Zprávy neděle, 09. dubna 2000

A nyní podrobněji:

Vláda už podle premiéra Zemana dokázala splnit asi 60 procent svého programu

Premiér a šéf sociální demokracie Miloš Zeman se domnívá, že jeho vláda už dokázala za dobu svého působení splnit asi 60 procent ze svého programového prohlášení. Řekl to po sobotním jednání předsednictva své strany, které podle něj hovořilo také o analýze ekonomické, sociální i bezpečnostní situace ve státě. Premiér dodal, že vláda zřejmě v červnu předloží tak jako loni sněmovně výroční zprávu o své činnosti. Aniž uvedl svůj zdroj informací, řekl, že počet nezaměstnaných se oproti minulému měsíci pravděpodobně sníží o 10.000 lidí. Tento údaj by se podle něj mohl potvrdit začátkem příštího týdne.

Předsednictvo ČSSD se podle Zemana zabývalo také přípravou jubilejního 30. stranického sjezdu, který se má uskutečnit v dubnu příštího roku; zatím však není jasné, zda v Praze či někde jinde. Vedení sociální demokracie jednalo také o nadcházejících krajských volbách. Zeman na základě své páteční schůzky s šéfy regionálních organizací ČSSD prohlásil, že rozhodující zastoupení na sociálnědemokratických kandidátkách pro tyto volby budou mít dosavadní komunální politici ČSSD.

Na předsednictvo ČSSD naváže v neděli zasedání Ústředního výkonného výboru strany v Hradci Králové. Ten bude volit dva místopředsedy, protože tyto funkce opouštějí Petra Buzková pro nesouhlas s dodatky k opoziční smlouvě ČSSD a ODS, a Zdeněk Škromach, který tento týden vystřídal nového ministra vnitra Stanislava Grosse ve vedení poslaneckého klubu.

Aktivisté rozdali Brňanům 2000 protestních pohlednic pro ruského prezidenta

Dva tisíce pohlednic s motivy války v Čečensku pro ruského prezidenta Vladimíra Putina rozdalo v uplynulých dnech Brňanům ekologicko-sociální hnutí Nesehnutí a Společnost pro občanskou veřejnou aktivitu Sova. Pohlednice začali aktivisté rozdávat počátkem února a obsahují rusky psanou žádost Putinovi o zastavení útoků proti čečenským povstalcům. ČTK to řekl Dušan Stuchlík ze společnosti Sova. "Pohlednice jsme vydali zatím ve dvou sériích. Protože konflikt v Čečensku pokračuje a nadále tam trpí nevinní lidé, budeme v protestech pokračovat," uvedl Stuchlík. Dodal, že pohlednice rozdávali aktivisté zájemcům zdarma a byla na nich již i adresa ruského prezidenta. Občanům stačilo jen připojit svůj podpis pod žádost a nalepit známku. Kolik pohlednic Brňané Putinovi zaslali, si Stuchlík netroufl odhadnout.

Praha se podle kontrarozvědky nepodílela na vraždě Alda Mora

Z materiálů uložených v archívu bývalé komunistické rozvědky nevyplývá nic, co by potvrdilo podezření, že se Česká republika podílela na spolupráci s italskými Rudými brigádami, jejichž činnost vyvrcholila v roce 1978 zavražděním bývalého ministerského předsedy Alda Mora. Uvádí to sobotní Mladá fronta Dnes s odvoláním na vyjádření ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace Petra Zemana. Podle něho nebylo nalezeno nic, co by ukazovalo na spolupráci s Rudými brigádami. "Spíš jsme získali dojem, že se stykům s touto teroristickou organizací republika vyhýbala", uvedl Petr Zeman. Potvrdil také, že takzvaný Havlův spis nikdy neexistoval.

V Itálii se již dříve rozšířila zpráva, že československý prezident Václav Havel předal v září 1990 bývalému ministerskému předsedovi Giuliu Andreottimu tajné archívní dokumenty, které měly dokazovat spolupráci československé komunistické rozvědky s Rudými brigádami. Avšak v Itálii se nikdo nepamatuje, že by je někdo převzal a v archívech také nejsou. Rovněž Andreotti loni v listopadu prohlásil, že mu není nic známo o existenci dokumentu, který podle tvrzení italské opozice dokazuje úzké vztahy mezi teroristickou skupinou Rudé brigády a bývalými československými tajnými službami v 70. letech. Podobně se vyjádřil i Havlův mluvčí Ladislav Špaček.

Důl Kohinoor zůstává ve stávce

Okupační stávka dolu Kohinoor v Mariánských Radčicích na Mostecku pokračuje i po nabídce vedení Mostecké uhelné společnosti (MUS) na uzavření smlouvy o smlouvě budoucí s firmou SHD-Peel o koupi akcií společnosti Důl Kohinoor, která je dceřinou firmou MUS. Informoval o tom odborový předák Kohinooru Vladimír Perlík. Jak řekl, podle právníků tato smlouva neposkytuje dostatečné záruky o prodeji dolu. Havíři, kteří v hloubce 365 metrů tráví již devátý den, vyfárají podle Perlíka až po podpisu notářsky ověřené smlouvy mezi MUS a kupcem 100 procent akcií společnosti Důl Kohinoor.

Sjezd ČLK otevřel cestu mladým lékařům do soukromé praxe

Za průlom v přístupu mladých lékařů do soukromé praxe lze podle sekretáře Svazu soukromých lékařů a podnikatelů ve zdravotnictví Miroslava Havrdy označit sobotní rozhodnutí sjezdu České lékařské komory (ČLK), jímž se mění znění licenčního řádu této stavovské organizace. Podle rozhodnutí delegátů se licenční řád mění tak, že pro výkon samostatné praxe potřebuje lékař atestaci (další zkoušku) v základním oboru, u nástavbových oborů nástavbovou atestaci. Dosud byla podmínkou samostatné praxe druhá atestace, nyní bude stačit jen první, protože výraz atestace v oboru zahrnuje první i druhou atestaci. Delegáti mimořádného sjezdu ČLK také schválili povinnost lékařů účastnit se celoživotního vzdělávání a změnili tak návrh představenstva, podle něhož měli lékaři mít na účast v celoživotním vzdělávání právo.

Věřící, jež pomáhají lidem, oslavili výročí obnovení Armády spásy

Desáté výročí obnovené činnosti v českých zemích oslavuje tento víkend mezinárodní křesťanská organizace Armáda spásy. V Praze se v sobotu setkali zástupci všech českých sborů spolu s nejvyšším velitelem Armády spásy generálem Johnem Gowansem. V neděli budou oslavy pokračovat Shromážděním svatosti a Shromážděním chval, řekl ČTK ředitel brněnského azylového domu Petr Janoušek. Připomněl, že Armáda spásy je církev, která se zabývá hodně sociální činnosti; v ČR se soustřeďuje na práci s bezdomovci, se seniory i s dětmi a s Romy. Provozuje azylové domy, ubytovny, domovy pro matky s dětmi a domy na půli cesty pro lidi, kteří mají šanci vrátit se bezdomovectví do běžného života. Při jejích sborech působí většinou centra, která například pracují s mládeží, nabízejí výuku angličtiny, mají senior kluby či kluby maminek, uvedll Janoušek.

Slavnostním shromážděním oslavili novoborští Romové svůj svátek

Minutou ticha si v sobotu připomnělo na 250 Romů v severočeském Novém Boru nejen oběti druhé světové války, ale i své příbuzné, kteří z České republiky odešli v poslední době hledat lepší život do zahraničí. Zahájili tak své slavnostní shromáždění při příležitosti Světového dne Romů. "Jde o klidné shromáždění, letos ale zvlášť slavnostní, protože slavíme svátek Romů poprvé ve vlastní klubovně," řekl ČTK mluvčí tamní Romské občanské iniciativy (ROI) Štefan Gorol.

Národní aliance se proti svému rozpuštění odvolá příští týden

Členové ultrapravicového sdružení Národní aliance se příští týden odvolají k soudu proti rozhodnutí někdejšího ministra vnitra Václava Grulicha, který minulý týden v pátek toto sdružení rozpustil. Řekl to zástupce zemského vedoucího Národní aliance Michal Podolák s tím, že sdružení proto Grulichovo rozhodnutí ignoruje. "Národní aliance funguje jako doposud, rozhodnutí ministerstva vnitra pro nás nemá význam, neboť je podle našeho názorů protiprávní," řekl Podolák. Ministr tehdy rozhodnutí zdůvodnil opakovaným porušováním zákonů ze strany sdružení. Zástupci sdružení na něj poté podali trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Členové sdružení také podle Podoláka v pondělí podali na ministerstvu vnitra opravenou žádost o registraci politické strany - Národně sociální aliance.

Český komorní soubor poprvé vystoupí v Sýrii a Jordánsku

Dechové kvinteto Academia odcestovalo na týdenní koncertní zájezd na Blízký východ. V příštích dnech vystoupí s hudbou klasiků od Haydna, Mozarta a Rejchy po Dvořáka a Smetanu v Sýrii a Jordánsku. "Po bezmála třiceti letech existence se poprvé objevíme v těchto zemích, když už jsme ovšem dříve hráli v Izraeli a ve Spojených arabských emirátech," řekl ČTK umělecký vedoucí komorního souboru fagotista Josef Janda. Dva koncerty čekají české umělce v Ammánu, jeden v Damašku. Vezou tam podle Jandy spíše populární programy. "Moderní hudbu v tomto teritoriu, kam evropští hudebníci moc často nejezdí, příliš hrát nelze," poznamenal. Od přelomu loňského a letošního roku hostovalo Dechové kvinteto Academia na ostrovech v kanálu La Manche, v Německu a Británii, do konce sezóny je čeká ještě rakouské město Villach a série vystoupení po Německu.

Novou budovu Kongresového centra si prohlédlo přes 2000 lidí

Přes 2000 lidí přilákala sobotní možnost prohlédnout si novou budovu Kongresového centra Praha (KCP). ČTK to řekl mluvčí dodavatelské firmy Metrostav František Polák. V objektu budou při výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky kanceláře, poté se část z nich přemění na hotelové pokoje. Den otevřených dveří pořádal dodavatel spolu se společnosti KCP. Návštěvníci zhlédli při prohlídce všechny tři hlavní části rozestavěné budovy, tedy podzemí určené zvláště pro parkování, budoucí hotelové pokoje a kanceláře. Názory lidí na budovu, jak zpravodaj ČTK zjistil ze zápisů v návštěvní knize, byly rozporuplné. Zatímco někteří vychvalovali um stavebníků a označovali ji za stavbu století, jiní jen konstatovali, že v Praze opět přibyla "jedna bedna".

Stavba má tři podzemní a sedm nadzemních podlaží. V době výročního zasedání světových finančních institucí v ní bude 820 kanceláří a bude propojena lávkou se starým objektem KCP. Poté se část kanceláří přemění na 260 hotelových pokojů, v přízemí vzniknou také obchody. Budova nabídne rovněž podzemní parkoviště pro 391 automobilů a osm autobusů.

O víkendu je pro veřejnost otevřeno historické sídlo Univerzity Karlovy

Historické prostory sídla Univerzity Karlovy se tento víkend otevřely veřejnosti. Prohlídka zahrnuje vstupní prostory takzvaného mázhausu, křížovou chodbu, bývalou pokladnici, v níž jsou vystaveny univerzitní insignie, románsko - gotický suterén paláce, Císařský sál a reprezentační místnosti rektora univerzity, Vlastenecký sál, Malou aulu a nejslavnější sál Karolina, Velkou aulu. Tam si návštěvníci mohou poslechnout středověkou a renesanční hudbu. Návštěva končí na čestném nádvoří, před jehož vstupní branou je kašna se lvy. Den otevřených dveří pořádá univerzita u příležitosti výročí svého založení. V pátek uplynulo od vzniku první vysoké školy střední Evropy 652 let.

Pražský primátor zahájil tradiční velikonoční trhy

Pražský primátor Jan Kasl spolu se starostou Prahy 1 Janem Bürgermeistrem za zvuků řehtaček zahájili v sobotu velikonoční trhy, které v centru hlavního města pořádá Sdružení pro obnovu a rozvoj řemeslných a uměleckých tradic. "Trhy jsou tradice. Pražané tím, že rozkvete Staroměstské náměstí, poznají příchod jara," řekl Bürgermeister. Náměstí totiž vévodí vysoká nazdobená bříza spolu s dalšími opentlenými stromky.Trhy potrvají na Staroměstském a Václavském náměstí do 24. dubna.

Parní vlak jezdí po neobvyklých pražských tratích

Po neobvyklých pražských tratích se mohou svézt parním vlakem zájemci, kteří přijdou o víkendu na Smíchovské nádraží. Historický vlak odtud vyráží na okružní jízdu městem. Souprava v čele s pětadvacetimetrovou lokomotivou "Šlechtična" jede ze Smíchovského nádraží do Radotína a pokračuje přes Branický most do Krče, Malešic, na Hlavní nádraží a zpět na Smíchov. Součástí soupravy je také restaurační vůz "Pivák". Železniční klub již letos v Praze uspořádal za obrovského zájmu dětí i dospělých několik podobných akcí. Kromě této trati mohli zájemci jet historickým vlakem také "Pražským Semmeringem", tedy po romantické trati vedoucí skalami na okraji Barrandova a poté po okrajových částech metropole.

Výstava knoflíků

Více než 5000 knoflíků, z nichž některé jsou staré až 200 let, jsou k vidění na výstavě, která začala v Muzeum města Blanska. Většina knoflíků je vyrobena z perleti a pochází z dílny rodiny Tesařových z Krásenska. Její členové se s výrobou knoflíků zabývali již od počátku století. Knoflíkářskou výrobu zavedl v Krásensku na Blanensku v roce 1900 František Tesař poté, co se vrátil z Vídně, kde se tomuto řemeslu vyučil. Jeho firma dovážela perleť z Austrálie. Knoflíky vyráběla do druhé světové války, kdy se dovoz perleti zastavil. Po válce se Tesař pokusil obnovit výrobu, ztracené kontakty se mu již ale nepodařilo obnovit. Dnes už se knoflíky vyrábějí z umělých hmot. Výstava je proto atraktivní pro všechny, kteří chtějí vědět, jaké knoflíky zdobily oblečení našich babiček a dědečků. Na výstavě, která končí 28. května, jsou k vidění také velké knoflíky, které mají v průměru až tři centimetry. Příchozí se zde seznámí i s nástroji, jimiž se knoflíky vyráběly.

Ze sportu:

Čeští tenisté hráli po pátku ve čtvrtfinále Davisova poháru v Los Angeles se Spojenými státy 1:1. První bod pro český tým vybojoval Jiří Novák, který v úvodní dvouhře porazil Peta Samprase překvapivě hladce za hodinu a čtyřicet minut po setech 7:6, 6:3 a 6:2. Druhý zápas vyhrál Andre Agassi, americká a světová jednička, když porazil Ctislava Doseděla třikrát 6:3.

České házenkářky prohrály v prvním zápasu play off o postup na mistrovství Evropy v Hluku na Moravě s Maďarskem 25:26. Odvetné utkání je na programu příští sobotu v Nyíregyháze.

Dva body za páté místo získal český automobilový jezdec Tomáš Enge v prvním letošním podniku mezinárodního mistrovství FIA formule 3000, který se jel na trati v italské Imole. Závod vyhrál Francouz Nicolas Minassian, který byl ve srovnání s českým jezdcem rychlejší o necelých šest vteřin.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Většinou oblačno, ojediněle přeháňky, od vyšších poloh sněhové. Teploty 7 až 11 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.