přitom obávají především živelních pohrom. Zatmění Slunce, které má nastat ve středu 11.srpna, zajímá více než dvě třetiny lidí, velmi intenzivně se na jeho pozorování připravuje 18 procent občanů. Vyplývá to z výzkumu agentury Sofres-Factum, zpracovaného pro sobotní Lidové noviny. Pětapadesát procent lidí je přesvědčeno, že se v souvislosti se zatměním nic nestane, 23,4 procenta občanů nemá na tuto otázku vyhraněný názor.

Petici pro zachování bruntálské nemocnice podepsalo pět tisíc lidí

Pět tisíc lidí podepsalo během jednoho týdne zachování bruntálské soukromé nemocnice, která už delší dobu bojuje o udržení oddělení poskytujících akutní lékařskou péči. Mluvčí nemocnice Karel Soukup ČTK řekl, že pod petici organizovanou pracovníky nemocnice se podepisují obyvatelé Bruntálu, okolních obcí i pacienti bruntálské nemocnice.

Minimálně deset párů uzavře hromadně sňatek v prvních okamžicích nového tisíciletí před teplickou radnicí

První pár se v Teplicích přihlásil k hromadné svatbě v prvních okamžicích roku 2000 na schodech před teplickou radnicí. Teplický starosta Jaroslav Kubera v sobotu ČTK řekl, že nabídku na netradiční svatební obřad bez příplatku využije určitě nejméně deset párů, a to nejen z Teplic. Jako první se vzápětí po zveřejnění této možnosti přihlásil na teplické radnici snoubenecký pár z Ústí nad Labem.

Dvousettisícové půjčky na pořízení nového bydlení zřejmě nebudou

Ministerstvo pro místní rozvoj podle sobotních Zemských novin a Slova navrhuje, aby se v příštím roce už neposkytovaly bezúročné dvousettisícové půjčky na pořízení nového bydlení splatné do 20 let. Rovněž má být zrušen příspěvek na splácení hypotečního úvěru prostřednictvím postupně rostoucích splátek. Deníky to píší s odvoláním na návrh koncepce bydlení, kterou chce ministr Jaromír Císař předložit vládě po návratu z dovolené.

Jakubše možná stane v předsednictvu IPB

Prezident Českých aerolinií 'ČSA) Antonín Jakubše, který ve čtvrtek oznámil rozhodnutí rezignovat na funkci a ze společnosti odejít k 31.srpnu, se stane členem předsednictva Investiční a Poštovní banky 'IPB). S odvoláním na svůj zdroj z IPB to píše sobotní Právo. Informaci, že se s Jakubšem do předsednictva IPB počítá, podle deníku nevyvrátil ani Karel Tejkal z tiskového odboru IPB.

Křivický kostel má po mnoha desetiletích znovu svůj zvon

Nový zvon sv.Vavřince v Křivicích v okrese Rychnov nad Kněžnou v sobotu vysvětil biskup královéhradecké diecéze římskokatolické církve Dominik Duka. "Původní zvon z roku 1563 byl totiž během první světové války stržen a pravděpodobně použit pro vojenské účely," řekl ČTK organizátor akce Kamil Horný. Kostelní zvon vážící přes 600 kilogramů vysvětil Duka při Letních slavnostech, které místní obyvatelé pořádají pravidelně od roku 1996. Tehdy byla u příležitosti 600. výročí první dochované písemnosti o obci založena nadace Zvon 2000, jejímž hlavním cílem bylo vrátit Křivicím do roku 2000 repliku předchozího zvonu, uvedl Horný. Nový zvon vyrobila dílna známé české zvonařky Marie Tomáškové-Ditrichové z Brodku u Přerova. Výrobu zčásti zaplatili místní obyvatelé, část peněz poskytli sponzoři, použity byly i výtěžky z předchozích Letních slavností.

Housle za 100.000 korun získala šestnáctiletá Ivana Kovalčíková

Housle za 100.000 korun od pražského houslařského mistra Karla Vávry převzala v sobotu šestnáctiletá Ivana Kovalčíková z Valašských Klobouk na Zlínsku na závěr luhačovických Letních houslových kursů Bohumila Kotmela staršího a Václava Hudečka. Nejúspěšnější absolventka vystoupila s dalšími žáky a Hudečkem při závěrečném hudebním matiné mezi obrazy v Art Gallery v Luhačovicích.

Víkend v Deštném je zasvěcen umění sklářských mistrů

Ruční tavba skla dřevem v podání novoborských mistrů dominuje víkendové slavnosti Skleněných dnů, jejíž osmý ročník se tradičně koná v Deštném v Orlických horách. "Sklářství, které se v těchto horách rozvíjelo více než 400 let, zde má obrovskou tradici," řekl ČTK ředitel zdejšího Muzea zimních sportů, turistiky a řemesel Václav Šplíchal. Akce začala v pátek vysvěcením pece sv.Máří Magdaleny, s jejíž pomocí čtyři skláři z Nového Boru předvádějí výjimečnou práci s píšťalou při tavbě skla pod širým nebem. Unikátní díla sklářských mistrů budou v neděli vydražena a vydraženou částku pořadatelé použijí na přestěhování a obnovu expozic místního muzea, které utrpělo velké škody při loňských povodních.

I.Gay film festival nabídne více než 80 titulů

Více než 80 filmových titulů má na programu I.Gay film festival, který se uskuteční mezi 23. a 29.srpnem v hotelu Srdce Beskyd u Čeladné na Prostějovsku. Vedle filmových projekcí nabídne festival řadu setkání a besed. Přehlídky se má zúčastnit také ministr kultury Pavel Dostál. ČTK o tom v sobotu informoval předseda pořádajícího PV klubu Prostějov Petr Mráček.

Z víkendové kultury v Praze

Agentura Shok uvádí na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu v rámci Letních shakespearovských slavností tragédii Macbeth v režii Borise Rösnera. V roli nemilosrdné lady Macbeth se střídají Taťána Medvecká s Evou Salzmannovou, Macbetha ztvárňuje Michal Dlouhý, Hekaté, vládkyni Luny a tajemných sil z řecké mytologie, hrají Jaroslava Adamová nebo Johana Tesařová.

V neděli naposledy mohou Pražané a návštěvníci hlavního města zhlédnout v Císařské konírně Hradu retrospektivní výstavu rakouského kreslíře a grafika původem z Litoměřic Alfreda Kubina. Výstava vznikla u příležitosti 40.výročí umělcova úmrtí a vedle grafických listů z Národní galerie ji tvoří práce, které Kubin odkázal Hornorakouské zemské galerii v Linci.

V neděli bude pro veřejnost otevřena Trmalova vila ve Strašnicích. Jde o jednu z prvních prací architekta Jana Kotěry. V budově nyní vzniká expozice Slavné pražské vily, která má shrnout dokumentaci známých pražských vil.

Slavné osobnosti ve fotografii jsou obsahem hned dvou letních výstav: V Galerii Franze Kafky na Staroměstském náměstí naleznou návštěvníci snímky, které pořídil Václav Chochola. Obecní galerie Beseda na Malostranském náměstí nabízí snímky osobností Malé Strany a Hradčan.

K projektům, které o prázdninách nabízí návštěvníkům Národní muzeum, patří expozice historických klavírů a klavírů slavných osobností v hlavní budově muzea na Václavském náměstí. Výstava je součástí oslav výročí 300 let od vynálezu kladívkového klavíru. První nástroj tohoto typu, stavbou i zvukem rozdílný od cembala, vytvořil italský mistr Bartolomeo Cristofori v roce 1698.

Svět slováckého venkova začátku 20.století zachycuje kolekce skleněných deskových negativů, které pořídil obchodník, majitel jarošovského pivovaru a předseda židovské obce v Uherském Hradišti Josef Braun. Unikátní soubor snímků zachycující specifickou lidovou kulturu vystavuje Národní muzeum v Lobkovickém paláci na Pražském hradě.

Ze sportu:

V jediném sobotním utkání první Gambrinus ligy fotbalistů hrála Opava s pražskou Spartou nerozhodně 1:1. Vedoucí brank Sparty dal ve 26.minutě Sionko, na konci prvního poločasu vyrovnal Onderka.

Na mistrovství Evropy softbalistů v Praze-Krči česká reprezentace obhájila prvenství z posledního šampionátu. Ve finále porazila celek Nizozemska 9.4. Češi se v obraně opírali o výkon nadhazovače Luboše Vrbenského a v útoku předvedli agresivní hru na palce, kterou řídil novozélandský kouč Mike Stapleton.

Hokejový Jágr Team vyhrál v prvním ze dvou letošních exhibičních utkání nad týmem All stars Slovenska v Popradu vysoko 12:7. Do střelecké listiny se zapsali dvakrát bývalý obránce Anaheimu Miloš Holaň, útočník Buffala Václav Varaďa a Josef Beránek z Edmontonu, desátý gól symbolicky vstřelil pittsburský kapitán Jaromír Jágr.

Ve druhém ze tří přípravných zápasů před zářijovým mistrovstvím Evropy prohráli čeští volejbalisté v Brně za 88 minut s Čínou 1:3. O vítězství důraznějších Číňanů rozhodly s výjimkou třetího dějství lépe zahrané koncovky setů. Třetí zápas se hraje v pondělí v Liberci.

Házenkáři pražské Dukly obsadili na přípravném turnaji v Schlotheimu třetí místo. V rozhodujícím zápase o jednu branku porazili hráče švédského Sävehofu 24:23. V semifinále předtím čeští házenkáři podlehli pozdějším vítězům Magdeburgu 20:25.

Česká tenistka Denisa Chládková postoupila na turnaji v belgickém Knokke do finále, když porazila druhou nasazenou Chorvatku Talajovou bez problémů dvakrát 6:2. O titul se naše hráčka utká se Španělkou Sanchezovou-Lorenzovou.

V sobotním programu čtvrtého podniku mistrovství České republiky v závodech automobilů na okruzích na mosteckém autodromu vyhrál v divizi 1 cestovních vozů suverénně Antonín Charouz a již pátým vítězstvím v řadě se dostal na dosah titulu šampióna.

Počasí:

V neděli bude Česká republika ležet v přílivu teplého vzduchu od jihu. Bude polojasno až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Noční teploty 18 až 14 stupňů, denní 27 až 31 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.