Zprávy neděle, 09. srpna 1998

Vážení posluchači, ke sledování vysílání Radia Praha vás zve Kateřina Brezovská. Na úvod jsou připraveny zprávy.

Nyní podrobněji

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla se opět zlepšil.

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla se dál zlepšil. Přetrvávají subfebrilní teploty (zvýšená teplota lidského těla až do 37,9 st.C). Informoval o tom prezidentův ošetřující lékař Ilja Kotík. Václav Havel podle Kotíka dýchá spontánně proti odporu z důvodu udržení průchodnosti průdušek. Strava přijímaná ústy se den ode dne zvyšuje a podíl umělé výživy má jen zajišťující charakter. Prezident podle Ilji Kotíka sleduje se zájmem televizní programy a zajímá se o veškeré dění.

Lánský: Žádné omluvy za dezinterpretované Zemanovy výroky

Místopředseda vlády Egon Lánský v pátek řekl, že jeho čtvrteční výrok o připravenosti české strany udělat vše pro nápravu česko-německých vztahů rozhodně neznamenal záměr Prahy omluvit se Bonnu za premiérova slova na adresu sudetských Němců či nad nimi vyslovit politování. "Není za co se omlouvat, nepotřebujeme brát nic zpět," zopakoval Lánský. Trvá na tom, že v Německu ostře kritizovaný výrok Miloše Zemana byl a je špatně interpretován. Možnost omluvy ve čtvrtek odmítl i Zeman. "Nevidím důvod k jakékoli omluvě. Sudetoněmecký landsmanšaft nikdy nebyl z mé strany označen za komunistickou organizaci, a pokud si to někdo myslí, tak ať si ten výrok přečte pořádně," řekl ČTK. Sporný výrok premiéra Zemana z předminulé neděle zní: "V diskusním fóru by měli být lidé, kteří tuto deklaraci podpořili. Sudetoněmecký landsmanšaft k organizacím, které podpořily tuto deklaraci, rozhodně nepatřil. A podobně jako z naší strany tam nejsou komunisté nebo republikáni, nevidím důvod, proč by tam z německé strany měl být landsmanšaft."

Theo Waigel žádá Zemanovu omluvu

Německý ministr financí Theo Waigel v sobotu vyzval českého premiéra Miloše Zemana, aby se omluvil za své nedávné výroky, jimiž postavil na stejnou úroveň sudetské Němce a české pravicové extremisty a komunisty. "Za taková slova se musí omluvit, aby dialog mohl pokračovat," řekl Waigel před 1600 účastníky shromáždění jeho strany, Křesťanskosociální unie, jíž předsedá a jež je bavorskou odnoží Křesťanskodemokratické unie kancléře Kohla. "Německo rozhodne samo o osobách, které vyšle" do tohoto fóra a sudetští Němci v něm "přirozeně" být musí, prohlásil Theo Waigel. Výroky Miloše Zemana v úterý kritizoval německý kancléř Helmut Kohl, šéf německé diplomacie Klaus Kinkel je označil za nepřijatelné a předsedkyně Spolkového sněmu Rita Süssmuthová v dopise Zemana vyzvala, aby svá slova stáhl.

Sociální demokraté již zbrojí pro podzimní senátní volby

Sociální demokracie chce své kandidáty poslat do podzimních senátních voleb řádně vyzbrojené uměním veřejného vystupování, rétoriky a v neposlední řadě i jejich dobrými portréty na předvolebních materiálech. Vyplývá to z informací, které ČTK získala v Roudnici nad Labem, kde se o tomto víkendu koná školení sociálnědemokratických kandidátů pro senátní volby. Školení se zúčastnil i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Richard Falbr, který před dvěma lety úspěšně kandidoval jako nezávislý s podporou ČSSD na Mostecku. Letos v tomto regionu kandiduje jako nezávislý na kandidátce ČSSD. Organizátoři uznali, že například kurs rétoriky podstoupit nemusí, proto se zúčastnil jen fotografování.

Císař: Nájemné by mělo vzrůst o dvě procenta nad míru inflace

Nájemné by se příští rok mělo zvýšit v průměru asi o dvě procenta nad úroveň inflace, uvedl v rozhovoru pro sobotní Právo ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař. Slovo průměr však zdůraznil, protože nepůjde o plošné zdražování, ale bude se diferencovat podle skutečné kvality bydlení. Zcela se podle něj "přežilo" například zařazování bytů do první až čtvrté kategorie. Kritériem tak nebude ústřední topení, ale poloha a stáří bytu, vyplynulo z Císařových slov. Je třeba také zajistit důslednou kontrolu nákladů za služby spojené s bydlením, zdůraznil ministr. Ten rovněž hodlá upravit vztahy majitelů domů a nájemníků zákonem. Měl by chránit před nezákonnou a neodůvodněnou agresí vlastníků. Také nájemníci musí plnit své povinnosti, dodal pro Právo Císař. Ministr slíbil, že zachová všechny dosavadní formy podpory nového bydlení, možná se zavede i prémie za včasné dokončení domku, doplnil. Na bydlení hodlá navrhnout pro příští rok ze státního rozpočtu uvolnění dvaceti miliard korun místo 12 miliard letošních. Je třeba se rychle dostat na 25 tisíc nových bytů ročně, přičemž cílem je 40 až 50 tisíc bytů, řekl.

Telecom hrozí zdražením místních hovorů nejméně o třetinu

Nejméně o třetinu zřejmě vzrostou ceny místních telefonních hovorů, pokud stát neumožní volněji podnikat společnosti SPT Telecom. Napsalo to sobotní Slovo. O cenových změnách začala společnost Telecom uvažovat poté, co konkurenční RadioMobil začal od července nabízet volání do zahraničí za tarify až o polovinu nižší, než se účtují u pevných linek. Telecom se podle listu obává, že přijde o nejvýnosnější segment trhu, protože jeho cena přestane být konkurenceschopná. Vysoké ceny mezinárodních hovorů musí Telecom udržovat proto, že z nich refinancuje ztrátové místní hovory. Ministerstvo financí se až dosud bránilo většímu uvolnění regulovaných cen hovorného, aby SPT Telecom nebyl nucen ke křížovému financování, uvedlo Slovo. "Pokud stát projeví vůči RadioMobilu benevolenci a bude ho tolerovat, budeme si přát i více shovívavosti pro sebe," řekla listu mluvčí Telecomu Dana Dvořáková.

Státní zástupce přezkoumá postup při zatýkání albánského mafiána

Státní zástupce pro Prahu 4 má na žádost ředitele úřadu vyšetřování přezkoumat postup vyšetřovatele při středečním zatýkání člena kosovsko-albánské mafie. Ten nebyl vzat do vazby, ale je vyšetřován na svobodě. Informovala o tom v pátek Česká televize. Vyšetřovatel podle ní neposlal kosovského Albánce, obviněného z šíření drog a nedovoleného ozbrojování, do vazby, protože zadržený měl zlomenou nohu. "Lékař uznal, že obviněný není schopen pobytu v cele předběžného zadržení, a proto se vyšetřovatel rozhodl, že nepodá návrh na vzetí do vazby," řekla televizi mluvčí úřadu vyšetřování Soňa Jindráková. Pokud zdravotní stav kosvoského Albánce skutečně nedovoloval umístění do vazby, měl být podle televize místo stíhání na svobodě ve vězeňské nemocnici. Někteří policisté si totiž podle ČT myslí, že se narkomafián pokusí o útěk, a tentokrát si dá před policií větší pozor. Právě kosovsko-albánská mafie patří podle policie k nejnebezpečnějším, které operují na území ČR. Gang má asi sto členů. Jejich hlavní doménou je nelegální převádění přes hranice, vydírání, pašování aut a obchodování s heroinem, informovala Česká televize.

Vnitro: Kolář při odchodu skutečně vynášel tajné dokumenty

Odvolaný ředitel Národního kontrolního úřadu (NKÚ) Pavel Kolář při svém odchodu skutečně vynášel z ministerstva vnitra utajované informace. Vyplývá to ze závěru týdenního vyšetřování ministerstva vnitra, o kterém informuje sobotní Mladá fronta Dnes. Během několika dní by se mělo ministerstvo také rozhodnout, zda Koláře obviní z ohrožení služebního tajemství. Pavel Kolář a někteří jeho kolegové však tvrdí, že Kolář žádné utajované materiály nikam nedonášel a že šlo pouze snahu, jak Koláře sesadit z funkce ředitele NKÚ. Ministerstvo však tyto spekulace odmítá.

Bývalý policejní prezident bude převelen do Sokolova

Bývalý policejní prezident Oldřich Tomášek bude na vlastní žádost převelen na okresní ředitelství policie v Sokolově. Uvádí to sobotní Právo s odvoláním na nově jmenovaného policejního prezidenta Jiřího Koláře. Ostatní personální i koncepční změny by měly vyplynout teprve ze závěrů hodnocení některých úseků, podle Koláře však v jeho nejbližším okolí jisté změny nastanou. "Dnes se mnou do funkce nastoupil zatím jen jeden nový člověk, kterého jsem si přivedl z Brna. Je to můj budoucí náměstek a nynější ekonomický náměstek ze správy jihomoravského kraje major Martin Kotlán," dodal Kolář. Příští týden hodlá jmenovat vedoucího své kanceláře.

V obilí letos škodí i přemnožený křeček, který je však chráněný

V obilí se letos přemnožili také křečci, na první signály o škodách poukazuje v Zemských novinách ředitel Státní veterinární správy Vladimír Kupec. Obranu proti polnímu škůdci komplikuje skutečnost, že jsou křečci chráněni a jejich likvidace je podmíněna mimo jiné povolením příslušného orgánu státní správy. Již dva okresy na Moravě však vydaly souhlas k ochraně obilí bez problémů, dodal Kupec. Křečků je sice méně než hrabošů, působí však stonásobně vyšší škody, upřesnil šéf SVS. Dospělý křeček může připravit zemědělce až o 150 kilogramů zrna.

Přerovští zřejmě budou mít po 700 letech ve městě zubry

Chovat zubry se rozhodli dva přerovští podnikatelé, kterým se nelíbí, že obrovský savec sice je symbolem města, avšak v jeho okolí se nevyskytuje 700 let, takže obyvatelé jej mohou spatřit pouze v zoologických zahradách. Nápad přivítali přerovští radní, kteří chtějí projekt podpořit. Podnikatel a přerovský rodák Josef Šimčák novinářům řekl, že obora o rozloze jednoho hektaru by měla stát nedaleko přerovského koupaliště Laguna, které je turisty vyhledávaným místem. "Obora bude ohrazena dvoumetrovými kůly a dráty s přívodem elektrického proudu kvůli maximální bezpečnosti návštěvníků," uvedl. Projekt má podle přerovských radních šanci získat podporu z městské pokladny. "Podnikatelé však musí mít jasnou koncepci a souhlas odborníků," zdůraznil starosta Přerova Petr Dutko.

Ve Valticích se po 35 letech opět konaly krojované hody

Po 35 letech se ve Valticích na Břeclavsku opět konaly krojované hody. Návštěvníci na nich ochutnali nejen dobré víno, ale viděli zde i dvanáct mladých párů oblečených v krojích. "Hody se u nás ještě po druhé světové válce dělaly ve velkém. Postupem času se však na tuto tradici zapomínalo, pak se přeměnila jen na taneční zábavu a poté se zcela vytratila. Doufáme, že se nám ji letos podaří obnovit," řekl ČTK jeden z organizátorů Josef Novotný. Hody začaly ráno tradičním krojovaným průvodem, v němž byly i dva vozy tažené koňským spřežením a naložené soudky s vínem. Tak, jak tomu bývalo před dlouhými desetiletími, organizátoří cestou lidem nabízeli po skleničce. Průvod navštívil nejprve valtického starostu, který musí dát k pořádání hodů podle tradice svůj souhlas a pak skončil až na valtickém zámku. V jeho jízdárně pak hrály pro 500 hostí dechové hudby Vlkoši a Mikulovanka. "Na lidové zvyky by se nemělo zapomínat, a stejně jako jiní obyvatelé Valtic i já proto pevně věřím, že se nám hody podaří i po těch 35 letech obnovit," dodal Novotný.

Liberecký skleněný zámek byl zpřístupněn veřejnosti

Liberecký zámeček s největší vzorkovnou skla na světě, který patří Skloexportu a sloužil dosud pouze pro jeho potřeby, otevřela společnost veřejnosti. Cenné sbírky skla přestaly být pro veřejnost nepřístupné již v červenci a v těchto dnech byla po čtyřech letech uvedena do provozu opět zámecká restaurace Kaplanka; ubytování pro náročné nabízejí i tři zámecká apartmá. ČTK o tom informoval mluvčí Skloexportu Lubomír Maršík. Ve vzorkovně, kterou od 13.července navštívilo více než 1000 turistů, je podle něj asi 40.000 skleněných exponátů tvořících podrobný průřez historií i současností českého sklářství. Zámkem jsou provázeny skupiny maximálně dvaceti návštěvníků.

Skauti z Francie pomáhají v Zátoru opravovat zaplavené domy

Parta mladých skautů z Versailles se tento týden vypravila do Zátoru na Bruntálsku, aby tamním starším obyvatelům pomohla opravit loňskou povodní poničené domovy. Pomoc zprostředkovaly olomoucké arcibiskupství a katolická diecéze ve Versailles. Mladí Francouzi, když uviděli videokazetu se záběry z loňských povodní na Moravě, se rozhodli, že v létě přijedou pomoci. V Zátoru, kde obyvatele postihly záplavy loni i předloni, mají někteří starší obyvatelé s opravami potíže, tak se rozhodli je podpořit, řekl ČTK vedoucí skautského oddílu ve Velkém Týnci na Olomoucku Jan Pečínka. Spolu s desetičlennou skupinou skautů přijela tento týden do České republiky na týdenní brigádu skupina francouzských chlapců, kteří podle Pečínky pomáhají s opravami poutního místa ve Staré Vodě ve vojenském prostoru Libavá. Tamní kostel sv.Anny a sv. Jakuba poničily za komunistického režimu čeští a sovětští vojáci, kterým často posloužil jako terč při střelbách.

A na závěr zpráv ještě informace o počasí na území ČR

Je jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší denní teploty se pohybují kolem 30-ti stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.