Zprávy neděle, 10. ledna 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Miloš Zeman trvá na tom, že Kočárník garanci pojišťovně podepsal

Premiér Miloš Zeman trvá na tom, že bývalý ministr financí Ivan Kočárník krátce před odchodem z úřadu do vedoucí funkce v České pojišťovně podepsal tomuto pojišťovacímu ústavu státní záruku na bezmála pět miliard korun. Předseda kabinetu v sobotu uvedl, že při svém tvrzení o Kočárníkově kroku vycházel z výsledků prověrek státních kontrolorů. Představitelé České pojišťovny ale opakovaně uvedli, že nynější předseda představenstva tohoto pojišťovacího ústavu Kočárník v bývalé funkci žádnou záruku státu pro pojišťovnu nepodepsal. Mluvčí České pojištovny Michal Urban zároveň informoval, že Kočárník zvažuje, že na Zemana podá žalobu.

Rychetský: První výsledky akce "čisté ruce" mají být koncem ledna

První výsledky protikorupční akce čisté ruce mají být podle vicepremiéra pro legislativu Pavla Rychetského známy do konce ledna. Sdělila mu to Koordinační analytická skupina vytvořená při výboru na ochranu ekonomických zájmů. Skupinu, kterou kabinet zřídil loni na podzim, vede ministr Jaroslav Bašta a jejím úkolem je analyzovat informace o hospodářské trestné činnosti a předávat podněty vyšetřovacím orgánům. Rychetský také zpochybnil smysl sněmovní vyšetřovací komise, která se má zabývat podezřením z korupce při privatizaci SPT Telecom. Ustavení komise přitom dolní komoře parlamentu hodlají navrhnout jeho straničtí kolegové, poslanci ČSSD.

Zeman: Vláda udělá vše, aby němečtí rytíři nedostali majetek zpět

Vláda udělá podle premiéra Miloše Zemana vše, aby řád německých rytířů nedostal zpět majetek o který usiluje. Jak uvedl, od sociálnědemokratické vlády řád nedostane ani kamínek, natož Bouzov, Sovinec či Karlovu Studánku. Zeman to řekl bez dalších podrobností v Bruntálu, v jehož okolí žádá řád o vydání několika desítek objektů.

Poslanec za KDU-ČSL a familiář řádu německých rytířů Pavel Tollner výroky premiéra Miloše Zemana nechtěl komentovat. Vyjádřil pouze víru v právní řešení celé záležitosti, protože jeho řád neusiluje o žádný majetek, který by mu právem nenáležel. Tollner se přitom podle svých slov řídí právním názorem, že o vydání majetku nerozhoduje kabinet.

Kauza kolem restitucí majetku církví byla znovu rozpoutána po zveřejnění informace, že jeden z pracovníků ministerstva kultury neoprávněně vydával řeholním řádům a kongregacím potvrzení, na jejichž základě mohly žádat o svůj zabavený majetek. Takové potvrzení používá dosud podle ministra kultury Pavla Dostála i řád německých rytířů.

Podle arabského listu irácký konzul v ČR požádal o azyl na Západě

Irácký konzul v České republice Džábir Sálim požádal údajně o politický azyl v Německu nebo ve Velké Británii. Napsal to arabský list Az-Zamán, vycházející v Londýně. List odvolávající se na diplomatické zdroje v Praze uvedl, že Sálim řídil iráckou zpravodajskou službu v České republice, Polsku a na Slovensku a že mohl uprchnout i s iráckými šifrovacími klíči. Do českého hlavního města podle deníku přicestovala delegace iráckého ministerstva zahraničí, aby záležitost vyřešila s českými úřady. Irácké velvyslanectví v Praze se v sobotu odmítlo k případu vyjadřovat.

Ministr zahraničí ČR Jan Kavan týž den uvedl, že Irák se zatím neobrátil na Českou republiku ve věci svého konzula Sálima. Ministr ale přiznal, že o nepřítomnosti Sálima v Praze byl informován, nikoli však běžnou diplomatickou cestou. Asi měsíční nepřítomnost iráckého konzula potvrdil také chargé d'affaire Iráku, podle kterého se konzul nalézá v Rakousku kvůli onemocnění své dcery.

Premiér Miloš Zeman si váží odvahy iráckého konzula v Praze v jeho rozhodnutí požádat o politický azyl na západě. Podle premiéra panuje v Iráku "znechucující" diktatura, která nemá žádné liberalizační tendence. Proto, jak v sobotu řekl, vláda ČSSD také "bez váhání" povolila vysílání rádia Svobodná Evropa do této země.

Televize Nova: Jan Kavan dosud nezaplatil odškodné britskému novinářovi

Ministr zahraničí Jan Kavan nezaplatil podle televize Nova dosud odškodné, ačkoli byl k jeho úhradě pravomocně odsouzen. Vyplývá to z informace poškozeného britského novináře Benjamina Kurase a jeho obhájce, kterou Nova zveřejnila. Televize zároveň připomněla, že loni v září odsoudil Vrchní soud Kavana k zaplacení 50.000 korun. Jednalo se o odškodné za to, že označil Kurasovy výroky v článku Křivá přísaha otištěném v roce 1992 v týdeníku Respekt za nehoráznou lež.

Sněmovna začne projednávat vznik Národního parku České Švýcarsko

Vládní návrh zákona, jímž má být zřízen Národní park České Švýcarsko, začne na své nadcházející schůzi projednávat Poslanecká sněmovna. Park by měl vzniknout v přírodně nejcennější části Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Poslanci tuto vládní předlohu zatím projednají v prvním parlamentním čtení, kdy rozhodují pouze o tom, zda se jí budou dále zabývat.

Nejasnosti kolem zvolení nového představenstva ČEZ

Ministerstvo životního prostředí zkoumá, zda je zvolení generálního ředitele Škody Praha Stanislava Svobody do představenstva elektrárenské společnosti ČEZ v souladu se zákonem. Vlastní zkoumání v této věci vede v současnosti i nevládní ekologická organizace Hnutí Duha. Právník Tomáš Sokol označil Svobodovo zvolení do představenstva ČEZ za jasný konflikt zájmů a porušení obchodního zákoníku. Škoda Praha je totiž generálním dodavatelem technologické části stavby jaderné elektrárny Temelín.

V Praze proběhl seminář o strukturálních fondech

Představení evropských strukturálních fondů, především Evropského sociálního fondu, bylo hlavním tématem dvoudenního mezinárodního semináře, který skončil v sobotu v prostorách Senátu. Ještě před vstupem do Evropské unie se totiž Česká republika musí připravit na systém získávání finanční pomoci na rozvoj regionů ze čtyř evropských strukturálních fondů. Ty však budou země, které usilují o vstup do Evropské unie, využívat až po jejich začlenění do unie.

Kardiologové debatovali v Konstantinových Lázních o prevenci

Prevenci, diagnostice, léčbě a rehabilitaci kardiovaskulárních chorob se věnovalo zhruba 150 účastníků dvoudenního sympózia "VIII.lázeňské kardiovaskulární dny", které v sobotu skončilo v Konstantinových Lázních na Tachovsku. Jeho účastníci si mimo jiné vyměnili nejnovější poznatky v oblasti primární a sekundární prevence kardiovaskulárních chorob.

V Českých Budějovicích opět otevřena kaple Smrtelných úzkostí Páně

Kapli Smrtelných úzkostí Páně u českobudějovické katedrály svatého Mikuláše, kterou bude k pravidelným bohoslužbám užívat řeckokatolická církev, vysvětil v sobotu biskup českobudějovické diecéze Antonín Liška. Kaple byla vystavěna v letech 1727 až 1731 neznámým architektem a fresky v její kopuli namaloval Jan Adam Schöpf v roce 1729.

Hrad Pecka na Jičínsku dosáhl rekordní návštěvnosti

Středověký hrad Pecka na Jičínsku zažil v loňském roce rekordní sezónu. Hrad navštívilo téměř 20.000 turistů, což je nejvíce za posledních 20 let. Rekordní byly i tržby ve výši téměř 340.000 korun. Návštěvníky přitahovala především expozice Hrdelní právo a soudnictví v Čechách v 16.až 18.století. V ní jsou k vidění mimo jiné palečnice, drtiče kloubů, železná maska, lámací kolo a okovy. První část expozice má podobu rychtářské jizby, kde zasedal městský hrdelní soud. Na ni navazuje mučírna s hákem na věšení a natahovacím žebříkem situovaná do sklepení hradu.

Amatérské divadelníky čeká letos 15 celostátních přehlídek

Celkem 15 celostátních festivalů a přehlídek čeká letos amatérské divadelníky. Podle informací pražského Divadelního ústavu bude první z nich koncem dubna Národní přehlídka pantomimy a pohybového divadla v Kolíně. Příznivci činoherního a pohybového divadla se setkají od 19.do 23.května v Třebíči, po které následuje jedna z vrcholných akcí - Šrámkův Písek, který se uskuteční už poosmatřicáté.

Dvanáctiletý klavírista Martin Levický hrál s orchestrem

S orchestrem Pražských symfoniků vystoupil v pátek ve Španělském sále Pražského hradu dvanáctiletý pianista Martin Levický. Bezchybnou a suverénní hrou si vysloužil potlesk publika, hráčů i dirigenta Gaetana Delogu. Levický, který je studentem pražského hudebního gymnázia Jana Nerudy a vyhrál loňskou interpretační soutěž Prague Junior Note, byl interpretem sólového partu Haydnova klavírního koncertu. S orchestrem hrál poprvé v životě.

Zlínští filharmonici se vrátili ze zahraničí

Z úspěšného uměleckého turné po Švýcarsku se v sobotu vrátili členové části zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů. Dvacetičlenný komorní orchestr Collegium Antonína Dvořáka vystupoval v prosinci v největších koncertních síních v Curychu, Ženevě, Bernu a St.Gallenu. Například ve Švýcarsku těleso doprovázelo americkou pěveckou skupinu Johny Thompson Singers v programu vánočních písní.

Výběr ze sobotního tisku

Bývalý předseda KDU-ČSL Josef Lux, který loni v září odstoupil ze zdravotních důvodů, nepodpoří podle informací deníku Právo žádného z dosud známých kandidátů na nejvyšší funkci ve straně. List uvedl, že Lux má silné výhrady nejen k poslanci Cyrilu Svobodovi, ale překvapivě také k místopředsedovi lidovců Janu Kasalovi. Jak list dále napsal, někteří kandidáti květnového sjezdu strany jsou přitom údajně připraveni hlasovat pro toho, koho Lux označí.

Deník Slovo vyslovil pochybnosti o důvodech, které vedly čtyřkoalici KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU na tříkrálové konferenci k výzvě ke změně vlády na většinovou. Odůvodnění, že současný kabinet není schopen prosadit potřebné legislativní změny, je podle deníku chabé. "Jestliže přijdou do parlamentu dobré zákony, je přece jedno, kdo je předkládá a která partaj z nich bude profitovat. Občanům to je fuk zcela jistě, partajních šarvátek mají dost," konstatoval list.

Mladá fronta Dnes podrobila kritice špatný přístup vlády Miloše Zemana ke vzdělávání národa. Dokladem toho je podle listu nepřejícnost k soukromým školám či omezování středních škol ve prospěch učilišť. Deník přitom zdůraznil známý fakt, že vzdělanost národa jedině může vést k jeho prosazení ve světě a zlepšení životní úrovně jeho občanů. "Chytré země s chytrými vládami kráčejí opačným směrem - tam, kde budou mít pokud možno všichni střední všeobecné vzdělání a více než polovina vysokoškolské. Tam, kde si lidé svobodně volí vzdělání a vlády jim nediktují, co a kdo má studovat, necpou lidi do klotových představ, kolik má být soustružníků, dojiček, filologů. Chytré vlády tuší, že nikdy nebudou dost chytré, aby věděly, po jakých profesích bude za deset, patnáct let poptávka," napsala Mladá fronta Dnes.

Motivy, které vedly předsedu Poslanecké sněmovny a ODS Václava Klause k pozvání prezidenta Václava Havla k dialogu u kulatého stolu, rozebíraly Zemské noviny. Uvadly, že Klaus chce zapojit Havla do diskusí ústavních činitelů proto, aby z něj mohl učinit pouhou jednu jejich stranu spoluzodpovědnou za případné fiasko, a dostat jej tak z role nadstranického arbitra politické scény. "Taková příležitost určitě není k zahození. Klaus si je šance vědom, je pro ni ochoten leccos překousnout. Dokonce i novoroční projev, jehož ostny prezident namířil přímo proti partajním manýrům občanských demokratů. Otázkou je, zda Havel na tuto hru přistoupí, když by veřejné debaty nemohl zaštítit ničím jiným než autoritou svého úřadu," zakončily své zamyšlení Zemské noviny.

Vláda premiéra Miloše Zemana podle deníku Právo připravuje velké personální změny v České spořitelně. Jak list uvedl, ve spořitelně se schyluje k obdobným krokům jako v elektrárenské společnosti ČEZ, kde odvolala všechny členy představenstva a dozorčí rady firmy. "To bude zřejmě další křik, který se strhne, jestliže na valné hromadě k této výměně dojde. Jestliže však nějaké vedení ohrožuje zájmy dvou miliónů střadatelů neuváženými finančními operacemi mimo jiné na ruském trhu, nemá toto vedení právo na existenci," prohlásil podle listu během své návštěvy severní Moravy předseda vlády Miloš Zeman.

Sport

V Novém Městě na Moravě dosáhla dalšího vynikajícího úspěchu česká lyžařka Kateřina Neumannová, když v závodě Světového poháru žen na deset kilometrů doběhla druhá.

Hokejisté Vsetína ve 32. kole Staropramen extraligy zvítězili nad Českými Budějovicemi 3:2 a upevnili si vedení v tabulce. Pardubice porazily Litvínov 4:1, Slavia přehrála Vítkovice 5:1, Sparta porazila Karlovy Vary 5:2, Jihlava zvítězila nad Plzní 3:1 a Kladno prohrálo s Opavou 2:3.

Titul mistra republiky v cyklokrosu vybojoval v Holých Vrších u Mladé Boleslavi Jiří Pospíšil ze stáje Morati. Na druhém místě skončil v hlavní kategorii Petr Dlask z týmu Author, třetí příčku obsadil Radomír Šimůnek, který hájí barvy stáje BenCar. Mistrem republiky v kategorii do 23 let se stal Václav Ježek z týmu Author.

Posádka Karla Lopraise na Tatře zůstala v sobotu v čele průběžného pořadí kamionů Rallye Granada - Dakar, když do cíle osmé etapy dojela druhá za Rusem Moskovskim. Na průběžné třetí místo se posunula Tatra Tomáše Tomečka.

Během následujících čtyř měsíců, kdy bude pokračovat vyšetřování dopinkové aféry tenisty Petra Kordy, může bývalá světová dvojka nadále hrát turnaje okruhu ATP.

Počasí

Na území ČR je dnes převážně oblačno s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami, nevyšší teploty -3 až +l stupeň Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.