Zprávy neděle, 12. dubna 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás víta Kateřina Brezovská. Na úvod jsou připraveny zprávy

Nyní podrobně

Unie svobody nechce na volebních kandidátkách bývalé komunisty

V Unii svobody panuje názor, že na jejích kandidátkách pro předčasné parlamentní volby by neměl být žádný z bývalých členů komunistické strany. Pokud se někdejší člen KSČ na kandidátku v primárkách dostane, bude úkolem republikového výboru unie každý případ individuálně posoudit a výbor bude mít případně právo kandidáta z volební listiny vyškrtnout. Na dotaz ČTK to v sobotu řekl tiskový tajemník předsedy unie Jana Rumla Patrik Nacher. Připustil, že osobně byl už informován o tom, že se bývalí komunisté dostali na první místo kandidátek v primárních volbách dvou oblastí. Neupřesnil však, kde se tak stalo. Definitivní podobu kandidátních listin Unie svobody pro předčasné červnové volby by měl schválit republikový výbor strany 4.května.

Majzlík: DEU půjde do červnových parlamentních voleb samostatně

Republikový výbor Demokratické unie (DEU) v soboturozhodl, že strana bude kandidovat v předčasných červnových volbách do Poslanecké sněmovny samostatně a ve všech volebních krajích. ČTK o tom informoval předseda DEU Ratibor Majzlík. Volební preference neparlamentní Demokratické unie jsou přitom dlouhodobě necelá dvě procenta. DEU odmítla účast svých členů na kandidátkách Občanské demokratické strany; ODS sice nabídla DEU ( a také ODA) místa na svých uzavřených kandidátkách, ale odmítla předvolební koalici. "Je to spíš o boji o místech na kandidátkách než o státnickém hledání formy, která by dala šanci pravici," uvedl v pátek předseda DEU, podle nějž je těžko představitelné, že by vysoce postavení funkcionáři ODS uvolnili svá místa lidem z ODA či DEU.

Většina českých politiků tráví Velikonoce s rodinou

Zejména v rodinném kruhu tráví velikonoční svátky čeští politici. Zatímco prezident Václav Havel si pro svůj velikonoční odpočinek vybral rakouské Alpy, ostatní politici dávají přednost pohodlí českých chalup. Ve společnosti rodiny si odpočine na chalupě v jižních Čechách například předseda Unie svobody Jan Ruml. Spolu se svojí manželkou a dvěma syny dodržuje Ruml tradiční velikonoční obyčeje: chystá se navštívit bohoslužby a půjde také koledovat. Se svojí rodinou stráví Velikonoce také ministr obrany Michal Lobkowicz. Na svou chalupu v jižních Čechách se na dobu velikonočních svátku uchýlil předseda ODS Václav Klaus. Na chalupě nebyl podle svých slov už několik měsíců. Ve společnosti svých sedmi vnoučat z Prahy stráví Velikonoce ministr školství Jan Sokol. Sám sice pomlázku plést nebude, ale jeho "kluci" už jí prý mají připravenou. Jedním z mála politiků, který bude na Velikonoce pracovat, je ministr financí Ivan Pilip, který odlétá do USA, kde se zúčastní zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

"Velikonoční" turisté v sobotu zcela ovládli střed Prahy

Sluníčko, které v sobotu odpoledne vystřídalo ranní déšť, a tisíce zahraničních turistů, kteří tradičně o Velikonocích navštěvují Prahu, změnily střed města v jedno obrovské tržiště, jímž procházely davy především svátečně naladěných a zvídavých Němců a Italů. Takřka celé Staroměstské náměstí zaplnily stánky s českým sklem a loutkami, ale také s tričky s anglickými nápisy, svařeným vínem i punčem a "pravými americkými" hot dogy připravenými zjevně z českého rohlíku a párku. V místě, kde bývá v zimě vánoční strom, stála opentlená bříza, pod níž mezi metrovými malovanými vajíčky vesele mávali z autíčka zajíci v nadživotní velikosti. U oploceného velikonoční výjevu stojí schránka, jež několika jazyky vybízí kolemjdoucí, aby přispěli na dětské domovy.

Matějská pouť skončí o Velikonočním pondělí

Naposledy se o tomto víkendu otevírají brány Matějské pouti v pražském Výstavišti. Na 140 českých i zahraničních atrakcích se děti i jejich rodiče mohou až do Velikonočního pondělí, kdy pouť končí. První Matějská pouť se v Praze konala v roce 1595, kdy probošt Pontanus získal od papeže svolení udělovat odpustky. Obětní dary pak byly použity na stavbu kostela Sv.Matěje nad Šáreckým údolím. K poutnímu kostelíku směřovaly každoročně zástupy Pražanů, které sem lákaly různé pochoutky a také horoskopy a kouzelné obálky.

Židé začali slavit sedmidenní svátek pesach

Od pátečního večera slaví židovské obce podle svého kalendáře v letošním roce 5758 každoroční sedmidenní svátek nekvašených chlebů pesach, od starozákonních dob připomínající historický odchod z egyptského otroctví. V pražské Židovské radnici byly do pátku ke koupi tradiční macesy a košer víno, součástí zvyků byla v předvečer svátku i sederová večeře, která se odehrává v rodinách. Na společnou večeři v sále radnice se prodávaly vstupenky - pro členy obce za 150 korun, pro ostatní přes cestovní kancelář za 700 korun.

Vrch skrývající možná jantarovou komnatu vydal své tajemství

Vrch pod hraniční obcí Hora svaté Kateřiny, který má podle řady svědectví skrývat část legendární jantarové komnaty, vydal v noci z pátku na sobotu své tajemství. Přesně o půlnoci se na vrchu objevil permoník Krušnohor a pod paží nesl soudek. "Jak jsme později zjistili, v soudku bylo budějovické pivo," řekl ČTK člen tamějšího obecního zastupitelstva Petr Pakosta. Zlatavý mok, který permoník na povrch o velkopáteční půlnoci vynesl, je však podle něj předzvěstí, že poklad je v hoře skutečně uložen. Před ústím mikulášské štoly, do které podle starousedlíků uložila na konci války bedny s neznámým obsahem zvláštní jednotka SS spadající pod velení Hermanna G”ringa, se večer o Velkém pátku shromáždila značná část obyvatel obce. Usazeni okolo několika velkých ohňů očekávali, zda se cesta k pokladu otevře. Hodlali tak předběhnout hledače pokladů Helmuta Gaensela, který průzkum štoly zahájí o Velikonočním pondělí. Pravděpodobnost, že štola obsahuje poklad, tedy legendární Jantarovou komnatu, kterou daroval ruskému carovi Petru Velikému pruský král Bedřich Vilém a kterou za druhé světové války z Carského sela poblíž Petrohradu uloupila německá armáda, je podle Gaensela vysoká. Osobně ji na dotaz ČTK již dříve odhadl na 99 procent. Gaensel podepsal s obecním úřadem Hory svaté Kateřiny 1.dubna smlouvu a má povolení Štolu svatého Mikuláše otevřít.

Na obnovu památek v Telči letos 19 miliónů Kč

Na obnovu památek bude letos v Telči na Jihlavsku, která je zapsána na seznam světového dědictví UNESCO, vynaloženo 19 miliónů korun. V rámci programu regenerace to bude 10,5 miliónu, na Konvikt sv.Andělů 3,8 a pro státní zámek byly získány čtyři milióny korun, uvedl starosta města a senátor Václav Jehlička s tím, že podstatnou část rekonstrukcí provedou místní stavební firmy.

Die Welt: Škoda překvapila britské motoristy

"Plní auto vaše očekávání?" Otázka byla jednoduchá a výsledek překvapující: Po pětileté japonské nadvládě poprvé v Británii zvítězila evropská značka, a to Škoda, napsal v sobotu německý list Die Welt. Deník připomněl, že Škoda Felicia zvítězila v každoroční britské anketě, kterou pořádá uznávaný program BBC Top Gear a firma J.D.Power, specializovaná na průzkum trhu. Anketa mezi 30.000 zákazníky se zaměřila na tři hlavní oblasti: výskyt technických potíží a jejich řešení, výkon vozu a servis. Škoda zvítězila v prvních dvou kategoriích a proti loňsku, kdy skončila na pátém místě, se zlepšila ve všech oblastech.

Vítr na Ostravsku vyvracel stromy, způsobil výpadky energie

Výpadky v dodávce elektřiny, vyvrácené stromy, padající nezajištěná okna a utržené plechy měl v sobotu dopoledne na několika místech Ostravska na svědomí silný vítr, jehož rychlost se pohybovala kolem 21 metrů za vteřinu. ČTK to řekl operační důstojník ostravských hasičů Petr Bergloviec. Ostravští hasiči museli od devíti do čtrnácti hodin kvůli silnému větru zasahovat třiadvacetkrát. Největší poruchy postihly centrum Ostravy, Slezskou Ostravu a Porubu, kde museli hasiči vyprošťovat lidi z výtahu zastaveného výpadkem elektrické energie. "Naštěstí nebyl nikdo zraněn," uvedl důstojník.

A na závěr zpráv informace o počasí na území České republiky.

V neděli bude zataženo až oblačno, občas déšť, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty se pohybují mezi 8-mi až 12-ti stupni Celisa.

Tolik zprávy Radia Praha