Zprávy neděle, 10. října 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod přináším zprávy.

Nyní podrobněji:

Zeman obdržel výzvu ODS k jednání o opoziční smlouvě

Premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman obdržel v sobotu výzvu ODS, se kterou je jeho strana spojena takzvanou opoziční smlouvou, na společnou schůzku, které vyhoví. Premiér je sice přesvědčen, že ODS nemá důvod vypovědět opoziční smlouvu, pokud by se však tak stalo, zahájila by sociální demokracie okamžitě jednání s ostatními stranami. Schůzka se podle Zemana takřka s určitostí uskuteční příští týden. ODS o schůzku požádala, protože je nespokojena se současnou situací v zemi. "Země je v situaci, kdy narůstá nespokojenost veřejnosti, kdy hrozí pokračování stagnace hospodářství a kdy dochází ke zvyšování síly a zpupnosti komunistů," citoval v pátek předseda ODS Václav Klaus z prohlášení užšího vedení své strany. Viníkem této situace je podle vedení ODS sociálnědemokratická vláda. Zda se však ODS chystá vypovědět opoziční smlouvu, není z výzvy jasné.

Vláda sociálních demokratů je podle premiéra Zemana úspěšná

Kabinet sociálních demokratů je úspěšný a vyvedl zemi z krize, řekl v sobotu premiér Miloš Zeman ve svém vystoupení na Ústředním výkonném výboru ČSSD v Praze. Podle něj to dokládají ekonomické ukazatele - rostoucí hrubý domácí produkt a export, zastavení růstu nezaměstnanosti nebo zvyšování důchodů. Zeman také vyzdvihl několik členů svého vládního týmu. Podle Zemana však existují i nedostatky. Kritizoval pomalé přibližování k Evropské unii a akci Čisté ruce, která byla jedním z hlavních předvolebních slibů, ale nyní se podle něj za úspěch vydávat nedá. Jmenovitě ale Zeman kritizoval jen ministra pro regionální rozvoj Jaromíra Císaře. Skandály ČSSD s mobilními telefony a kartami na benzín nepovažuje sice předseda strany Miloš Zeman za důležité a sociálním demokratům podle něj dlouhodobě neuškodí, ale měly by se vyšetřit.

Sociální demokraté v sobotu na zasedání svého ústředního výkonného výboru tvrdě kritizovali výstavbu zdi v ústecké Matiční ulici a přijali usnesení, ve kterém se praví, že zeď je vážnou překážkou vstupu republiky do Evropské unie. ČSSD vyzývá ostatní parlamentní strany, které mají ve svém programu vstup do Evropské unie, aby udělaly v Poslanecké sněmovně vše, co je v jejich silách, proti projevům rasové nesnášenlivosti a xenofobie. O stavbě kontroverzního plotu v Matiční ulici v ústecké městské části Neštěmice, který má podle tamní radnice chránit obyvatele rodinných domků před hlukem a nepořádkem v areálu domů obývaných především Romy, rozhodli neštěmičtí zastupitelé loni v květnu. Nejprve zde měla stát čtyřmetrová zeď, poté téměř dvoumetrový keramický plot. Plot z betonových prefabrikovaných dílů a třemi vchody začala v úterý v Matiční ulici budovat stavební firma. Romové však stavbě brán vlastními těly a postavenou část plotu rozebrali.

Romští aktivisté zveřejnili Výzvu proti apartheidu Romů v ČR

S prosbou o urychlenou intervenci ve prospěch ochrany lidských a občanských práv Romů v České republice se na mezinárodní organizace a instituce obrátilo Grémium romských regionálních představitelů v ČR. Text Výzvy proti apartheidu Romů v České republice v sobotu grémium poskytlo ČTK. Romové v ČR musejí ve svém každodenním životě čelit nejen obavám o svůj život před skinheady, rasovou diskriminací ve společnosti, ale také reálnému nebezpečí ghettizace, píše se ve výzvě. V souvislosti s výstavbou plotu v ústecké Matiční ulici vyjadřují představitelé grémia vážné znepokojení nad výroky některých politických představitelů a projednáváním této záležitosti v Poslanecké sněmovně, které podle nich signalizují možnost "schválení ústecké zdi v parlamentu". Grémium romských regionálních představitelů ve výzvě upozorňuje, že pokud bude plot postaven, zvýší se romská emigrace do zahraničí, protože exodus považuje většina Romů za jediný možný způsob nenásilné formy sebeobrany a řešení existujících problémů. Romové totiž podle představitelů grémia ztratili důvěru v demokratické mechanismy ČR a "stále zřetelněji se přesvědčují o tom, že v pozadí každodenní praxe je skryta motivace majoritní společnosti zbavit se Romů navždy".

Oběti komunismu trvají na potrestání komunistických zločinců

Ve státní správě je ve vysokých funkcích včetně ministerských stále řada lidí, kteří podle předsedy Sdružení bývalých politických vězňů Stanislava Stránského nechtějí osvětlit komunistickou éru a potrestat její zločince. Na sobotní manifestaci na Staroměstském náměstí, na niž přišla stovka starších lidí, Stránský vyzval vládu a parlament, aby cestou legislativní nouze prodloužily zákon o nepromlčitelnosti zločinů komunismu. Ten má vypršet na konci letošního roku. Nevyrovná-li se národ s komunistickou minulostí, může se stát, že se tady brzo narodí druhý Jörg Haider, předák rakouské nacionalistické strany Svobodných, upozornil další z řečníků Bohuslav Farský. Oprávněnost požadavku prodloužit neomezeně zákon o nepromlčitelnosti zločinů komunismu vyplývá podle Stránského z toho, že ještě nyní soudy ve světě řeší případy zločinců z druhé světové války. Od konce války uplynulo více než pět desítek let, zatímco od pádu komunismu jen deset, a mezi námi stále žije 80.000 lidí, kteří spolupracovali se Státní bezpečností, dodal jeho kolega.

Celostátní konference ODA potvrdila Kroupu ve vedení strany

Předsedu Občanské demokratické aliance Daniela Kroupu potvrdili v sobotu ve funkci delegáti celostátní konference této strany. Místopředsedy zůstávají senátor Michael Žantovský, který se zároveň neoficiálně stal "druhým mužem" ODA, a místostarosta Mostu Bořek Valvoda. Třetím místopředsedou strany byl nově zvolen senátor Václav Jehlička. Mezi delegáty konference podle Kroupy získala velkou podporu svatováclavská dohoda, kterou ODA nedávno uzavřela společně s dalšími členy čtyřkoalice - lidovci, Unií svobody a Demokratickou unií. "Svatováclavská dohoda si získala velmi silnou podporu uvnitř ODA," řekl Kroupa ČTK. Podle Žantovského konference potvrdila, že pro ODA je čtyřkoalice jedinou alternativou "momentálně krachující opoziční smlouvy" mezi ODS a ČSSD.

Ministři kultury potvrdili existenci Visegrádského fondu

Vytvoření Visegrádského fondu pro financování společných kulturních, vědeckých a školských projektů v sobotu podpisem prohlášení potvrdili v Ostravě ministři kultury Polska, Maďarska, Slovenska a České republiky. Ministři počítají s tím, že příští rok by měl fond disponovat částkou jeden milión ECU 'v přepočtu kolem 36 miliónů korun), na níž se bude každá země podílet čtvrtinou.

Dvě osoby zadrženy při loupežném přepadení ČSA v Moskvě

Dvě osoby byly zadrženy v souvislosti s pátečním ozbrojeným přepadením zastupitelství Českých aerolinií 'ČSA) v Moskvě. Dvěma dalším mužům se podařilo uprchnout i s celodenní tržbou za prodané letenky. ČTK to sdělil ředitel zastupitelství ČSA Petr Krutý s tím, že se jednalo o první podobný incident na českém zastupitelství v Moskvě. Odbočka ČSA, která se nachází prakticky v samém centru Moskvy, je otevřena již tři roky a její provoz dosud žádná podobná událost nenarušila. Objekt nebyl hlídán ostrahou a vedení zatím neuvažuje o nastolení nějakých zvláštních bezpečnostních opatření.

V Ivančicích otevřeli expozici o rodákovi Vladimíru Menšíkovi

Pohled do života slavného rodáka, herce Vladimíra Menšíka, i na jeho uměleckou práci umožňuje stálá expozice, otevřená v sobotu v Ivančicích u Brna v den 70. výročí Menšíkova narození. Vedle osobních věcí si návštěvníci mohou prohlédnout například fotografie a odlitek Menšíkovy busty, která pravděpodobně vznikla při přípravě seriálu Arabela. Vladimír Menšík '1929 až 1988) vystudoval strojnickou školu a za války pracoval v brněnských závodech. Věnoval se ochotnickému divadlu a v roce 1953 dokončil studia na Janáčkově akademii múzických umění. Od roku 1958 byl členem hereckého souboru Filmového studia Barrandov. Jeho filmografie zahrnuje kolem 120 titulů. Ačkoli proslul jako představitel komediálních rolí, svůj talent prokazoval i v jiných žánrech. K nejvýraznějším patří role ve filmech Markéta Lazarová a Všichni dobří rodáci a v televizních inscenacích Ikarův pád a Tažní ptáci.

Návštěvníci areálu v Trocnově si připomněli výročí Žižkovy smrti

Mše Církve československé husitské u dvanáctimetrového pomníku Jana Žižky zahájila v sobotu v areálu trocnovského památníku slavnost u příležitosti 575. výročí úmrtí tohoto husitského vojevůdce. Návštěvníci Žižkova rodiště mohli vidět i vystoupení tělovýchovné jednoty Sokol, připraven byl kulturní program a široká nabídka občerstvení včetně vola na rožni. Dvorec v Trocnově, který leží asi 15 kilometrů od Českých Budějovic, byl podle dochovaných dokumentů ve 14. století rozdělen na dva zemanské statky. V jednom z nich, který patřil rodině Řehoře Žižky, se kolem roku 1360 narodil Jan Žižka. Neporazitelný válečník, který proslul jako tvůrce vojenské obranné taktiky opírající se o vozovou hradbu, zemřel 11. října 1424 během vojenského tažení u Přibyslavi.

Pytláci střílejí daňky kvůli paroží a působí obrovské škody

Terčem pytláků se v minulých dnech opět stala dančí obora nedaleko Litovle na Olomoucku, kde kvůli cennému paroží loni padly zlodějům za oběť dvě desítky daňků. Při posledním nájezdu v září pytláci zabili další tři zvířata. Po střelcích pátrá policie. Šéf obory Josef Hradil soudí, že za krádežemi stojí organizovaná skupina dobře vybavených pytláků. Trofeje podle něj zřejmě končí na černém trhu v Německu nebo Rakousku, kde za medailové paroží pytláci dostanou až 5000 marek.

Na celostátní výstavě v Praze je k vidění 400 druhů hub

Na 400 druhů jedlých i jedovatých hub si mohou prohlédnout návštěvníci celostátní výstavy hub, která v sobotu začala v pražském paláci Žofín. "Letošní podzim houbařům příliš nepřál, a tak členové mykologických kroužků museli pro exponáty jezdit i do nejodlehlejších koutů České republiky," řekl ČTK jednatel České mykologické společnosti Miroslav Smotlacha. Výstava, která je podle organizátorů největší na světě, má v Praze dlouhou tradici. Čeští mykologové ji pořádají každoročně již od roku 1912 a nevynechali ani léta druhé světové války, zdůraznil Smotlacha.

Ze sportu

Česká judistka Michaela Vernerová získala na mistrovství světa v Birminghamu bronzovou medaili v kategorii do 57 kilogramů. V souboji o třetí místo zdolala na koka Gusejnovou z Ázerbájdžánu hodem, k nemuž se dostala sedm sekund před koncem utkání. Do té doby byl stav nerozhodný.

A na závěr zpráv informace o nedělním počasí na území České republiky.

Zataženo až oblačno s občasným deštěm nebo přháňkami. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha