Zprávy neděle, 08. února 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková.Na úvod jsou připraveny zprávy.

A yní podrobněji:

Klaus Kinkel varuje před novými česko-německými spory

Německý ministr zahraničí Klaus Kinkel v sobotu reagoval na debatu k obsazení česko-německého diskusního fóra v českém parlamentu. Apeloval na všechny zúčastněné, aby neprodleně zahájili dialog a nedali se strhnout ke sporům o tom, kdo se ho má účastnit. Podle německého ministra zahraničí nesmí být rozmělněn důležitý podnět, který pro česko-německé sousedské vztahy představuje zřízení fondu budoucnosti a diskusního fóra.

ČSSD neustoupí od zamítavého stanoviska k účasti ve fóru

Ani po negativních reakcích ministra zahraničí SRN Klause Kinkela a části německého tisku neustoupí sociální demokraté podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Stanislava Grosse od odmítavého stanoviska k účasti své strany v koordinační radě česko-německého diskusního fóra. Stanislav Gross to uvedl s tím, že se sociální demokracie odmítla zúčastnit práce koordinační rady poté, co do ní byl za německou stranu jmenován představitel Sudetoněmeckého krajanského sdružení Franz Neubauer. Předseda ČSSD Miloš Zeman už v pátek Poslanecké sněmovně oznámil, že sociální demokracie se při současném personálním obsazení koordinační rady diskusního fóra z německé strany odmítá práce rady účastnit.

Unie svobody dá prostor platformě komunální politiky

Celorepublikové setkání komunálních politiků hlásících se k nově vzniklé Unii Svobody proběhlo v sobotu v Kutné Hoře. Jak uvedl předseda poslaneckého klubu Unie Jan Ruml, komunální politika je jednou z priorit jeho strany. Zástupci samospráv, kteří se hlásí k Unii, se na zasedání dohodli na založení platformy komunální politiky. Poté zvolili přípravný výbor a pověřili ho vypracováním návrhu té části stanov Unie, která se týká platformy.

KDU-ČSL se nebude přizpůsobovat politice ČSSD

Názor místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha, podle kterého lidovci slaďují svůj volební program s programem sociální demokracie, odmítl místopředseda KDU-ČSL a ministr Miloslav Výborný. Ten dodal, že jeho strana má křesťanský program, který se velice liší od programu ČSSD.

K nejasnostem kolem financování ODA

Garance za minulé i budoucí financování ODA požaduje Unie Svobody. Podle předsedy Poslaneckého klubu Unie Jan Rumla tak bude vyloučeno riziko politických dopadů dalších možných skandálů a bude se uvažovat o spolupráci obou stran. Také KDU-ČSL si podle jejího předsedy Josefa Luxe přeje, aby ODA zřetelně a jasně ukončila záležitost se sponzory.

Bývalý ministr průmyslu a obchodu a bývalý místopředseda ODA Vladimír Dlouhý zná podle Lidových novin skutečné dárce téměř šesti miliónů korun, které obdržela ODA. Vladimír Dlouhý prý také těmto dárcům, skrytým za neexistující společnost TMC z Panenských ostrovů, slíbil anonymitu.

Podle místopředsedy ODA Michaela Žantovského by měla aliance zveřejnit jména sponzorů, kteří straně před třemi lety darovali prostřednictvím firmy TMC z Panenských ostrovů šest miliónů korun. Jak Žantovský uvedl, do strany vstoupil teprve před rokem a sám jména tří utajovaných sponzorských firem nezná. Pro odkrytí anonymních sponzorů se v sobotu vyslovil také poslanec za ODA Oldřich Kužílek.

Kampaň lidovců stála o 20 miliónů víc, než strana přiznala

Předseda lidovců Josef Lux nebude komentovat fakt, že jako náklady na volební kampaň v roce 1996 přiznali lidovci jen 55 miliónů korun. Odborníci z reklamních agentur totiž tvrdí, že tak rozsáhlá kampaň jakou KDU-ČSL měla, musela stát o zhruba 20 miliónů víc. Nechci se přít s odborníky, my jsme své vyúčtování dali na stůl - zpráva o stranickém financování z roku 1996 je přístupná v Poslanecké sněmovně, dodal Josef Lux.

Podle informací Lidových novin je však cena za kampaň tak nízká, protože KDU-ČSL se spojila se svitavskou reklamní agenturou Kentaura. Ta měla straně, pro níž vede kampaně od 1994, přispívat z peněz, které získala od svých klientů za přispění některého z lidoveckých poslanců.

Místopředseda lidovců a šéf volebního týmu Jan Kasal sice nepochybuje o správnosti odhadu reklamních odborníků, trvá však na tom, že je vše v pořádku. Kampaň byla podle něj levnější díky tomu, že se na ní podílela velkou měrou členská základna, která právě oněch 20 miliónů pro stranu odpracovala.

Rakouský ministr ve Velehradě zdůraznil nutnost sociálního smíru

Nutnost sociálního smíru a partnerství jako předpoklad politické kooperace vyzdvihl v sobotu na mezinárodním sympoziu o sociálně etickém pohledu na ekonomickou transformaci České republiky ve Velehradě rakouský ministr hospodářství Johann Farnleitner. Sociální smír na všech úrovních a sociální stabilita je podle něj předpokladem doby.

Na sympoziu vystoupil i ministr Miloslav Výborný. Ten podrobil vládu Václava Klause kritice. Řekl, že česká ekonomika není výkonná a konkurenceschopná, neuspokojí domácí poptávku, je otevřená a výše dovozu není kompenzována vývozem. Koncepce rychlé a masové privatizace podle něj správná nebyla a její nedostatky byly brzdou restrukturalizace.

Předsedou ostravského oblastního sdružení ODS Radim Chytka

Novým předsedou oblastního sdružení ODS v Ostravě byl v sobotu na pravidelném oblastním sněmu zvolen bývalý starosta městské části Moravská Ostrava a Přívoz Radim Chytka. V této funkci nahradil Zdeňka Kořistku, který nedávno přešel do Unie svobody.

Miss severní Moravy se stala osmnáctiletá studentka z Kojetína

Královnou krásy v soutěži Miss severní Moravy se v olomouckém hotelu Národní dům stala osmnáctiletá studentka z Kojetína Magdaléna Kurišová, jejíž míry jsou 90-62-96. Odborná porota, ve které zasedl i bývalý rektor Akademie výtvarných umění Milan Knížák, zvolila první vicemiss devatenáctiletou sekretářku Pavlínu Ambrožovou z Olomouce a třetí skončila modelka ze Skřípova Kristina Navrátilová.

Na mezinárodní výstavě v Brně je na 3300 psů z 13 zemí

Více než 3300 psů všech plemen ze 13 státu je přihlášeno do dvoudenní výstavy, která v sobotu začala v Brně ve veletržních pavilónech B a D. Akce se zúčastní chovatelé z České republiky, Dánska, Francie, Itálie, Chorvatska, Jugoslávie, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska, Slovinska a Švýcarska. V sobotu mohli návštěvníci vidět například 150 amerických a anglických koršpanělů, 120 retrívrů, 60 yorkšírských teriérů, 54 bulteriérů, 50 dalmatinů, 46 amerických stafordšírských teriérů a 43 afghánských chrtů.

Sport:

Úvodní ceremoniál olympijských her v Naganu považují čeští olympionici za nezapomenutelný zážitek. Vesměs všichni ocenili především jednoduchost japonského pojetí slavnosti. Po třeskutých mrazech, které v minulých letech slavnostní defilé výprav provázely, naše sportovce také potěšilo téměř jarní počasí.

Bezprostředně po zahájení zimních olympijských her začal fungovat také Český olympijský dům v Naganu. Červenomodrobílá vlajka zavlála pouhých dvě stě metrů od haly Big Hat, takže návštěvníci hokejového turnaje ji nemohou přehlédnout. V domě se během následujících dvou týdnů budou setkávat čeští sportovci, novináři i zástupci sponzorů. Všichni doufají, že bude důvod do nabitého programu zařadit i nějaké medailové oslavy. Vedle fotografií českých olympioniků na stěnách zde bude hostům připomínat domov i pivo značky Radegast.

Tenisté Martin Damm a Jiří Novák neuspěli ve čtvrtfinále turnaje ve Splitu. Novák prohrál v dramatickém zápase s Chorvatem Ivaniševičem dvakrát 6:7 a Damm podlehl Britu Rusedskému 1:6 a 4:6.

Souboj dvou nejlepších českých hokejistů současnosti viděli diváci v Buffalu. Zápas NHL mezi Haškovým Buffalem a Jágrovým Pittsburghem skončil nerozhodně 2:2. Jágr se za Haškova záda trefil jednou, na druhý gól Pittsburghu přihrával Martin Straka. Branka znamenala pro Jaromíra Jágra už sedmistý bod v NHL.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky bude v neděli převážně oblačno až zataženo, občas slabé sněžení. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.