Zprávy neděle, 12. listopadu 2000

Eva Petržílková

V České republice proběhnou volby do krajských zastupitelstev

Obyvatelé v České republice v neděli poprvé zvolí krajská zastupitelstva, která převezmou podstatnou část kompetencí dnešních ministerstev. Na třetině území se uskuteční také doplňovací volby senátorů, kterým vypršelo čtyřleté funkční období. O 675 míst ve třinácti regionálních parlamentech a 27 křesel v horní parlamentní komoře se uchází 7 tisíc 889 kandidátů. Nové kraje začnou fungovat od 1. ledna příštího roku a do jejich správy přejdou například školy, zdravotnická zařízení či některé silnice. Vyjímkou je pouze hlavní město Praha, kde se krajské zastupitelstvo bude volit až za dva roky.

ODS chce v součtu výsledků z krajských a senátních voleb zvítězit

Ambicí Občanské demokratické strany v nadcházejícím volebním klání je, "aby se v součtu hlasů z krajských voleb a prvního kola senátních voleb stala jednoznačně stranou číslo jedna". Na sobotní tiskové konferenci v Kladně řekl předseda ODS Václav Klaus. "My samozřejmě víme, že z toho výsledku neplyne žádný bezprostřední počet hejtmanů a senátorů," uvedl Klaus s tím, že o faktickém rozložení sil musí rozhodnout až povolební jednání a druhé kolo senátních voleb. Podstatné však podle Klause je, že úspěch v nadcházejících volbách může pro ODS být výraznou posilou sebedůvěry. "Výsledek bude i testem připravenosti a posledním velikým průzkumem veřejného mínění před parlamentními volbami v roce 2002," řekl předseda ODS.

Ministr zahraničí Jan Kavan hovořil se svou švédskou kolegyní Annou Lindhovou

V Brně se v sobotu sešel ministr zahraničí Jan Kavan se svou švédskou kolegyní Annou Lindhovou. Ta do jihomoravské metropole zavítala v rámci své okružní cesty po kandidátských zemích Evropské unie. Právě Švédsko bude totiž příští rok patnáctce předsedat a jeho představitelé soudí, že bruselská exekutiva by měla vstupní jednání urychlit tak, aby nové země rozhovory ukončily už v roce 2001. Anna Lindhová po setkání prohlásila, že Švédsko se pokusí v době svého předsednictví v Evropské unii uzavřít co největší počet kapitol s kandidátskámi zeměmi.

Ministr Kavan si při debatě se šéfkou švédské diplomacie Lindhovou postěžoval, že způsob zveřejnění hodnotící zprávy by mohl zhoršit názory obyvatel na přistoupení k Evropské unii. Zároveň však uvedl, že v očích EU má Česká republika stále dobrý zvuk. Údajně i několik komisařů včetně Güntera Verheugena, odpovědného za rozšíření EU, upozornilo, že žádná kandidátská země neudělala od roku 1999 větší pokrok než ČR. Šéf české diplomacie dodal, že se jistě podaří poukázat i na jiné části hodnotící zprávy. Podle Kavana je celkový kontext jasně pozitivnější proti roku 1999 a je třeba o tom do roku 2002 přesvědčit většinu obyvatelstva. "Po zveřejnění smlouvy o přistoupení bychom mohli získat čtyřiašedesátiprocentní podporu v referendu," uzavřel ministr.

Zástupci Armády ČR si pietou na Vítkově připomněli Den veteránů

Dvěma minutami ticha a položením věnců k hrobu neznámého vojína na pražském Vítkově uctili v sobotu představitelé Armády České republiky Mezinárodní den válečných veteránů. Ten připadá na datum, kdy v roce 1918 skončila první světová válka. Součástí piety byla i slavnostní přísaha příslušníků první mechanizované roty aktivních záloh, která získala čestný název "československých legií". Spolu s frontovými válečnými veterány druhé světové války se vzpomínkové slavnosti zúčastnili i členové druhého a třetího odboje. Pietní akt se konal také na hřbitově v Olomouci.

Chrudim oslavila návrat výsadkového praporu z Bosny

Symbolicky na Mezinárodní den veteránů oslavila v sobotu Chrudim návrat příslušníků 43. výsadkového praporu z jejich mise SFOR v Bosně a Hercegovině. Oslava se uskutečnila na Resselově náměstí, kde se vojáci před více než půl rokem se svým posádkovým městem loučili. Ministr obrany Vladimír Vetchý zde ocenil jejich příkladné plnění úkolů v mezinárodních jednotkách udělením Čestných pamětních odznaků za službu v misi SFOR. Zhruba 500 vojákům profesionálního praporu české armády poděkoval nejen za příkladnou reprezentaci ČR, ale také za posílení "poněkud poškozeného sebevědomí" českých občanů místopředseda Senátu Petr Pithart.

Postiženým v ČR nejde o sociální podpory, ale o právo pracovat

Práce je jednou z klíčových oblastí, kterou lidé s postižením mohou dosáhnout integrace. Podle poslance Spolkového sněmu Ilji Seiferta, který jako vozíčkář z vlastní zkušenosti zná problémy lidí s postižením, nejde těmto lidem o sociální podpory, ale o právo pracovat. "Dokud pracovní trh nebude otevřen pro všechny, není právo lidí se zdravotním postižením naplněno. Proto je třeba změnit především myšlení lidí," řekl Seifert novinářům po skončení dvoudenního mezinárodního semináře Proinva 2000. Ten byl věnován šancím lidí s postižením na pracovní uplatnění. Vicepremiér Vladimír Špidla na semináři slíbil, že do dvou let se situace lidí se zdravotním postižením změní.

Pühringer pro Lidové noviny: Odpůrci Temelína neuvažují o dalších blokádách

Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín zatím neuvažují o dalších blokádách česko-rakouských hraničních přechodů. V rozhovoru pro sobotní Lidové noviny to řekl mluvčí hornorakouské platformy proti jadernému nebezpečí Josef Pühringer. Věří totiž, že se na konci listopadu sejdou premiéři Rakouska a České republiky a že se podaří prosadit zkoušky bezpečnosti elektrárny pod mezinárodním dohledem.

Lidové noviny: Soudek zřejmě prodal značku Tatra slovenskému podnikateli

Značku Tatry a know-how výroby unikátních podvozků má kromě kopřivnické továrny v rukách i slovenský podnikatel Jozef Masný. Napsaly to sobotní Lidové noviny. Údajně to vyplývá ze smluv, které za Tatru v letech 1996 až 98 podepsal Lubomír Soudek, jako zástupce Škody Plzeň. Ta byla tehdy majoritním akcionářem Tatry. Podepsané kontrakty měly Majského firmě Tatra Sipox dodatečně legalizovat užívání české značky a otevřít cestu k novým zákazníkům. Lubomír Soudek tvrzení Lidových novin popřel. V rozhovoru pro deník dodal, že Tatru před Majským naopak zachránil.

Prahu už zdobí vánoční stromy

Vánoční stromy, tradiční symboly nejkrásnějších svátků roku, zdobí od soboty dvě nejvýznamnější pražská náměstí. Na Staroměstském postavili odborníci třicetimetrový smrk z oblasti Velkých Karlovic na Vsetínsku a na Václavské náměstí čtrnáctimetrový smrk z Čerčan na Benešovsku. Dvanáctimetrové vánoční stromy budou letos zdobit i Mariánské náměstí a nově také prostor před obvodním úřadem Prahy 1. Smrk z Velkých Karlovic, který kácelo osm dřevorobců za pomoci jeřábu, slavnostně rozsvítí pražský primátor Jan Kasl 27. listopadu.

Scenárista a režisér Antonín Moskalyk oslavil sedmdesátku

Sedmdesáté narozeniny oslavil v sobotu scenárista a režisér Antonín Moskalyk. Od srpna 1997 natáčel v brněnském studiu České televize třináctidílný seriál Četnické humoresky a nyní zahájil práci na pokračování. Moskalyk patří ke generaci, která se proslavila nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí. Jako první cizinec obdržel Cenu Berta Leysense v Belgii za adaptaci díla Lva Nikolajeviče Tolstého Živá mrtvola. Za svou kariéru vytvořil Moskalyk asi dvacet televizních filmů a 450 televizních inscenací a pořadů. Z bohaté filmografie je to nyní už klasické dílo Babička s Jarmilou Kurandovou, dále Dita Saxová nebo pohádka Třetí princ.

Valná hromada Obce spisovatelů se rozloučila s 33 zemřelými členy

S třiatřiceti literáty, kteří zemřeli v uplynulých dvou letech, se v sobotu v Praze rozloučili minutou ticha účastníci 11. valné hromady Obce spisovatelů. Obec má v současnosti 670 členů. Řady literátů posílilo od roku 1998 více než 30 nových členů. Obec na sobotní valné hromadě také navýšila na milión korun jmění Fondu Boženy Němcové, který je určen na pomoc spisovatelům v sociální tísni.

Skupina Olympic převzala při koncertě v Lucerně zlatou desku

Zlatou desku převzala během pátečního koncertu v pražské Lucerně skupina Olympic, legenda českého rocku. Národní sekce Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI) udělila kapele ocenění za 20.000 prodaných nosičů titulu Dávno a za 17.000 prodaných alb s názvem Unplugged.

Taneční orchestr Československého rozhlasu hraje na novém CD

Nahrávky Tanečního orchestru Československého rozhlasu z roku 1963 ze slavného Studia A znějí na kompaktní desce, která byla v sobotu pokřtěna v přímém přenosu v pořadu Tobogán z pražského Divadla U hasičů. Ke slovu se na ní dostávají legendy české taneční hudby Waldemar Matuška, Eva Pilarová, Karel Gott, Jiří Suchý, Jana Petrů, Karel Hála, Pavlína Filipovská a také Jiří Jelínek s Janou Malknechtovou, neboť od natočení slavného Motýla Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého uplynulo už plných 37 let.

Hamburský Schauspielhaus uvedl v Praze inscenaci "Schlachten!"

Krvavé stopy namalované na chodníku od stanice tramvaje až k hale ČKD Trakce ve Vysočanech označovaly, do jakého netradičního prostoru pozval v neděli publikum Pražský divadelní festival německého jazyka. Členové hamburského Schauspielhausu přivezli dvanáct hodin trvající kompozici ze Shakespearových her nazvanou Schlachten! (Do krve!). Velký příběh stále se opakujících a nikdy nekončících zápasů o moc sledovalo přes osm set diváků.

Chodec po rukou roztáhl letadlo, a vytvořil tak světový rekord

Světový rekord v roztažení letadla ve stoji na rukou vytvořil v neděli na letišti Aeroklubu Most čtyřiačtyřicetiletý Jan Knotek z Děčína. Stroj Zlín 43, vážící 840 kilogramů, přemístil Knotek za 10,766 vteřiny o 6,48 metru. "Výkon jsme zdokumentovali a požádáme o jeho zaregistrování do Guinnessovy knihy rekordů," řekl ČTK Pavel Hájek z pelhřimovské agentury Dobrý den.

Knotkův výkon byl pokusem o jeho již pátý zápis do Guinnesovy knihy rekordů. Poprvé uspěl v roce 1995, když ušel po rukou dva kilometry za čtyři hodiny a 25 minut. Následovalo zdolání 225 schodů směrem dolů během jedné hodiny, za 14 hodin překonal Knotek po rukou vzdálenost 10,59 kilometru a zatím posledním jeho rekordem bylo 380 kliků ve stoji na rukou bez podpěry.

Sport

Ivan Hlinka, v současnosti kouč Pittsburghu v NHL a jeden ze strůjců historického triumfu českého hokeje, kterého dosáhl před dvěma lety na olympijském turnaji v Naganu, se s největší pravděpodobností neobjeví na střídačce reprezentačního mužstva na příštích ZOH v Salt Lake City. Vyplývá to z rozhovorů, které Hlinka poskytl deníkům Blesk a MF Dnes. Padesátiletý hokejový odborník jako hlavní důvod svého odmítavého postoje uvedl skutečnost, že při současném zaneprázdnění v Pittsburghu by jen stěží mohl kvalifikovaně provést výběr hráčů.

V předehrávaném utkání 14. kola fotbalové Gambrinus ligy se Ostrava s Olomoucí rozešla smírně 1:1.

Čeští hokejoví reprezentanti do dvaceti let porazili v úvodním utkání turnaje čtyř zemí ve Stockholmu Finsko 3:0.

Počasí na neděli

Polojasno až skoro jasno, místy mlhy nebo mrholení. Teploty do 11 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.