Zprávy neděle, 10. září 2000

Jakub Kühnel

Protest proti Temelínu i v Bavorsku

K protestním akcím rakouských odpůrců české jaderné elektrárny Temelín se v sobotu před polednem symbolicky připojili také jejich bavorští kolegové. Asi šedesát aktivistů bavorského Spolku pro ochranu přírody od 11:00 do 12:00 na hraničním přechodu Phillipsreut-Strážný drželo "varovnou hlídku".

Havel k transformaci OSN

Český prezident Václav Havel navrhl v pátek v projevu na Summitu tisíciletí OSN, aby se budoucí OSN opírala o dva pilíře - soubor představitelů jednotlivých států a seskupení volené přímo obyvateli zeměkoule - které by byly tvůrcem a garantem světové legislativy. Výkonným orgánem by byla Rada bezpečnosti nebo její nástupkyně. OSN by podle něho měla mít také své stálé vojenské a policejní jednotky.

Prezident Václav Havel přiznal, že si realizaci některých svých představ o podobě struktur Organizace spojených národů, které v pátek přednesl na summitu tisíciletí OSN, nedovede úplně představit.

Čeští politici k rezoluci Evropského parlamentu

Bezpečnost jaderné elektrárny Temelín je v zájmu všech, a proto uvítám každou další expertízu, řekl v pátek ČTK v New Yorku prezident Vávlav Havel k rezoluci Evropského parlamentu vyzývající k prozkoumání dopadu elektrárny na životní prostředí před jejím spuštěním.

Premiér Miloš Zeman lituje, že se před přijetím rezoluce Evropského parlamentu (EP) k jaderné elektrárně Temelín nekonala diskuse s českými poslanci. Předsedkyně EP mu podle něj totiž dříve jasně slíbila, že v obdobných případech se před přijetím rezoluce taková diskuse uskuteční. Předseda vlády to v pátek řekl v Táboře, kde se zúčastnil zahájení festivalu Táborská setkání. Také podle předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause je čtvrteční rezoluce, v níž EP vyzval zejména českou vládu, aby před spuštěním Temelína provedla a umožnila prozkoumání dopadu elektrárny na životní prostředí, nespravedlivým hodnocením.

Klaus trvá na dohodách s ČSSD o rozpočtu

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus trvá na nezbytnosti jednání ČSSD a ODS o státním rozpočtu na příští rok. "Že bychom k tomu využívali táborské náměstí, to však nepředpokládám," řekl Klaus v Táboře, kde se společně s premiérem Milošem Zemanem zúčastnil zahájení festivalu Táborské slavnosti.

ODS zároveň vyzvala sociálně demokratickou vládu, aby s ní včas zahájila jednání o státním rozpočtu na příští rok. Za východisko dohody obou stran občanští demokraté považují takzvaný toleranční patent. V tomto dodatku opoziční smlouvy se ČSSD zavázala, že schodek rozpočtu v roce 2001 nepřevýší 20 miliard korun; vláda však schválila deficit o tři miliardy korun vyšší.

Zeman po zasedání vlády ve středu řekl, že tři miliardy korun, o které je deficit rozpočtu vyšší, budou předmětem dalšího jednání a buď budou uspokojeny z dodatečných příjmů anebo budou provedeny další škrty.

"Vláda onen obvyklý rozpočtový handl zredukovala na tři miliardy korun a ty budou předmětem dalšího jednání, které vyvrcholí zasedáním vlády 18. září, kdy bude přijata definitivní varianta státního rozpočtu," uvedl Zeman.

Vláda s konečnou verzí rozpočtu čeká na 15. září kvůli zveřejnění výsledků HDP za druhé čtvrtletí letošního roku. Nyní MF prognózuje na příští rok růst HDP o tři procenta, ale zvažuje zvýšení odhadu na 3,5 procenta. Jedno procento HDP přitom přinese do příjmů rozpočtu navíc zhruba šest až sedm miliard.

Otevřené památkové objekty

Na 800 památkových objektů, z nichž řada je obvykle zcela nebo částečně nepřístupná, se v sobotu a v neděli otevře v českých zemích veřejnosti. Víkendové Dny evropského dědictví, v jejichž rámci se tak stane, přilákaly loni přes půl miliónu návštěvníků. Mezi zpřístupněnými památkami jsou letos nejen známé hrady, zámky, chrámy, synagogy, věže, muzea, radnice, vily a měšťanské domy, ale i různé další stavby a interiéry včetně soukromých.

Unie svobody projednávala politickou strategii

Členové republikového výboru Unie svobody, kteří v pátek v Luhačovicích na Zlínsku projednávali politickou strategii a způsoby volební kampaně v listopadových volbách do Senátu a krajských zastupitelstev, pokračovali v sobotu v diskusi o přípravě volebního programu čtyřkoalice. Mluvčí unie Patrik Nacher uvedl, že se na program luhačovického jednání nedostaly otázky kolem členských problémů organizací unie na Brněnsku.

Sjezd lékárníků

Vlivem a záměry velkodistributorů léčiv se budou mimo jiné zabývat stovky lékárníků, kteří se po sobotě i v neděli sejdou na šestém lékárnickém sněmu v Kroměříži. Obávají se totiž, že lékárny se postupně dostanou do sítí ovládaných velkodistributory. Chtějí proto jejich snahy prodiskutovat a domluvit se na dalším postupu. Pro pacienty by mohl podle vedoucího sekretariátu České lékárnické komory Libora Ládka být takový vývoj v první fázi výhodný. Rozšířily by se totiž služby lékáren a v rámci konkurenčního boje by se v nich možná snížily ceny. Jakmile by však noví majitelé získali monopol, ceny by prudce stouply.

V ČR už je agent FBI

V České republice již začal pracovat agent amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Pražská pobočka FBI, otevřená 4. srpna, má sídlo na Malé Straně v budově velvyslanectví USA. ČTK to v pátek řekl pracovník tiskového oddělení amerického zastupitelského úřadu v Praze. Agent FBI podle něj také zahájil spolupráci s policejními orgány na území České republiky. K této činnosti se však ambasáda nechce podrobněji vyjadřovat.

Lupiči ukradli celý bankomat

Přes jeden milión korun získali zřejmě zloději, kteří v noci na pátek na Novojičínsku nákladním autem prorazili vstupní dveře supermarketu a z jeho předsálí ukradli bankomat. Policie a Česká spořitelna podle televize Nova odmítají k případu podat jakékoli informace. Krádež se odehrála beze svědků, protože supermarket je na odlehlém místě a pachatelé akci uskutečnili uprostřed noci. Po zničení dveří vjeli až do objektu a bankomat vážící více než tunu nerušeně naložili na auto. Majitelům obchodu není jasné, jak se podařilo zlodějům dostat do mechanicky i elektronicky zabezpečené prodejny.

Bývalý šéf SPOK protestuje

Bývalý ředitel Služby pro odhalování korupce (SPOK) Evžen Šírek se hodlá odvolat proti rozhodnutí Inspekce ministerstva vnitra, která zatím nepravomocně odložila jeho trestní oznámení na vyšetřovatele kauzy, kvůli níž přišel o svůj post. "Když se falšuje vyšetřovací spis, tak rozhodně nejde o kázeňský prohřešek," řekl v sobotu Šírek. Doplnil, že se o odložení trestního oznámení dosud oficiální cestou nedozvěděl. Inspekce prověřovala Šírkovo trestní oznámení na vyšetřovatele, který ho loni v únoru obvinil z trestného činu ohrožení utajované skutečnosti z nedbalosti. Inspekce dospěla k závěru, že se vyšetřovatel dopustil několika administrativních pochybení, která se dají hodnotit jako kázeňské přestupky.

Syn vicepremiéra Rychetského vyhrožoval policii a přišel o řidičák

Synovi vicepremiéra Pavla Rychetského odebrala policie v noci ze čtvrtka na pátek kvůli nebezpečné jízdě pražskými ulicemi řidičský průkaz. Jeho vůz jel centrem města asi stošedesátikilometrovou rychlostí, informovaly o tom v sobotu Lidové noviny (LN) a Mladá fronta Dnes (MfD). "Zadržený muž se choval agresivně a vyhrožoval postavením svého otce," řekl LN mluvčí pražské policie Jan Holub. Policisté nezjistili v krvi řidiče alkohol a celou věc budou řešit jako přestupek, uvádí LN. Podle LN policie neřekla, zda zadrženým mužem byl Tomáš Rychetský, nejstarší syn vicepremiéra. Podle MfD policie odebrala řidičský průkaz právě Tomášovi Rychetskému.

Guvernér ČNB, ministr financí a šéf FNM asi pochybili v Pragobance

Guvernér České národní banky Josef Tošovský, exministr financí Ivan Pilip a bývalý šéf Fondu národního majetku (FNM) Roman Češka se mohli skutečně dopustit v případě zkrachovalé Pragobanky několika trestných činů. Uvádí v sobotu deník Právo s odvoláním na druhou právní analýzu, kterou si nechal vypracovat FNM. Právo připomíná, že již podle první analýzy, kterou si nechal FNM vypracovat před několika měsíci, by mohli být Tošovský, Pilip a Češka obviněni z trestného činu v souvislosti s vkladem několika set miliónů korun do krachující Pragobanky v roce 1997. Podle obou analýz sice FNM jako státní fond není povinen podávat trestní oznámení, nevztahuje se to ale na ministra financí Pavla Mertlíka, který jako ministr takovou povinnost ze zákona má.

Docent UK obviněn z pohlavního zneužívání

Jednoho z docentů na Univerzitě Karlově (UK) obvinil ve středu vyšetřovatel z pohlavního zneužívání nezletilých chlapců. Podle deníku Právo policie totiž docenta viní, že na pražském hlavním nádraží zaplatil dvěma třináctiletým chlapcům za sex. Muž si podle policie vodil nezletilé chlapce domů. Podle Práva obviněný působí v Ústavu filozofie a religionistiky UK. Ředitele ústavu Pavla Koubu informoval o obvinění prezident České křesťanské akademie Tomáš Halík, který v ústavu také působí.

Během zasedání MMF mají děti prázdniny

Přibližně 195.000 předškoláků, žáků základních škol a středoškolských studentů čekají v době zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) v hlavním městě od 25. do 29. září mimořádné prázdniny. Lavice zůstanou opuštěné v 1073 pražských školách, z toho v 394 mateřských, 315 základních a 291 středních. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytla Kateřina Procházková z ministerstva školství. Ministerstvo vyhovělo žádosti pražského primátora Jana Kasla a vládního zmocněnce pro výroční zasedání MMF a SB Zdeňka Hrubého a vyhlásilo týdenní prázdniny pro pražské školáky již letos v únoru.

Hledači štěchovického mpokladu našli zbraně

Hledači takzvaného štěchovického pokladu Josef Mužík a Helmut Gaensel, kteří po něm pátrají v lokalitě Medník v okrese Praha-západ, hodlají do 14 dnů začít s pracemi na vyzvednutí nalezeného skladu zbraní. ČTK to v sobotu řekl Mužík, podle něhož bude otevření již dříve objeveného muničního skladu méně finančně náročné než vyhloubení šachty do podzemních prostor s předpokládaným pokladem. Mužík s Gaenselem ale věří, že se jim podaří získat peníze potřebné i k odkrytí pokladu.

Koupaliště z rekordem

Zhruba 180.000 lidí navštívilo v letních měsících koupaliště v Ostravě-Porubě, které patří k největším sportovně- rekreačním areálům ve střední Evropě. Minulou sezónu si na porubském letním koupališti bylo zaplavat a oddychnout zhruba 160.000 lidí. ČTK to řekl ředitel Sportovních a rekreačních zařízení města Ostravy Ivo Mocek. Zvýšení návštěvnosti koupaliště v letošním roce přičítá Mocek především nově vybudovanému velkému parkovišti s kapacitou téměř 400 aut a také nekvalitní vodě v okolních přírodních nádržích na Ostravsku.

Občanské právní hlídky se školily

Necelá třicítka zájemců se v sobotu v Brně sešla na dvoudenním školení občanských právních hlídek, které budou dokumentovat případné střety mezi policií a demonstranty při protestech proti pražskému zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. "Kromě monitorování situace budeme zajišťovat i psychologickou a právní pomoc a k dispozici máme i tlumočníky," řekl novinářům mluvčí hlídek Marek Veselý. Členové hlídek se na školení seznámí s některými právními normami, pravomocemi policistů i se základy první pomoci.

Telička přesvědčoval Kladeňáky o výhodách EU

Přesvědčit občany Kladna o výhodách vstupu do Evropské unie se v sobotu na oslavách Dne Kladna téměř hodinu pokoušel hlavní vyjednavač integrace České republiky do EU Pavel Telička. Besedě pořádané agenturou Ivp v putovním informačním Eurostánku přihlíželo jen několik desítek zájemců, kteří se však do diskuse nezapojili. Hlavní manažer informační kampaně Ota Doležal ČTK řekl, že i na tuto variantu je agentura po zkušenostech z 16 měst připravena. "Pořadatelé tak zpravidla nastolí téma přínosu vstupu do EU pro daný region a jménem posluchačů na ně vyžadují odpověď," uvedl.

Sympozium o lásce nebylo

Místo světového sympozia o lásce, které se mělo v sobotu podle představ sekty nazývající se Vesmírní lidé sil světla konat ve Španělském sále, postávaly dopoledne na druhém nádvoří Pražského hradu hloučky lidí. Asi dvě stovky přítomných nakonec vytvořily kruh a setrvaly třicet minut nepohnutě v meditaci. Sál jim Správa Pražského hradu nepronajala a zůstal uzavřen. "S průběhem jsem spokojen, i když jsme sál neměli," řekl ČTK představitel sekty Ivo Benda, když v poledne účastníky odvedl k další diskusi do Královské zahrady.

Dva nové svátky se budou slavit už letos

Dva ze tří státních svátků, které letos v novém zákonu zavedl parlament, se budou slavit již letos na podzim. Zákon totiž vstoupil v platnost 9. srpna, a novými dny pracovního klidu tak budou Den české státnosti 28. září a Den boje za svobodu a demokracii 17. listopadu. Kromě toho se bude Nový rok 2001 poprvé slavit také jako Den obnovy samostatného českého státu.

Setkání adoptovaných romských a vietnamských dětí

Romské a vietnamské děti s jejich adoptivními "bílými" rodiči pozvalo na tento víkend do Opárna na Litoměřicku ústecké občanské sdružení R-kruh. Eva Petrová z tohoto sdružení ČTK řekla, že pozvání přijalo sedm rodin se 16 dětmi ve věku od tří do čtrnácti let z Ústecka a okolních okresů. Cílem těchto setkání, kterých ústecký R-Kruh od svého vzniknu v roce 1996 připravil již deset, je podle Petrové dát rodičům příležitost popovídat si o "svých" romských či vietnamských dětech, někdy si na ně postěžovat, ale častěji se s nimi pochlubit.

Vozíčkáři sportovali v Praze

Za krásného slunného počasí se v sobotu již poosmnácté sešli v parku u letohrádku Hvězda v Praze 6 na sportovním klání vozíčkáři z celé republiky. V mnoha sportovních soutěžích mohli změřit své síly se stejně postiženými sportovci ze Slovenska. Soutěží se zúčastnili i zdraví lidé, kteří tak svou přítomností podpořili pravidelné setkání sportovců se zdravotním postižením. Soutěžící své síly změřili ve slalomech na mechanických, ale i na elektrických vozících, v běhu na tratích 1500 metrů a tři kilometry, v kuželkách a šipkách.

Ostravské hornické slavnosti

Více než 500 návštěvníků se v sobotu zúčastnilo Ostravských hornických slavností v areálu Hornického muzea v Ostravě-Petřkovicích. Součástí oslav byl čtvrtý ročník setkání představitelů hornických měst a těžebních společností z České republiky, které se koná od roku 1996 v jednotlivých českých hornických městech. V minulých letech se zástupci sešli postupně v Příbrami, Sokolově a ve Zlatých Horách na Jesenicku.

Na Slapech hořel motorový člun

Neznámý pachatel zapálil v pátek večer motorový člun v kotvišti parníků na Slapské přehradě u obce Rabyně na Benešovsku. U požáru zasahovala poříční policie Slapy a likvidovali jej benešovští hasiči. Oheň si nevyžádal žádná zranění, způsobil však škodu odhadnutou na 999.000 korun. ČTK to řekla mluvčí středočeské policie Soňa Budská. Podle vyšetřovatele benešovských hasičů Josefa Mlíkovského upozornili na oheň kolem 20:30 rybáři chytající v přehradě ryby.

Den Červeného kříže v Praze

Ukázku poskytnutí první pomoci zraněným při modelové srážce dvou automobilů předvedli v sobotu návštěvníkům Dne Červeného kříže na Letenské pláni v Praze zdravotníci záchranné služby a členové Mládeže Červeného kříže. Diváci se poučili, jak zacházet s postiženým například při poranění krční páteře nebo zlomenině bérce. V rámci akce, která začala v 10:00, prováděli pracovníci Vojenské transfúzní služby České republiky lidem vyšetření krevních skupin a dobrovolným dárcům odebírali krev.

Ze sportu:

Český vzpěrač do Sydney nejede

Český vzpěrač Libor Wälzer, který měl v olympijské výpravě nahradit pro dopink distancovaného Zbyňka Vacuru, do Sydney nepoletí. Žádost české výpravy o změnu v nominaci totiž Mezinárodní olympijský výbor zamítl. Z Lausanne v sobotu dorazil do sídla české výpravy fax, v němž ředitel MOV Gilbert Felli uvádí, že ve vzpírání může být jediným důvodem dodatečné změny zranění. Vacurův pozitivní dopinkový nález tedy Wälzerovi dveře na hry otevřít nemůže.

A jaké bude počasí?

Polojasno až oblačno, teploty 18 až 25 stupňů Celsia.