Zprávy neděle, 12. prosince 1999

A nyní podrobněji:

EU pozvala k jednání o vstupu šest dalších uchazečů, podle premiéra Zemana bude Česká republika připravena na vstup v roce 2003

Dvoudenní rokování ukončili v sobotu v Helsinkách nejvyšší představitelé 15ti členských států Evropské unie. Podle očekávání na něm pozvali k jednání o vstupu šest dalších uchazečů a přiznali statut kandidáta Turecku. Zahájili také proces budování vojenské kapacity unie a definovali, jakých ustanovení se bude týkat příští revize Smlouvy o Evropské unii. Poté se konal oběd s předsedy vlád a prezidenty všech 13ti kandidátských zemí doprovázenými ministry zahraničních věcí. Za Českou republiku byli přítomni předseda vlády Miloš Zeman a ministr zahraničí Jan Kavan.

Premiér Zeman představitelům EU v Helsinkách zopakoval, že Česká republika bude připravena na vstup v roce 2003. Reagoval tak na debatu, kterou vyvolalo zmíněné usnesení helsinského summitu EU a výklad komisaře Güntera Verheugena, podle něhož může podpis smluv o přistoupení a jejich následná ratifikace začít teprve tehdy, až bude v platnosti novela Smlouvy o EU. Její ratifikace začne zřejmě na počátku roku 2001.

Ministr zahraničí Jan Kavan novinářům řekl, že podle jeho názoru ukončí EU práci na revizi své základní smlouvy v prosinci příštího roku. Její ratifikace by nemusela být tak dlouhá jako u minulých mutací, protože nepůjde o dalekosáhlé změny. "Nevidím důvod, proč čekat na ukončení ratifikace smlouvy, abychom mohli zahájit práci na našem směru," řekl Kavan. Podle něj je možné počítat se vstupem k 1. lednu 2003, protože unie chce být hotova se svou reformou v předcházejícím roce.

Oba politikové - Zeman i Kavan - vyjádřili týž den velkou radost nad nabídkou jednání Slovensku. "Chci slovenským představitelům upřímně blahopřát. Česká republika má zájem na tom, aby Slovensko vstoupilo do EU co nejdříve, pokud možno společně s námi, nikoli ovšem za cenu zpoždění ČR," řekl Zeman. Připomněl, že společný vstup by Praha, ale i Varšava a Budapešť uvítaly i z ekonomických důvodů, protože v opačném případě budou nuceny "opevnit" 1400 kilometrů dlouhou hranici se Slovenskem jako vnější limit "schengenského prostoru". Kdyby Bratislava vešla zároveň, stačilo by takto vybavit jen jeho 90 kilometrů dlouhou hranici s Ukrajinou. Zeman podotkl, že nyní mají všechny kandidátské země stejné šance. "Záleží na každém, jak bude úspěšný. Záleží na naší vlastní práci a na spolupráci kandidátských zemí - spolupráce mezi Českou republikou a Slovenskem je ideální,"dodal premiér Zeman.

Škromach: ODS musí jasně říci podmínky, za nichž podpoří rozpočet

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach vyzval v sobotu opoziční ODS, aby jasně řekla, za jakých podmínek lze od ní čekat podporu při schvalování vládního návrhu státního rozpočtu na příští rok. Podle něj je potřeba, aby se ODS dohodla na tom, zda podporu rozpočtu nebo umožnění jeho přijetí podmiňuje politickými prvky, například změnami ve vládě, nebo zda skutečně je to otázka pouze ekonomická. Jak dodal, poslanecký klub ČSSD již vytvořil tříčlennou skupinu, která by měla společně s poslanci ODS diskutovat o podobě státního rozpočtu ještě před tím, než bude ve sněmovně předložena jeho třetí verze.

Poslanci ve středu vládě již podruhé zamítli návrh rozpočtu na rok 2000, a Českou republiku proto po 1. lednu čeká rozpočtové provizorium. Před negativními ekonomickými důsledky tohoto stavu varovali ministr financí Pavel Mertlík i premiér Miloš Zeman. Podle nich může provizorium oslabit důvěru zahraničních investorů. Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus však nechce případné negativní ekonomické dopady přeceňovat.

Výzva "Děkujeme, odejděte!" zůstává pouze občanskou iniciativou

Výzva někdejších studentských vůdců "Děkujeme, odejděte!" zůstane pouze občanskou iniciativou. Dospěli k tomu její iniciátoři a regionální koordinátoři na své královéhradecké schůzce. Jeden z autorů, Igor Chaun uvedl, že organizátoři se dohodli na založení Informačního a koordinačního centra regionálních aktivit a občanských sdružení, které se k výzvě hlásí. Jeho mluvčími budou zástupci regionů, kteří budou spolupracovat s šesticí prvních signatářů výzvy.

Prezident Havel zaslal v souvislosti s úmrtím Tudjmana soustrast Chorvatsku

Soustrastný telegram zaslal v sobotu v souvislosti s úmrtím chorvatského prezidenta Franjo Tudjmana prezident Václav Havel předsedovi Státního sněmu Chorvatské republiky Vlatko Pavletičovi. Prezident v něm píše, že si uvědomuje, jak významnou roli sehrál prezident Tudjman v historii Chorvatské republiky v posledním desetiletí. Vedoucí tiskové služby kanceláře prezidenta republiky Martin Krafl upřesnil, že telegram byl zaslán jménem prezidenta i jménem občanů České republiky.

Na česko-rakouské hranici si lidé připomněli pád železné opony

Asi 400 lidí se v sobotu zúčastnilo oslavy "Oponu vzhůru - deset let po otevření hranic". Na hraničním přechodu s Rakouskem v Dolním Dvořišti ji pořádali sociální demokraté z obou zemí. Lidová slavnost připomněla 10. výročí pádu železné opony. Dobu nesvobody připomíná od soboty na hraničním přechodu v Dolním Dvořišti dubový dinosaurus z dílny Marka Borszanyho, jehož 41 obratlů symbolizuje léta totality. Již ve čtvrtek byla při příležitosti 10. výročí pádu železné opony v obci Wullowitz na rakouské straně přechodu odhalena pamětní deska.

Poslanec Libor Ježek (ODS) způsobil vážnou dopravní nehodu

Vážnou dopravní nehodu zavinil podle policie v pátek poslanec za ODS Libor Ježek. Při havárii byl jeden člověk těžce zraněn, poslanec vyvázl bez zranění. ČTK to v sobotu potvrdil mluvčí středočeské policie Pavel Truxa. Policie dechovou zkouškou na místě vyloučila, že by Ježek pil před jízdou alkohol.

Zemřel emeritní opat želivského kláštera Vít Tajovský

V opatství Želiv u Humpolce zemřel v sobotu premonstrátský opat Vít Bohumil Tajovský ve věku 87 let. Zemřel právě na den 50tého výročí tzv. Číhošťského zázraku, na základě kterého byl vykonstruován monster-proces. V něm byl Tajovský mezi jinými odsouzen k doživotí. Amnestován byl v roce 1960, a od té doby pracoval například jako lesní dělník nebo topič. Přesto, že nemohl vykonávat státem povelnou kněžskou službu, věnoval se aktivně životu v takzvané československé tajné církvi. V roce 1990 se vrátil na opatství Želiv, kde renovoval řeholní život.

Vychází kompaktní disk s valašskými baladami

Jedenáct starobylých pověstí vychází v těchto dnech na kompaktním disku s názvem Valašské balady. Křest alba se uskuteční v sobotu 18. prosince v sále Valašského hostinského pivovaru v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku v rámci tradičního pořadu Večer při svíčkách. Na desce zpívá Eva Porubová a svým dílem přispěli také Josef Laža, Jarmila Šuláková, Stanislav Tomanec a sbor Polajka.

Na Štědrý den budou v Děčíně opět "topit" vánočního kapra

Vánočního kapra budou na Štědrý den dopoledne "topit" v Zámeckém rybníce občané Děčína. Obřad "topení" vánočního kapra spočívá v tom, že koupený živý kapr se vloží do čeřenu a ten se zhruba na deset minut ponoří do vod Zámeckého rybníka. Poté je čeřen vytažen a účastníci obřadu zjistí, že kapr se neutopil. Proto je mu udělena milost a putuje do rybníka. To vše doprovází muzika, horký grog a především dobrá nálada.

Muzea i skanzeny v ČR nabízejí předvánočně laděné výstavy a akce

I když výstava "Vánoce včera a dnes" byla v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy otevřena už před dvěma týdny, přilákala v sobotu další desítky návštěvníků. Zájemcům tu předváděli techniky starých lidových umělců jejich následovníci. Dokázali, že stejně jako oni umějí zdobit voňavé perníčky, vyrábět ozdoby ze slámy či z kukuřičného šustí a dalších přírodních materiálů, malovat na sklo a vytvářet křehkou krásu i za pomoci tenkého drátku.

Především automobilisté zaplnili v sobotu okolí skanzenu v Přerově nad Labem, kde je až do 6. ledna otevřena tradiční vánoční výstava. Exkluzivitou tohoto národopisného muzea je, že se zde starobylé zvyky a obyčeje předvádějí v autentickém prostředí lidových chalup.

Častým cílem víkendových výletů je v předvánočním období i muzeum betlémů na hradě Karlštejn, které letos slaví páté výročí vzniku. Už počtvrté si v něm mohou zájemci vedle největšího českého pohyblivého betlému prohlédnout i betlémy z perníku. Karlštejnský královský betlém zaujímá plochu 80 metrů čtverečních. Kulisa je osazena téměř pěti desítkami loutek vyřezaných ze dřeva, z nichž ty největší měří až 70 centimetrů. Loutky jsou oblečeny do historických kostýmů odpovídajících době Karla IV.

Výzdoba předvánoční Prahy kontrastovala s počasím

Jako při filmovém natáčení z jiné roční doby si mohli v sobotu připadat Pražané a návštěvníci hlavního města, kteří nezvykle brzy zaplnili ulice. Vánoční výzdoba metropole totiž ostře kontrastovala s oblohou bez mráčku, se slunečným počasím a teplotami vysoko nad bodem mrazu. I přes nápory v obchodech, signalizující blížící se nejkrásnější svátky roku, se však zdá, že o "Vánocích bílých" mohou lidé v České republice zatím jen snít.

Sport

V generálce na nadcházející třetí turnaj Euro Hockey Tour v Moskvě remizovali čeští hokejisté ve Zvolenu s domácím Slovenskem 3:3 po třetinách 2:3, 0:0 a 1:0.

Na mistrovství Evropy plavců v krátkém bazénu v Lisabonu obsadil Daniel Málek ve finále prsařské stovky šesté místo a to v českém rekordu 1 minuta a 57 setin sekundy. O příčku lépe skončila ve finále polohové čtyřstovky Jana Pechanová a také Ilona Hlaváčková byla ve finále znakařské padesátky pátá. Hlaváčková navíc ve finále krátké polohovky vybojovala šestou příčku. Ve stejném závodě byla pro špatný dotek při obrátce diskvalifikována Yvetta Hlaváčová.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Většinou zataženo s občasným deštěm, teploty 6 až 10 stupňů Celsia.