Zprávy neděle, 12. března 2000

A nyní podrobněji:

Prezident se cítí dobře, potřebuje ale několik dní klidu

Prezident Václav Havel, kterého již několik dní trápí zesílený zánět průdušek, se cítí dobře. Přesto má ale zůstat několik dní v klidu. Podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka Havel není nemocný. K větší opatrnosti vede lékaře objektivní nález na průduškách: Neměl by se proto vystavovat nadbytečnému riziku, řekl Špaček. Upozornil, že průdušky Havla trápí několikrát do roka. Prezident bere od středy z preventivních důvodů antibiotika a zrušil nedělní návštěvu polského Hnězdna. Ve Hnězdně se měl zúčastnit oslav 1000. výročí pouti římského císaře Oty III. k hrobu sv. Vojtěcha. Prezidentův program na příští týden není ohrožen. Zhoršenou bronchitidu Špaček přičítá náročnému minulému týdnu, který prezident prožil v souvislosti s oslavami 150. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Vláda projedná analýzu Čistých rukou a zrušení víz s Kostarikou

Analýzu činnosti vládního Výboru na ochranu ekonomických zájmů, kterou připravil ministr bez portfeje Jaroslav Bašta společně s ministrem vnitra Václavem Grulichem, projedná ve středu vláda. Kabinet se bude zabývat i zrušením vízové povinnosti s Kostarikou. Bašta s Grulichem patří mezi ministry, kteří vládu podle pátečního oznámení premiéra Miloše Zemana opustí. Baštovi Zeman vytýká, že právě akce Čisté ruce neběží tak, jak si sociální demokraté představovali. Návrhem na odvolání ministra Bašty a na jmenování jeho nástupce, který chce příští týden prezidentovi poslat, Zeman řeší páteční spor mezi Strakovou akademií a Hradem. Havel v pátek odpoledne Zemana požádal, aby mu navrhl Baštovo odvolání. Reagoval tak na dopis, v němž premiér podle Hradu prezidenta informoval, že se chystá Baštu vyměnit, aniž požádal o jeho odvolání a podal návrh na jmenování nového člena vlády. Premiér ale trvá na tom, že z dopisu, který prezidentovi poslal ve čtvrtek a který se týkal změn v kabinetu, zcela jednoznačně vyplývalo, že chce Baštu odvolat. Dopis podle něj uváděl i "parametry" kandidáta na tuto funkci. Grulichův odchod z vlády Zeman vysvětlil tím, že se nyní, po schválení zákonů o reformě obecní správy, pozornost vnitra přesune na bezpečnostní problematiku. Kabinet ve středu projedná i priority státní dotační politiky směrem k neziskovým organizacím v příštím roce. Tento dokument také sjednocuje pravidla pro přidělování těchto dotací. Ministři také projednají zprávu o plnění úkolů, které vláda uložila na letošní únor. Vláda se bude zabývat i návrhem na vyslání české delegace pod vedením ministra zahraničí Jana Kavana na třístranná jednání ministrů zahraničí České republiky, Polska a Maďarska 18. března v Budapešti. Tyto rozhovory souvisejí s prvním výročím vstupu těchto tří středoevropských zemí do NATO.

Zeman informoval předsednictvo ČSSD o hlavních úkolech vlády

Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman informoval předsednictvo své strany o nutnosti urychlené transformace Českých drah, výstavby bytů pro mladá manželství a o chystaných personálních změnách na vnitru v souvislosti se zesílením boje proti kriminalitě. Na tiskové konferenci po schůzi předsednictva však rozhodně odmítl, že by se jeho členové zabývali změnami ve vládě. Personální otázky vlády jsou podle Zemana plně v kompetenci premiéra. Považoval za vhodné konzultovat je s politickým grémiem, nikoli s předsednictvem ČSSD. To má podle něj především za úkol kontrolovat, zda vláda plní programové prohlášení a volební program strany. Vládu podle pátečního Zemanova oznámení opustí ministr vnitra Václav Grulich, ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař, ministr bez portfeje Jaroslav Bašta a ministr dopravy Antonín Peltrám. Premiér však neřekl, kdo je nahradí. Zeman uvedl, ze transformaci drah je nutné urychleně dokončit proto, že jsou největším státním podnikem co do počtu zaměstnanců. Zdůraznil, že ji nelze urychlit stávkou, která se konala na železnici po dobu 15 minut ve středu. Připustil, že šance poslance Miroslava Kapouna, který byl dosud považován za horkého kandidáta na funkci ministra dopravy a spojů, jsou po této stávce oslabeny. Poslanec totiž patří k zakladatelům Odborového sdružení železničářů, které stávku organizovalo. Razantní změny na ministerstvu vnitra jsou podle Zemana nezbytné především v policejních útvarech pro boj s organizovaným zločinem a s korupcí a závažnou hospodářskou kriminalitou. Analýza jejich práce ukazuje, že "jejich výkonnost není nijak zářivá", uvedl Zeman.

Ministerstvo obrany možná bude dělat bezpečnostní prověrky vojáků

Ministerstvo obrany by v budoucnosti mohlo provádět část bezpečnostních prověrek vojáků z povolání vlastními silami a prostředky. Měla by to umožnit novela zákona o ochraně utajovaných skutečností, kterou koncem týdne předložili k parlamentnímu projednání poslanci Petr Nečas, František Ondruš a Jan Žižka. Změna má přispět ke zrychlení a zkvalitnění procesu prověřování osob. Prověrky nyní zajišťuje výhradně Národní bezpečnostní úřad.

Voda způsobila na Semilsku škody za 100 miliónů korun

Velká voda napáchala v minulých dnech na Semilsku škody za 100 miliónů korun, další následky záplav se teprve zjišťují. Členy předsednictva ČSSD, kteří zasedali v Lidovém domě, o tom po pátečním výjezdu na Semilsko informoval ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Seznámil je také s fotodokumentací škod. Na Semilsku napáchala voda podle Kužvarta největší škody na dopravní infrastruktuře. Zatopeno tam bylo 122 domů a 12 provozoven. Velmi dobře se s velkou vodou podle ministra vyrovnali semilští hasiči, okresní povodňová komise i policie.

Rozvodněné řeky klesají, očekává se však vzestup Jizery a Labe

Hladiny rozvodněných českých a moravských řek na většině území klesaly. Vzestup je očekáván pouze na Jizeře a na Labi, na němž stále platí třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Vodohospodáři očekávají, že Labe v Ústí bude stoupat až do nedělní půlnoci, kdy má dosáhnout výšky 730 centimetrů. Řeka již v Ústí zaplavila levobřežní komunikaci u Benešova mostu, která je součástí hlavního silničního tahu Praha - Ústí nad Labem - Děčín. Na středním toku u Brandýsa v poledne Labe mírně kleslo, až po Mělník ale trvá třetí stupeň, tedy stav ohrožení. V souvislosti se srážkami očekávají hydrometeorologové opětovný vzestup Jizery v Železném Brodě. Její hladina by se měla do půlnoci zvýšit asi o metr, neměla by však dosáhnout úrovně pro vyhlášení stavu ohrožení. Kvůli srážkám, jejichž množství pravděpodobně nedosáhne předpokládané intenzity, se patrně zpomalí pokles hladin a případně stoupne voda na horních úsecích dalších řek. Situace se již zklidnila v celém povodí Odry. První povodňový stupeň platí pouze na Olši v Jablunkově na Frýdeckomístecku. Morava klesá v Moravičanech, kde zatopila několik domů a vyžádala si vyhlášení stavu ohrožení. Povodňová vlna pokročila k Olomouci, kde hladina mírně stoupá. Velká voda ustupuje i ve východních Čechách. Labe kulminovalo u Přelouče, místní hasiči však žádné problémy nezaznamenali. Třetí povodňový stupeň na Labi platí od jezu v Opatovicích a nad Pardubicemi v Němčicích, kde pravděpodobně vydrží i v neděli. Třetí stupeň povodňové aktivity trvá i na Bouřlivém potoce u přehrady Všechlapy a na Labi pod přehradou Les království. Vlivem vypouštění vody z přehrady Nechanice stoupá mírně Ohře v Lounech, kde platí druhý stupeň povodňové aktivity. Třetí stupeň trvá také na Orlici v okrese Rychnov nad Kněžnou. Zatímco v Ústí nad Labem se na hlavní nápor vody teprve připravují, na horních tocích už likvidátoři pojišťoven vyjeli do terénu sčítat škody. Hasičský záchranný sbor nabídl postiženým na celém území republiky 1800 vysoušečů. Jejich distribuci bude koordinovat operační a informační středisko hasičů. Záplavy se dotkly také některých Pražanů. Protože musel být kvůli rozvodněné Jizeře odstaven zdroj pitné vody pro Prahu Káraný, začaly vodu ve větší míře distribuovat zbývající dva zdroje. Větší průtok potrubím z Podolí způsobil, že z kohoutků na Vinohradech, Žižkově a v části Vršovic a Strašnic tekla sice pitná, ale zakalená voda.

Čeští krajané si připomněli 150. výročí narození T.G. Masaryka

Slavnostním setkáním si v Košicích připomněli členové a sympatizanti Českého spolku na Slovensku 150. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Slavnostní sobotní dopoledne vyvrcholilo udílením ocenění Ministerstva zahraničních věcí České republiky, které odevzdal organizátorům krajanského života generální konzul České republiky v Košicích Josef Byrtus, a kulturním programem.

V Praze jednají zástupci agrárních stran devíti evropských zemí

Za účasti delegací z devíti zemí střední a východní Evropy začala v areálu České zemědělské univerzity v Praze-Suchdole dvoudenní mezinárodní konference agrárních a venkovských politických stran. Cílem konference je podle Jana Veleby ze Strany venkova, která akci pořádá, především výměna názorů a zkušeností, a to jak z oblasti zemědělství, tak z ostatních oblastí života na venkově v jednotlivých zemích. Na akci jsou kromě účastníků z České republiky zastoupeni delegáti z Polska, Slovenska, Maďarska, Rumunska, Bulharska, Slovinska, Estonska a Kypru. Mezi delegáty pražské konference je například ministr zemědělství Rumunska Ioan-Avram Murešan, radikální vůdce polských zemědělců a předseda Odborového svazu rolníků Sebeobrana Andrzej Lepper nebo předseda českého Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumír Dufek. Ten zde také řekl, že pokud se v letošním roce jednoznačně nezvýší prosperita zemědělství v České republice, hrozí tomuto odvětví příští rok radikální ekonomický propad. Ten bude mít za následek výrazný nárůst protestních akcí zemědělců. Pro vládní garnituru by mohl být příští rok podle jeho slov ze strany zemědělců "velice horký". Současně ale důrazně odmítl nařčení, že odboráři před výstražnou stávkou, kterou uskutečnili tuto středu, o problémech nejdříve nejednali. Zemědělští odboráři se snažili podle jeho slov vždy chovat korektně a o problémech jednat, nicméně tato i předchozí vláda takové chování považovaly za slabost. To je také jeden z důvodů, proč odborový svaz přistupuje k akcím razantnějším a hodlá je při dalším neplnění svých požadavků dále stupňovat.

Asociace připraví ročně pro postižené děti stovky akcí

Zástupci asi osmi tisícovek členů Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v České republice bilancovali svou činnost v dětském středisku Březejc na Žďársku. Za pomoci dobrovolníků a odborníků se jejím 68 klubům loni podařilo zorganizovat stovky zajímavých akcí. Na 1600 zdravotně postižených dětí se zúčastnilo čtyř desítek specifických rehabilitačních táborů a dalších 930 ozdravných táborů v České republice. Podařilo se zorganizovat osm ozdravných pobytů pro 340 dětí s respiračními onemocněními v Itálii, Řecku, Chorvatsku a Norsku. Důležitou aktivitou všech klubů je podpora a předávání informací a zkušeností rodičů, poradenská činnost odborníků a celostátní akce společenského typu. Jsou to například ostravské a havířovské sportovní hry zdravotně postižených dětí a mládeže, strakonické "Salve caritas" a "Salve vita" - mezinárodní festival zdravotně postižených hudebníků či prachatická akce "Život je ou- kej", výtvarné, literární a fotografické soutěže a výstavy.

Uměleckoprůmyslové muzeum připravilo výstavu Františka Drtikola

Málo známé fotografie Františka Drtikola a album padesáti olejotisků Z dvorků a dvorečků staré Prahy, na kterém Drtikol spolupracoval s Augustinem Škardou, připravilo v rámci projektu Praha - Evropské město kultury 2000 Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze. Výstava bude v muzeu otevřena od 16. března do 4. června a klade si za cíl představit Drtikolovy práce z období, kdy tvořil v duchu secesního piktorialismu.

Do Česko-saského Švýcarska se vrátil sokol stěhovavý

Především zásluhou německých ochránců životního prostředí se do Česko-saského Švýcarska vrátil sokol stěhovavý. V roce 1989 začali němečtí ochránci přírody vracet sokola stěhovavého do Saského Švýcarska, které s Česko-saským Švýcarskem sousedí. Do roku 1997 vypustili 67 ptáků. Loňská inventura hnízd ukázala, že mláďata se objevila v sedmi hnízdech na německé a v pěti na české straně hranice. Čeští ochránci přírody nyní připravují návrat jeřábka do zdejší krajiny. Také tento pták tu byl v hojném počtu doma, ale nyní ho ekologové vídají jen zřídka.

Na zvířecím hřbitově pochovali lidé již 200 svých miláčků

Na zvířecím hřbitově nazvaném Zahrada přátel nejvěrnějších v Praze 8 již lidé pochovali přes 200 svých domácích miláčků. Park vznikl na konci roku 1998 na místě bývalé skládky v chráněném území Troja - Draháň. Park zatím není přístupný široké veřejnosti, jeho otevření se však předpokládá, až vysazené dřeviny vyrostou. Pro své domácí mazlíčky jej vedle občanů České republiky využívají i cizinci, například Holanďané, Belgičané, Němci, Rakušané i lidé ze zámoří. Pietní park je neziskový, jeho provozovatelé musejí shánět různé sponzory. Pražská Zahrada přátel nejvěrnějších je jediná v Evropě.

V předehrávaném utkání 20. kola první fotbalové ligy zvítězila Spartou v Příbrami 1:3

Znovu v posledních minutách rozhodovali fotbalisté Sparty Praha o další ligové výhře, tentokrát na půdě Dukly Příbram. Do vedení se dostali pro hrubé chybě brankáře Čalouna těsně před poločasem, ale šestnáct minut před koncem Kulič vyrovnal. Deset minut před koncem Lokvenc dorazil trestný kop Zdeňka Svobody do sítě a stejný hráč přidal i třetí branku v poslední minutě.

A ještě krátce o počasí. Bude zataženo, od západu oblačno s občasnými přeháňkami, od vyšších poloh srážky sněhové. Denní teploty 4 až 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.