Zprávy neděle, 09. května 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Havel položil věnec k hrobu Neznámého vojína

V den 54. výročí kapitulace fašistického Německa položil prezident Václav Havel před Národním památníkem na pražském Vítkově věnec ke hrobu Neznámého vojína. Památku obětí druhé světové války spolu s ním položením věnců uctili předsedkyně Senátu Libuše Benešová, kancléř Poslanecké sněmovny Petr Kynštetr a místopředseda vlády Vladimír Špidla. Krátkého pietního aktu bez proslovů, který za vojenských poct ukončila česká státní hymna, se zúčastnil rovněž pražský primátor Jan Kasl, představitelé ministerstva obrany a Českého svazu bojovníků za svobodu.

Prezident přijal přísahu vojáků Hradní stráže a jmenoval generály

Prezident Václav Havel přijal na Pražském hradě při příležitosti 54. výročí konce druhé světové války přísahu 170 nových vojáků Hradní stráže. Jako vrchní velitel ozbrojených sil jmenoval do hodnosti generálmajora Františka Padělka a Petra Pelze a tuto hodnost propůjčil Jindřichu Lesnému a Jaroslavu Škopkovi. Slavnostní atmosféru přísahy se pokusili narušit aktivisté Socialistické akce mládeže proti NATO. Na protest proti bombardování Jugoslávie rozvinuli na třetím nádvoří transparenty "Nepřísahejte zločincům" a "Nejste stádo, odmítejte poslušnost".

Velvyslanci ČR a SR v Německu společně uctili Den osvobození

U příležitosti Dne osvobození od fašismu uspořádali velvyslanci České republiky a Slovenska v Německu František Černý a Jan Foltín společný pietní akt. Na vojenském hřbitově Britského společenství národů v Kleve nedaleko nizozemských hranic položili věnce ke hrobům padlých vojáků československé zahraniční armády, která bojovala po boku spojenců ve druhé světové válce.

V areálu lesního hřbitova Reichswald jsou hroby šesti z celkového počtu 531 Čechů a Slováků, kteří za války zahynuli ve službách britského letectva 'RAF). Aktu se zúčastnili také dva veteráni čs. zahraničních jednotek - místopředseda Československé obce legionářské generál Gustav Svoboda a plukovník Jaroslav Procházka - a rovněž zástupci německého ministerstva obrany a britského velvyslanectví v SRN.

Komunisté uctili na Národním hřbitově v Terezíně památku padlých

Památce obětí německého fašismu se na terezínském Národním hřbitově poklonili představitelé Komunistické strany Čech a Moravy spolu se zástupci dalších levicových a antifašistických organizací. Pietního aktu "Pocta padlým", který pořádají komunisté v Terezíně každý rok počátkem května, se zúčastnilo na 2000 lidí. Místopředseda KSČM Václav Exner i další řečníci připomněli pohnutou historii Terezína a odsoudili "agresi Severoatlantické aliance vůči Jugoslávii".

Mise Velichovky připomněla konec 2. světové války

Jízdou více než 30 historických armádních vozidel z Prahy do Velichovek na Náchodsku si v sobotu členové pražského Vehicle Clubu WW II připomněli konec druhé světové války. "Mise Velichovky se koná již počtvrté a připomíná skutečnou epizodu ze závěru války," řekl ČTK organizátor jízdy Lukáš Kulhánek. Právě 8. května 1945 vyrazil z Prahy ozbrojený konvoj příslušníků 23. průzkumné squadrony 16. obrněné divize třetí armády generála George Pattona do lázní Velichovky. Američané tam měli jednat o kapitulaci s velitelem německé armády "Střed" maršálem Ferdinandem Schörnerem. Na místě však zjistili, že Schörner před postupujícími spojeneckými vojsky uprchl do Alp.

Historické americké automobily připomněly osvobození Plzně

Jízdou přibližně deseti amerických historických civilních automobilů ulicemi Plzně oslavili členové Bohemian U.S. Car Owners Clubu osvobození města americkou armádou. Kvůli obavám z útoku extremistů nesouhlasících s nálety NATO na Jugoslávii se jízdy poprvé od počátku 90. let neměla oficiálně zúčastnit americká vojenská vozidla. Několik nadšenců se přesto ve svých armádních automobilech ke koloně připojilo.

Havel: Přes veškerou snahu se omylům v bombardování nelze vyhnout

Prezident Václav Havel je přesvědčen, že přes veškerou snahu spojenců se nelze omylům v bombardování vyhnout. "Od počátku války bylo zřejmé, že přes veškerou snahu spojenců se mohou takové případy stát. To, že na válku doplácejí vždy i civilisté, je průvodním jevem každé války," tlumočil ČTK reakci prezidenta na noční bombový útok na čínskou ambasádu v Bělehradě jeho mluvčí Ladislav Špaček. Nešťastný a nechtěný zásah čínské ambasády v Bělehradě, kde po sobotním útoku letadel NATO jsou nejméně tři mrtví a dvě desítky raněných, je stejně závažný jako nešťastný a nechtěný zásah autobusu s civilními obyvateli z minulého týdne, kdy u města Lužane zahynuly nejméně čtyři desítky osob, připomněl Špaček.

Ministerstvo zahraničí lituje obětí na čínské ambasádě

České ministerstvo zahraničí vyjádřilo hluboké politování nad ztrátami lidských životů na čínské ambasádě v Bělehradě, kterou omylem bombardovaly letouny NATO. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil. Ministerstvo podle něj doufá, že tragická chyba negativně neovlivní diplomatické úsilí, jehož cílem je brzké vyřešení kosovské krize.

Reakce na zásah čínské ambasády

Vedlejším účinkem chybného rozhodnutí je podle místopředsedy Občanské demokratické strany Miroslava Macka zásah čínského velvyslanectví v Bělehradě při bombardování letadly NATO. "Už před mnoha týdny jsem se veřejně vyjádřil, že bombardování Jugoslávie považuji za chybné rozhodnutí, a na tom trvám," řekl Macek ČTK. Připomněl i svoji úvahu, že chybnost tohoto rozhodnutí se bude v toku času čím dál více prokazovat. "Řešení konfliktu může být jedině diplomatickou cestou, ne ultimátem jedné straně, ale v hledání kompromisu, který bude přijatelný pro všechny zúčastněné," dodal.

Komplikace mírového řešení balkánské krize se po vybombardování čínského velvyslanectví v Bělehradě obává předseda zahraničního výboru sněmovny Lubomír Zaorálek 'ČSSD). Místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf to považuje za důsledek nerespektování mezinárodního práva Severoatlantickou aliancí.

Politolog Jiří Pehe ČTK řekl, že Čína se samozřejmě bude po právu nějakým způsobem ohražovat, ale bombardování velvyslanectví "nebude eskalovat do nějakého mimořádného konfliktu". Taktika spojenců se nezmění do doby, než Jugoslávie buď přijme mezinárodní plán zemí sdružených ve skupině G8 'sedmi nejvyspělejších států a Ruska) nebo některé další podmínky.

Podle sociologa Ivana Gabala se Čína pokusí prosadit v Radě bezpečnosti svou rezoluci, ale rada je strukturována tak, že všechny země, které jsou členy NATO, mají možnost jakoukoli rezoluci vetovat. Gabal zároveň očekává akceleraci diplomatického úsilí, které by mohlo vést k tomu, že se země G8 a hlavní aktéři Rady bezpečnosti dohodnou na plánu řešení a donutí Bělehrad, aby přijal jejich mírové podmínky.

Místopředseda české vlády se zúčastnil Štefánikových oslav

Slovenské politické špičky a diplomatický sbor u Mohyly Milana Rastislava Štefánika na Bradle uctily 80. výročí tragického úmrtí tohoto spoluzakladatele Československa. Vojenské tryzny se zúčastnil i místopředseda české vlády Egon Lánský. Vicepremiér vidí Štefánikův odkaz pro dnešek především v následování jeho příkladu při spojování národů a států v duchu evropské integrace. "Vždyť on spojil nejen český a slovenský národ, ale spojil nás i s Francií, Itálií, Ruskem a dalšími národy, které všechny jsou součástí Evropy," zdůraznil Lánský, který svůj projev přednesl v slovenštině.

Předseda sněmovny se účastní ekonomického semináře v Salcburku

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus se o víkendu a v pondělí účastní mezinárodního ekonomického setkání v rakouském Salcburku. Klaus tam v pondělí vystoupí s přednáškou "Klady a zápory tržní ekonomiky". Salcburský seminář je týdenní akcí, jíž se účastní několik desítek významných osobností.

Závěr schůzky ministrů životního prostředí

Podpisem společného prohlášení vyvrcholila ve slovenském městě Banské Štiavnici vůbec první schůzka ministrů životního prostředí "visegrádské čtyřky", tedy České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska, věnovaná posílení spolupráce při ochraně přírody v regionu. Ministři Miloš Kužvart, Pál Pepó, Jan Szyszka a László Miklós po dvoudenním jednání vyjádřili vůli společně řešit otázky ochrany životního prostředí, zejména pak problémy přesahující hranice jednotlivých států jako dálkový přenos znečištění či znečišťování pohraničních vod.

Kužvart: Vláda by měla vzít v úvahu kritiku Evropského parlamentu

Vláda by měla podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta při rozhodování o budoucnosti jaderné elektrárny Temelín vzít "dost vážně" v úvahu kritiku Evropského parlamentu 'EP) k její dostavbě. Kužvart to řekl po návratu ze setkání ministrů životního prostředí "visegrádské čtyřky" v Banské Štiavnici. Rezoluce EP českou vládu přímo nevyzývá k zastavení výstavby Temelína, spíše přináší argumenty pro takové rozhodnutí. Zároveň připomíná dřívější stanovisko EP, že suverénní státy mají právo se rozhodnout pro jakékoli alternativy. O budoucnosti Temelína má česká vláda rozhodnout na zvláštním zasedání ve středu.

Hornorakouský poslanec Gumpinger jednal s Rychetským o Temelínu

Středeční jednání vlády, na němž má padnout verdikt o dalším osudu jihočeské jaderné elektrárny Temelín, vedlo člena hornorakouského zemského sněmu Ottu Gumpingra k páteční schůzce s vicepremiérem Pavlem Rychetským. Rakouský poslanec, který proti dostavbě temelínské elektrárny vystupuje již dlouho, byl podle svého vyjádření pro ČTK se schůzkou spokojen, ač mu vicepremiér naznačil, že výsledek hlasování je stále otevřen. Hornorakouští poslanci doufají, že se podaří dostavbu Tmelína zastavit, uvedl Gumpinger.

Představenstvo ČLK odmítlo Davidovu koncepci zdravotnictví

Představenstvo České lékařské komory 'ČLK) na svém sobotním výjezdním zasedání podpořilo výhrady prezidenta ČLK Davida Ratha k práci ministra zdravotnictví Ivana Davida a jednomyslně odmítlo jeho koncepci zdravotnictví. Vedení komory rovněž dospělo k závěru, že by předseda vlády Miloš Zeman měl zvážit Davidovo setrvání ve funkci. O jeho odvolání požádal Rath premiéra již koncem dubna. Představenstvo komory také rozhodlo o tom, že se ČLK pokusí ve spolupráci s odborníky vytvořit tým, který připraví vlastní koncepci. "Chceme vytvořit prostředí ke vzniku expertní, tedy nepolitické koncepce. Je to průlom, protože zatím koncepci tvořili politici a politické strany z pohledu svých idejí, a my bychom k tomu rádi přispěli expertním přístupem," řekl ČTK Rath.

Jiří Dienstbier se oženil

Někdejší ministr zahraničí a nynější zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva Jiří Dienstbier se v sobotu oženil ve Hrubé Skále u Turnova. Jeho životní družkou se stala Jiřina Melenová. Uvedla to televize Prima. Novomanžel televizní stanici řekl, že jeho sňatek nijak nesouvisí se státním svátkem, ale že ve Hrubé Skále byli ochotni ho tuto sobotu oddat. "My se známe už hodně dlouho, takže to byla spíš otázka času, kdy se vezmeme," dodala již Jiřina Dienstbierová. Manželům byli za svědky americký velvyslanec v Praze John Shattuck s chotí. Řekl, že je Dienstbierovým starým přítelem. Nyní se prý spolu v mnoha věcech neshodnou, přátelství však může překonat i názorové rozpory.

Posádka nadzvukového Concordu předala ČR obří klaunský nos

Obří červený klaunský nos jako podporu charitativní akce na pomoc týraným a zneužívaným dětem převzal v sobotu na letišti v Ruzyni pražský primátor Jan Kasl. Tento symbol připomíná, že zakoupením klaunského nosu může každý od 1. května do 13. června podpořit Linku bezpečí pro děti. Klaunský nos Kasl dostal od kapitána nadzvukového dopravního letounu Concord, který přilétl z Velké Británie, kde akce vznikla. Letošní výtěžek akce, v níž červené klaunské nosy symbolizují smích a důvěru k dospělým, dostane nadace Naše dítě, která již téměř pět let provozuje telefonní Linku bezpečí.

Na festivalu v Krupce se zpívalo a vybíraly se peníze na Kosovo

Na tradičním Ekumenickém festivalu sborového zpěvu Bohosudov 99, který se koná v Biskupském gymnáziu Bohosudov v Krupce na Teplicku vždy ve výroční den konce druhé světové války, se v sobotu nejen zpívalo, ale vybíraly se i peníze pro kosovské uprchlíky. Vlasta Holíková, která vede místní dvacetičlenný sbor Audite silete 'Mlčeti zlato), ČTK řekla, že tentokrát přijelo do Krupky zazpívat deset církevních pěveckých sborů ze Severočeského kraje, Turnova, Prahy a Plzně. Výši výtěžku benefice oznámí pořadatelé v pondělí.

Začala pěvecká soutěž Emy Destinnové

Pátý ročník pěvecké soutěže Emy Destinnové začal v sobotu večer v koncertní síni Otakara Jeremiáše v Českých Budějovicích. Dvoukolová soutěž je určena mladým pěvcům v kategoriích do 24 a do 35 let. Pořádá ji Festivalová kancelář Emy Destinnové ve spolupráci s Jihočeskou komorní filharmonií a Českým rozhlasem České Budějovice. Ačkoli se letos poprvé soutěž nekoná souběžně s Hudebními slavnostmi Emy Destinnové na přelomu srpna a září, získá podle ředitele festivalové kanceláře Antonína Kazila její absolutní vítěz právo zazpívat si na závěrečném koncertě těchto hudebních slavností.

Lanovka na Sněžku jezdí již 50 let

Již půl století vozí lanovka turisty na nejvyšší českou horu Sněžku. Na vrchol přepravila přes šest miliónů lidí, zpět se svezly necelé čtyři milióny, řekl na sobotních oslavách jubilea náčelník lanovky Jiří Martinec. V rámci oslav měli turisté jízdné zadarmo a obsluha pracovala v dobových uniformách. Přes proměnlivé počasí se "babička mezi lanovkami" těšila velkému zájmu. První úsek dvousedačkové lanovky končící na Růžové hoře zahájil provoz v roce 1949, o rok později mohli lidé vyjet až na vrchol Sněžky. Lanovku vyrobila v licenci švýcarské firmy Von Roll chrudimská Transporta a dělníci při stavbě podávali obdivuhodné výkony - první lana vynášeli holýma rukama.

Ze sportu:

Vítězem druhé etapy cyklistického Závodu míru ze Znojma do Luhačovic se stal trojnásobný vítěz závodu Steffen Wesemann. Německý cyklistaz profesionální stáje Telekom triumfoval v závěrečném spurtu a převezme od svého krajana a stájového kolegy Daniela Honda žlutý trikot vedoucího jezdce průběžného pořadí. Nejlepší z českých jezdců Milan Kadlec skončil ve stejném čase jako vítěz na šestém místě.

Basketbalisté Mlékárny Kunín získali ve své sedmé prvoligové sezóně premiérový titul mistrů České republiky. Ve finálové sérii první ligy, hrané v letošním ročníku poprvé na čtyři vítězná utkání, hráči z Nového Jičína porazili USK Praha 4:0.

Dvojnásobný olympijský vítěz a světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný oslavil na mítinku Grand Prix v Ósace návrat do světa velké atletiky triumfem. V prvním závodě po těžkém zranění ramene z loňského dubna, kvůli kterému vynechal celou minulou sezónu, zvítězil výkonem 87,57 metru. V soutěži trojskokanek obsadila Šárka Kašpárková třetí místo.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 15 až 19 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.