Zprávy neděle, 12. července 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Kubátová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Podle Rumla smlouva mezi ODS a ČSSD "není v souladu s duchem Ústavy"

Předseda Unie svobody Jan Ruml podle svého vyjádření pro sobotní Mladou frontu Dnes nikdy neřekl, že by smlouva mezi ODS a ČSSD byla protiústavní. "Myslím, že není v souladu s duchem Ústavy, byť je to politický pakt," prohlásil Ruml v rozhovoru pro list. Zmíněnou smlouvu považuje Ruml spíše za koaliční vzhledem ke společným programovým cílům obou stran, k nimž podle něj patří úmysl změnit Ústavu. Předseda Unie věří, že vzhledem k paktu ODS se sociální demokracií bude převážně jeho strana moci hrát roli kontrolní opozice. Vymezovat se Unie hodlá vůči ODS zejména prosazováním důsledné decentralizace státu, posilováním samosprávy a vytvářením podmínek pro rozvoj občanské společnosti.

Dva názorové směry v Unii svobody

V Unii svobody existují podle jejího předsedy Jan Rumla dvě názorová politická prostředí. Jedno reprezentuje evropské pojetí politiky od středu doprava, které se nevyhýbá diskusi o sociálních aspektech politiky, druhé prosazuje ostře ohraničené konzervativní principy klasické pravicové politiky. Mezi těmito dvěma skupinami se nyní vede uvnitř Unie diskuse o jejím dalším směřování. ČTK to řekl předseda Unie Jan Ruml během sobotního setkání představitelů okresních organizací strany v Brně, kde také zazněla kritika na nejednoznačnost politiky Unie, kterou ostatně vyjádřil po volbách i prezident Václav Havel. Pouze ojedinělé hlasy však kritizovaly povolební postup vedení strany, které odmítlo byť jen toleranci vlády ČSSD.

Podle Mlynáře budou podzimní komunální a senátní volby referendem

Komunální a senátní volby budou podle předsedy poslanecké frakce Unie svobody Vladimíra Mlynáře referendem o tom, zda občané České republiky schválí opoziční dohodu mezi ČSSD a ODS. "Naším úkolem bude přesvědčit většinu voličů, že tato dohoda je skutečně popřením těchto voleb (do Poslanecké sněmovny) a podvodem na voliče," řekl novinářům Mlynář po sobotním jednání republikového výboru Unie. "Jasným cílem Unie je, abychom zabránili ústavní většině ODS a ČSSD v Senátu," dodal předseda strany Jan Ruml. Podle něj musí Unie společně s KDU-ČSL hledat takovou konstelaci v horní komoře parlamentu, "aby bylo možné zabránit naprosto bezprecedentním změnám některých článků Ústavy".

KDU-ČSL má už připraven stínový kabinet

Jasno o složení své stínové vlády má již KDU-ČSL. Podle sobotního tisku jsou v ní zastoupeni všichni bývalí ministři této strany. Oficiální vyhlášení stínové vlády by mělo následovat okamžitě po zveřejnění vládní sestavy sociálních demokratů. Také ODS podle vyjádření své místopředsedkyně Libuše Benešové o stínovém kabinetu uvažuje, žádný konkrétní seznam kandidátů však zatím nemá.

Unie svobody zatím neuvažuje o sestavení vlastního stínového opozičního kabinetu. Podle předsedy strany Jana Rumla jde spíše o formální podstatu práce opoziční strany. "Opozici lze dělat různými způsoby, buď manifestačními - sestavováním stínové vlády, a nebo skutečně věcnými," řekl v sobotu ČTK Ruml. Podle něj musí být opozice hlavně kontrolou koaličních stran a musí prosazovat své programové cíle. Unie, která má být podle představ Rumla osou budoucí integrace pravice, chce v nadcházejících týdnech jednat se stranami, které se přihlásí k nelevicové politice - KDU-ČSL, DEU, ODA či sdružením Archa. Předmětem jednání s lidovci, které začne příští týden, mohou být i úvahy o společné kandidátce pro senátní volby.

Zeman není proti privatizaci bank, ale...

Šéf sociální demokracie Miloš Zeman není proti privatizaci bank, jejich prodeji však musí předcházet oddělení investičního a komerčního bankovnictví a "vystavění čínských zdí." Napsala to sobotní Mladá fronta Dnes, které Zeman v pátek řekl, že ČSSD rozhodně využije všech informací, které shromáždila minulá vláda. Úmyslu nynější vlády zjistit okruh zájemců o vstup do České spořitelny a Komerční banky pomocí inzerátů v zahraničním tisku se Zeman vysmál, napsal list.

ODS nepřipustí schodkový rozpočet

ODS v žádném případě nepřipustí schodkový státní rozpočet. Řekl to pro sobotní Slovo předseda poslaneckého klubu této strany a místopředseda rozpočtového výboru bývalé sněmovny Vlastimil Tlustý. "Vyrovnaný rozpočet je jedním ze základních přikázání naší hospodářské politiky, a došlo-li k jakýmkoli spekulacím, že bychom připouštěli schodkový rozpočet, tak je to naprostý nesmyl," cituje list Tlustého a připomíná, že schodek rozpočtu do výše tří procent hrubého domácího produktu požadují sociální demokraté.

Strany znají většinu svých kandidátů pro volby do Senátu

Hlavní politické strany již podle ČTK znají většinu svých kandidátů pro letošní volby do Senátu, které prezident Václav Havel vyhlásil na 13. a 14. listopadu. Musí je však ještě schválit stranické orgány, a tak kompletní seznamy uchazečů o senátorská křesla budou zveřejněny koncem prázdnin. Do Senátu se volí ve třetině z 81 obvodů, občané tedy rozhodnou o obsazení 27 křesel.

Singapurský prezident v ČR

Prohlídka prostor Pražského hradu byla součástí sobotního programu návštěvy singapurského prezidenta Ong Teng Cheonga v naší zemi. Čtyřdenní návštěva ČR je jednou z mála oficiálních cest singapurského prezidenta po Evropě a Kancelář prezidenta republiky ji proto chápe jako potvrzení dobrých bilaterálních vztahů. Ong Teng Cheong se již v pátek setkal s prezidentem Václavem Havlem v Lánech. Prezidenti spolu hovořili také o tom, že se Česká republika chystá do Evropské unie a do NATO. Ong věří, že připojení ČR k Unii otevře nové možnosti investic Singapuru v České republice. Singapur je místem koordinačních institucí Evropské unie.

Prezident Havel uctil památku své první ženy

Památku své první ženy Olgy, která zemřela v lednu 1996 po těžké nemoci, přišel v sobotu odpoledne na Vinohradský hřbitov uctít prezident Václav Havel. Prezident položil na náhrobek smuteční věnec s bílou stužkou s nápisem : "Olgo, přejeme ti mír v duši" a několik minut postál v tichém zamyšlení u hrobu. Olga Havlová by se 11. července dožila pětašedesáti let a oslavila by také svůj svátek. Rodinná hrobka Havlových byla již před prezidentovým příchodem pokryta množstvím čerstvých květin a hořících svíček, svědčících o tom, že veřejnost na tuto ženu ani dva a půl roku po její smrti nezapomněla. Prezident navštívil hrob své bývalé manželky pouze v doprovodu policejní ochranky a pracovnice prezidentské kanceláře.

Neoprávněné dotace na ztrátovou autobusovou dopravu

Na dotacích na ztrátovou autobusovou dopravu její provozovatelé loni neprávem vyinkasovali 30,5 miliónu korun. Informaci o tom přinesly sobotní Zemské noviny. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), při jehož prověrkách vyšlo najevo, že si někteří provozovatelé "ztrátových" linek účtují do nákladů dokonce i výdaje na reprezentaci. Ve zprávě NKÚ se konstatuje, že dotace státu okresním úřadům vzrostly, počet autobusových linek na základní obslužnost se však nezvýšil.

Režisér Menzel obviněn z výtržnictví

Režiséra Jiřího Menzela, který ve čtvrtek večer zbil prutem filmového producenta Jiřího Sirotka, obvinil policejní vyšetřovatel z trestného činu výtržnictví. Informaci o tom přineslo sobotní Právo. Režisér Menzel napadl Sirotka během projekce na filmovém festivalu v Karlových Varech. Připustil, že celou akci předem naplánoval, neboť chtěl Sirotka ponížit za to, že prodal práva k natáčení filmu Jak jsem obsluhoval anglického krále, čímž znemožnil Menzelovi tento film režírovat. Sirotek po incidentu navštívil lékaře, který konstatoval otřes mozku a vystavil mu pracovní neschopnost.

Počet sebevražd v ČR stoupá

Na území České republiky byl loni zaznamenán nejvyšší počet dokonaných sebevražd, když svůj život takto ukončilo 1101 lidí, o 163 více než před pěti lety. Na život si sáhlo 888 mužů a 213 žen. Vyplývá to z údajů, které na internetové stránce ministerstva vnitra zveřejnil Jiří Suttner z oddělení pro styk s veřejností policejního prezídia.

MFF v Karlových Varech skončil

Uspokojení nad výsledky filmového trhu, který po letech opět obohatil MFF v Karlových Varech, vyjádřila v poslední den festivalu v rozhovoru se zpravodajem ČTK ředitelka této programové novinky Denisa Štrbová. Uvedla, že se ho zúčastnilo na 165 obchodníků především ze zemí střední a východní Evropy, ale i z USA a Srí Lanky. Celkem se na něm prezentovalo 320 hraných filmů, ale i dokumentů, seriálů a snímků animovaných

Podle amerického nezávislého producenta Saula Zaentze, jehož filmy získaly celkem 22 Oscarů, je filmové publikum příšera, o které nikdo neví, co bude chtít k jídlu. "Na takovém filmu pracujete tři až čtyři roky, máte pocit, že je dobrý a obecenstvo ho odmítne," řekl na sobotní tiskové konferenci tento tvůrce Přeletu nad kukaččím hnízdem, Amadea či Anglického pacienta. "Neznám recept na úspěch," prohlásil dále Zaentz, který pak večer převzal ocenění za přínos světové kinematografii.

Tři nestatutární poroty festivalu vyhlásily své ceny. Ekumenická porota udělila hlavní cenu filmu německéhč režiséra Josepha Vilsmaiera Comedian Harmonists. Zvláštní uznání patří snímku Vladimíra Michálka Je třeba zabít Sekala. Mezinárodní porota filmových kritiků (FIPRESCI) ocenila švédský snímek Tik-tak režiséra Daniela Alfredsona. Současně udělila zvláštní uznání ruskému filmu Karena Šachnazarova Den úplňku. Členové poroty Mezinárodní federace filmových klubů (FICC) udělili svou tradiční Cenu Dona Quijota Danielu Alfredsonovi a jeho filmu Tik-tak. Zvláštní uznání patří australskému režiséru Robertu Carterovi a jeho filmu Cukrová fabrika a kazachstánskému tvůrci Darežanu Omirbajevovi, který v koprodukci s Francií natočil snímek Nájemný vrah.

Sjezd jehovistů v Praze

Na Rošického stadiónu se v pátek sešlo podle organizátorů akce na 7500 vyznavačů a příznivců Jehovy. V sobotu pokračoval oblastní sjezd Svědků Jehovových křtem nových členů za přítomnosti zhruba 10.000 vyznavačů či příznivců této mezinárodní náboženské společnosti, která začala v Čechách působit v roce 1907. Po roce 1939 byla činnost jehovistů zakázána a směli ji obnovit až po roce 1945. O čtyři roky později byli zakázáni znovu a v roce 1993 se stali jednou z 23 řádně zaregistrovaných církví a náboženských společností v České republice. Letošní druhý oblastní sjezd Svědků Jehovových v ČR se koná za týden v Ostravě.

Zájem o Pražskou informační službu roste

Střediska Pražské informační služby využilo za první polovinu letošního roku zhruba 264.000 lidí, což je v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 28.000 zájemců více. Nejvyhledávanější je středisko Na příkopě, kam si pro radu přišlo 113.000 turistů, zahraniční turisté mají nejraději středisko na Staroměstském náměstí. Nejčastěji se přitom lidé ptají na jednotlivé památky, ubytování, stravování v typicky pražských restauracích, možnosti výměny peněz a výlety mimo Prahu, řekl ČTK radní pro cestovní ruch Michael Hvížďala. Mimo to jsou ve střediscích pro návštěvníky metropole k dispozici bezplatné informační publikace v sedmi jazycích, v nichž zájemci najdou užitečné informace o památkách, dopravě, ubytování a kultuře.

Mapy na Internetu

Nové digitální produkty umožňující snadnou orientaci v mapách České republiky připravila pro uživatele Internetu společnost Geodézie ČS. Zájemci mohou zdarma listovat v přehledných souborech map členěných podle krajů a měst na internetové adrese http://mapy.geodezie.cz. Nově je zobrazena mapa ČR 1:100.000 a letecké snímky Prahy. V mapách lze vyhledávat mimo jiné sídla, ulice nebo instituce. Mapy jsou propojeny, takže z malého měřítka mohou uživatelé postupným klikáním získat měřítka větší.

Bluegrassový festival Banjo Jamboree

V Kopidlně na Jičínsku se tento víkend koná nejstarší bluegrassového festivalu v Evropě Banjo Jamboree. Již 26. setkání milovníků bluegrassu se v areálu místního Autoklubu účastní celkem 25 kapel, z toho čtyři zahraniční.

U Ostřetína na Pardubicku se bojovalo jako před 240 lety

Střetem rakouských a pruských armád v Ostřetíně a jeho okolí na Pardubicku vyvrcholila v sobotu dvoudenní vzpomínková akce na jednu z rakousko-pruských bitev sedmileté války z roku 1758. Tentokrát však neválčili opravdoví vojáci, ale několik desítek příznivců vojenské historie v dobových uniformách a s replikami historických zbraní.

Pekařská sobotu ve skanzenu v Rožnově

Ve Dřevěném městečku v areálu Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku se konala pátá jubilejní pekařská sobota. Svátek chleba se soutěží o nejlepší pekařský výrobek přilákal rekordní počet minimálně pěti tisíc návštěvníků. V Rožnově soutěžilo 16 pekáren z České republiky, Slovenska a Rakouska. Nejlepší chléb se podle poroty podařilo upéct pracovníkům Pekárny Fryčovice v okrese Frýdek-Místek a nejlepší rohlíky umějí podle odborníků pekaři z Pekárny Lešňanka Valašské Meziříčí. Podle laické poroty složené z návštěvníků rožnovského Valašského muzea v přírodě peče valašskomeziříčská Lešňanka. Ve stáncích mohli hosté ochutnat a koupit chleba a pečivo nejrůznějších tvarů a chuti. Vedle obyčejného kmínového chleba i chléb sójový, česnekový, sýrový s příchutí pravých olomouckých tvarůžků, chlebové bochánky, koláče, zákusky, tyčinky i preclíky.

Ze sportu:

Wimbledonská vítězka Jana Novotná si jako první vybojovala účast ve finále sedmého ročníku tenisového turnaje žen Škoda Czech Open nad Slovenkou Henrietou Nagyovou po setech 2:6, 6:3 a 7:5.

Pamětní medaili předal v sobotu krátce po poledni prezident Václav Havel wimbledonské vítězce Janě Novotné. Tenistka přišla na Pražský hrad v doprovodu své matky a Hany Mandlíkové, která je její osobní trenérkou.

A ještě předpověď počasí pro ČR na neděli:

Bude většinou oblačno, na východě území přechodně i polojasno a jen ojediněle s možností přeháněk. Denní teploty 18 až 22 st.C.

Tolik zprávy Radia Praha.