Zprávy neděle, 09. července 2000

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod stručný přehled:

Nyní podrobně:

Německý ministr kritizuje zavážení paliva v Temelíně

Kritické stanovisko zaujal k informaci české strany, podle níž bylo zahájeno zavážení paliva do prvního bloku jaderné elektrárny v Temelíně, německý ministr životního prostředí Jürgen Trittin. Rozhodnutí o ukončení povolovacího řízení označil za "překvapivé" a uvedl, že je "namířeno proti německým bezpečnostním zájmům". Německý ministr, který zastupuje ve vládě tradiční odpůrce atomové energie - stranu Zelených -, ve svém prohlášení poukazuje na to, že "předčasné" povolení "znemožňuje přesvědčit se v rozhodujících bodech o skutečném bezpečnostním stavu elektrárny v Temelíně na základě nezávislé analýzy". Rozhodnutí tak podle Trittina nepřispívá k uklidnění, ale naopak ke znepokojení obyvatelstva. Českou stranou byla dosud jako pravděpodobný termín zavážení paliva označována druhá polovina srpna, připomíná Trittin a uvádí, že na tento časový plán se orientovala i jeho ministerstvem iniciovan Rakousku zakazuje dovoz veškeré elektrické energie z nečlenských zemí unie, které provozují jaderné elektrárny. Rakouská strana reagovala na zavážení paliva do prvního bloku jaderné elektrárny Temelín, které začalo ve středu večer. Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) informoval veřejnost o úmyslu povolit zavážení již v úterý odpoledne.

Ekologové symbolicky vyznačili havarijní pásmo Temelína.

Upozornit na údajně nesmyslnou koncepci úzké třináctikilometrové zóny havarijního plánování kolem Temelína bylo cílem páteční akce asi padesáti ekologů v Municích na Českobudějovicku, kdy rozmístili přes náves obce varovné tabulky. Páteční akce ekologů je pouze symbolická a měla by být podle organizátorů pouze upozorněním pro obyvatele regionu i odpovědné úřady. Kromě návsi v Municích umístili její účastníci varovné tabulky i u silnic na trasách Hluboká nad Vltavou, Munice, Zliv a České Budějovice, Týn nad Vltavou.

Vláda by mohla otázku jaderné elektrárny Temelín řešit 12.7.

Vláda by mohla otázku jaderné elektrárny Temelín řešit již ve středu. "Kterýkoli ze členů vlády může už pro příští jednání kabinetu požádat ministra průmyslu Miroslava Grégra o informaci o postupu prací na Temelínu," řekl novinářům vicepremiér Pavel Rychetský. Upozornil, že konečné slovo v otázce spuštění Temelína bude mít Mezinárodní komise pro atomovou energii, sídlící ve Vídni. Podle Petra Krse ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost se však Rychetský mýlí. "Podle české legislativy má z hlediska jaderné bezpečnosti a radiační ochrany konečné slovo Státní úřad pro jadernou bezpečnost," uvedl Krs.

Ministr Kužvart požaduje odklad spuštění Temelína

Vláda by podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta mohla odložit spuštění jaderné elektrárny Temelín do doby, než bude připraven zákon o referendu. "Usnesení z května minulého roku mluví pouze o termínu a podmínkách zavezení paliva do elektrárny," připomněl Kužvart a doplnil, že kabinet by mohl usnesením pověřit ministra průmyslu a obchodu, aby po nějakou dobu s aktivací paliva a spuštěním elektrárny společnost ČEZ počkala.

Státní zastupitelství chce dál prověřovat policejní zásah v IPB

Prověřování legálnosti policejního zásahu v Investiční a Poštovní bance Inspekcí ministra vnitra nebylo zcela vyčerpávající a obvodní státní zástupce pro Prahu 1 se bude těmito dílčími výsledky dále zabývat. Uvedl to mluvčí městského státního zastupitelství Martin Omelka, podle něhož se na dalším prověřování budou podílet také příslušné policejní orgány, případně úřad vyšetřování. "Inspekce k nějakému závěru dospěla, ale materiály se nezdály zcela úplné," prohlásil Omelka s tím, že k těmto výsledkům se zatím nemůže vyjadřovat. "Závěr je prvotní k té určité době a dalším šetřením se může ukázat něco jiného," naznačil. Podle Omelky začal obvodní státní zástupce na případu pracovat počátkem tohoto týdne. Kromě zprávy inspekce má k dispozici i stanovisko městského státního zastupitelství, jehož obsah však odmítl sdělit. Nechtěl spekulovat ani o tom, kdy bude obvodní státní zástupce s věcí hotov.

V Labi je stále málo vody

Pouze 145 centimetrů vysoká vodní hladina v Ústí nad Labem-Střekově stále neumožňuje normální lodní provoz na Labi a plavba na českém úseku Labe a v Německu až do Megdeburku je prakticky zastavena. Ladislav Fous z dispečinku Československé plavby labské uvedl, že z Děčína dnes sice vyplulo pět lodí s nákladem do Magdeburku, ale neníjisté, zda doplují do cíle, protože na některých úsecích Labe v Německu je výška vody zatím jen 88 centimetrů.

Nejprestižnějším povoláním je lékař na poliklinice

Nejvyšší společenské prestiži se podle červnového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění těší lékař pracující na poliklinice. Druhým nejoblíbenějším povoláním je soukromý praktický lékař a třetí místo zaujímá docent či profesor na vysoké škole. První pětici, v níž figurují vysoce kvalifikované a společensky prospěšné profese, doplňují vědec a učitel na základní škole.

Poslance omudsman nezajímá

Poslanci, kteří v úterý nezvolili prvního českého ochránce lidských práv neboli ombudsmana, hledí především na stranickou příslušnost kandidátů a o ně samotné se nezajímají. Řekl to ředitel politického odboru prezidentské kanceláře Pavel Fišer. "Mám-li nějakým způsobem shrnout dosavadní průběh jednání o ombudsdmanovi, tak se mi zdá, že skutečně vítězí stranický klíč a že je velmi silný nezájem poslanců o kandidáty, o seznámení se s nimi i o samotné hlasování," uvedl Fišer.

Podle Rychetského je ČR nejlépe připravena na vstup do EU

ČR bude v dalším hodnocení Evropské komise hodnocena jako nejlépe připravená země usilující o vstup do EU. Uvedl to v pátek vicepremiér Pavel Rychetský. Podle něj se tak stane především díky "masivnímu" postupu legislativních prací za uplynulý rok. Rychetský, který má na starosti vládní legislativu, dnes poděkoval i ostatním parlamentním stranám za jejich proevropská hlasování.

Bývalý ministr zdravotnictví vstoupil do Svazu pacientů

Bývalý ministr zdravotnictví Ivan David, který loni v prosinci musel odejít z čela rodná obroda to řekl český ministr zahraničí Jan Kavan. "Kdyby se problematika rozšiřování EU stala předmětem předvolebního boje - v řadě důležitých států se konají v příštím roce a v roce 2002 volby - a kdyby to využili politici, kteří by mohli prosazovat jisté populistické a xenofobní nálady, i to by mohlo myšlence rozšíření uškodit," řekl. Překážkou rozšiřování by podle Kavana mohla být i obava z vlivu rozšíření Evropy dříve, než se uskuteční reforma společné zemědělské politiky Evropské unie, obava z pohybu pracovní síly nebo z vlivů rozšíření na rozpočet unie. Šéf české diplomacie však soudí, že o odkládání termínu rozšíření unie hovoří především novináři, kteří o případném posunutí data přijetí nerozhodnou. Jak Jan Kavan v rozhovoru pro slovenský tisk dodal, sám věří v pozitivní výsledek prosincového summitu ve francouzském Nice, kde by se o dalším postupu mělo rozhodnout.

Bošková: Bezpečnost pacientů je novým Seznamem výkonů ohrožena

Bezpečnost pacientů je podle předsedkyně Občanského sdružení na ochranu pacientů Vladimíry Boškové ohrožena, pokud budou lékaři postupovat podle nového Seznamu výkonů, který vydalo jako svoji vyhlášku s platností od 1. července ministerstvo zdravotnictví. "V tomto seznamu se stanoví, že dodržení kvalifikace lékaře není nutnou podmínkou úhrady výkonu. Říká se tak vlastně, že pojišťovna zaplatí výkon i nekvalifikovanému lékaři. Ptám se, zda je zaručena bezpečnost pacientů, když úhrada nebude striktně záviset na dodržení kvalifikace lékaře," řekla Bošková. Připomněla, že doposud je ve vyhlášce určité omezení pro "výkony klinických vyšetření", takže alespoň u některých výkonů je vazba na druhou atestaci (zkoušku odbornosti). Toto omezení, proti němuž protestuje Česká lékařská komora, chtějí lékaři zrušit. Sdružení smluvních lékařů iniciovalo mimořádné dohodovací řízení na 13. července, kde by se o tomto bodu mělo jednat.

Havel: Prezidenti při léčení výhody nemají

Prezidentovi Václavu Havlovi vadí, že se v souvislosti s případem slovenského prezidenta Rudolfa Schustera spekuluje o tom, že hlavy států mají při lékařské péči výhody. Schuster byl po operacích kvůli proděravění tlustého střeva převezen ze Slovenska na kliniku v rakouském Innsbrucku, kde o něj pečuje vedle dalších specialistů chirurg Ernst Bodner. Bodner léčil i českého prezidenta. "V novinách jsem četl takové různé dohady a spekulace, že prezidenti mají své Bodnery a koho má obyčejný člověk. Já to považuji za naprosto urážlivé pro profesora Bodnera, který desetitisíce neprezidentů operuje dnes a denně po celý svůj život," řekl Havel v sobotním rozhovoru pro Český rozhlas - Radiožurnál. Jak na Slovensku, tak v České republice a v Rakousku je podle Havla základní zdravotní péče věnována všem stejná a prezidenti výhody nemají. "Podle mé zkušenosti je to spíše někdy nevýhoda být prezidentem - pacientem. Z kontaktu se Schusterovou rodinou vím, že se některým lékařům při operaci třásly ruce, protože věděli, že za dveřmi je tisíc novinářů," uvedl Havel.

Prezident Havel koupil dům v Portugalsku, pojede tam na dovolenou

Prezident Václav Havel koupil se svou manželkou Dagmar dům v Portugalsku. V srpnu tam prezident hodlá odjet na zhruba čtrnáctidenní dovolenou. Poté, co skončí v úřadu, chce v Portugalsku pobývat delší dobu. Havel to řekl v rozhovoru pro Český rozhlas - Radiožurnál. "Domeček není v příliš dobrém stavu, ale je v báječné krajině s báječným rozhledem," řekl prezident. "Myslím na to, že až nebudu prezidentem, že tam budu dlouhé měsíce trávit, budu číst, studovat, přemýšlet, a doufám, také psát," dodal. Podle Havla je v Portugalsku klima, které vyhovuje jeho plicím. Prezident měl v minulosti několikrát zápal plic a poměrně často ho také trápí průdušky. Před čtyřmi lety mu lékaři odebrali polovinu pravé plíce, aby odstranili patnáctimilimetrový zhoubný nádor. Havel bude letos trávit své volné dny také v Chorvatsku, kam odlétá již v neděli. Nejprve se sejde s novým prodemokraticky orientovaným vedením Chorvatska a po ukončení oficiální dvoudenní státní návštěvy zůstane český prezident se svou chotí ještě deset dní soukromě v Dalmácii.

Česká literatura může obohatit světovou o jiné pohledy

Česká literatura může jen stěží konkurovat literatuře světové, může ji však obohatit o nové pohledy, řekl v sobotu po skončení pražského kongresu světové literárněvědné bohemistiky ředitel Ústavu pro českou literaturu Akademie věd Pavel Janoušek. Kongresu o tisícileté historii české literatury se zúčastnilo na 160 odborníků z 27 zemí světa. Ve světě podle Janouška nyní dominuje angloamerická literatura. Ze současných českých autorů jsou, kromě textů prezidenta Václava Havla, nejpřekládanějšími spisovateli Michal Viewegh a Jáchym Topol, uvedl Janoušek. Na kongresu zaznělo více než 100 referátů, které postihly českou literaturu od středověku po současnost. Do Prahy přitom přijeli bohemisté z tak vzdálených a odlišných zemí, jako jsou například Japonsko a Kolumbie. "Je zajímavé pro nás, kteří se českou literaturou zabýváme, slyšet, jak ji hodnotí lidé s jinou zkušeností," poznamenal Janoušek.

V rámci doprovodného programu navštívili bohemisté Letní shakespearovské slavnosti na Pražském hradě a podívali se do jihočeské Třeboně. Mohli se také zúčastnit projížďky lodí po Vltavě spojené se setkáním s českými spisovateli. První ročník kongresu se uskutečnil v Praze před pěti lety.

Karlovarský filmový festival pokračuje i o víkendu

Víkend je pro organizátory i hosty mezinárodního filmového festivalu ryze pracovní záležitostí. Celkem se v obou dnech uskuteční téměř 110 projekcí. V široké nabídce titulů zahraničích kinematografií různých žánrů obstojí i domácí snímky. Přehlídka českých filmů posledních dvou let, původně určená prakticky jen zahraničním hostům, totiž láká fanoušky natolik, že projekce jsou vyprodány a některá představení musejí organizátoři uskutečnit navíc. Což si v minulých dnech pochvalovali například tvůrci snímků Hanele, Eliška má ráda divočinu a Ene Bene. Přitom právě s tímto svým snímkem měla režisérka Alice Nellis nejprve smůlu, neboť se první projekce neuskutečnila. Kopie totiž dorazila z Polska zcela promočená a tedy nepoužitelná. Sobota nabídla účastníkům festivalu například Cieslarův Pramen života, Jasného Návrat ztraceného ráje a v jedné z retrospektiv i Vávrovo Kladivo na čarodějnice z roku 1969.

Pravoslavná církev má nový mužský klášter v Chabařovicích

Nový mužský klášter sv. Rostislava, knížete velkomoravského, ustanovil a vysvětil v sobotu Chabařovicích u Ústí nad Labem vladyka Kryštof, arcibiskup pražský. Vysvěcení kláštera (monastýru) předcházela pravoslavná mše v místní Kapli sv. Jana Křtitele, při níž byl mnich (jeromonach) otec Damián povýšen na igumena a stal se tak představeným kláštera. Ten je zatím bez mnichů, protože objekt je nutno dobudovat a upravit. V chabařovické komunitě má postupně žít 12 mnichů. Mají zde vyvíjet především duchovní činnost, dodržovat pravidla modlitby, půstu a čistoty, kterou je míněn především celibát. Ve zřízení kláštera vidí arcibiskup misijní čin, protože právě v severních Čechách, kde žije nejvíce lidí bez víry, chce církev oslovovat ty, kteří zatím hledají smysl života a oporu. Česká pravoslavná církev má v ČR na 100.000 věřících, z toho asi 30.000 na severu Čech. Kolem poloviny tvoří lidé, kteří sem přišli z východních zemí, Ruska, Ukrajiny, Srbska a dalších.

Pstruzi na Moravě hynou kvůli nezodpovědnosti občanů

Přibližně tři stovky pstruhů uhynuly v uplynulých dvou týdnech v luhačovickém pstruhovém revíru kvůli neohleduplnosti lidí, kteří načerno čerpají vodu z vodních toků. ČTK to řekl místní rybářský hospodář František Míka. "V Sehradicích vybudovali studnu s čerpadlem u chovného pstruhového potoka a zalévají fotbalový trávník," upozornil Míka. Starosta Sehradic František Žáček ale ČTK řekl, že mu není známo, že by se voda k tomuto účelu používala. Míka upozornil, že "načerno" čerpá vodu řada soukromníků. "Členové vodní stráže na ně upozorní, ale svědčit nepůjdou, protože by museli vystupovat proti sousedům a bojí se jejich msty. Rybářský svaz luhačovického zálesí podal v minulém týdnu na nelegální čerpání vody stížnost referátu životního prostředí zlínského okresního úřadu," upřesnil Mika.

Hygienici na jihovýchodní Moravě nedoporučují koupání v přírodě

Především děti by se nyní neměly koupat v přírodních vodních plochách na jihovýchodní Moravě. Zástupkyně zlínské okresní hygieničky Eva Báčová řekla, že se ve vodních nádržích tohoto regionu objevily sinice, v jejichž buňkách se hromadí například síra a jiné škodliviny. "Říká se, že voda kvete, což letos uspíšila nízká hladina a vysoké teploty posledních dnů," uvedla Báčová. Upozornila, že se sinice objevila například na luhačovické přehradě. "Alergiků máme stále více," upozornila. Asi dvacet koupališť, které hygienici pravidelně kontrolují, je však bez závad.

Hudební festival Krylonoce navštívilo přes 1500 zájemců

Více než 1500 milovníků folkové hudby a příznivců legendárního českého písničkáře Karla Kryla navštívilo hudební festival Krylonoce 2000. Tento první ročník přehlídky v noci na sobotu rozezněl amfiteátr na Skalce v Novém Jičíně. "I přes nepřízeň počasí lidé vydrželi až do konce. Myslím si, že je to dobrý začátek a v budoucnu budeme v pořádání festivalu určitě pokračovat," řekla místostarostka Nového Jičína Jarmila Švubová. Festival má podle ní připomenout morálního odkaz Karla Kryla a podpořit ty písničkáře, kteří svými protestsongy fungují jako zpětná vazba a reakce zdola na různé společenské jevy. Právě Kryl to uměl "zatraceně dobře". Místo konání akce přitom nebylo zvoleno náhodou, protože Kryl zhruba dvanáct let v Novém Jičíně až do své emigrace v roce 1969 žil.

Zpívající básník a legenda svobodné československé kultury zemřel náhle 3. března 1994 v Německu ve věku nedožitých 50 let. Mimořádný ohlas vzbudila zejména Krylova vystoupení v letech 1968 a 1969. Jeho písně z dlouhohrající desky Bratříčku zavírej vrátka se staly jedním ze symbolů odporu proti okupaci Československa armádami zemí Varšavské smlouvy.

Ze sportu

Český kanoista Martin Doktor vyhrál úvodní mužský závod sobotního finálového programu mistrovství Evropy v polské Poznani. Na kilometrové trati získal titul šampióna v čase 4:02,227 minuty před německým závodníkem Andreasem Dittmerem. Druhou medaili na konto české výpravy přidala čtyřkanoe ve složení Petr Fuksa, Petr Netušil, Jan Macháč a Viktor Jiráský, která vybojovala bronz.

A na závěr zpráv informace o nedělním počasí v České republice

Oblačno s občasným deštěm. Teploty 16 až 20, v západních Čechách jen kolem 14ti stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.