Zprávy neděle, 11. července 1999

Vážení posluchači, u zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

ČSSD jmenovala členy do nové komise pro úpravu volebního zákona

Společná komise České strany sociálně demokratické a Občanské demokratické strany, která má vyřešit novou podobu volebního zákona, může začít pracovat v novém složení. Sociální demokraté do ní totiž delegovali podobně jako v pátek ODS tři nové členy - Vladimíra Špidlu, Zdeňka Škromacha a Pavla Rychetského. Po sobotním jednání předsednictva ČSSD to oznámil předseda strany Miloš Zeman. Podle něj se postoje obou stran ke změnám volebního zákona proti původní situaci výrazně sblížily. Jak Zeman dále uvedl, v nejbližší době se sejde vedení obou stran, které pro práci komise určí politické zadání.

ODS a ČSSD se v opoziční smlouvě mimo jiné dohodly na tom, že společně vypracují určité návrhy pro změny Ústavy a novelu volebního zákona. Protože komise zabývající se volebním zákonem zatím nedospěla ke shodě, strany se rozhodly obměnit její složení. Předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus už v pátek oznámil, že za jeho stranu v ní usednou předsedkyně Senátu Libuše Benešová, místopředseda ODS Miroslav Beneš a poslanec Martin Kocourek.

Ministr Vetchý odhalil pomník zemřelým letcům

Pomník třem českým letcům, kteří loni v říjnu zahynuli při havárii vrtulníku u obce Stipanjiči v západní Bosně a Hercegovině, v sobotu odhalil ministr obrany Vladimír Vetchý. Slavnostního odhalení se zúčastnili i příbuzní a přátelé zemřelých. Návrh pomníku, který teď zůstane v péči vojáků SFOR, si vypracovalo velení českého kontingentu v Bosně samo. Financovala ho česká armáda a vyrobila kamenická firma v Záhřebu.

Letci Jaromír Nasavrcký, Rostislav Samec a Bohumil Vávrů z letecké základny v Praze-Kbelích vstoupili do Stabilizačních sil v Bosně 'SFOR) dobrovolně. Neštěstí zavinilo špatné počasí, hustá mlha a déšť, kvůli němuž ztratili orientaci a narazili do skály. Podle náčelníka generálního štábu české armády Jiřího Šedivého si zaslouží úctu.

ČLK jednala o nemocnici ve Vrchlabí, konkrétní viníky neoznačila

Česká lékařská komora 'ČLK) na svém dvoudenním zasedání v Brně nerozhodla, kdo je konkrétně odpovědný za smrt dvou pacientů Horské nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí. Po jednání to v sobotu oznámil prezident komory David Rath. "Nemáme v této věci žádné podklady a informace, které bychom mohli posuzovat. Nikdo nás o to ani nepožádal, proto nebudeme vydávat žádné stanovisko," uvedl David Rath. Doplnil, že odpovědnost je v tomto případě založena na konkrétních osobách.

V Horské nemocnici ve Vrchlabí minulý týden zemřeli dva pacienti údajně proto, že je nechtěla převzít žádná lépe vybavená nemocnice. Předseda ČLK Rath zdůraznil, že komora se už v minulosti zabývala tímto zdravotnickým zařízením. Dospěla tehdy k závěru, že by neměla poskytovat péči na interním oddělení, a to kvůli jeho špatnému personálnímu vybavení. Nemocnice totiž nebyla schopna zajistit přítomnost dostatečně kvalifikovaného lékaře na interně.

V Praze začaly Kosovské trhy

Především cizinci v sobotu nakupovali na zahájených pražských Kosovských trzích, jejichž výtěžek organizátoři věnují na pomoc obětem balkánské krize. Do kasičky umístěné u stánků na Václavském náměstí lidé sice přispívali menším či větším obnosem, malý zájem občanů však zatím provází humanitární sbírku šatstva, hraček, která stejně jako trhy potrvá do konce července. Kosovské trhy pořádají nadace Pražské děti ve spolupráci s Českým výborem pro UNICEF a Sdružením pro obnovu a rozvoj řemeslných tradic. Zisk z pronájmu stánků předá nadace na konto "Kosovo Pomozte" českého výboru UNICEF, který pomáhá obzvláště dětem. Očekává se, že jen z pronájmu stánků, které nabízejí tradiční sortiment od skla, keramiky, dřevěných výrobků až po kožené a oděvní doplňky, získá nadace zhruba 1,5 miliónu korun.

Rokytnice a Kochavec budou odděleny od Slavičína

Místní části města Slavičín 'okres Zlín) Rokytnice a Kochavec budou od města odděleny a vznikne nová obec Rokytnice s místní částí Kochavec. V pátečním referendu o tom rozhodli občané Rokytnice a Kochavce. "V Rokytnici přišlo ze 408 oprávněných občanů vyjádřit svůj názor 341. Z nich pro vznik obce Rokytnice bylo 317. V Kochavci odevzdalo hlas 33 z 50 oprávněných občanů, z toho pro vytvoření obce Rokytnice s místní částí Kochavec bylo 27," řekl ČTK Karel Švehlík, pověřený řízením referátu vnitřních věcí Okresního úřadu Zlín. Výsledky referenda jsou podle něj součástí materiálu pro Ministerstvo vnitra České republiky, které v konečné fázi o vzniku nové obce rozhodne. Pokud ministerstvo rozhodne kladně, vznikne obec Rokytnice s místní částí Kochavec k 1. lednu 2000. Podle současných údajů bude mít asi 580 obyvatel.

V Předklášteří tvořili umělci z pěti zemí Evropy díla z papíru

Výrobě uměleckých děl z papíru byl věnován už třetí ročník letního mezinárodního sympozia "Papír '99", který v sobotu skončil v klášteře Porta Coeli v Překlášteří u Tišnova na Brněnsku. Akce se zúčastnilo 15 umělců z pěti zemí Evropy a setkání vyvrcholilo výstavou jejich prací. Díla z papíru budou vystaveny nejen v Předklášteří, ale také v pražské synagoze Na Palmovce a v Bystřici pod Hostýnem.

Svátek chleba přilákal do Rožnova na čtyři tisíce návštěvníků

Svátek chleba se soutěží o nejlepší pekařský výrobek přilákal na čtyři tisíce návštěvníků do areálu Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, kde se konala šestá pekařská sobota. "Soutěžit přijelo 22 pekáren z České republiky," řekla ČTK Milena Habustová z organizačního štábu. Pětičlenná česko-rakouská odborná porota posuzovala upečené výrobky podle objemu, tvaru, kůrky, vzhledu a vůně. Nejlepší chléb se podle poroty podařilo upéct pracovníkům Pekárny Dorotík ze Slušovic na Zlínsku a nejlepší rohlíky umějí podle odborníků pekaři z Pekárny Semag Havířov z okresu Karviná.

V brněnské zoo jsou k vidění i obrázky pravěkých zvířat a lovců

Nejen zvířata současná, ale také pravěká mohou od soboty vidět návštěvníci brněnské zoologické zahrady na Mniší hoře. Ve správní budově zde totiž byla zahájena výstava ilustrátora a malíře Zdeňka Baláka, jejímž cílem je přiblížit veřejnosti svět lovců mamutů. "Je zde vystaveno osmnáct obrázků, které hostům umožňují nahlédnout do doby před 25 tisíci lety. Spatří zde lov mamutů, ale také zaříkávání šamana nebo ženy při ručních pracích," řekl ČTK mluvčí zoo Petr Urbánek. Výtvarník Balák se nechal inspirovat archeologickými nálezy z Dolních Věstonic nebo z ruského Sungiru. Výstava potrvá do 8. srpna.

V brněnské zoo je k vidění asi 1000 zvířat 400 živočišných druhů. Velmi atraktivní jsou zejména mláďata lamy krotké, mladý jaguár a bizoni. Součástí zoo je také stálá akvarijní výstava. Velmi oblíbená je i loni otevřená expozice Tropické království, která přibližuje faunu různých oblastí tropů.

Zámecké slavnosti přilákaly na kunínský zámek 2000 návštěvníků

Přibližně 2000 návštěvníků přilákalo slunečné počasí na barokní zámek v Kuníně na Novojičínsku a zúčastnilo se prvních zámeckých slavností. V zámeckém parku si návštěvníci prohlédli vojenské ležení z doby napoleonských válek, zhlédli ukázky středověkých soubojů a sami si mohli zastřílet z kuše na terč. Pro děti organizátoři připravili jízdu na ponících a projížďku kočárem. Celým zámeckým areálem zněla barokní hudba, která doprovázela historický jarmark, ukázky středověkých řemesel a další bohatý program.

Podle historika novojičínského muzea Jaroslava Zezulčíka připravují v obci ještě další událost. Letos v říjnu plánují pietní uložení kosterních ostatků osvícené filantropky hraběnky Marie Walburgy z Truchsess - Zeilu '1762 - 1828) do hrobky na místním hřbitově za účasti biskupa ostravsko-opavské diecéze Františka Lobkowicze.

Vítr lámal na Šumpersku stromy

Šumpersko v sobotu dopoledne postihla mohutná vichřice. Silný nárazový vítr lámal stromy, které místy komplikovaly dopravu a ničily elektrické vedení. Stovky domácností zůstaly na několik hodin bez elektrického proudu. Stromy spadlé na místní komunikace si naštěstí nevyžádaly žádné nehody, neboť je silničáři brzy odstranili. Energetici od rána zaznamenali na Šumpersku pět desítek poruch na nízkém napětí a tři na vysokém. Vítr nejvíce ničil v oblastech pod hřebeny Jeseníků.

Ze sportu:

Na mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice v chorvatském Záhřebu vybojoval český reprezentant Martin Doktor na tisícimetrové trati stříbrnou medaili. Necelé tři vteřiny ztratil na vítěze, kterým se stal Rus Maxim Opalev. Po individuálním závodě ještě Doktor společně s Petrem Netušilem, Viktorem Jirášským a Janem Machačem obsadil páté místo na čtyřkanoi. V dalších závodech skončil čtyřkajak Karel Leština, Jiří Polívka, Pavel Holubář a René Kučera na sedmém místě a kajakář Radek Záruba dojel osmý.

A ještě informace o nedělním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy s deštěm, přeháňkami nebo bouřkami. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.