Zprávy neděle, 13. prosince 1998

Vážení posluchači, vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou připravila Renata Prátová.

A nyní podrobně:

EU vyzvala k intenzivnějšímu jednání s ČR

K intenzívnějšímu jednání s Českou republikou a dalšími pěti kandidáty členství v prvním pololetí příštího roku vyzvali v sobotu ve Vídni Radu Evropské unie a Evropskou komisi šéfové států a vlád "patnáctky". V závěrečném komuniké z dvoudenního rokování také uvedli, že příští zprávu Evropské komise o pokroku kandidátů očekávají před summitem v Helsinkách, který se bude konat za rok.

Postavení ČR je podle premiéra Miloše Zemana hospodářsky nejlepší

Postavení České republiky mezi kandidátskými zeměmi v procesu přibližování k Evropské unii je z hospodářského hlediska nejlepší. Přesto Praha přijala zodpovědně kritické hlasy z Bruselu, předložila na ně obsáhlou odpověď a snaží se urychleně odstranit slabiny v ekonomice i v aplikaci evropské legislativy. Prohlásil to v sobotu český premiér Miloš Zeman na závěr svého jednání na summitu Evropské unie ve Vídni, kam byl pozván spolu s nejvyššími představiteli ostatních kandidátských zemí.

Premiér Zeman chce využít španělských zkušeností s defrankizací

Kromě španělské podpory vstupu České republiky do Evropské unie hodlá premiér Miloš Zeman hovořit se svým španělským protějškem José Maríou Aznarem, který v sobotu přiletěl do Prahy na oficiální návštěvu, o zkušenostech jeho země s takzvanou defrankizací. Miloš Zeman to v sobotu řekl novinářům po příletu ze summitu Evropské unie, který se konal ve Vídni. Připomněl, že tyto zkušenosti krátce po listopadu 1989 Španělsko tehdejšímu Československu nabízelo. Ministr zahraničí Jan Kavan, který premiéra Zemana ve Vídni doprovázel, doplnil, že Španělsko je členskou zemí Evropské unie, která podporuje její rozšíření.

Otázkou zrušení Senátu se bude zabývat Petra Buzková

Otázkám souvisejícím s případným zrušením Senátu se podle místopředsedy vlády a sociální demokracie Vladimíra Špidly bude věnovat místopředsedkyně ČSSD Petra Buzková. Vladimír Špidla na sobotním jednání předsednictva Ústředního výkonného výboru ČSSD v Poděbradech označil problém Senátu za problém ústavní.

Zrušit Senát navrhla středočeská organizace ČSSD. Vicepremiér pro legislativu Pavel Rychetský v pátek prohlásil, že druhou komoru Parlamentu nelze zrušit bez souhlasu samotných senátorů, přičemž pro zrušení by se musely rozhodnout tři pětiny z nich. Protože takovou situaci nepředpokládá, pokládá snahy otevřít takovou diskusi za "neprozřetelné", "neplodné" a za "čirý populismus".

Jednání sociálních demokratů dnes pokračuje zasedáním Ústředního výkonného výboru, kterého se zúčastní i předseda strany Miloš Zeman. Ten se v sobotu účastnil summitu Evropské unie ve Vídni.

Předseda ODS Václav Klaus kritizoval vládu ČSSD

Sociálnědemokratickou vládu ostře kritizoval předseda Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus na sobotním povolebním setkání zástupců ODS v komunální politice na pražském Žofíně. Václav Klaus dal najevo rovněž obavy z dalšího vývoje v zemi a uvedl, že ODS se ani v nejmenším nezříká spoluodpovědnosti a je připravena kdykoli znovu převzít otěže dalšího vývoje.

Místopředseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla v sobotu v reakci na kritiku Václava Klause uvedl, že se nedomnívá, že by se zhoršila naše hospodářská situace v důsledku nekompetentnosti vládních rozhodnutí. Upozornil naopak, že sociálnědemokratickému kabinetu se podařilo navýšit platy o l7 procent, přilákat do země několik zahraničních investorů, posunout minimální mzdu nad životní minimum nebo obnovit jednání tripartity.

KDU-ČSL je připravena vstoupit do vlády s ČSSD a Unií svobody

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová je podle svého úřadujícího předsedy Jana Kasala v případě vypovězení opoziční smlouvy mezi sociální demokracií a ODS připravena vstoupit do vlády s ČSSD a Unií svobody. Řekl to v sobotu na celostátní konferenci KDU-ČSL v Litomyšli. Nová vláda by podle Jana Kasala měla být proevropská, většinová a nekomunistická, přičemž s účastí ODS nepočítá.

Úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal zůstává i po celostátní konferenci strany jediným kandidátem na jejího předsedu. Žádný z členů lidové strany totiž na konferenci v Litomyšli svou kandidaturu oficiálně neoznámil. O uvolněné křeslo předsedy KDU-ČSL se bude ucházet vedle Jana Kasala s největší pravděpodobností i poslanec a bývalý ministr vnitra Cyril Svoboda. Ten minulý týden ČTK řekl, že svou kandidaturu by měl oficiálně oznámit "v nejbližších dnech", nejpozději však do konce roku. Nový předseda za Josefa Luxe, který v září kvůli závažnému onemocnění rezignoval, bude zvolen na sjezdu strany v závěru května v Českých Budějovicích.

Unie svobody se musí stát dominantní opozicí

Unie svobody se podle jejího šéfa Jana Rumla musí stát dominantní autentickou opozicí. Podílet by se měla na vyplňování zvětšujícího se politického prostoru mezi sociální demokracií a ODS, sblíženými dohodou o rozdělení moci. Na sobotní konferenci v Havlíčkově Brodě, kde zazněly kritické hlasy vůči vedení unie a objevily se i úvahy o jeho možné výměně, Jan Ruml přiznal zodpovědnost za určitou váhavost a nedostatek síly stranu lépe organizovat.

Podle názoru místopředsedy strany Karla Kühnla si Unie svobody musí přízeň voličů získat analýzou současných hospodářských problémů země a předkládáním možných návrhů jejich řešení.

Ratibor Majzlík stále v čele DEU, která potvrdila členství ve čtyřkoalici

Celorepublikový sněm Demokratické unie 'DEU) v sobotu opětovně zvolil předsedou strany Ratibora Majzlíka. Sněm rovněž potvrdil začlenění DEU do čtyřkoalice společně s Unií svobody, KDU-ČSL a ODA. V souvislosti se spoluprací v rámci čtyřkoalice sněm rozšířil počet místopředsedů DEU z jednoho na tři. Těmi byli na návrh Ratibora Majzlíka zvoleni bývalá předsedkyně Alena Hromádková, předseda severomoravské krajské rady DEU Jan Heglas a šéf brněnské DEU Petr Jančálek.

Komunisté budou na pátém sjezdu hovořit i o ekonomice

Přípravu pátého sjezdu Komunistické strany Čech a Moravy odstartovalo sobotní zasedání jejího Ústředního výboru v Nymburku. Na sjezdu, který se uskuteční v prosinci příštího roku, by se vedle ekonomického vývoje mělo jednat také o procesu globalizace a evropské integrace, o postavení a charakteru radikálně levicové strany v nových podmínkách a její úloze ve struktuře společnosti. Výbor v sobotu zhodnotil také výsledky letošních voleb. Podle šéfa strany Miroslava Grebeníčka si v nich komunisté upevnili své pozice. Jednání o uspořádání na radnicích pak ukazuje, že se s KSČM stále počítá.

Koláž Dagmar Havlové získal za 42.000 korun Hradem žalovaný autor

Na 42.000 korun vyšplhala v sobotu během pražské aukce ve prospěch konta Bariéry cena amatérské koláže Dagmar Havlové "Můj rok 1998". Jejím majitelem se stal autor kontroverzní knihy "Sedm týdnů, které otřásly Hradem" Přemysl Svora, od kterého prezidentský pár vymáhá soudně pět miliónů korun. "Má to pro mě symbolický význam," řekl Svora, který od začátku dražby držel ruku se svým číslem trvale nahoře a byl ochoten zaplatit i víc.

Manželé Havlovi zažalovali nedávno nejen Přemysla Svoru, ale i soukromou televizi Nova, Lidové noviny a deník Blesk. Žalovaná média se v říjnu zabývala v souvislosti se Svorovou knihou prezidentským párem a jeho údajnou manželskou krizí.

Český hokej slaví devadesát let svého trvání

Úspěšné éry zakončené sedmi zlatými medailemi ze světových šampionátů a vítězstvím na olympijském turnaji století v Naganu, ale také období čekání, hledání a v neposlední řadě i vykonstruovaný soudní proces v padesátých letech, na který doplatili první mistři světa z let 1947 a 1949 dlouholetým pobytem v žaláři, má za sebou za devadesát let svého trvání český hokej. Všechny tyto mezníky a zejména 11. prosinec 1908 - datum založení Českého hokejového svazu, si v sobotu připomněli všichni přítomní na slavnostním odpoledni v ostravském hotelu Atom. "Jsme jednou z pěti zakladatelských zemí hokejové federace, ale sport je s přibývajícím věkem a zkušenostmi stále lepší, což náš hokej dokazuje. Zlaté medaile z Nagana jsou pak tím nejlepším dárkem k našemu významnému výročí," prohlásil ve svém slavnostním projevu předseda Českého svazu ledního hokeje Karel Gut.

Ze sportu:

V sobotním přátelském utkání v Ostravě remizovali čeští hokejisté se Slovenskem 3:3. Český národní tým, který v pátek porazil v Hradci Králové 3:1 Kanadu, čeká před odletem na moskevský turnaj Baltika ještě dnešní zápas v Mladé Boleslavi opět s celkem "Javorových listů".

Kateřina Neumannová v sobotu vyhrála v italském Toblachu závod Světového poháru v běhu na lyžích na pět kilometrů volnou technikou.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes zataženo až oblačno, občas sněžení nebo mrznoucí déšť. Nejvyšší denní teploty vystoupí na nulu až plus 3 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.