Zprávy neděle, 13. srpna 2000

A nyní zprávy podrobně:

Ústřední sněm ODA jednal o volebním programu čtyřkoalice

O programových prioritách Občanské demokratické aliance, ale i o společném volebním programu stran čtyřkoalice pro podzimní volby třetiny senátorů a 13 krajských zastupitelstev jednal v sobotu Ústřední sněm ODA v prostorách hřebčína Favory v Benicích na Benešovsku. Jak ČTK řekl v přestávce jednání místopředseda strany a senátor Michael Žantovský, vedení ODA projednává také návrh na změnu zákona o střetu zájmů ústavních činitelů. "Já rád konstatuji, že se v těch jednáních blížíme k závěru a výsledkem bude myslím jasný a akční program," poznamenal k přípravě společného volebního programu čtyřkoalice Žantovský. Za v současné podobě neúnosný pokládá ODA nynější průběžný systém financování důchodů. "Ale návrh pana Špidly je jen kosmetickou úpravou," zhodnotil Žantovský důchodovou reformu, kterou v pátek předložil ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. V otázce bytové politiky se ODA podle svého místopředsedy kloní spíše k myšlence omezení zisku jako k lepší formě ohraničení ceny nájemného, než je jeho regulace. "V mnoha zemích se výše nájmu dá odvodit od ceny nemovitostí v dané lokalitě jako od relativně nejspolehlivějšího základu," upřesnil Žantovský. Tržní výše nájemného by tak měla představovat asi osm procent z ceny nemovitostí.

Vedení ODA jednalo také o materiálu nazvaném "ODA pro budoucnost", který podle senátora Žantovského vymezí programové pilíře a formy činnosti a spolupráce s jinými spřízněnými stranami, a to jak v ČR, tak i v evropském kontextu. Podle Žantovského to znamená například přidružení ODA k některým evropským politickým seskupením. Sněm diskutoval i o přípravě celostátní konference strany, která se uskuteční 2. září v Jihlavě.

Rozdílný výklad stanov stojí zřejmě za problémy US na Blanensku

Rozdílný výklad stanov Unie svobody v otázce možnosti přestupu členů z jedné organizace do druhé je zřejmě jedním z důvodů problémů US na Blanensku, ve které mají existovat fiktivní členové. Bývalý šéf městské organizace US v Blansku Jiří Škaroupka je přesvědčen, že při přestupu členů je podle stanov nutný souhlas vedení místní organizace, jeho odpůrci s ním nesouhlasí. Škaroupka z tohoto důvodu odmítá uznat členství přibližně desítky lidí, kteří měli do jeho organizace přestoupit z místní organizaci v obci Olomučany na Blanensku. "Přihlášky těchto lidí jsem nikdy neměl v ruce, poprvé jsem viděl jejich jména na jakémsi seznamu zaslaném z okresního výboru," řekl v sobotu Škaroupka novinářům po skončení mimořádného městského shromáždění unie v Blansku, kde oznámil svou rezignaci na funkci. Ve středu také požádal o přestup do okresní organizace Brno-venkov. Zdůraznil, že tyto "nové členy" kontaktoval, ti však na jeho pozvánky nereagovali. "Nepovažuji je za členy městské organizace, a proto jsem je na sobotní shromáždění nepozval," vysvětlil Škaroupka důvod jejich nepřítomnosti.

Předseda místní organizace v Olomučanech Luboš Šustr ČTK potvrdil, že několik členů jím vedené organizace opravdu usilovalo o přestup do organizace v Blansku s cílem odvolat Škaroupku z jejího vedení. "Organizaci v Olomučanech založili loni lidé z blanenské organizace právě proto, že nebyli spokojení s jeho vedením," vzpomněl Šustr. Po té, co podle něj Škaroupka začal zneužívat aféru brněnské Unie svobody k destabilizaci celé okresní organizace této strany v Blansku, rozhodla se část unionistů z Olomučan přestoupit do blanenské organizace a vyvolat Škaroupkovo odvolání. Podle Šustra nelze takové jednání odsuzovat, protože je to jediný způsob jak zabránit lidem typu Škaroupky destabilizovat stranu.

Problém s machinacemi s členskou základnou řeší od začátku prázdnin stranická komise v sousední brněnské okresní organizaci Unie svobody. Tam již následná přeregistrace členské základny prokázala existenci klasických "černých duší" i účelové přijímání nových členů v rozporu se stanovami. V brněnské organizaci vzrostl během několika týdnů počet členů z původních 370 na více než 700.

Pravice tvrdí, že Špidlova reforma důchodů žádnou reformou není

Projekt reformy důchodového systému, který v pátek představil ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla, žádnou skutečnou reformou není. V rozhovoru pro ČTK se na tom v sobotu shodli poslanci ODS Marek Benda a KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Základem reformy má být oddělení důchodového systému od rozpočtu a zachování průběžného systému financování důchodů. Zatímco Benda tvrdí, že Špidlův návrh neřeší vůbec nic, podle Kalouska jde alespoň o kroky správným směrem. Dalibor Matulka (KSČM) považuje Špidlův návrh za kompromisní a "stravitelný".

Je zcela jasné, řekl Benda, že bez toho, aby se buď do systému daly peníze, aby se snížil důchod nebo odsunula doba odchodu do důchodu či se zvýšily odvody, nelze systém ufinancovat. "Vláda podle mě musí udělat tu nepopulární věc, že řekne, který z těchto kroků udělá," uvedl Benda. Soudí, že je v podstatě nutností zvýšit věk odchodu do důchodu a v budoucnu snížit vyplácené důchodové částky. Zároveň ale také občanům říci, aby s tím počítali a připojistili se. S podporou ODS tak Špidla pro své návrhy zatím počítat nemůže: "Falešnou kartu, která nic neřeší a která má jenom Špidlovi pomoci odškrtnout si kolonku splněno, my tedy určitě podporovat nebudeme," prohlásil Benda. Podle Kalouska je opravdovým reformním krokem zavedení individuálního pojištění a stabilizace systému tak, aby konečný účet byl pokud možno vyrovnaný. Je však třeba dál vážně diskutovat o tom, zda toto pojištění má být povinné. "K povinnému pojištění jednou v každém případě určitě dojde, jsem o tom hluboce přesvědčen," řekl Kalousek. Zdůraznil však, že každý zákon musí být převážnou částí veřejnosti akceptovatelný. Diskuse musí podle něj ukázat, jak stát v případě povinného pojištění poskytne dostatek garancí, aby mohl každý dlouhodobě spořit na vlastní stáří s vědomím, že o své peníze nepřijde. Všeobecně přijatelné zásady důchodové reformy by měla najít zvláštní komise, kterou v květnu zřídila Poslanecká sněmovna. Výsledky své práce má předložit do konce roku 2001.

STEM: Většina lidí nechce, aby řidiči museli svítit po celý rok

Většina lidí, konkrétně 61 procent, nesouhlasí s tím, aby motorová vozidla povinně jezdila s rozsvícenými světly po celý rok. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM pro Českou televizi a Český rozhlas, jehož výsledky v sobotu získala ČTK. Třiašedesát procent dotázaných občanů také odmítá návrh, aby dospělí menší než 150 centimetrů museli v autě používat sedací podložku. Šedesát procent respondentů soudí, že nosit přilbu by měli jen cyklisté mladší 15 let.

Celoroční svícení, autosedačky a cyklistické přilby i pro dospělé byly součástí nových pravidel silničního provozu, které schválila Poslanecká sněmovna. Senátoři však ve čtvrtek navrhli podstatné zmírnění těchto opatření. Průzkum STEM ukázal, že o nový zákon o pozemních komunikacích se zajímá 71 procent dospělé populace. Větší zájem o změny pravidel projevují ekonomicky aktivní osoby, muži a lidé s vyšším vzděláním.

Rozporuplné reakce vyvolává návrh, aby policie ztratila právo zadržet při dopravním přestupku řidičský průkaz na místě. Podporuje ho 37 procent dotázaných, 43 procent lidí má opačný názor a pětina respondentů nemá v této otázce jasný názor. Podle názoru 59 procent občanů policie proti dopravním přestupkům nepostupuje dostatečně důrazně a neústupně. Postup policistů schvaluje 41 procent respondentů.

IKEM loni dosáhl historického maxima pacientů, výkonů i operací

Přestože platby od zdravotních pojišťoven byly loni jen o málo vyšší než inflace, podařilo se Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) dosáhnout historického maxima v počtu ambulantních i hospitalizovaných pacientů, stejně jako v počtu provedených operací a transplantací. Uvádí to ve výroční zprávě za rok 1999 ředitel IKEM Karel Filip, který zprávu poskytl ČTK. "Loni jsme ambulantně ošetřili 139.620 pacientů, dalších 13.356 bylo hospitalizováno. Od roku 1993 tak stoupl počet hospitalizací na více než dvojnásobek, počet ošetřovacích dnů stoupl z 50.810 na 73.683," upřesnil.

Zatímco v roce 1987 bylo podle Filipa v IKEM provedeno 273 srdečních operací, loni už 1454, počet transplantací srdce ve srovnání obou let stoupl ze 14 na 45 a počet transplantací ledvin ze 75 na 156. "Loni bylo provedeno rovněž 24 kombinovaných transplantací ledvin a pankreatu a 47 transplantací jater," dodal s tím, že celkově bylo na šesti transplantačních pracovištích v Česku transplantováno 485 orgánů, z toho 272 v IKEM. Filip ocenil, že IKEM loni skončil hospodaření se ziskem 1,2 miliónu korun. "Výnosy činily 1,315 miliardy korun, z toho tržby od zdravotních pojišťoven téměř 998 miliónů. Náklady činily 1,314 miliardy korun, z toho bylo vydáno za zdravotnický materiál včetně léků 436 miliónů a na platy 369,8 miliónu korun," uvedl. Průměrný hrubý plat lékaře IKEM včetně přesčasů a příplatků podle Filipa dosáhl loni 28.458 korun a vzrostl za rok o 11 procent, průměrný hrubý plat zdravotních sester a laborantů dosáhl 13.928 korun a vzrostl od loňska o 13,5 procenta.

Rekondičních táborů ČČK se letos zúčastní přes 6000 dětí

Přes šest tisíc dětí z celé republiky se letos účastní rekondičních táborů, které pro zdravotně postižené děti pořádá Český červený kříž (ČČK). "Během roku se účastní 4570 dětí 124 turnusů tuzemské rekondice a dalších 1698 vycestuje na 57 zahraničních rekondičních pobytů," řekl ČTK ředitel Úřadu ČČK Jiří Procházka. Připomněl, že tuzemské rekondiční tábory pro zdravotně postižené děti pořádá ČČK od roku 1960. Na tom zcela prvním byl jako zdravotní dozor zakladatel české pediatrie, profesor Josef Švejcar. Zahraniční pobyty pořádá ČČK od roku 1991, nejvíce dětí zatím vycestovalo do Řecka, Itálie, Španělska a Chorvatska. Podle Procházky jsou tyto pobyty pokračováním celoroční lékařské péče. Kromě léčebného programu, kdy se děti učí například správně zvládat cviky, které zlepšují jejich kondici, jsou připraveny i zábavné programy, soutěže a sportovní utkání. Letos se program tuzemských táborů, které pořádá 67 místních spolků ČČK, zaměřuje na děti s ortopedickými vadami, alergií a astmatem, epilepsií, cukrovkou, vadami zraku, na děti obézní, mentálně postižené a děti trpící nočním pomočováním. Program zahraničních táborů je zaměřen na děti trpící astmatem a lupenkou.

MZV ČR upozorňuje: I v bezpečných zemích se turistům vyplatí ostražitost

I v zemích, které jsou z hlediska turistiky považovány za bezpečné, se mohou čeští občané dostat do nepříjemných situací. České ministerstvo zahraničí proto turistům při každé cestě do ciziny radí chovat se maximálně opatrně a dodržovat základní bezpečnostní pravidla. Vyplývá to z informací, které ministerstvo poskytlo ČTK.

Pouliční krádeže hrozí například turistům v Řecku. České velvyslanectví v Athénách proto doporučuje zvýšenou obezřetnost na místech, kde se nachází větší počet osob pohromadě. Lidé by také neměli nechávat svá zavazadla odložená bez dozoru. Vhodné je nosit doklady odděleně od finanční hotovosti a část peněz mít v jiném zavazadle. V případě nouze se turisté mohou obrátit na zastupitelský úřad v Athénách, popřípadě na honorární konzulát v Soluni nebo v Herakliu na Krétě. Letos čeští diplomaté v Řecku evidují 30 případů okradených Čechů.

K dalším oblíbeným cílům českých občanů patří Španělsko, kde větší bezpečnostní riziko představuje činnost teroristické skupiny ETA. Oběťmi místních zlodějů se nejčastěji stávají takzvaní baťůžkáři, kteří přespávají na plážích, nádražích a v parcích. České velvyslanectví v Barceloně letos zatím nezaznamenalo žádný případ loupežného přepadení českých turistů, doporučuje jim se však před cestou pojistit. O náhradní cestovní pasy zatím požádalo 90 turistů.

V Itálii jsou rozšířené krádeže věcí ze zaparkovaných aut a ubytovacích zařízení, časté jsou také krádeže kabelek a tašek, odcizené z projíždějících motorek. Velvyslanectví v Římě letos řešilo situaci 12 okradených českých občanů a vydalo 25 náhradních cestovních dokladů. Terčem loupežných přepadení se stala dvě zaparkovaná nákladní vozidla. Návštěvníci Itálie by neměli v automobilech nechávat žádné věci, parkovat na odlehlých a neosvětlených místech, měli by se pohybovat s kopií cestovního pasu a jen s částí peněz. V případě potřeby se mohou obrátit na české diplomaty na úřadech v Římě, Miláně a Benátkách.

I ve Francii si musejí Češi dávat pozor na zloděje, zejména na opuštěných parkovištích či na plážích. V jižní Francii se objevila nová forma krádeže, kdy zloděj na křižovatce prudce otevře dvířka stojícího auta a vytrhne překvapeným cestujícím kabelku. Počet okradených Čechů ve Francii se odhaduje na desítky. Pomoci mohou turistům pracovníci zastupitelských úřadů v Paříži, Marseille, Lyonu, Nantes a Monte Carlu.

Velmi bezpečné je podle ministerstva zahraničí Tunisko. Podle jeho údajů byl letos zatím v této africké zemi okraden jen jeden český turista. Vzhledem k tomu, že drtivá většina lidí přijíždí do Tuniska formou organizované turistiky, je nejlepší se v případě potíží obrátit na delegáta cestovní kanceláře. I v tomto státě platí univerzální preventivní opatření: pojistit se, nenechávat věci bez dozoru a rozdělit si finanční hotovost.

S pouličními krádežemi, často i agresivním žebráním a nabízením prostituce, se mohou setkat čeští občané v Rumunsku. Již několikrát byli okradeni poté, co jim zloději propíchli pneumatiky auta nebo předstírali, že kontrolují valuty. V letošní turistické sezóně eviduje velvyslanectví v Bukurešti 20 případů okradených českých turistů, náhradní pasy potřebovalo 11 lidí. Diplomaté upozorňují motoristy na špatný stav rumunských vozovek a doporučují jim omezit na minimum jízdu v noci. Lidé by se měli vyvarovat parkování na neosvětlených a neoznačených parkovištích mimo města, stopování a výměny peněz mimo oficiální směnárny.

Stejná bezpečnostní opatření platí i pro návštěvu Bulharska, kde útoků na české turisty v poslední době přibývá. Rizikový je pobyt v Bosně a Hercegovině, proto české ministerstvo "běžným" turistům cestu do této země nedoporučuje. V Bosně je stále množství zaminovaných prostor, které nejsou zřetelně označeny. Kvůli nevybuchlé munici by se turisté neměli dotýkat podezřelých předmětů a rozdělávat ohně mimo bezpečná stanoviště. Zatímco pobřeží Jaderského moře v Černé Hoře je klidné, do nepříjemných a nebezpečných situací by se mohl dostat individuální turista, který by chtěl poznávat vnitrozemí této části jugoslávské federace, upozornilo ministerstvo zahraničí.

Na pouť do Zlatých Hor se sjeli věřící z Česka i zahraničí

Více než dva a půl tisíce věřících z Česka i zahraničí se v sobotu sjelo na poutní místo u kostela Panny Marie Pomocné nad Zlatými Horami na Jesenicku, aby vzdalo poctu svaté patronce, která je v místě vzývána jako ochránkyně nenarozeného života. "Poutní mši sloužil biskup ostravsko-opavské diecéze František Václav Lobkowicz spolu s 25 kněžími z Polska, Německa a Česka," řekl ČTK organizátor poutě Václav Dvořák. Podle něj začala akce výstupem poutníků po obnovené křížové cestě ze Zlatých Hor ke kostelu. Lidé si také mohli poslechnout příspěvky o životě nenarozených dětí a prohlédnout si novou obří mozaiku v průčelí kostela.

Historie poutního místa, kam před druhou světovou válkou přicházelo na 100.000 věřících ročně, začala v roce 1647, kdy tu podle legendy byla z vyšší moci před švédskými vojsky zachráněna matka a její právě narozené dítě. Od té doby lidé z blízkého i dalekého okolí vzývali na tomto místě Pannu Marii jako pomocnici a ochránkyni nenarozeného života. Nejprve se lidé klaněli obrazu pověšenému na stromě, později vznikl poutní obraz a v polovině 18.století vyrostl zděný kostel. O sto let později komunistická moc poutní místo zavřela. Obraz putoval po okolních farnostech a podařilo se jej tak zachránit pro lepší časy i jako model pro dnešní mozaiku. Kostel Panny Marie Pomocné musel být vybudován úplně znovu. V roce 1973 nechal tehdejší režim vyhodit chrám do povětří a místo srovnat se zemí a zalesnit. Nový kostel vznikl péčí sdružení pro obnovu tohoto místa a byl postaven za 25 miliónů korun z darů věřících z Česka a Německa.

Na setkání papeže s mládeží jede tisíc lidí z olomoucké diecéze

Necelá tisícovka mladých katolíků z olomoucké diecéze se vydá na světové setkání mládeže s papežem Janem Pavlem II. do Říma. "Sedm autobusů už odjelo ve středu, dalších třináct vypravujeme v neděli večer," řekl ČTK mluvčí olomouckého arcibiskupství Petr Gatnar. Uvedl, že první skupina pobývá až do pondělí ve městě Fabriano nedaleko Ancony, kde pro ně tamní věřící připravili pestrý program. "Všechny italské diecéze nyní přijímají mladé lidi z celého světa, aby naplnili heslo setkání otevřete své domy," vysvětlil Gatnar. Podle něj se pak v pondělí začne sjíždět katolická mládež do Říma.

Podle arcibiskupa Jana Graubnera se do Vatikánu vydá 4000 věřících z České republiky a na dva miliony lidí z celého světa. Českou mládež doprovodí do Říma i kardinál Miloslav Vlk, arcibiskup Graubner a biskupové Jiří Paďour, Josef Kajnek, Vojtěch Cikrle, František Lobkowicz a František Radkovský. Dialog papeže s mládeží o naplnění života se koná vždy jednou za dva roky od roku 1985. Mladí katolíci z České republiky se tohoto setkání zúčastnili poprvé v roce 1991 v Čenstochové v Polsku.

Mistrovské housle za 100.000 korun dostala Hana Hložková z Prahy

Závěrečným houslovým matiné šestadvaceti mladých českých houslistů skončil v sobotu v Luhačovicích IV. ročník Letních houslových kurzů Bohumila Kotmela a Václava Hudečka. Nejlepší z účastníků, osmnáctiletá Hana Hložková z Prahy, si odváží mistrovské housle za 100.000 korun. Vyrobil je a vítězce osobně předal přední český houslař Vladimír Pilař z Hradce Králové. "Hanka skvěle předvedla náročnou fantazii z opery Faust od autora Henryka Wieniawského. Nejvyšší ocenění získala také za naprosto nejvyzrálejší a nejkvalitnější výkon. Kurzů se zúčastnila už počtvrté a od minulých let udělala obrovský pokrok," řekl ČTK houslista Václav Hudeček. Další odměnou pro studentku brněnské konzervatoře je spoluúčast na koncertním vánočním turné Václava Hudečka.

"Letošní kurzy byly opět kvalitnější než loňské. Mám radost, že nejlepší mladí houslisté se k nám vracejí a další vynikající přibývají. Jsem přesvědčen, že se letos v Luhačovicích sešla houslová elita České republiky příštího tisíciletí," uvedl Hudeček. "Cílem kurzů je zdokonalení interpretační techniky mladých houslistů a jejich příprava na koncertní vystoupení. Kurzy jsou v republice jedinou akcí svého druhu a věřím, že s nezbytnou podporou sponzorů je uspořádáme také příští rok," řekla ČTK organizátorka Vladimíra Chytilová. Dodala, že všichni účastníci desetidenní akce obdrželi certifikáty o absolutoriu.

Průvod hudebníků oficiálně zahájil festival Jiráskův Hronov

Tradičním hudebním pochodem městem a slavnostním shromážděním před divadlem v sobotu v Hronově oficiálně začal jubilejní 70. ročník festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov. Přítomná předsedkyně Senátu Libuše Benešová i ministr kultury Pavel Dostál ve svých projevech shodně vyzdvihli letošní výjimečnost festivalu, který je poprvé ve své historii mezinárodní. Vlastní program festivalu, který potrvá do 19. srpna, začal v pátek vystoupením seskupení Gut&Edel Theatergruppe z německého Lörrachu. Celkem se přehlídky účastní kolem dvou desítek souborů z Litvy, Ruska, Nizozemska, Francie, Slovenska, Německa, Polska a ČR. Kromě uměleckého zážitku tkví přínos festivalu podle starostky Hronova Hany Nedvědové i v dočasném zviditelnění města. "Jsme od Prahy daleko a díky festivalu nás navštíví lidé, kteří by sem jinak nepřijeli," řekla ČTK Nedvědová. Vedle téměř čtyř desítek představení je na programu festivalu také 12 divadelních dílen, kde získají amatéři nové zkušenosti. Zájemci si mohou vybrat z kursů dramatizace nedivadelního textu, praktické režie, pantomimy a analytických seminářů. Při příležitosti festivalu vyjde Almanach 70 Jiráskových Hronovů a Alois Jirásek, v němž zájemci naleznou faktografický přehled událostí doprovázejících přehlídku v posledních pěti letech.

Obec Kokořín na Mělnicku oslavila 680. výročí svého založení

Několik stovek lidí zavítalo v sobotu do příjemného zámeckého areálu v obci Kokořín na Mělnicku, která slaví 680. výročí první písemné zmínky o této vsi. Oslavu ve velkém stylu pořáda v srdci Kokořínska vedení obce poprvé, řekl ČTK starosta obce Vladimír Šesták s tím, že by rádi založili tradici, ale zřejmě to nebude možné každý rok. "Nejvíce bude záležet na tom, jak bude spokojen majitel zámku, který nám umožnil oslavu v jeho areálu uspořádat. Ale myslím si, že takhle velkou akci budeme schopni zopakovat spíše tak za pět let," řekl starosta. Dodal, že v předchozích třech letech se sice již uskutečnily menší oslavy v přidružených částech obce, a to v Březince, v Janově Vsi i v Truskavně, ale vesměs se jednalo o akce místního významu. Letos poprvé tak obec vyzkoušela zkomponovat program, který bude přitažlivý i pro návštěvníky z celého regionu. Dopoledne i odpoledne přilákali největší pozornost návštěvníků šermíři ze souboru Historica. Po celý den velký zájem vzbuzovali také sokolníci z Mladé Boleslavi s cvičenými dravými ptáky i havrany. Ve stáncích předváděli své umění kováři a hrnčíři, děti využívaly možnosti projet se na koních a k dobré náladě přispívala i hudební produkce. Program oslav kokořínského výročí, kde bylo možné také zakoupit řadu uměleckých předmětů i mapy a brožury o Kokořínsku, zakončila večer taneční zábava na parketu u zámku.

Brněnské lidové slavnosti připomínají 355. výročí úspěšné obrany města proti Švédům

Akcí nazvanou Den Brna začaly v sobotu Brněnské lidové slavnosti, během nichž si budou lidé o víkendech až do konce léta připomínat 355. výročí úspěšné obrany města proti Švédům za třicetileté války. Oslavy propukly dopoledne na centrálním náměstí Svobody, kde se celý den konal jarmark. Současně začal v areálu radnice městské části Brno-střed program pro děti, zahrnující šermířské souboje, loutkové divadlo a soutěže. V podvečer z centra města vyrazil ke katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově průvod v historických kostýmech připomínajících dobu třicetileté války.

Napoleonskému dni ve Slavkově dominoval turnaj ve hře pétanque

Turnaj v tradiční francouzské hře pétanque, která spočívá v házení těžkých koulí na vytvořený cíl, byl nejvyhledávanější atrakcí Napoleonského dne ve Slavkově u Brna. "Sobotního turnaje se zúčastnilo přibližně 65 tříčlenných družstev na třiceti hracích plochách, hrálo se až do pozdních nočních hodin a v neděli se pokračuje," řekla ČTK Helena Hrabálková z Historického muzea. Uvedla, že Napoleonův den je vzpomínkovou akcí k výročí narození Napoleona Bonaparte (15. srpna 1769), kterého se Slavkovem u Brna pojí slavná bitva, v níž zvítězil nad vojsky rakouského císaře Františka I. a ruského cara Alexandra I. "Atmosféru bitvy v roce 1805 po celý den přibližovala skupinka vojáků v uniformách napoleonských vojsk, která dokonce střílela z děla," doplnila Hrabálková a dodala, že součástí programu Napoleonského dne byla představení pro děti a historický jarmark. "Na slavkovském zámku skupinka ochotníků oživila tradiční zámecké prohlídky scénickými ukázkami ze života šlechty," uvedla Hrabálková.

Slavkovská bitva z 2. prosince 1805 je považována za jednu z nejkrvavějších v dějinách. Francouzské prameny uvádějí na své straně asi 1400 mrtvých a přes 7000 raněných. Spojenecké armády ztratily na 26.000 mužů včetně zajatců, raněných a nezvěstných, z toho Rusové asi 20.000 a Rakušané asi 6000 mužů.

Ze sportu:

Páté místo obsadil český reprezentant Michal Doležal v sobotním závodu letního seriálu Světového poháru skokanů na lyžích. Ve finále předvedl skok dlouhý 91,5 metru, za který obdržel od rozhodčích rovných 120 bodů. Z vítězství se radoval vedoucí muž průběžného pořadí SP, Fin Janne Ahonen. Ten se ve finále prezentoval stylově čistým skokem dlouhým 96,5 metru, za nějž obdržel 131,5 bodu.

Český hokejový útočník Ladislav Kohn a tým Anaheim Mighty Ducks se prostřednictvím arbitráže v Torontu dohodli na podmínkách nové jednoroční smlouvy. Její finanční náležitosti však nebyly oznámeny. Pětadvacetiletý Kohn odehrál v uplynulé sezóně v dresu "Kačerů" celkem 77 zápasů, v nichž si připsal pět branek a 16 přihrávek. Za čtyři roky v NHL odehrál rodák z Uherského Hradiště za Calgary, Toronto a Anaheim více než stovku utkání s bilancí sedmi gólů a dvaceti asistencí.

Počasí:

V neděli bude v České republice jasno až polojasno, odpoledne při zvětšené oblačnosti se mohou ojediněle vyskytnout bouřky. Nejvyšší očekávané teploty 27 až 31, v 1000 metrech na horách kolem 23 stupňů Celsia. Slabý proměnlivý vítr nebo klidno.

Tolik zprávy Radia Praha.