Zprávy neděle, 11. října 1998

Dobrý den a dobrý poslech vysílání Radia Praha vám, vážení posluchači, přeje Eva Kubátová. Na úvod si poslechněte zprávy:

A nyní podrobně:

Prezidenti Havel a Kučan ke Kosovu

Na nutnosti zabránit humanitární katastrofě v jihosrbské provincii Kosovu se shodli český prezident Václav Havel a jeho slovinský protějšek Milan Kučan při sobotním setkání na zámku v Lánech. Podle Kučana je stále naděje, že výsledky přinese mise amerického vyjednavače v Kosovu Richarda Holbrooka, je však třeba uchránit před násilím a blížící se zimou albánské uprchlíky. "Nebude-li katastrofický vývoj zastaven, chystá se podobný vývoj i v Albánii a dalších státech regionu," prohlásil slovinský prezident a dodal, že Evropa se musí patřičně podílet při řešení situace v Kosovu.

Setkání, které navrhl prezident Kučan, se týkalo nejen aktuální situace v Kosovu, ale i integrace obou zemí do Evropské unie a pondělního summitu středoevropských prezidentů ve Vídni.

Výzva MZV

V souvislosti s připravovaným zásahem mezinárodního společenství proti Jugoslávské svazové republice české ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany, kteří se nacházejí na území JSR, aby toto území ve svém zájmu co nejrychleji opustili. Zároveň doporučilo všem, kteří se do této země chystají, aby svou cestu odložili.

Český slovanský výbor odmítá vojenský zásah v Kosovu

Zhruba padesát příznivců myšlenky slovanské vzájemnosti sdružených v Českém slovanském výboru ostře odmítlo na svém sobotním setkání v Praze plánovaný vojenský zásah Severoatlantické aliance v Kosovu. Podle nich by zásah NATO v Kosovu v podstatě představoval otevřenou agresi, která by byla v rozporu s mezinárodním právem a znamenal by válku NATO proti Slovanům.

Státní rozpočet na příští rok

Neschválení rozpočtu na rok 1999 by podle ministra financí Iva Svobody mohlo ohrozit důvěru případných investorů v Českou republiku. Jak dnes Svoboda uvedl po návratu ze Spojených států, je nezbytné, aby parlament odsouhlasil vládní návrh státního rozpočtu zhruba v navržených dimenzích. Ministr zároveň uvedl, že ani směrem nahoru se s rozpočtem prakticky nedá pohybovat, pokud vláda nehodlá zvyšovat daňovou zátěž. "A to nehodláme - ani vláda, ani opozice," řekl Svoboda.

Čtyřkoalice stran KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a Demokratické unie v žádném případě nedoporučuje přijetí vládního návrhu zákona o státním rozpočtu. Zástupci těchto stran se takto dohodli na dvoudenním semináři k problematice státních financí. K hlavním argumentům proti rozpočtu patří podle poslance KDU-ČSL Miroslava Kalouska rozpor návrhu s platnou legislativou. Sociálnědemokratická vláda totiž do plánovaných příjmů zahrnula i peníze, které by do státní pokladny měly plynout z dosud neschválených zákonů. Čtyřkoalice se proti rozpočtu staví také proto, že návrh nese rizika mnohem většího než předkládaného deficitu ve výši 26,8 miliardy Kč. Dalším argumentem je to, že vládní návrh nepředpokládá reformu penzijního systému, daňové soustavy a pokračování privatizace. Kalousek dále uvedl, že čtyřkoalice by případně byla s vládou ochotna diskutovat i o schodku státního rozpočtu, nicméně v jiné struktuře.

Rozpočet nemá pravděpodobně šanci projít v parlamentu tzv. prvním čtením, které by se mělo uskutečnit již příští týden. Proti návrhu menšinové vlády se totiž postavily všechny opoziční strany, s výjimkou komunistické.

ČSSD blokuje privatizaci

Sociální demokraté zbrzdili předání podniků, kde má stát větší než třetinovou účast, do soukromých rukou. Napsaly to sobotní Lidové noviny s odvoláním na mluvčí ministerstva financí. Vláda se podle listu už v tichosti začala řídit původně tajným usnesením číslo 513 a blokuje privatizaci.

Klaus: komunální volby - příležitost zastavit posun doleva v české politice.

ODS chce co nejlépe uspět v podzimních senátních a komunálních volbách a udělat maximum pro to, aby se tyto volby staly příležitostí definitivně zastavit posun doleva v české politice. Předseda strany Václav Klaus na sobotní předvolební konferenci ODS v Poděbradech řekl, že nadcházející volby by se mohly stát tím klíčovým momentem, kdy se kyvadlo politické konstelace, nyní vychýlené doleva, zastaví a zhoupne se zpět do míst, která přinesou naší zemi perspektivu z větší prosperity i větší míry svobody. ODS oficiálně představila svůj volební manifest "S námi proti hazardu", který je programem strany pro podzimní volby, a svá volební hesla. Řečníci často poukazovali na údajná nebezpečí spojená s fungováním vlády sociálních demokratů a vyjadřovali víru ve volební úspěch ODS.

Generál Šedivý v Bosně

Náčelník Generálního štábu Armády ČR generálporučík Jiří Šedivý, který přiletěl v sobotu do Bosny na informační návštěvu, se sešel na velitelství mnohonárodní divize Jihozápad s britským generálem Cedericem Delvesem, velitelem divize, v jejíž sestavě působí právě náš kontingent. Generál Delves zdůraznil, že je s dosavadní prací, kterou zde vojáci AČR odvádějí, vysoce spokojen. Jednou z hlavních oblastí, o nichž oba generálové diskutovali, byla případná opatření v souvislosti s možným zásahem v oblasti Kosova.

Sněmovna se připravuje na zahájení schůze

Jedním z klíčových bodů nadcházející schůze Poslanecké sněmovny, která začíná v úterý, bude vládní návrh novely, jehož cílem je zvýšení odvodů na důchodové pojištění o 2,4 procenta. Schválení této úpravy má totiž spolu s novelu zákona o spotřebních daních zajistit takové příjmy státu, které vláda při sestavování rozpočtu předpokládala. Vyhlídky vládního návrhu ve sněmovně jsou však zatím nejisté.

Sněmovna má také projednat sociálnědemokratickou a komunistickou úpravu referenda. Návrh ústavního zákona ČSSD předpokládá, že prezident by mohl referendum vyhlásit k návrhu zákona a vstupu ČR do svazku s jinými státy. Takzvané poradní referendum by se mohlo konat k otázce vnitřní či zahraniční politiky země. Navrhnout referendum by ze zákona měla právo vláda nebo dvě pětiny poslanců. Ke stejné věci by se mohlo konat jen jednou za volební období sněmovny. Pro ústavní zákon, stejně jako pro vstup republiky do svazku s jinými státy, by se referenda musela zúčastnit alespoň polovina oprávněných voličů, souhlasit s návrhem by musela většina zúčastněných. Podrobně způsob vyhlašování referenda a pravidla pro jeho průběh upravuje sociálnědemokratický návrh prováděcího zákona, ten však sněmovna v říjnu projednávat nebude.

Vlastní verzi úpravy lidového hlasování předložili i poslanci KSČM. Případy, kterých by se mohlo týkat referendum, navrhují zakomponovat přímo do ústavy. Referendum by mohl vyhlásit prezident o návrzích zákonů, změnách ústavy a a významných otázkách mezinárodních a vnitrostátních vztahů, poradní hlasování by bylo možné uspořádat o zahraniční a vnitřní politice.

Komunisté také navrhli změnu jednacího řádu sněmovny v části týkající se ztráty poslaneckého mandátu. Návrh předpokládá, že by poslanec, který přestane být členem strany, na jejíž kandidátce byl zvolen, nebo odejde z jejího poslaneckého klubu a zpronevěří se volebnímu programu této strany, mohl přijít o mandát. O ztrátě mandátu by na žádost politického subjektu, za který byl poslanec zvolen, rozhodoval Ústavní soud.

Lidové noviny: z ČR bylo vyhoštěno několik agentů cizích rozvědných služeb

Několik agentů cizích rozvědných služeb, převážně z východních států, bylo od roku 1989 vyhoštěno z České republiky. Sobotním Lidovým novinám to řekl vysoký důstojník BIS, který si nepřál být jmenován. "Závadové" osoby byly podle něj vyhoštěny neveřejnou formou - zrušením pobytu na území státu - takže se o nich veřejnost nedozvěděla. ČR podle jeho slov preferuje tajné vyhoštění, bez skandálu. Mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert to odmítl komentovat s tím, že jde o tajné informace.

Zeman varoval mladé politiky před karierismem

Především mladé lidi, kteří vstupují do politiky bez zkušeností, varoval před karierismem na sobotním šestém sjezdu Mladých sociálních demokratů ve Žďáru nad Sázavou premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman. "Takoví lidé se velmi snadno mohou dostat do situace, že se buď obklopí pochlebovači, nebo začnou bojovat proti těm, které chápou jako konkurenty na různé funkce," řekl Zeman. Mladí sociální demokraté pod vedením nynějšího předsedy poslanců ČSSD Stanislava Grosse rozhodli na Hradeckém sjezdu v roce 1993 o změně orientace strany. Nyní by podle Zemana měli upozorňovat stejně jako kolegové v Rakousku a Německu vedení ČSSD na případné odchylky od stranického programu. Taková situace však zatím nenastala, podotkl Zeman.

Milión pro ODS v Plzni vyzvedla manažerka strany

Milión korun z účtu u Investiční a Poštovní banky, který darovala plzeňské ODS v roce 1994 Škoda Plzeň a který se nikdy neobjevil v účetnictví ODS, vybrala podle sobotní Mladé fronty Dnes v hotovosti na tři šeky podepsané tehdejším předsedou oblastní organizace strany Antonínem Pečenkou bývalá manažerka a zároveň místopředsedkyně plzeňské ODS Olga Heligová. O tomto kontu však podle listu neměla hlavní kancelář strany ani ponětí. "Peníze jsme použili na kampaň pro komunální volby a zúčtovací doklady jsou v pořádku," sdělila listu Heligová, která až dosud tvrdila, že si na existenci konta nevzpomíná. Policie, která osud miliónového daru vyšetřuje, se nyní podle Mladé fronty Dnes chystá prověřit účetní doklady.

Budou odškodněni totálně nasazení?

Pracovníci pražské pobočky největšího německého elektrotechnického a strojírenského koncernu Siemens tento týden požádali představitele Svazu nuceně nasazených, aby zajistili podklady pro možné odškodnění českých občanů, kteří byli za druhé světové válce donuceni pracovat v závodech Siemensu v Německu. ČTK o tom informoval místopředseda svazu Karel Růžička. Podle něj by se odškodnění firmou Siemens mohlo týkat v České republice necelé tisícovky lidí. Celkem bylo totálně nasazeno 600.000 obyvatel protektorátu Böhmen und Mähren.

Problémy kosovských uprchlíků

Český Červený kříž z Ústí nad Labem informoval ČTK o svízelné situaci dvouset kosovských Albánců, uprchlíků, kteří mají namířeno do Německa a čekají v trmickém hotelu Garni. Žádný z nich nechce zůstat v České republice, ačkoliv zde jim byl azyl nabídnut. Třetina z uprchlíků jsou děti. Zástupci místních úřadů a policie se shodli na tom, že budou v nejbližších dnech iniciovat ve vládě a v parlamentu legislativní změny, bez nichž v současné době nemají možnost vzniklou situaci účinně řešit. Uprchlíkům docházejí peníze a blíží se zima, na kterou většina z nich není ani dostatečně oblečena, a tak ústecký Červený kříž shání nejen peníze na stravu pro děti, ale i zimní oblečení pro ně.

Albánec podezřelý z vraždy Roma ve vazbě

Ústecký soudce vzal do vazby Alliu Raždiho, který je podezřelý z vraždy Jiřího Bílého při potyčce kosovských Albánců s místními Romy ve Varnsdorfu. ČTK o tom informovalo operační středisko severočeské policejní správy. Raždi, který byl z vraždy obviněn počátkem října v nepřítomnosti, se v pátek dostavil na policii se svým obhájcem. Krajský vyšetřovatel stíhá v souvislosti s varnsdorfskou střelbou kromě Raždiho ještě další tři kosovské Albánce. Ti byli obviněni z pokusu ublížení na zdraví ve spolupachatelství. Toho se měli dopustit 13. září tím, že byli ve skupině osob, která střílela ve Varnsdorfu na shromážděné Romy.

Na železnici u Přerova byl obnoven běžný provoz

Na železniční trati mezi Přerovem a Prosenicemi, kde minulý týden kvůli vysoké rychlosti vykolejil nákladní vlak a poničil koleje a trolejové vedení, byl v pátek večer obnoven běžný provoz. Cestující se již nemusejí obávat, že osobní vlaky budou kvůli opravám poškozené trati přijíždět do železničních stanic na této klíčové trati Praha-Ostrava s velkým zpožděním. Vykolejení tří desítek nákladních vagónů zavinila podle expertů, kteří příčinu vyšetřují, příliš vysoká rychlost vlaku. Škodu na třech desítkách havarovaných vagónů vyčíslily České dráhy na 13,5 miliónu korun. Ztráty na převáženém zboží zatím nebyly stanoveny.

Zájem o biopotraviny

Potraviny patnácti ekologických farem působících v České republice si mohli koupit návštěvníci třetího Biojarmarku, který v sobotu skončil v Brně. Na nádvoří Biskupského paláce přišlo ochutnávat a nakupovat pochutiny několik tisíc návštěvníků. "Ve městech je převis poptávky," řekl ČTK Roman Rozsypal ze Svazu producentů a zpracovatelů biopotravin Pro-Bio Šumperk. Organizátoři po velkém zájmu uvažují i o jarním termínu této propagačně-prodejní akce.

Ceny Ekofilmu

Americký snímek s názvem Od Čečny k Černobylu režiséra, scenáristy i kameramana Slawomira Grunberga získal v Českém Krumlově Hlavní cenu 24. ročníku mezinárodního festivalu filmů a videopořadů o životním prostředí Ekofilm'98. Zvláštní cena festivalové poroty "za výjimečné zobrazení tíživého dopadu jaderné energetiky v originálním duchu nejlepších tradic české satiry" připadla českému snímku Temeland režiséra Radovana Slánského. Do soutěže přihlásili tvůrci z 23 zemí světa 120 filmů, z nichž 115 vybrala odborná komise k promítání. O udělení cen rozhodovala devítičlenná mezinárodní porota, jejímž předsedou byl český sochař Vladimír Preclík.

Pavel Tigrid a Václav Malý laureáty Evropské ceny v oblasti kultury

Evropské ceny v oblasti kultury, jež každoročně uděluje Sdružení evropského hospodářství na podporu kultury, byly v sobotu slavnostně předány v Krakově. Mezi osmnácti laureáty jsou vedle šéfa polské diplomacie Bronislawa Geremka rovněž bývalý český ministr kultury Pavel Tigrid a český katolický biskup Václav Malý. Ti však podle agentury PAP své ceny převezmou, stejně jako slavný polský hudební skladatel Krzysztof Penderecki, teprve v neděli. Evropská cena v oblasti kultury je pod patronátem Rady Evropy, Evropského parlamentu a Evropské kulturní komise udělována vždy ve dvou kategoriích - první zahrnuje významné osobnosti světa kultury a druhá je určena mladým talentovaným umělcům.

Expozice asijského umění na Zbraslavi otevřena

Po čtyřleté rekonstrukci byl v sobotu otevřen zámek na Zbraslavi, který se stal sídlem Sbírky asijského umění Národní galerie v Praze. Stálou expozici tvoří předměty japonské, čínské, tibetské, indické a islámské provenience. Sbírka byla založena v roce 1952 a v současné době má 12.000 uměleckých památek. Expozice bude pro veřejnost otevřena denně kromě pondělí od 10:00 do 18:00. Plné vstupné bude činit 70 korun, snížené 40 korun. Rodiny s dětmi zaplatí za vstup 100 korun.

Zdeněk Štěpánek má pomník ve svém rodišti

Pomník herce, režiséra a dramatika Zdeňka Štěpánka byl v sobotu odhalen v jeho rodišti ve Tvoršovicích na Benešovsku. Socha, která zachycuje Štěpánka v nezapomenutelné roli Mikuláše Dačického z Heslova ve filmu Cech panen kutnohorských, je z dílny plzeňského akademického malíře a sochaře Jaroslava Šindeláře. Zdeněk Štěpánek se narodil v roce 1896 ve Tvoršovicích. Od roku 1921 byl členem Městského divadla na Královských Vinohradech a o třináct let později rozšířil činoherní sbor Národního divadla. Věhlas získal ve filmu, kde k jeho slavným rolím patřil maršál v Čapkově Bílé nemoci nebo Jan Hus a Jan Žižka ve stejnojmenných snímcích. Zemřel v roce 1968.

100 let úzkokolejky na Bruntálsku

Historický vlak tažený parní lokomotivou vyjel v sobotu na úzkokolejnou trať z Třemešné do Osoblahy na Bruntálsku. Veřejnost si připomněla sto let provozu této regionální železnice, která spojuje vesnice v česko-polském pohraničí. První parní vlaky vyjely na osoblažskou úzkokolejku, o jejíž výstavbu se zasloužil tamní cukrovar, v roce 1898. Původně měla být trať napojena na německou železniční síť, kvůli nedostatku peněz se však tento projekt nepodařilo realizovat a koleje úzkokolejky skončily v Osoblaze. Nyní tato úzkokolejná trať patří Českým drahám.

Ze sportu:

Ve svém druhém vystoupení v kvalifikaci na mistrovství Evropy vyhráli čeští fotbalisté na sarajevském stadionu nad týmem Bosny a Hercegoviny 3:1 a zůstávají v čele deváté kvalifikační skupiny.

Zápasy jedenáctého kola hokejové extraligy se hrály s těmito výsledky: Třinec - Dukla Jihlava 4:3, Sparta Praha - Vsetín 2:3, Chemopetrol Litvínov - České Budějovice 2:3, Kladno - Pardubice 3:3, Opava - Vítkovice 1:3 a Plzeň - Karlovy Vary 4:4. Ve čtrvteční předehrávce Zlín remizoval se Slavií Praha 2:2. Tabulku vede Vsetín, druhý je Třinec, třetí Zlín, poslední místo patří Jihlavě.

Pouze 22 koní se v neděli postaví na start 108. Velké pardubické. Rozhodla o tom sobotní veterinární prohlídka všech potenciálních účastníků, kterou na pardubickém závodišti absolvovalo 25 z 26 kvalifikovaných koní. Chybět bude mimo jiných i Grego, jehož měl jet čtyřnásobný vítěz Václav Chaloupka.

A ještě jaké má být dnes v České republice počasí:

Oblačno, přechodně až polojasno, místy přeháňky. Denní teploty 10 až 14 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.