Zprávy neděle, 11. června 2000

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod stručný přehled.

Nyní podrobně

Výsledky laboratorních testů potvrdily, že se zdravotní stav prezidenta Václava Havla vrací do normálu.

Výsledky laboratorních testů v sobotu lékařům ve střešovické nemocnici potvrdily, že se zdravotní stav prezidenta Václava Havla vrací po pondělní operaci břišní kýly do normálu. "Prezident byl v sobotu druhým dnem ve svém nemocničním pokoji a noc prožil opět klidně ", řekl mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl. Prezident Havel byl na svůj pokoj, zařízený pro zvláštní péči, přeložen v pátek z anesteziologicko-resuscitačního oddělení. V nemocnici by měl prezident zůstat ještě nejméně týden a poté jej čeká domácí léčení. S prezidentem tráví většinu času jeho manželka Dagmar. Odstraněním břišní kýly by se měl prezident definitivně vyrovnat s následky prasklého tlustého střeva a následných operací. Jak ale upozornili lékaři těsně po Havlově pondělní operaci, prezident ještě nemusí mít vyhráno, neboť břišní kýla se u třetiny případů obnoví.

V Lidicích se konal pietní akt u příležitosti 58. výročí vypálení obce nacisty Vypálení středočeské obce Lidice, od něhož letos uplynulo 58 let, si v sobotu u hrobu zastřelených lidických mužů připomněli představitelé vlády, parlamentu a zahraničních velvyslanectví. Za předobraz toho, jak mohl dopadnout celý český národ, označil vypálení Lidic nacisty před 58 lety předseda vlády Miloš Zeman. Upozornil také, že nebezpečí plynoucí z fašistické ideologie zdaleka není zažehnáno. "I dnes slýcháme, tentokrát na jih od našich hranic, věty o tom, že esesmani byli slušní a čestní lidé. Slýcháme, že Hitlerovy koncentrační tábory byly ve skutečnosti pouze pracovními převýchovnými tábory," uvedl ve zřejmé narážce na výroky čelných funkcionářů vládnoucí rakouské nacionalistické strany Svobodných. Zeman ubezpečil, že jeho slova nejsou vedena pomstychtivostí, a nemají ani vyvolávat nenávist. I přesto se nevyhnul kritice na adresu sudetoněmeckých krajanských spolků požadujících právo na vlast. "Ano, vážíme si těch našich bývalých německých spoluobčanů, kteří byli aktivními antifašisty a dokázali bojovat proti Hitlerovi. Ale nikdy si nebudeme vážit dědiců těch, kdo byli Hitlerovou pátou kolonou a kdo se stále znovu a znovu ozývají. Nikdy si nebudeme vážit těch, kdo rozbili tuto republiku a kdo se provinili zločinem velezrady," řekl. Premiér zdůraznil, že vědomí těchto dějů nemůže zmizet z paměti českého národa, protože "pak by byl odsouzen prožít si svou minulost znovu".

Za neutěšený stav lidického památníku se na sobotním pietním aktu omluvil ministr kultury Pavel Dostál. Dosavadní stav památníku je podle něho výsledkem názorových zmatků a tápání, jak se chovat k vlastní historii. Po letech pečovatelského úsilí bývalého komunistického režimu se mnozí zhlédli v myšlence, že by se "stát nemusel starat takřka o nic". Myšlenka pro leckoho svůdná, leč od počátku špatná. V Lidicích vedla k tomu, že péče o památník přešla jen na obec. V současné době se zpracovává investiční záměr jako podklad pro uvolnění finančních prostředků, připoměl ministr kultury. Už od 1. ledna příštího roku by měla památník spravovat obec Lidice a státní příspěvková organizace.

Obec Lidice vypálili nacisté 10. června 1942 za údajnou spolupráci s výsadkáři, kteří provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Vypáleno tehdy bylo všech 102 domů Lidic, 173 mužů bylo na místě popraveno, ženy s výjimkou jedenácti byly deportovány do koncentračních táborů. Na 82 lidických dětí skončilo svůj život v plynových komorách.

51. sněm sudetoněmeckého landsmanšaftu

V Norimberku začal v sobotu tradiční sraz Němců odsunutých po druhé světové válce z českých zemí. Řečníci na 51. setkání vedoucích představitelů Sudetoněmeckého landsmanšaftu reagovali poděkováním poslancům stran CDU a CSU a kritikou na adresu většiny ostatních členů německého parlamentu reagovali na výsledek páteční rozpravy Spolkového sněmu k česko-německým vztahům. Bundestag totiž zamítl návrh rezoluce, předložený frakcí CDU/CSU, který vyzýval českou stranu ke zrušení takzvaných Benešových dekretů o poválečném odsunu sudetských Němců a označil jejich odstranění za podmínku přijetí ČR do Evropské unie. Hlasy vládních sociálních demokratů a Zelených, ale i poslanců liberální FDP a postkomunistické PDS, byl naopak schválen protinávrh rezoluce, v němž je oceňován pozitivní vývoj česko-německých vztahů. Nový předseda sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernd Posselt například hněvivě odmítl výrok místopředsedkyně Spolkového sněmu Antje Vollmerové, podle něhož představuje landsmanšaft "temný mrak hrozby" pro česko-německé vztahy, a prohlásil, že sudetští Němci jsou "evropskou národní skupinou". Čerstvá laureátka nejvyššího ocenění SL, bavorská ministryně Barbara Stammová, ocenila návrh CDU/CSU a zdůraznila, že Bavorsko nesouhlasí s postojem spolkové vlády, podle níž Benešovy dekrety nepředstavují "virus bezpráví", který by mohl ohrozit unii.

"Bezpodmínečné" zrušení Benešových dekretů jako podmínku vstupu České republiky do Evropské unie požadoval místopředseda rakouského parlamentu Werner Fasslabend, který vystoupil jako host na slavnostním shromáždění v rámci letošního Sudetoněmeckého sněmu. Za naprosto nepřijatelnou označil Fasslabend skutečnost, že na základě dekretů jsou dosud v ČR vynášeny soudní verdikty. "Dokud zůstanou dekrety součástí právního řádu ČR, mohou být záminkou a výmluvou pro jiné k vyhánění, etnickým čistkám a jinému porušování lidských práv," tvrdil rakouský politik.

Lidovci odmítli oživování diskuse o zrušení Benešových dekretů

KDU-ČSL rozhodně stojí za Česko- německou deklarací jako základem vztahů mezi ČR a SRN. Po celostátní konferenci lidové strany to novinářům řekl její šéf Jan Kasal v souvislosti se snahou německých křesťanských stran CDU a CSU prosadit ve Spolkovém sněmu rezoluci, která by ČR vyzvala ke zrušení Benešových dekretů před vstupem do EU. Sněm ale jejich pokus v pátek výraznou většinou odmítl. "Byl jsem pověřen, abych s tímto závěrem... seznámil předsedkyni CDU Angelu Merkelovou, kterou mám spolu s panem předsedou (Unie svobody Karlem) Kühnlem v nejbližší době navštívit," řekl Kasal.

Tři roky stará Česko-německá deklarace uvádí, že spáchané křivdy náležejí minulosti a proto obě strany zaměří své vztahy do budoucna. "Právě proto, že si (ČR a Německo) zůstávají vědomy tragických kapitol svých dějin, jsou rozhodnuty nadále dávat při utváření svých vztahů přednost dorozumění a vzájemné shodě, přičemž každá strana zůstává vázána svým právním řádem a respektuje, že druhá strana má jiný právní názor," praví dokument. Obě strany v něm prohlásily, že nebudou zatěžovat své vztahy politickými a právními otázkami pocházejícími z minulosti.

Unie svobody by chtěla změnit systém rozhodování uvnitř čtyřkoalice

Vedení Unie svobody by rádo změnilo systém rozhodování uvnitř čtyřkoalice. Vyplývá to ze závěrů jednání Republikového výboru strany v Olomouci. Předseda Unie Karel Kühnl se domnívá, že řada rozhodnutí by mohla být učiněna většinovým způsobem, a ne jako nyní souhlasem všech čtyř politických stran. Republikový výbor Unie svobody dále vyzval vládu, aby ustoupila od svého záměru odškodnit členy zkrachovaných družstevních záložen pomocí vydání státních dluhopisů za šest miliard korun a pokusila se najít peníze ve státním rozpočtu. Odškodnění členů kampeliček by však podle US nemělo být vyšší než zákonné pojištění. "Podle nás došlo v této oblasti k selhání dozorové činnosti státu, a doporučili jsme proto členům svého poslaneckého klubu, aby podpořili pomoc státu fondu pojištění vkladů v družstevních záložnách a pomohli tak uskutečnit výplatu vkladů družstevníkům do výše 100.000 korun, jak to stanovuje zákonné pojištění," řekl novinářům během jednání Republikového výboru v Olomouci předseda unie Karel Kühnl. Uvedl, že stát nemůže přebírat za občany všechna rizika, a US proto nedoporučuje, aby odškodňoval členy záložen nad výši zákonného pojištění, protože takové odškodnění může být učiněno pouze na úkor ostatních daňových příspěvků všech občanů.

Grégr: Hospodářský růst ČR se letos přiblíží dvěma procentům

Hospodářský růst České republiky by se podle mínění ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra mohl v letošním roce přiblížit dvěma procentům. Řekl to ve svém sobotním projevu při oficiálním zahájení Mezinárodního veletrhu nákladních a užitkových automobilů, příslušenství a servisní techniky Autotec na brněnském Výstavišti. Upřesnil, že průmyslová výroba vykazuje od loňského listopadu nepřetržitý růst. V dubnu letošního roku vzrostla průmyslová výroba o 2,8 procenta. "Očekávám, že za celý rok dojde k oživení průmyslové výroby zhruba o pět procent," dodal Grégr. Ministr uvedl, že automobilový průmysl pozitivně ovlivňuje vývoj navazujících odvětví i služeb. Podle něj se s problémy v současnosti potýkají především výrobci nákladních automobilů. Letošního Autotecu se účastní 544 firem z 15 zemí.

Vetchý: Po přezbrojení letectva přijde na řadu kolová technika

Po dořešení otázky přezbrojení letectva české armády, které odhaduje ministr obrany Vladimír Vetchý na dva až tři roky, se armáda zaměří na kolová vozidla. Vetchý to řekl v sobotu při prohlídce expozic na mezinárodním veletrhu nákladních a užitkových automobilů Autotec na brněnském Výstavišti. Podle Vetchého bude muset armáda najít především vhodný typ středního vozidla. Dodal, že české firmy mají velkou šanci uspět v připravovaném výběrovém řízení na tento automobil. Spolupráce s českým průmyslem i propagace českých výrobků v zahraničí je podle Vetchého úkolem resortu obrany.

Vetchý po jednání ministrů obrany zemí NATO v Bruselu 8. června uvedl, že Česká republika je s 2,2 procenta hrubého domácího produktu, jímž přispívá na obranu, v rámci NATO na rozumném místě. Podle něho nemůže v budoucích letech počítat s uvolněním větších prostředků a musí se spíš zaměřit na rozvoj průmyslu. Pokud vzroste výkonnost tam, bude se moci zvýšit příspěvek na obranu.

Velvyslanec ČR možná zprostředkovatelem v kolumbijském konfliktu

Zástupci tzv. občanské společnosti v Kolumbii nabídli českému velvyslanci v této zemi Mnislavu Zelenému zprostředkovatelskou roli při úsilí o dosažení míru mezi vládou a povstalci. Velvyslanec to řekl dopisovateli ČTK v Kolumbii. "Požádali mě o to, ale zatím jsem ještě účast nepotvrdil. Nejsem si zatím dostatečně jistý, zda by mě zapojení do místního konfliktu nepoškodilo moje postavení diplomata," řekl. Čas na rozmyšlenou má do posledního červnového týdne, kdy začíná nové kolo mírových rozhovorů. Kolumbii sužuje krvavý ozbrojený konflikt již od šedesátých let a v posledních letech nabývá stále větší intenzity. Stojí v něm proti sobě vláda a levičácká gerila a jsou do něho zapojeny i pravičácké "eskadry smrti".

Česká filharmonie odcestovala na turné do Jižní Ameriky

Česká filharmonie s šéfdirigentem Vladimirem Ashkenazym odcestovala na jihoamerické turné. Orchestr čekají v příštích deseti dnech dva koncerty v brazilském velkoměstě Sao Paulo, hostování v argentinské metropoli Buenos Aires a poté vystoupení před publikem v Portoriku. Ashkenazy se podle mluvčího tělesa představí nejen s taktovkou, ale též ve své původní roli pianisty, a to dirigujícího od klavíru. Na zájezdě vystoupí i jeho syn, jedenatřicetiletý klarinetista Dimitrij. Hráče České filharmonie čeká po letní dovolené hostování v Británii, kde se mají na přelomu srpna a září objevit s dirigentem Charlesem Mackerrasem v programu mezinárodního festivalu ve skotské metropoli Edinburghu.

V ČR koncem roku 1999 žilo 2916 lidí s transplantovanými orgány

Koncem loňského roku žilo v České republice 2916 občanů s transplantovanými orgány. Největší skupinu mezi nimi tvořili lidé s transplantovanou ledvinou, kterých bylo 2222. Darované srdce mělo 357 lidí, játra 243, pankreas 81 a plíce 13 lidí. Vyplývá to z údajů Nadace Karla Pavlíka, která nese jméno prvního pacienta, jemuž byla jako prvnímu v Československu úspěšně transplantovaná ledvina. Vzhledem k současným možnostem medicíny se limitujícím faktorem počtu transplantací stal nedostatek darovaných orgánů. Česká legislativa vychází z předpokládaného souhlasu občana s odebráním orgánu v případě úmrtí, což znamená, že pozůstalí nejsou žádáni o souhlas. Podmínky odebírání orgánů upravuje v současnosti vyhláška. Řadu let se v ČR připravuje transplantační zákon, který znovu mimo jiné stanoví pravidla odebrání orgánů.

Věřící pochodovali centrem Prahy pro Ježíše

Kolem 500 lidí se v sobotu odpoledne zúčastnilo v centru Prahy Pochodu pro Ježíše, ekumenické akce pořádané Křesťanskou misijní společností (KMS). Demonstrovat svou víru přijeli na pochod do Prahy lidé nejrůznějšího věku, převažovali však mladí. Poté, co se shromáždili před Staroměstskou radnicí, vyrazili věřící za zpěvu a v doprovodu tanečníků z náměstí přes Čechův most na Letenskou pláň. Tam se až do večerních hodin modlit. Akce má podle mluvčího misijní společnosti Tomáše Dittricha dosvědčit jednotu křesťanů a připomenout veřejnosti, že se církev nechce schovávat, že chce, aby její poselství bylo slyšet. Pochod se v sobotu uskutečnil také v dalších zemích. V českých zemích se pochoduje k oslavě jména Ježíš ulicemi pravidelně od roku 1992.

Valdštejnská jízdárna láká po rekonstrukci k prohlídce Pražané si mohli v sobotu prohlédnout zrekonstruovanou Valdštejnskou jízdárnu, která bude od 1. července opět sloužit Národní galerii. Valdštejnská jízdárna je součástí Valdštejnského paláce, v němž sídlí Senát. Oprava jízdárny trvala zhruba rok a Senát za ni zaplatil 95 miliónů korun. Nejzásadnější změnou v architektonickém řešení objektu bylo přemístění technického zázemí a toalet do suterénu. Vnitřní stěny jízdárny zdobí ruční, takzvaná glazurová béžová malba. Novinkou je nákladní výtah vedoucí ze suterénu přímo do hlavního výstavního sálu, jemuž dominují tři velké lustry z 50. let. Valdštejnská jízdárna už byla renovována několikrát. V roce 1920 v ní byla dokonce automobilová opravna Laurin a Klement. Na výstavní síň byla upravena v letech 1950 až 1953. V barokním Valdštejnském paláci se nyní opravuje i jeho hlavní a historicky nejcennější část, kde je i bývalý jednací sál senátorů.

Do věže kostela v Malé Bukovině byl uložen vzkaz do budoucnosti

Do pozlacené kopule na věži kostela svatého Václava v Malé Bukovině na Děčínsku uložili v sobotu řemeslníci schránku s novinami, platnými mincemi, fotografiemi a dalšími dokumenty, které generacím příštím přiblíží život dnešních obyvatel. Marcel Hrubý, administrátor srbskokamenické farnosti, do které kostel v Malé Bukovině patří, řekl, že uložení schránky se vzkazem do budoucnosti se uskutečnilo poté, co byla dokončena oprava hlavní věže kostela. Kostel sv. Václava, který je výraznou dominantou Malé Bukoviny a jejího okolí, byl postaven v letech 1716 až 1722. I když dostal v roce 1987 novou fasádu, jeho interiér zůstal do dneška velmi zdevastován. Opravou věže skončila první etapa rekonstrukce této památky.

A na závěr zpráv informace o nedělním počasí v České republice

Polojasno, na Moravě skoro jasno. K večeru přibývání oblačnosti, v Čechách bouřky, přeháňky nebo kroupy. Teploty 29 až 33, na horách kolem 25 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha